Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, εξερευνούμε όλα τα “spin offs” -και όχι μόνο- της σειράς
Street Fighter: The ALPHA Series
To 1995 κάνει την εμφάνισή του ένας εξ ολοκλήρου νέος τίτλος Street Fighter, o οποίος φέρει το όνομα "Street Fighter Alpha" για την Ευρώπη και την Αμερική και "Street Fighter Zero" για την Ιαπωνία. Το νέο μέλος της σειράς θα μας προσφέρει μία εκπληκτική τριλογία και ίσως την καλύτερη στιγμή του Street Fighter μέχρι σήμερα. Μένει μόνο να δούμε αν και μετά την κυκλοφορία του Street Fighter IV θα διατηρήσει το προνόμιο αυτό.
Η σειρά Alpha τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στα Street Fighter I και II, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο prequel της σειράς. Αυτός είναι και ο λόγος που δείχνουν ελαφρώς νεότεροι οι χαρακτήρες. Η ουσιαστικότερη αλλαγή του είναι φυσικά στα αναβαθμισμένα γραφικά, τα οποία αντανακλούν τις φιγούρες των anime ταινιών Street Fighter II: The Animated Movie και Street Fighter Alpha: The Animated Movie, φανερώνοντάς μας από πού επηρεάστηκε το μοτίβο σχεδιασμού των χαρακτήρων. Το αποτέλεσμα στην απεικόνιση είναι ένα καθαρόαιμο 2D fighting παιχνίδι με εντυπωσιακά anime γραφικά. Επιπλέον, το gameplay ανανεώνεται προσφέροντάς μας μία ομολογουμένως καλύτερη εμπειρία.
Ο γενικός μας στόχος στη σειρά Alpha παραμένει κοινό σημείο αναφοράς με το Street Fighter II, να νικήσουμε δηλαδή το μεγαλύτερο κακό της υπόθεσης, τον M. Bison. Κάποιες φορές, βέβαια, τείνει να αλλάζει ο σκοπός του κάθε παίκτη και να αντιμετωπίζει τον προσωπικό του ανταγωνιστή ή αντίπαλο. Όσον αφορά το γενικό story, έχει σαν αφετηρία τον M. Bison, ο οποίος, θέλοντας να γίνει πιο ισχυρός, αποφάσισε να αποβάλλει από μέσα του κάθε καλό ή και αγνό στοιχείο που υπέσκαπτε στο υποσυνείδητό του. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μία ισχυρότερη εκδοχή του Bison από αυτή που γνωρίσαμε στο Street Fighter II. Ωστόσο, τα καλά θραύσματα που αποχώρησαν από το είναι του, ενώθηκαν και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη ως τώρα Νέμεσή του, τη Rose η οποία αποτελεί τη διαμετρικά αντίθετη υπόστασή του.
Street Fighter Alpha : Warriors’ Dreams
Το πρώτο μέρος της σειράς Alpha εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1995 δίνοντας στη διάθεσή μας 13 χαρακτήρες προς επιλογή. Από τους γνωστούς χαρακτήρες παραμένουν οι αγαπημένοι των οπαδών, Ryu, Ken και Chun Li αλλά και οι M. Bison, Sagat και Akuma. Το υπόλοιπο cast περιλαμβάνει και χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο Street Fighter (Birdie και Adon), τον Guy και το Sodom από το Final Fight καθώς και 3 νέους χαρακτήρες (Rose, Charlie και Dan). Το Street Fighter Alpha εγκαινιάζει ένα πιο εντυπωσιακό σύστημα μάχης με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες νέες προσθήκες. Ενισχύοντας την μπάρα “Super” που γνωρίσαμε στο Super Street Fighter 2 Turbo, τη μετατρέπει σε μία μπάρα 3 επιπέδων, η οποία γεμίζει σταδιακά εκτελώντας ή δεχούμενοι επιθέσεις και/ ή τεχνικές.
Γεμίζοντας τη μπάρα αυτή, μπορούμε να εκτελέσουμε μία από τις διαθέσιμες ειδικές επιθέσεις των χαρακτήρων, η οποία θα ποικίλει σε αριθμό χτυπημάτων και ισχύoς ανάλογα με το εκάστοτε επίπεδο (Level). Επιπλέον, εισάγει και νέες τεχνικές όπως την εναέρια άμυνα, την αντεπίθεση (Alpha Counter) αλλά και τα αλυσιδωτά (Chain) Combos. Επίσης, οι χαρακτήρες είχαν την ικανότητα να κυλήσουν στο έδαφος μετά από μία επίθεση ή πιάσιμο. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η προσθήκη του auto mode, το οποίο επέτρεπε σε αρχάριους παίκτες να αμύνονται αυτόματα ή να εκτελούν πιο εύκολα επιθέσεις (με τίμημα όμως το χαμηλότερο επίπεδο της ειδικής μπάρας). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος τίτλος κατάφερε να έχει ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή και αυτό φυσικά ήταν απλά ένας οιωνός για το επόμενο Alpha sequel.
