Wii Fit

«Επανάσταση»; Νέο άνοιγμα; Ψηφιακή γυμναστική; Ας δούμε τι καταφέρνει η Nintendo

«Επανάσταση»; Νέο άνοιγμα; Ψηφιακή γυμναστική; Ας δούμε τι καταφέρνει η Nintendo με τη νέα της πρόταση

Το ότι εδώ και δύο σχεδόν χρόνια η Nintendo γνωρίζει μια αναγέννηση σίγουρα δεν είναι…κρατικό μυστικό. Η εταιρεία του Kyoto, όντας «στριμωγμένη» από τους δύο ανταγωνιστές της μετά την κυκλοφορία του GameCube, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική ρότα και να τολμήσει κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδιανόητο: Να μετατρέψει σε gamers ανθρώπους που χαρακτήριζαν αυτήν τη μορφή ψυχαγωγίας κατάλληλη «μόνο για μικρά παιδιά». Και το εγχείρημα απέδωσε. Σχεδόν καθημερινά, πλέον, δημοσιεύουμε ειδήσεις που περιγράφουν την κολοσσιαία επιτυχία του Wii, είτε αυτή αφορά στην αγορά της Ιαπωνίας, είτε της Αμερικής, είτε της Ευρώπης. Το Wii, αν και συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα από πολλούς ως «novelty», ως κάτι βραχυπρόθεσμο δηλαδή, που κερδίζει το κοινό μόνο για λίγες ώρες βάσει του χειρισμού του, δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή και κρατά σταθερά τα σκήπτρα της κορυφής σε όλα σχεδόν τα charts του πλανήτη, είτε αυτά αφορούν το hardware, είτε το software.

Και όπως ήταν φυσικό, οι άνθρωποι που αναγέννησαν τη Nintendo με το σύγχρονο, πανέξυπνο και πρωτοποριακό τους marketing, δεν άφησαν το momentum να χαθεί και αποφάσισαν να μας βομβαρδίσουν με ακόμα περισσότερο «casual gaming». Και τι έφερε αυτή η απόφαση; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα ιδιόμορφο περιφερειακό, το οποίο αν και βασίζεται σε ιδέες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, κάνει ένα βήμα μπροστά, στοχεύει σε ένα τεράστιο κοινό, έχει άρωμα lifestyle, είναι προσιτό, «in» και, πάνω από όλα, διασκεδαστικό.

Ο λόγος γίνεται, φυσικά, για το balance board, ένα πρωτοποριακό περιφερειακό που ο καταναλωτής θα βρει στη συσκευασία του Wii Fit. Πρακτικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εξελιγμένη «ζυγαριά», η οποία απαιτείται στο 80% των ασκήσεων που θα βρούμε εντός του Wii Fit. Το balance board συνδέεται ασύρματα με το Wii -με τρόπο ίδιο με αυτόν που συντονίζουμε ένα οποιοδήποτε χειριστήριο Wii Remote- και αποτελεί τη βάση, την οποία το πρόγραμμα χρησιμοποιεί για να μας γυμνάσει χρησιμοποιώντας τους ειδικούς αισθητήρες βάρους και κίνησης που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες του. Σε ό,τι αφορά το εν λόγω περιφερειακό και την ποιότητά του, η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Σε αντίθεση με αυτό που περιμέναμε, το balance board είναι βαρύ, με ιδιαίτερη αντοχή και όμορφο design. Εν ολίγοις, ανοίγοντας τη συσκευασία του Wii Fit, ο επίδοξος αθλητής θα βρεθεί μπροστά σε μια κατασκευή που δικαιολογεί στο έπακρο το ποσό των 99 ευρώ που θα του ζητηθεί.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες, που αφορούν την εισαγωγή μπαταριών και το συγχρονισμό του balance board με την κονσόλα, αρχίζουμε να εισχωρούμε σε γνώριμα εδάφη. Αυτό οφείλεται στο ότι η γενικότερη φιλοσοφία του Wii Fit θυμίζει έντονα εκείνη του Brain Training για το DS. Αν και αυτή τη φορά θα εξασκήσουμε το σώμα και όχι το πνεύμα, η Nintendo -σοφά εκτιμούμε- ακολούθησε την πιο ευχάριστη και προσιτή (casual, αν θέλετε), νοοτροπία και αισθητική, όπου η απλότητα και η ευκολία στη χρήση του προϊόντος είναι το Α και το Ω. Όπως και στο Brain Training, έτσι και εδώ υπάρχει ένας οικοδεσπότης (μια χαριτωμένη ψηφιακή έκφανση του balance board), ο οποίος ζητά ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το βάρος και τη γενικότερη φυσική μας κατάσταση.

