42 All-Time Classics

Μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά Touch Generations που θα λατρέψουν, κυριολεκτικά, οι πάντες

Μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά Touch Generations που θα λατρέψουν, κυριολεκτικά, οι πάντες

Το Nintendo DS και η «μαμά» Nintendo συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Μετά από σωρεία τίτλων, οι οποίοι -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- εκμεταλλεύονταν τις τεχνολογικές ιδιαιτερότητες που διαθέτει το καινοτόμο αυτό σύστημα, έφτασε στα χέρια μας το 42 All-Time Classics, ένα παιχνίδι που δεν κερδίζει μεν βραβεία πρωτοτυπίας, αλλά που σίγουρα είναι ικανό να προσφέρει απλόχερα τη διασκέδαση σε όποιον το προτιμήσει. Όπως προδίδεται από τον τίτλο του, αυτός ο τίτλος αποτελεί μια συλλογή 42 παραδοσιακών παιχνιδιών, που εδώ και χρόνια παίζουμε είτε στον υπολογιστή μας, είτε σε διάφορα επιτραπέζια, είτε ακόμα και μέσα από μεγάλα portals όπως είναι για παράδειγμα το Yahoo!. Η αλήθεια είναι ότι οι ομοιότητες του 42 All-Time Classics με τα παιχνίδια του Yahoo! είναι έντονες, ωστόσο, το γεγονός πως μπορούμε πλέον να έχουμε όλα αυτά τα παιχνίδια στην παλάμη μας και να τα απολαμβάνουμε οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, ανάγουν την εμπειρία σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Τι περιλαμβάνει αυτό το ιδιόμορφο πακέτο παιχνιδιών; Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας 42 παιχνίδια, όπως είναι τα βελάκια, μπιλιάρδο, σκάκι, ντάμα, μπόουλινγκ, 21, πόκερ και δεκάδες άλλα παιχνίδια τράπουλας, με τα 35 από τα 42 αυτά παιχνίδια να υποστηρίζουν και δικτυακό παιχνίδι μέσα από τις Wi-Fi δυνατότητες του φορητού συστήματος.

Το 42 All-Time Classics είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά Touch Generations που εδώ και αρκετούς μήνες έχει δημιουργήσει η Nintendo. Εκεί που αυτός ο τίτλος καταφέρνει να ξεχωρίσει και να κρατήσει κοντά του «gamers» και μη είναι στην απλότητα και στην ευκολία που το χαρακτηρίζει, αλλά και στα εξαιρετικά Wi-Fi modes που διαθέτει. Πριν όμως φτάσουμε στα του online, ας ρίξουμε μια ματιά στο πως ξεκινούν όλα. Στο single player mode υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών βασικών κατηγοριών. Εκεί ο παίκτης θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ των Free Play, Stamp και Mission, με την πρώτη να προσφέρει μόνο λίγα από το σύνολο των παιχνιδιών και να προσφέρει απλό gameplay χωρίς ιδιαίτερους κανόνες και απαιτήσεις.

Αν και αρχικά δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το Free Play, στο Stamp αρχίζουν να αναδεικνύονται οι χάρες του τίτλου. Εδώ το παιχνίδι ακολουθεί μια «mission based» φιλοσοφία, αφού το mode χωρίζει τα 40 από τα 42 παιχνίδια του τίτλου σε 5 ομάδες των οκτώ τίτλων. Ανάλογα με τις επιδόσεις του παίκτη θα ξεκλειδώνουν και περισσότερα παιχνίδια, ενώ σταδιακά θα περνάμε και σε νέες κατηγορίες. Μιλώντας για επιδόσεις αξίζει να αναφέρουμε ότι το 42 All-Time Classics είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην «κλειδώνει» εσαεί ένα παιχνίδι αν ο εκάστοτε παίκτης δεν είναι ιδιαίτερα ικανός. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το Stamp mode, καθώς οι νίκες σε ένα mini-game χαρίζουν μεν τρεις σφραγίδες και πρόσβαση στο επόμενο παιχνίδι, ωστόσο, ακόμα και οι ήττες χαρίζουν σφραγίδες (μια κάθε φορά) γεγονός που εγγυάται ότι ακόμα και κάποιος που δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα, κάποια στιγμή -απλά, λίγο αργότερα- θα καταφέρει να απολαύσει όλα τα παιχνίδια του πακέτου. Σε παρόμοιο μήκος κύματος με αυτό του Stamp mode κινείται και το Mission mode. Εδώ, την εμφάνισή τους κάνουν 30 διαφορετικές «προκλήσεις», οι οποίες –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- είναι άρρητα συνδεδεμένες με το παιχνίδι στο οποίο αναφέρονται. Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό τμήμα του Mission mode είναι αυτό στο mini-game «Darts».

Ενώ λοιπόν σε οποιοδήποτε άλλο mode το σύνολο των βαθμών που θα πετύχουμε πετώντας τα βελάκια στο στόχο απλά μας δίνει ένα τελικό σκορ, το οποίο συγκρίνεται με αυτά των NPCs ή στην περίπτωση online παιχνιδιού- με αυτών των άλλων παικτών, στο Mission mode επιβάλλεται να πετύχουμε τους βαθμούς που ορίζονται από την πρόκληση ούτως ώστε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Αφού κάποιος ασχοληθεί εκτενώς με τα δύο βασικά single player modes, μπορεί πλέον να επιστρέψει στο Free Play mode και να απολαύσει όσα από τα mini-games έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει, αλλά αυτή τη φορά χωρίς συγκεκριμένη σειρά και άλλους περιορισμούς.