Street Fighter Alpha 2 & Street Fighter Alpha 2 Gold
Το Street Fighter Alpha επιστρέφει το 1996 με ένα ολόφρεσκο sequel. Το Alpha 2 διατηρεί όλα τα στοιχεία που έκαναν τον προηγούμενο τίτλο να ξεχωρίσει, προσθέτοντας επιπλέον και τα Custom Combos, σύμφωνα με τα οποία χρησιμοποιείτε την ειδική μπάρα για να εκτελέσετε μια σειρά από αλυσιδωτές επιθέσεις σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Η ιστορία δεν προσφέρει κάτι καινούριο, αλλά μας προσθέτει 5 επιπλέον χαρακτήρες : Τους Dhalsim και Zangief από το Street Fighter 2, τον Gen από το πρώτο Street Fighter, τον Rolento από το Final Fight, μία νέα παρουσία, τη Sakura, καθώς και την evil έκδοση του Ryu, τον Evil Ryu.
Στη Gold έκδοση του τίτλου, μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε και ως Cammy από το Super Street Fighter 2 αλλά και ως Shin Akuma, μία αναβαθμισμένη και πανίσχυρη έκδοση του κλασικού Akuma. Το Alpha 2 αγαπήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που κατάφερε να ξεχωρίσει επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη φήμη της σειράς και οδηγώντας τη σε ένα ακόμα sequel.
Street Fighter Alpha 3
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς αποτελεί και την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στον Alpha κόσμο του Street Fighter. Η τριλογία ολοκληρώνεται με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Καλύτερα γραφικά, υπέροχο soundtrack αλλά και νέες προσθήκες στο gameplay, που σε ένα σημείο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επαναστατικές για τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα, καταργείται η επιλογή Auto και τη θέση της παίρνουν 3 νέες επιλογές, οι οποίες όμως αναφέρονται στη χρήση της ειδικής μπάρας. Οι επιλογές ονομάζονται ism και, ανάλογα με την επιθυμητή μπάρα, καταχωρούνται σε : A-ism για την επιλογή της μπάρας που γνωρίσαμε στη σειρά Alpha, X-ism για την μπάρα που χρησιμοποιήθηκε στο Super Street Fighter 2 Turbo και V-ism για την μπάρα που θα χρησιμοποιούμε μόνο για τις επιθέσεις Custom Combo τις οποίες είδαμε στο Alpha 2.
Επιπλέον, προστίθεται και η μπάρα άμυνας (Guard Power Gauge), η οποία μειώνεται κάθε φορά που δεχόμαστε επίθεση ενώ αμυνόμαστε, κι αν φτάσει στο τέλος της τότε είμαστε ευάλωτοι στην επόμενη επίθεση του αντιπάλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι η προσθήκη του Dramatic Battle, κατά το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε 2 χαρακτήρες (εκ των οποίων ο ένας θα ελέγχεται είτε από τη CPU, είτε από το φίλο μας) και θα συνεργάζονται ενάντια άλλων αντιπάλων, σε μάχες 2-to-1 ή 2-to-2.
O γενικός κορμός της ιστορίας παραμένει αμετάβλητος, φτάνει όμως στην ολοκλήρωσή του. Και εδώ έχουμε επιπλέον χαρακτήρες οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με το κάθε port του Alpha 3, αλλά θα τους αναφέρουμε όλους : επιστρέφουν οι E. Honda, Guile, Blanka, Vega και Balrog από το Street Fighter 2, οι Dee Jay, Fei Long και T. Hawk από το Super Street Fighter 2, o Yun από το Street Fighter 3, o Eagle από το πρώτο Street Fighter, οι Cody και Maki από το Final Fight, η Ingrid από το Capcom Fighting Jam αλλά και 4 ολοκαίνουριοι χαρακτήρες, η Karin, η R. Mika, η Juni και η Juli.
Mια και αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς αυτής, ο τίτλος περιλαμβάνει όλα όσα έκαναν τη σειρά αυτή να ξεχωρίζει και σίγουρα την τοποθέτησε ακόμα πιο ψηλά, θυμίζοντας σε όλους τι εστί "Street Fighter". Το Alpha 3 αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα fighting παιχνίδια όλων των εποχών και σίγουρα η αξία και εμπειρία που προσφέρει εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.
