Lost Planet: Extreme Condition

Ή, πόσο κατώτερο είναι ένα port ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του

Ή, πόσο κατώτερο είναι ένα port ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Lost Planet στο Xbox 360 οι κάτοχοι PS3 έχουν πλέον την ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτόν τον πολύ καλό action τίτλο της Capcom. Δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που χρειάστηκε για να κυκλοφορήσει το εν λόγω παιχνίδι στο σύστημα της Sony, φαντάζει απόλυτα λογική η σκέψη πως θα πρέπει να προσφέρει κάποιας μορφής επιπλέον υλικό ή έστω η απόδοσή του να είναι κάπως καλύτερη από την αρκετά παλιότερη έκδοση. Δυστυχώς, έπειτα από την ενασχόλησή μας με αυτό στο μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να οδηγηθούμε είναι πως μόνο το ελάχιστο αυτής της χρονικής περιόδου δαπανήθηκε για τη σωστή μεταφορά του τίτλου στο PS3.

Για άλλη μία φορά, όταν τοποθετήσουμε για πρώτη φορά το παιχνίδι στο σύστημά μας απαιτείται να πραγματοποιήσουμε μία εγκατάσταση, διάρκειας περίπου του ενός τετάρτου, καταλαμβάνοντας τον υπολογίσιμο χώρο των 5 GB. Ενώ αυτή η διαδικασία μας επέτρεπε να δούμε μία αισθητή διαφορά στο Devil May Cry 4 όσον αφορά στα loadings, σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνο δεν παρατηρείται οτιδήποτε θετικό αλλά, αντίθετα μάλιστα, οι χρόνοι φορτώματος, αν και αρκετά μικροί, είναι ελάχιστα μεγαλύτεροι από την αντίστοιχη έκδοση του Xbox 360.

Για όσους δεν γνωρίζουν για το παιχνίδι, η ιστορία του Lost Planet μάς τοποθετεί στον απομακρυσμένο και ιδιαίτερα αφιλόξενο πλανήτη E.D.N. III, τον οποίο και επιχειρούν να εποικίσουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι συνεχείς παγετώνες και η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία δεν επιτρέπει την περιπλάνηση στην επιφάνεια του πλανήτη χωρίς ειδική στολή, καθώς και οι γηγενείς κάτοικοί του που αποτελούνται από τα αιμοβόρα Akrids -εξωγήινοι διαφόρων μεγεθών που μοιάζουν με έντομα- κατάφεραν προσωρινά να εκδιώξουν τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι αντί για αίμα μία πολύτιμη ουσία έρεε στις φλέβες των Akrids, οδήγησε τους ανθρώπους στην επιστροφή τους στον πλανήτη, αλλά αυτή τη φορά προετοιμασμένους φέροντας καλύτερο εξοπλισμό και έτοιμους για μάχη.

Κάπου εδώ καλούμαστε να χειριστούμε τον Wayne. Μαζί με τον πατέρα του και μία ομάδα στρατιωτών θα δώσουν μία δύσκολη μάχη με ένα τεράστιο Akrid, αποστολή η οποία, εκτός των άλλων, μας επιτρέπει να εξοικειωθούμε με το χειρισμό, με το τέλος της να βρίσκει τον πατέρα του πρωταγωνιστή νεκρό και τον ίδιο αναίσθητο. Έχοντας χάσει τη μνήμη του, ο Wayne θα εντοπιστεί από μία μικρή ομάδα εξερευνητών σημαίνοντας την αφετηρία της περιπέτειας. Σε γενικές γραμμές, δεδομένου και του action ύφους του παιχνιδιού, η υπόθεση είναι ιδιαίτερα καλή χάρη στις ξεχωριστές προσωπικότητες των χαρακτήρων και το καλογραμμένο σενάριο, καταφέρνοντας να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον ενώ οι διάφορες cutscenes έχουν το απαραίτητος μέγεθος και δράση ώστε να μη φτάνουν σε σημείο να γίνονται κουραστικές.

Η δράση είναι ασταμάτητη και έντονη απαιτώντας από εμάς να εξοντώνουμε ορδές Akrids ποικίλων μεγεθών και τύπων αλλά και τις εχθρικές συμμορίες των Snow Pirates. Εκτός από τον εξοπλισμό που έχουμε μαζί μας, όπως πολυβόλα, καραμπίνες και άλλα, σε πολλά σημεία του παιχνιδιού θα βρούμε διάφορους τύπους mech μονάδων, τις οποίες και μπορούμε να χειριστούμε ώστε να λάβουμε μία μεγάλη βοήθεια στις διάφορες μάχες. Ο πολύ καλός χειρισμός είναι ευτυχώς ένα στοιχείο που μένει αναλλοίωτο στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS3. Χάρη στο έξυπνο σύστημα στόχευσης μπορούμε να σημαδεύουμε με ακρίβεια ενώ με το πάτημα του L2 ή R2 ο χαρακτήρας μας γυρίζει απευθείας κατά 90 μοίρες αριστερά ή δεξιά αντίστοιχα επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στο πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, σημαντική βοήθεια στη μετακίνησή μας στα διάφορα επίπεδα παρέχει ο γάντζος, με τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να φτάνουμε αρκετά ψηλά σημεία και απομακρυσμένες περιοχές. Η χρήση των mechs, ή Vital Suits όπως ονομάζονται στο παιχνίδι, παραμένει και αυτός άμεση και ιδιαίτερα διασκεδαστική. Δυστυχώς, ο τομέας του χειρισμού είναι τελικά ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που κατάφερε να μεταφερθεί άρτια στο PS3. Ήδη από τα πρώτα λεπτά της ενασχόλησής μας με το παιχνίδι τα σοβαρότερα προβλήματα, σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Xbox 360, δεν άργησαν να φανούν.

