Arcade Hits Pack

Η SEGA επιστρέφει στη Χρυσή Εποχή των arcades

Η παραλαβή του Gunblade NY and LA Machineguns Arcade Hits Pack είναι αλήθεια πως συνοδεύθηκε από ανάμεικτα συναισθήματα. O υπογράφων τρέφει μεν ιδιαίτερα αισθήματα για τη SEGA, και ειδικά για τις παλιότερες προτάσεις της στο χώρο των arcades, αλλά από την άλλη, τα "καλά" χρόνια δείχνουν να έχουν περάσει. Το προιόν που θα παραλάβει ο καταναλωτής αγοράζοντας το Arcade Hits Pack είναι γεμάτο άπειρες ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά δυστυχώς, δείχνει να πέφτει θύμα της ίδιας της φύσης και της ηλικίας του.

Η κίνηση της εταιρίας να προσφέρει σε ένα πακέτο δύο παλιότερες δημιουργίες της –οι οποίες δεν συγκαταλέγονται και στις πλέον δημοφιλείς- αποτελεί ευχάριστη είδηση, ενώ και η αποκλειστική κυκλοφορία για το Wii θα αφήσει τους κατόχους της κονσόλας ικανοποιημένους. Ή μήπως όχι;

Δύο σε ένα, απλά και οικονομικά

Όπως μαρτυρά και η αρκετά μακροσκελής ονομασία του τίτλου, οι υποψήφιοι αγοραστές θα προμηθευτούν σε μια συσκευασία -και μάλιστα σε μια άκρως ανταγωνιστική τιμή- δύο δημιουργίες: Τα Gunblade NY και LA Machineguns. Και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των on-rails arcade shooters, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. Η αλήθεια είναι πως από τα πρώτα κιόλας λεπτά δημιουργείται ένα εντονότατο αίσθημα νοσταλγίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου δεν απαιτούταν ίχνος σκέψης, αλλά απλά και μόνο γρήγορα αντανακλαστικά και, φυσικά, αμέτρητα νομίσματα.

Ο τεχνικός τομέας, αναμενόμενα, θα θεωρηθεί ξεπερασμένος μιας και πρόκειται για προτάσεις που έρχονται από μια εποχή όπου ο σχεδιασμός αντικειμένων και χαρακτήρων δεν μπορούσε να κρύψει την πολυγωνική τους φύση. Ωστόσο, η νοσταλγία ίσως οδηγήσει αρκετούς στο να βρουν μια ομορφιά μέσα στα παρωχημένα αυτά γραφικά.

Φυσικά, το στοιχείο της δράσης είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, με τις δύο προτάσεις να μην απαιτούν τίποτα περισσότερο από καλό σημάδι, κάνοντας το Wii Remote να δείχνει σαν την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για αυτό το είδος gameplay. Ο παίκτης εδώ δεν έχει τον έλεγχο του οχήματος στο οποίο επιβαίνει -καθώς η πορεία στα επίπεδα είναι προκαθορισμένη-, αλλά μπορεί να μετακινεί μόνο το σταυρόνημα που εμφανίζεται στην οθόνη. Οι εχθροί, όπως και τα αντίπαλα πυρά, θα έρχονται κατά κύματα και γενικότερα η οθόνη θα είναι συνεχώς πλυμμηρισμένη από έντονα χρώματα και διάφορα εφέ, που προσπαθούν με τον πλέον φιλότιμο τρόπο να πείσουν πως πρόκειται για εκρήξεις.

Το να αναφερθεί κανείς στο σενάριο τόσο του Gunblade NY όσο και του LA Machineguns είναι κάτι το πραγματικά περιττό. Τα διάφορα cut-scenes απλά και μόνο μαρτυρούν το πόσο έχει προοδεύσει η τεχνολογία μέσα σε μια δεκαετία, ενώ και οι διάλογοι είναι πραγματικά αδιάφοροι. Και οι δύο τίτλοι ακολουθούν την ίδια λογική και έτσι η δράση χωρίζεται σε επίπεδα, τα οποία προσφέρουν μεν την απαραίτητη ποικιλία, αλλά από την άλλη αδυνατούν να κρατήσουν τους παίκτες κοντά τους για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Χαμηλή τιμή, αλλά φτωχό περιεχόμενο

Το πλέον απογοητευτικό στοιχείο του πακέτου είναι η υπερβολικά μικρή του διάρκεια. Βέβαια, η SEGA δεν κρύφτηκε πίσω από το δακτυλάκι της και είναι προς τιμήν της το γεγονός πως συνεχώς αναφέρει ότι πρόκειται για απ’ ευθείας μεταφορές από τα πρωτότυπα arcades, με ελάχιστες στυλιστικές διορθώσεις – βελτιώσεις. Για την κάθε δημιουργία οι τίτλοι τέλους θα πέσουν σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, οπότε οι διψασμένοι οπαδοί της εταιρίας, που αναζητούν κάτι από τα παλιά, θα χρειαστούν ένα μόνο απόγευμα για να εξουδετερώσουν όλους τους εχθρούς τους.

Στον αντίποδα, το Gunblade NY and LA Machineguns Arcade Hits Pack διατίθεται σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, η οποία εν μέρει δικαιολογεί το αναμφίβολα φτωχό περιεχόμενο. Μέχρι σήμερα αρκετές είναι οι εταιρίες που έχουν θελήσει να ξυπνήσουν ευχάριστες μνήμες από το παρελθόν και φυσικά κάτι ανάλογο έχει πράξει και η ίδια η SEGA παλιότερα. Αλλά στην ίδια τιμή έχουν διατεθεί σαφέστατα πλουσιότερα πακέτα, οπότε η αξία απόκτησης του συγκεκριμένου τίθεται υπό αμφισβήτηση.

{VIDEO_1}

Φυσικά, ούτε λόγος για ύπαρξη οποιασδήποτε δικτυακής αναμέτρησης ανάμεσα σε πολλούς παίκτες –γεγονός λογικό εξάλλου- ενώ όσοι κατέχουν το περιφερειακό Zzapper θα βρουν μια καλή δικαιολογία ώστε να το ξεσκονίσουν και να ασχοληθούν μαζί του.

Συμπεράσματα: Μια πρόταση για λίγους

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το Gunblade NY and LA Machineguns Arcade Hits Pack, το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια δημιουργία που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Οι οπαδοί της SEGA, και ειδικότερα όσοι την πρόλαβαν στη χρυσή εποχή της στα arcades, είναι σίγουρο πως θα παρακάμψουν το γεγονός πως η συνολική διάρκεια είναι υπερβολικά μικρή και θα ασχοληθούν ξανά και ξανά με τα δύο παιχνίδια για να επιτύχουν ακόμα υψηλότερο σκορ. Το θέμα είναι τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους…

Γιώργος Τσακίρογλου

Exit mobile version