{PAGE_BREAK}
Street Fighter EX – The 3D era
Για μία ακόμη φορά η Capcom θέλησε να δώσει ένα νέο αέρα και ύφος στη σειρά. Η προσπάθειά της ήταν να εισάγει το αγαπημένο δισδιάστατο Street Fighter στη «μόδα» των τριών διαστάσεων. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μία πολυγωνική αναγέννηση της σειράς, που φέρει το όνομα Street Fighter EX και αποτελεί μία ακόμη spin off προσθήκη, συνδυάζοντας το gameplay των Street Fighter 2 αλλά και Street Fighter Alpha. H σειρά EX κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις αίθουσες των arcade το 1996, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στις κονσόλες το 1997 με το PlayStation και φέροντας το όνομα Street Fighter EX Plus Alpha. Πολλοί καινούριοι χαρακτήρες, διαφορετικές πίστες αλλά και ένας τρισδιάστατος κόσμος να φιλοξενεί το δισδιάστατο gameplay της σειράς ήταν μόνο λίγα από τα στοιχεία που συνόδευαν το νέο αυτόν τίτλο.
Μάλιστα, κατάφερε να συμπληρώσει την τριλογία με 2 ακόμα sequels, το Street Fighter EX2 Plus που κυκλοφόρησε το 1999 για την ίδια κονσόλα, αλλά και το Street Fighter EX 3, το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το PlayStation 2, αποτελώντας έναν από τους αρχικούς του τίτλους. Το ερώτημα είναι αν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην εκτίμηση των gamers ανά τον κόσμο ή, σημαντικότερα, στην καρδιά τους. Με τόσους νέους χαρακτήρες, εξαιρετικά εφέ στις ειδικές κινήσεις, 3D απεικόνιση αλλά και με μία τριλογία στα χέρια μας η απάντηση είναι ένα αδιαμφισβήτητο… ίσως.
Μπορεί όντως να προσέφερε κάτι το διαφορετικό, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός πως ό,τι αγαπήσαμε απλά έδειχνε να «υποφέρει» πάνω στις 3 διαστάσεις… και πόσο μάλλον την περίοδο που ο ανταγωνισμός ήδη τα κατάφερνε σημαντικά καλύτερα στις 3 διαστάσεις (Tekken, Dead or Alive, Soul Calibur) τουλάχιστο σε θέμα γραφικών. Οπότε, η EX αναγέννηση απευθύνθηκε αυστηρά στους φανατικούς οπαδούς της σειράς και έχασε τη νέα γενιά παικτών, που αναζητούσαν όμορφα γραφικά και εύκολο ή, καλύτερα, βατό χειρισμό. Η σειρά έδειχνε πως ήταν αναγκαίο να επιστρέψει εκεί που τα κατάφερνε καλύτερα. Εκεί που αγαπήθηκε και πιο συγκεκριμένα στα στοιχεία εκείνα που τις εξασφάλιζαν το θρόνο της κατηγορίας.
Street Fighter – The VERSUS series
• X-MEN VS STREET FIGHTER
• MARVEL SUPER HEROES VS STREET FIGHTER
• MARVEL VS CAPCOM
• MARVEL VS CAPCOM 2
• SNK VS CAPCOM : CHAOS
• CAPCOM VS SNK : MILLENNIUM FIGHTING 2000 PRO
• CAPCOM VS SNK 2 : MILLENNIUM FIGHTING 2001
• TATSUNOKO VS CAPCOM
Σε μια προσπάθειά της η Capcom να ανανεώσει το ενδιαφέρον των οπαδών της σειράς δημιούργησε τίτλους Versus, θέτοντας -μεταξύ άλλων- χαρακτήρες Street Fighter εναντίον υπέρ-ηρώων της Marvel. Το ευχάριστα παράλογο και υπερφυσικό στοιχείο κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναδείξει τις σειρές και ιδιαίτερα τα δύο Marvel vs Capcom, τα οποία παραμένουν μέχρι τώρα τα πιο αγαπημένα spin off της σειράς. Οι περισσότεροι τίτλοι versus υποστήριζαν το σύστημα Tag, όπου μας επιτρεπόταν να επιλέξουμε 2 ήρωες και να τους εναλλάσσουμε κατά τη διάρκεια της μάχης ή να συνδυάσουμε τις επιθέσεις τους προκαλώντας αξιοσημείωτη ζημιά στους αντιπάλους αλλά και εντυπωσιακά εφέ.