Όσο και αν απολαύσαμε τα περισσότερα από τα παιχνίδια του 42 All-Time Classics στα single player modes τους, εκεί που το παιχνίδι της Nintendo πραγματικά μας κέρδισε ήταν κατά την εξέλιξη των multiplayer αγώνων και τη χρήση της Wi-Fi υπηρεσίας που προσφέρει η κονσόλα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το 42 All-Time Classics είναι ο τίτλος που αξιοποιεί στον βέλτιστο βαθμό αυτές τις online δυνατότητες του συστήματος, όχι τόσο τεχνολογικά, αλλά περισσότερο επί της ουσίας και σε ό,τι έχει να κάνει με το gameplay. Θυμίζοντας λίγο από την εμπειρία που αποκομίζει κάποιος παίζοντας UNO στο Xbox Live, οι online αγώνες αυτής της συλλογής προσφέρουν απρόσκοπτο, ευχάριστο και χωρίς περιορισμούς παιχνίδι με άλλα πρόσωπα από κάθε γωνιά της υφηλίου. Και λέγοντας χωρίς περιορισμούς, εννοούμε ότι στο 42 All-Time Classics δίνεται η δυνατότητα αγώνων με άλλους παίκτες που δεν είναι στη friends list μας, δηλαδή δεν μας «ταιριάζει» αυστηρά μόνο με ορισμένους φίλους που έχουμε ορίσει εμείς μέσα από τους κωδικούς μας, αλλά με οποιονδήποτε βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή online και αναζητά –όπως εμείς- λίγη multiplayer διασκέδαση. Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι ότι, τρέχοντας το εν λόγω παιχνίδι, το DS αποδεικνύεται εξαιρετικά…φιλικό προς τον χρήστη, με συνδέσεις εξαιρετικής ταχύτητας, χωρίς ίχνος προβλημάτων, με αγώνες πάντα γεμάτους παίκτες, ενώ –και εδώ είναι κάτι το οποίο χαρίζει απίστευτη αξία στον τίτλο- με δυνατότητα συνομιλίας με τους άλλους παίκτες, είτε μέσα από προκαθορισμένες φράσεις του τύπου «Great Game!», «Thank You» κ.α., είτε μέσα από ένα πρόγραμμα τύπου Pictochat. Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τις online λειτουργίες του τίτλου, οι αγώνες σε τοπικό δίκτυο είναι εξίσου συναρπαστικοί με αυτούς του παγκοσμίου δικτύου της Nintendo (δεδομένου ότι θα βρείτε φίλους για να παίξετε), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι με ένα μόνο cartdridge μπορούν να παίξουν online μέχρι και οκτώ κάτοχοι DS.

To 42 All-Time Classics είναι μια από τις καλύτερες προσπάθειες που έχει κάνει η Nintendo τους τελευταίους μήνες, γεγονός που είναι παράδοξο, μιας και έχουμε να κάνουμε με απλούστατα mini-games χωρίς σπουδαία γραφικά (για την ακρίβεια, ορισμένα «3D» games μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και ως…άσχημα) και ιδιαίτερες καινοτομίες. Ωστόσο, το gameplay των περισσοτέρων εκ των mini-games και ο τρόπος που η Nintendo το έχει εφαρμόσει στο πακέτο της είναι άριστος και αυτό και μόνο αρκεί. Εκτίμηση του GameOver: Αν είστε κάτοχοι DS θα ήταν…εγκληματικό να το αγνοήσετε.

Η πλήρης λίστα παιχνιδιών του 42 All-Time Classics
Card Games
Old Maid (Χωρίς δυνατότητα online)
Spit (Χωρίς δυνατότητα online)
I Doubt It (a.k.a. BS) (Χωρίς δυνατότητα online)
Solitaire (Χωρίς δυνατότητα online)
Sevens
Memory
Pig (Χωρίς δυνατότητα online)
Blackjack
Hearts
President
Rummy
Seven Bridge
Last Card
Last Card Plus
Five Card Draw Poker
Texas Hold ‘Em Poker
Nap
Spades
Contract Bridge

Board Games
Chinese Checkers
Checkers
Dots and Boxes
Hasami Shogi
Turncoat (a.k.a. Othello)
Connect Five
Grid Attack (a.k.a. Battleship)
Backgammon
Chess
Shogi
Field Tactics (a.k.a. Stratego)
Ludo (a.k.a. Sorry/Trouble)
Soda Shake (a.k.a. Russian Roulette)
Dominoes
Koi-Koi
Word Balloon (a.k.a. Hangman)

Other Games
Bowling
Darts
Billiards
Balance
Takeover
Escape (Χωρίς δυνατότητα online)
Mahjong Solitaire (Χωρίς δυνατότητα online)

Νικολέττα Παπατόλη

Δείτε ένα video του 42 All-Time Classics (MOV 12 MB) πατώντας εδώ

PEGI 12+

Exit mobile version