Στη συνέχεια -και αφού μας ζυγίσει και απεικονίσει το Mii μας όπως εκτιμά ότι είμαστε στην πραγματικότητα- το λογισμικό κάνει ορισμένους υπολογισμούς και καταλήγει σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Και εδώ είναι το σημείο όπου βρίσκεται το «ζουμί» του Wii Fit. Αν ο χρήστης δεν είναι αθλητής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτει ορισμένα παραπανίσια κιλά και μέτρια φυσική κατάσταση. Το Wii Fit -μετά τους προαναφερθέντες υπολογισμούς- μάς ρωτά πόσα από αυτά τα περιττά κιλά θέλουμε να…απολέσουμε και εντός ποιου χρονικού διαστήματος ούτως ώστε να προβεί στο σχεδιασμό του καταλληλότερου προγράμματος για τον εκάστοτε χρήστη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρακολούθηση της προόδου μας απεικονίζεται εντός ενός ημερολογίου που βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι, αλλά και μέσα από το κανάλι Wii Fit, το οποίο εγκαθίσταται προαιρετικά στο κεντρικό μενού της κονσόλας και παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα στατιστικά μας στοιχεία χωρίς να χρειαστεί να εισάγουμε στο σύστημα τον δίσκο του παιχνιδιού.
{PAGE_BREAK}
Αφού λοιπόν γίνουν όλα τα προαναφερθέντα και…αποδεχτούμε την οικτρή πραγματικότητα για τη φυσική μας κατάσταση, είμαστε έτοιμοι να «βουτήξουμε» στο κυρίως πιάτο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη γυμναστική. Εδώ, το Wii Fit ακολουθεί το παράδειγμα του EYE Toy Kinetic, ενός αντίστοιχου προγράμματος που διέθεσε στην αγορά η Sony πριν από δύο περίπου χρόνια, αλλά που δεν προώθησε επαρκώς (ο Phil Harrison μάλλον θα γελά χαιρέκακα από το γραφείο του στην Atari, βλέποντας την τεράστια επιτυχία του Wii Fit). Αυτό σημαίνει ότι οι ασκήσεις που διατίθενται χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, οι οποίες προσβλέπουν στο να εξασκήσουν με διαφορετικό τρόπο το σώμα μας.

Έχουμε, λοιπόν, τις κατηγορίες της Υοga, της μυϊκής ενδυνάμωσης, της αεροβικής και της ισορροπίας. Οι ασκήσεις Yoga και ενδυνάμωσης των μυών διαθέτουν 15 διαφορετικές επιλογές η κάθε μια (με κάποιες να αποτελούν παραλλαγές των πρωτότυπων), οι οποίες στοχεύουν προς μια πιο σαφή εκγύμναση του σώματος, προσπαθώντας ταυτόχρονα, κατά το δυνατό, να αντικαταστήσουν το πραγματικό γυμναστήριο. Άλλωστε, η επιλογή του προσωπικού μας γυμναστή, μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας οι οποίοι θα μας βοηθούν στο πρόγραμμά μας, καταδεικνύει το τι ακριβώς έχει επιχειρηθεί εδώ.