To Marvel vs Capcom 2, μας έδινε τη δυνατότητα να επιλέξουμε 3 ήρωες, κάτι το οποίο άφησε απόλυτα ικανοποιημένους όλους όσους είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε μαζί του. Αποτελώντας στην ουσία ευχάριστα διαλείμματα από το γενικό κορμό της σειράς, οι versus προσθήκες αγαπήθηκαν τόσο πολύ που δεν αποκλείεται να δούμε το Marvel vs Capcom 2 στα PSN και XBOX Live.
{PAGE_BREAK}
Street Fighter The Movie : The Video Game
Όπως φανερώνει και ο τίτλος, το παιχνίδι αυτό βασίστηκε στην ομότιτλη κινηματογραφική ταινία και προσπάθησε να μεταδώσει αυτούσιο το κλίμα της ταινίας μέσα στο παιχνίδι… Ίσως το μεγαλύτερο στραβοπάτημα της σειράς.
Super Puzzle Fighter II Turbo
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον puzzle gem παιχνίδι, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής και αγαπήθηκε όσο λίγα στο puzzle είδος του. Επιλέγουμε τον αγαπημένο μας μαχητή (σε πιο «μπεμπέ» μορφή) και αγωνιζόμαστε τοποθετώντας gems σε τέτοια σειρά ώστε να καταφέρουμε να τον κερδίσουμε. Φανταστείτε ένα κράμα Tetris και Bust a’ Move και προσθέστε του μία πινελιά από τη σειρά Street Fighter. To αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι. το οποίο κυκλοφόρησε και ως remake online στις κονσόλες νέας γενιάς (PS3 & XBOX360). Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτέλεσε και το προϊόν έμπνευσης της δημιουργίας του Pocket/ Gem Fighter.
Pocket Fighter (ή GemFighter)
Χαρακτήρες… μπεμπέ Street Fighter και άλλων fighting τίτλων της Capcom μονομαχούν με ένα μοναδικό και αστείο τρόπο. Ένα ευχάριστο αλλά και χιουμοριστικό κάλεσμα, ή διάλειμμα αν θέλετε, που όμως δείχνει ότι δεν είναι αρκετό για να φέρει την ουσιαστική αλλαγή. Το αποτέλεσμα μάλλον κουράζει παρά ικανοποιεί.
Capcom Fighting Jam
Ενσωματώνοντας πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες από το σύνολο όλων των fighting κυκλοφοριών της, η Capcom μας παρουσιάζει μία μέτρια προσθήκη, η οποία δεν καταφέρνει ποτέ να γνωρίσει τη δόξα των προηγούμενων κυκλοφοριών ενώ παράλληλα στοιχειώνει τον τίτλο αυτόν με αποχρώσεις γήρανσης…
Συλλογές και Ανθολόγια
Μέχρι στιγμής η Capcom έχει προσφέρει 4 πακέτα με συλλεκτικό περιεχόμενο για τους φίλους της σειράς. Οι κυκλοφορίες αυτές είναι :
• STREET FIGHTER COLLECTION
• STREET FIGHTER COLLECTION 2
• HYPER STREET FIGHTER 15TH ANNIVERSARY
• STREET FIGHTER ALPHA ANTHOLOGY
Media
Παράλληλα με το γενικό κορμό κυκλοφοριών της σειράς έχουν κυκλοφορήσει κόμικς, ταινίες, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια με κάρτες αλλά και CDs με το soundtrack του εκάστοτε τίτλου. Η Capcom μάλιστα έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη σειρά αυτή, κυρίως στα videogames. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες σημαντικές κυκλοφορίες από τα προαναφερθέντα:
ΤΑΙΝΙΕΣ
• STREET FIGHTER THE MOVIE
• STREET FIGHTER II THE ANIMATED MOVIE
• STREET FIGHTER ALPHA THE ANIMATED MOVIE
• STREET FIGHTER ALPHA : GENERATIONS
• STREET FIGHTER : THE ANIMATED TV SERIES
COMICS
• STREET FIGHTER II MANGA
• STREET FIGHTER (UDON)
Το μέλλον
Μετά από όλο το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε τι άλλο πια θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Σίγουρα υπάρχει η ταινία Street Fighter : The Legend Of Chun Li αλλά και μία νέα animated ταινία που θα βασίζεται στο Street Fighter IV. Ωστόσο…έχει η σειρά να δώσει κάτι περαιτέρω; Μπορεί να ανακτήσει την εκτίμηση, το θαυμασμό και την αγάπη των παλιών και νέων οπαδών; Και βέβαια! Βρισκόμαστε λίγο πριν την κυκλοφορία του Street Fighter IV και όλοι σιγοψιθυρίζουν ότι η μεγάλη αλλαγή είναι εδώ. Και σίγουρα δεν είναι μακριά.
Στάθης – Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
{nomultithumb}