Εξαρχής, αίσθηση προκαλούν τα χαμηλότερης ποιότητας γραφικά, με τη διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων να φαίνεται κατευθείαν χωρίς να απαιτείται σε καμία περίπτωση να έχουμε τις δύο εκδόσεις τη μία δίπλα στην άλλη για να προβούμε σε αυτό το συμπέρασμα. Οι επιφάνειες δείχνουν να απεικονίζονται σε χαμηλότερη ανάλυση ενώ ιδιαίτερα αισθητή είναι και η έλλειψη της τεχνικής anti-aliasing με τα «σκαλοπατάκια» να είναι έντονα στις άκρες των διαφόρων επιφανειών, αντικειμένων αλλά και στο περίγραμμα των χαρακτήρων. Το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο frame rate του τίτλου καθώς σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν καταφέρνει να παραμείνει σταθερό. Αρχικά δίνεται έντονα η αίσθηση πως το Lost Planet στο PS3 αποτελεί μία πιο αργή έκδοση του παιχνιδιού.

Εκτός αυτού, η πτώση των καρέ συμβαίνει πολύ συχνά, σίγουρα περισσότερο από τα όρια του υποφερτού, και -περιέργως- όχι μόνο σε σημεία όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον χάρτη. Αυτό το στοιχείο έχει σημαντικό αντίκτυπο και στις πολύ συχνές χιονοθύελλες, οι οποίες, πλέον, δεν φαίνονται πολύ φυσικές καθώς η κίνηση των νιφάδων ήταν κάτι λιγότερο από ομαλή. Στη γενικότερη κακή μεταφορά του οπτικού τομέα συμβάλλουν και τα εφέ των εκρήξεων, τα οποία φαίνονται να είναι πολύ χαμηλότερης ευκρίνειας από τα αντίστοιχα πολύ καλά εφέ της έκδοσης για το Xbox 360.

Τουλάχιστον στον τομέα του multiplayer η κατάσταση ευτυχώς είναι καλύτερη. Η εν λόγω έκδοση περιέχει οκτώ επιπλέον χάρτες -σε σχέση με αυτήν του Xbox 360- αν και αυτοί είναι πλέον διαθέσιμοι δωρεάν στο Xbox Live, οι οποίοι -συνδυαζόμενοι με τα 4 διαφορετικά modes, αλλά και το level up σύστημα- θα καταφέρουν να σας προσφέρουν μία ευχάριστη και περισσότερο arcade εναλλακτική πρόταση από το Call οf Duty 4. Αποκλειστικά στην έκδοση του PS3 -κάτι που, πρακτικά, αποτελεί και το μοναδικό έξτρα στοιχείο της έκδοσης για το εν λόγω σύστημα- υπάρχουν τέσσερις επιπλέον χαρακτήρες για να επιλέξουμε στο multiplayer, μεταξύ των οποίων ο Mega Man και ο Frank West του Dead Rising διαφημίζοντας έτσι -κατά ένα περίεργο τρόπο- ένα αποκλειστικό παιχνίδι της…αντίπαλης κονσόλας. Σε γενικές γραμμές οι μάχες όπου πήραμε μέρος ήταν ομαλές και χωρίς ιδιαίτερο lag ενώ υπήρχε πληθώρα από αγώνες για να επιλέξουμε.

Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι το Lost Planet: Extreme Condition δεν έχει κάποιο σημαντικό έξτρα στοιχείο για το PS3, θα μπορούσε να αποτελεί μία αρκετά καλή επιλογή καθώς, ακόμα και σήμερα, παραμένει ένας πολύ καλός τίτλος με διασκεδαστική και προσεγμένη δράση. Δυστυχώς, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεταφορά του στο σύστημα της Sony -και μάλιστα ένα χρόνο μετά την αρχική του κυκλοφορία στο Xbox 360- είναι επιεικώς απαράδεκτα, με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την αξία του παιχνιδιού. Ως εκ τούτου, θα σας το προτείναμε για ενοικίαση έτσι ώστε να δείτε κατά πόσον μπορείτε να ανεχθείτε τα τεχνικά προβλήματά του πριν προβείτε στην πιθανή αγορά του.

Νικόλας Μαρκόγλου

Ανάλυση 480p/ 720p
Widescreen Ναι
PAL 60Hz Ναι
Ήχος Stereo/ Surround/ Dolby Digital 5.1
PEGI 16+

Exit mobile version