Στις περιπτώσεις της αεροβικής και της ισορροπίας το παιχνίδι ακολουθεί μια πιο «παιχνιδιάρικη» τροπή, χωρίς όμως ποτέ να χάνει την ταυτότητά του. Εδώ υπάρχουν εννέα διαφορετικές ασκήσεις- μίνι παιχνίδια, τα οποία θυμίζουν έντονα την αισθητική των Wii Sports και Wii Play. Ωστόσο, και στην περίπτωση των πιο «αθλητικών» κατηγοριών αλλά και στην αντίστοιχη των πιο απλοϊκών της αεροβικής, το πρόγραμμα επιβραβεύει τον παίκτη με ενός είδους νόμισμα, με τη χρήση του οποίου αποκτά πρόσβαση σε νέες και πιο ενδιαφέρουσες ασκήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν παράξενου είδους εθισμό δεδομένου ότι αυτός λειτουργεί ως κίνητρο για το «ξεκλείδωμα» νέου υλικού, ενώ ταυτόχρονα ο παίκτης γυμνάζεται και βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση…το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Η ποικιλία των κατηγοριών στο Wii Fit είναι μεν ικανοποιητική, όμως, το ίδιο δεν ισχύει για τις ασκήσεις της κάθε μιας εξ αυτών. Εδώ θα θέλαμε από τη Nintendo περισσότερη ποικιλία, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό ασκήσεων, οι οποίες μάλιστα θα χρησιμοποιούσαν ακόμα περισσότερο το πολλά υποσχόμενο balance board. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στην αεροβική υπάρχουν ασκήσεις που δεν χρησιμοποιούν καθόλου το εν λόγω περιφερειακό (όπως το jogging που βασίζεται απλά και μόνο στο κούνημα του Wii Remote). Από την άλλη, τα παιχνίδια τρίτων εκδοτών, που θα χρησιμοποιούν το balance board έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται. Συνεπώς, ο φόβος του ότι το περιφερειακό θα μείνει στο ράφι αρχίζει σιγά-σιγά να εξαλείφεται.

Κλείνοντας, αξίζει να απαντήσουμε προκαταβολικά σε μια εύλογη απορία που ίσως περάσει από το μυαλό αρκετών επίδοξων αγοραστών του Wii Fit. Μια απάντηση στο αν το ιδιόμορφο αυτό προϊόν μπορεί να αντικαταστήσει την «πραγματική» άσκηση σε ένα γυμναστήριο. Εδώ η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Η αλήθεια είναι ότι, αν το Wii Fit αγοραστεί για να χρησιμοποιηθεί με «ευλάβεια», τότε τα αποτελέσματα σαφώς και θα έρθουν. Ανάγκη για γυμναστήριο δεν θα υπάρχει μιας και το λογισμικό καλύπτει σχεδόν τα πάντα, ενώ η ευκολία της χρήσης του εντός της οικίας και ανά πάσα στιγμή, χαρίζει στο Wii Fit ακόμα περισσότερους πόντους έναντι του γυμναστηρίου. Το Wii Fit είναι ένα πανέξυπνο προϊόν, που προσφέρει απλόχερα τη διασκέδαση και την άθληση σε κάθε μέλος της οικογένειας, είτε αυτό παίζει Gears of War, είτε δεν έχει πιάσει ποτέ χειριστήριο στα χέρια του. Και για αυτό το λόγο, πρέπει να αποδοθούν στη Nintendo τα εύσημα.

Μετά από αρκετές ώρες γυμναστικής και ιδρώτα, φτάσαμε στο πιο δύσκολο σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη βαθμολόγηση ενός τέτοιου προϊόντος. Με ποια μέτρα και ποια σταθμά μπορείς να βάλεις ένα «6», ένα «7» ή ένα «8» στο Wii Fit όταν όλη του η υπόσταση «φωνάζει» ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα videogame -με την κυριολεκτική έννοια του όρου- αλλά με ένα lifestyle προϊόν; Παρόλα αυτά, μια γενική βαθμολόγηση που θα αντικατοπτρίζει τις εντυπώσεις μας από την προσπάθεια της Nintendo -αλλά και βασισμένη στην αναλογία τιμής-παροχών- έπρεπε να δοθεί και αυτήν θα τη βρείτε παρακάτω.

Ως πρόγραμμα, το Wii Fit είναι ικανοποιητικό, αλλά λίγη περισσότερη ποικιλία στις ασκήσεις και στα mini-games θα το βοηθούσε ακόμα περισσότερο και θα του χάριζε μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Από την άλλη, το balance board ως hardware είναι ένα από τα αρτιότερα προϊόντα που έχει διαθέσει η Nintendo στην αγορά, με στιβαρή κατασκευή, άρτια ποιότητα και όμορφο σχεδιασμό. Δεν είναι videogame; Ναι, αλλά κάπου εκεί στο Kyoto τα μεγάλα μυαλά της Nintendo χαμογελούν βλέποντας τα ράφια να αδειάζουν και τα ταμεία να γεμίζουν…

Γιώργος Καλλίφας

Ανάλυση 480i/ 480p
Widescreen Ναι
Ήχος Stereo/ Surround
PEGI 3+

Exit mobile version