Παρά τα προβλήματα…σύνδεσης, ο Ezio συνεχίζει ακάθεκτος την περιπέτειά του
Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την κυκλοφορία του Assassin’s Creed II για τις κονσόλες νέας γενιάς, το οποίο χαρακτηρίστηκε από υψηλή ποιότητα. H Ubisoft τήρησε τις υποσχέσεις της και, ενώ τους ανάγκασε να κάνουν λίγη υπομονή, προσφέρει στους κατόχους PC την πιο ολοκληρωμένη έκδοση του τίτλου της. Δυστυχώς, όμως, η περιπέτεια του Ezio δεν αποφεύγει τα λάθη, τα οποία δεν προέρχονται από τον ίδιο τον τίτλο, αλλά από ορισμένες επιλογές που θα δοκιμάσουν και πάλι την υπομονή των παικτών. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως, σαν σύνολο, η παρούσα έκδοση είναι η πληρέστερη. Ωστόσο, όπως θα περίμεναν να ακούσουν οι περισσότεροι, η επιλογή του DRM είναι αυτή που πραγματικά…τσακίζει κόκαλα.
Επιστροφή στη δράση: το περιεχόμενο
Το Assassin’s Creed II στην έκδοσή του για υπολογιστές και σε επίπεδο περιεχομένου δε διαφέρει σε τίποτα από τον τίτλο που συναντήσαμε στα Xbox 360 και PlayStation 3. Οι φίλοι της σειράς αναλαμβάνουν και πάλι τον έλεγχο του Desmond, ο οποίος μεταφέρεται στην αναγεννησιακή Ιταλία και -έχοντας τη μορφή του Ezio- τάσσεται με το μέρος του τάγματος των Ασασίνων. Το σενάριο αυτή τη φορά είναι πραγματικά πληρέστατο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ενώ η παρουσία πολλών γνωστών φυσιογνωμιών δίνει έναν αέρα γνησιότητας στο όλο σύνολο.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι η εμμονή της Ubisoft στην λεπτομέρεια και έτσι όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν ορισμένες πόλεις της Ιταλίας, με έκπληξη θα διαπιστώσουν πως τα περισσότερα ιστορικά μνημεία έχουν αναπαραχθεί με μοναδική ακρίβεια αλλά και πιστότητα στα πραγματικά σχέδια. Γενικότερα, το Assassin’s Creed II είναι μια δημιουργία που σφύζει από “ζωή” και, μέσα σε αυτή, τη διαφορά κάνει η φιγούρα τα αεικίνητου και ιδιαίτερα θαρραλέου Ezio Auditore da Virenze, του πρωταγωνιστή του τίτλου.
Πρακτικά, ο Ezio τάσσεται στο τάγμα των Ασασίνων κατόπιν της δολοφονίας του πατέρα του, ενώ στην πορεία το ταξίδι του θα είναι γεμάτο εκπλήξεις. Ο κόσμος του Assassin’s Creed II θα ξεδιπλώνεται με αργά και σταθερά βήματα, με τον παίκτη να μην αισθάνεται ποτέ χαμένος ή μπερδεμένος. Αυτή η συνοχή, παρά την τεράστια έκταση του τίτλου, είναι πραγματικά αξιομνημόνευτη, ενώ και ο τρόπος που εξελίσσεται το σενάριο, μέσω των ιδιαίτερα προσεγμένων cut-scenes, μοιάζει να είναι ο ιδανικός για μια πρόταση της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Οι διαφορές – βελτιώσεις
Μιας και στο παρελθόν ασχοληθήκαμε εκτενώς με το Assassin’s Creed II και τα έξτρα επεισόδιά του κατά την κυκλοφορία τους στις κονσόλες, στο παρόν κείμενο θα γίνει μια προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές ή βελτιώσεις -αν φυσικά αυτές υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα, οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες, με την πλέον εμφανή να είναι η υποστήριξη ακόμα υψηλότερων αναλύσεων στα γραφικά. Με το ανάλογο hardware, ο τίτλος αποκτάει μια ακόμα πιο λαμπερή εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει αρκετά από τις εκδόσεις των οικιακών συστημάτων.
