Freeware: 1213

Συνεχίζουμε τη στήλη με ένα ακόμα platform παιχνίδι εμπνευσμένο από τα Another World και Flashback

Συνεχίζουμε τη στήλη με ένα ακόμα platform παιχνίδι εμπνευσμένο από τα Another World και Flashback

Ο δημιουργός Ben “Yahtzee” Croshaw κατάφερε να φτιάξει, με την βοήθεια της freeware μηχανής γραφικών Adventure Game Studio (AGS), έναν ιδιαίτερα προσεγμένο τίτλο σε όλους τους τομείς που αξίζει την προσοχή σας. Παρακολουθώντας την όμορφη εισαγωγή του παιχνιδιού, μας γίνεται γνωστό ότι ο χαρακτήρας, ένας άντρας με καλυμμένο το κεφάλι και τα χέρια με γάζες, βρίσκεται κλειδωμένος σε ένα κελί. Έχοντας χάσει την μνήμη του, το μόνο που γνωρίζει είναι το κωδικό του όνομα 1213. Ένας μυστηριώδης άντρας ξεκλειδώνει το κελί του, δίνοντάς του ένα πιστόλι. Από εκεί και πέρα και στην διάρκεια των τριών επεισοδίων απαντώνται πολλά ερωτήματα, ανάμεσα στα οποία ο λόγος για τον οποίο είναι φυλακισμένος ο 1213, τον σκοπό που εξυπηρετεί η εγκατάσταση όπου βρίσκεται κ.τ.λ.

Η ιστορία γενικά καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον έχοντας ιδιαίτερα καλογραμμένους διαλόγους και κείμενα. Εκτός από τα διάφορα cutscenes, όπου μιλάει κυρίως ο μυστηριώδης άντρας, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα κείμενα στους διάσπαρτους υπολογιστές, τα οποία προωθούν την υπόθεση και δίνοντας το απαραίτητο βάθος σε αυτήν. Τα πρώτα επίπεδα του παιχνιδιού χρησιμεύουν σαν tutorial για τον απλό χειρισμό του χαρακτήρα, παρέχοντας μας πληροφορίες για όλες τις ενέργειες που μπορεί να πραγματοποιήσει. Γενικά στη διάρκεια του παιχνιδιού θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά άλματα και να εξοντώσουμε με την βοήθεια του πιστολιού αρκετούς φρουρούς.

Πιθανόν να χρειαστεί λίγη υπομονή για να βγάλετε το πρώτο επεισόδιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βαρετό, καθώς ο χαρακτήρας αποκτά τη δυνατότητα να τρέχει -κατά έναν περίεργο λόγο- στο 2ο επεισόδιο. Ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία αποτελεί η μπάρα ενέργειας που έχει για το τρέξιμο, η οποία ουσιαστικά μετράει την αντοχή του χαρακτήρα. Εάν τρέχετε συνεχώς και την φτάσετε στο όριο, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο χαρακτήρα. Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται γνωστή η κατάσταση της υγείας του χαρακτήρα, που επιτυγχάνεται με το άκουσμα των χτύπων της καρδιάς του. Όσο πιο γρήγορα χτυπάει τόσο πιο κοντά στο θάνατο βρίσκεται. Γενικά και στα τρία επεισόδια θα πρέπει να προσέχετε τους υπολογιστές καθώς μπορεί να δίνουν κωδικούς για κλειδωμένες πόρτες, ενώ επίσης χρειάζεται να βρίσκετε διάφορα αντικείμενα τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσετε το παιχνίδι.

Τέλος, σε κάθε επεισόδιο υπάρχει από ένας αρχηγός, τον οποίο πρέπει να εξοντώσετε (οι αρχηγοί των δύο πρώτων επεισοδίων είναι αρκετά ενδιαφέροντες). Στον τομέα των γραφικών, ο Yahtzee καταφέρνει να παραδώσει ένα ιδιαίτερα καλό οπτικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά ότι αποτελεί δουλειά ενός μόνο ατόμου με την χρήση μίας μηχανής γραφικών με περιορισμένες δυνατότητες. Σε όλα τα προσφερόμενα επεισόδια υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο περιβάλλον, το οποίο προσφέρει μεγάλη ποικιλία αντικειμένων.

Οι πολλές και ξεχωριστά σχεδιασμένες επιφάνειες καταφέρνουν να «σπάσουν» τη μονοτονία, ενώ σε μερικά σημεία καταφέρνουν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά εφέ που προσδίδουν πολλούς “πόντους” στην ατμόσφαιρα. Να τονίσουμε επίσης ότι το παιχνίδι είναι αρκετά βίαιο. Ωστόσο το στοιχείο της βίας είναι, θα λέγαμε, απαραίτητο για τη φύση της υπόθεσης. Έτσι συχνά θα βρίσκεστε σε αιματοβαμμένα δωμάτια γεμάτα με διαμελισμένα πτώματα. Τέλος, η μουσική επένδυση, παρόλο που δεν κάνει την εμφάνισή της παρά σε συγκεκριμένες στιγμές, επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό να ταιριάξει με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Τελικά ο Yahtzee, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες της AGS, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και πολύ καλό οπτικά freeware platform, το οποίο μπορεί να είναι μεν μικρό σε διάρκεια (δύο ώρες πιθανόν να είναι αρκετές για να το ολοκληρώσετε) αλλά καταφέρνει εκτός από το ευχάριστο gameplay, να πει και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία, σε όποιον έχει φυσικά την υπομονή να διαβάσει τα -έτσι κι αλλιώς- μικρά σχετικά κείμενα.

Κατεβάστε το πρώτο επεισόδιο του 1213 πατώντας εδώ
Κατεβάστε το δεύτερο επεισόδιο του 1213 πατώντας εδώ
Κατεβάστε το τρίτο επεισόδιο του 1213 πατώντας εδώ

{nomultithumb}

Exit mobile version