Ευτυχώς, ορισμένα glitches έχουν απομακρυνθεί εντελώς, αλλά λόγω της τεράστιας έκτασης των πόλεων, ορισμένα θαμπά textures και μερικά pop-ups θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Ο ήχος συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την πληρότητα των διαλόγων, το ανακάτεμα της αγγλικής με την ιταλική διάλεκτο για ακόμα μια φορά δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, ενώ η χρήση gamepad θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία ούτως ώστε να ξεδιπλωθεί ιδανικά το πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων του Ezio.
Η έκδοση του Assassin’s Creed II για το PC φτάνει στα χέρια των καταναλωτών στην πλέον ολοκληρωμένη της μορφή και έτσι οι παίκτες θα παραλάβουν και τα 14 κεφάλαια/ αναμνήσεις που έχει ετοιμάσει για αυτούς η Ubisoft. Αυτό συνεπάγεται πως έχουν συμπεριληφθεί τα "Battle of Forli" και "Bonfire of Vanities", δύο κεφάλαια της ιστορίας τα οποία οι κάτοχοι PlayStation 3 και Xbox 360 έπρεπε να προμηθευτούν ξεχωριστά και μάλιστα επί πληρωμή.
Connection error: αναζητώντας τα ηρεμιστικά
Όλα καλα λοιπόν στην έκδοση του Assassin’s Creed II για τους υπολογιστές. Ναι, αλλά μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι η περιπέτεια του Ezio συνοδεύεται από την επιλογή DRM, μια κίνηση της εταιρίας που πραγματικά είναι σε θέση να παίξει με την υπομονή των παικτών και να στερήσει μερικούς πόντους από την τελική βαθμολογία. Ουσιαστικά, το DRM είναι μια λειτουργία αναγνώρισης της γνησιότητας του προϊόντος, η οποία όμως απαιτεί από την πλευρά των παικτών να υπάρχει συνεχώς μια ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο.
Το ερώτημα που γεννάται είναι τι συμβαίνει στην αντίθετη περίπτωση και η απάντηση δεν είναι διόλου ευχάριστη. Κάποιος που δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί καθόλου με το Assassin’s Creed II, ενώ αν για κάποιον λόγο η σύνδεση διακοπεί, αυτόματα ο τίτλος εκτελεί έξοδο στην κεντρική οθόνη των Windows. Ευτυχώς, η Ubisoft έχει εφοδιάσει τη δημιουργία της με μια λειτουργία auto-save και, έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτελείται μια αποθήκευση ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν η δράση και επανεκκινώντας τον τίτλο, η ιστορία θα συνεχιστεί από το σημείο που τόσο άκομψα διακόπηκε.
Δυστυχώς, όμως, η μετάβαση από το desktop στη δράση είναι μια διαδικασία που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί 1,5 με 2 λεπτά, οπότε μπορεί ο καθένας να συμπεράνει πως η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι και η πλέον ιδανική. Γενικότερα, το DRM ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν γίνεται να μην αναφερθεί η αδυναμία των servers τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας να παραμείνουν σε λειτουργία και έτσι όσοι είχαν προμηθευτεί τον τίτλο, δεν μπορούσαν να ασχοληθούν μαζί του.
Το τελικό πόρισμα
Το Assassin’s Creed II για το PC είναι πλέον διαθέσιμο, και το κοινό είναι σε θέση να κρίνει και να επιλέξει την έκδοση που αρμόζει στα μέτρα του. Μεταξύ των τριών θα διαλέγαμε αναμφίβολα κάποια από τις δύο που κυκλοφορεί για τις κονσόλες, για τον απλό λόγο πως απουσιάζει εντελώς το DRM. Για ακόμα μια φορά η Ubisoft καταδικάζει μια δημιουργία της να αποσπάσει αρνητικά σχόλια, όχι για το περιεχόμενό της, αλλά για κάποιες λανθασμένες επιλογές. Αυτό δεν συνεπάγεται πως ο τίτλος χάνει κάτι από τη γενικότερη ποιότητά του, αλλά όποιος τον επιλέξει στην έκδοση PC, καλό θα ήταν να οπλιστεί με υπομονή.
Γιώργος Τσακίρογλου
Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
CPU | Dual core 2.6 GHz Intel Pentium D ή AMD Athlon 64 X2 3800+ |
Μνήμη RAM | 2 GB |
Κάρτα γραφικών | 256 MB, συμβατή με το DirectX 9.0 και πλήρη υποστήριξη του Shader Model 3.0 |
Λειτουργικό | Windows XP / Vista |