NBA Jam: On Fire Edition

Προσιτή τιμή, πολλή διασκέδαση!

Πέρυσι πολλές καρδιές «φτερούγισαν» στο άκουσμα ότι θα κυκλοφορήσει ένα νέο NBA Jam, ένα παιχνίδι που λατρεύτηκε όσο λίγα στη δεκαετία του ’90. Έτσι λοιπόν και φέτος, έρχεται η δεύτερη έκδοση της σειράς, με τον υπότιτλο “On Fire Edition”. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για μια retail έκδοση, μιας και ο τίτλος θα κυκλοφορήσει μόνο μέσω Xbox Live και PSN- όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και με το προηγούμενο μέλος της σειράς. Αυτό, φυσικά, ρίχνει και το κόστος του τίτλου σε άκρως λογικά πλαίσια, δηλαδή σε μόλις 1200 MS Points/ περίπου 10 ευρώ. Ένας ποιοτικός τίτλος λοιπόν σε λογική τιμή, η συνταγή της επιτυχίας; Σίγουρα!

Οι αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με το προηγούμενο μέλος, δεν είναι τόσο ποιοτικές, όσο «ποσοτικές». Η ΕΑ έτσι και αλλιώς δεν είχε και πολλά προβλήματα να διορθώσει σχετικά με το gameplay, οπότε αποφάσισε να «μπουκώσει» τον τίτλο με πολύ -πάρα πολύ- επιπλέον περιεχόμενο. Καταρχάς, οι δύο βασικές επιλογές της κεντρικής οθόνης είναι οι “Road Trip” και “Online Arena” -πέρα από το κλασσικό “Jam Now”, στο οποίο μπορούμε να παίξουμε έναν απλό αγώνα με μέχρι και τρεις φίλους. Στο Road Trip θα διασχίσουμε «μοναχικά» μονοπάτια, καθώς θα αντιμετωπίσουμε όλες τις ομάδες του NBA με διάφορες συνθέσεις, τωρινές ή παλαιών μεγαλείων.

Ξεκινώντας, θα παρατηρήσουμε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε ενάντια σε όλες τις ομάδες, καθώς αυτές είναι κλειδωμένες. Αρχικά λοιπόν, πρέπει να επιλέξουμε μία ομάδα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ανάμεσα από έξι (έξι περιοχές, έξι ομάδες, σύνολο 36 ομάδες) και να επιδοθούμε σε τρεις μάχες (bronze, silver και gold challenges) με την κάθε μία εξ αυτών των ομάδων. Αν αντιμετωπίσετε τους Lakers για δεύτερη φορά και δείτε τον Magic Johnson, μην τρομάξετε.

Στην αρένα του online, από την άλλη, γίνεται… της «Κορέας». Εκεί θα περάσετε πολλές ώρες μαχόμενοι με αντιπάλους από όλον τον πλανήτη, παίζοντας Road Trip με φίλους, ολοκληρώνοντας challenges, βλέποντας την πορεία των φίλων σας και πολλά άλλα, που προσθέτουν πολλούς πόντους στην αντοχή του τίτλου στο χρόνο. Ολοκληρώνοντας αγώνες (διαδικτυακούς ή μη) και challenges, κερδίζουμε πόντους, τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να εξαργυρώσουμε για απόκτηση νέων συνθέσεων, modes, εικόνων για το backround, αλλά και μερικών guest stars, όπως ο πρόεδρος της Αμερικής, Barack Obama ή η Faith από το Mirrors Edge.

{PAGE_BREAK}

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και ο «Αυτοκράτορας». Ποιος «Αυτοκράτορας»; Ο «Εξάστερος», ο Παναθηναϊκός. Ναι, στο παιχνίδι μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στο Final Four της περασμένης Euroleague, τη Μακάμπι, τη Σιένα, τη Ρεάλ και τον «τιτάνιο», τον «εξάστερο», τον «αυτοκράτορα» (και ό,τι άλλο θέλετε), τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, του οποίου η σύνθεση αποτελείται από τους Διαμαντίδη, Σάτο, Μπατίστ και Φώτση (διαλέγουμε εμείς τους δύο βασικούς). Στα του gameplay τώρα, είδαμε ότι δεν έχουν γίνει αξιοσημείωτες αλλαγές. Οι κινήσεις των αθλητών έχουν δεχθεί ένα μικρό «λίφτινγκ», αρκετό ώστε να μη δυσανασχετήσουν οι παίκτες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η δυνατότητα του “team fire”, που έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουν φωτιά και οι δύο παίκτες της ομάδας όταν συνεργαστούν επιτυχώς τρεις συνεχόμενες φορές (Alley-oop), χωρίς στο ενδιάμεσο να επιτύχει καλάθι ο αντίπαλος.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης του υπολογιστή, η ΕΑ έχει εισάγει τη "REAL AI", την ΑΙ που έχει χρησιμοποιηθεί και στη σειρά Fight Night. Με αυτόν τον τρόπο η δημιουργός ήθελε να προσδώσει έναν πιο «ανθρώπινο» χαρακτήρα στο παιχνίδι, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε. Γιατί; Γιατί οι πραγματικοί παίκτες, οι άνθρωποι δηλαδή μπορούν να νικηθούν. Η ΑΙ, όμως, στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας, δε μπορεί να ηττηθεί ακόμα και αν πάμε γονατιστοί στην Τήνο. Οι αθλητές που ελέγχονται από τη CPU στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, θα σας κλέβουν τη μπάλα πανεύκολα, θα σκοράρουν… τα πάντα και από παντού και αν είστε τυχεροί και φτάσετε ως τη ρακέτα τους, θα σας «κατεβάσουν το γενικό» με μία τάπα. Επιπροσθέτως, τα παραπάνω είναι αδύνατον να τα εφαρμόσουμε εμείς σε βάρος τους (τουλάχιστον σε ανάλογο βαθμό) ανεβάζοντας και άλλο το… αίμα στο κεφάλι.

 

Τεχνικώς το NBA Jam On Fire Edition δείχνει πανέμορφο και καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων οι παίκτες θα έχουν χαραγμένο ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Οι γκριμάτσες των παικτών, των αθλητών στους πάγκους, των φιλάθλων, τα βογκητά από τις αγκωνιές και φυσικά ο σχολιασμός των δημοσιογράφων, θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε. Ο σχολιασμός δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, καθώς πολύ σπάνια θα δώσουμε βάρος στα κείμενα του εκφωνητή, αλλά δε θα είναι λίγες οι φορές όπου θα «λυθούμε» από τα γέλια στο άκουσμα ορισμένων σχολίων του.

Εν τέλει, έχουμε έναν τίτλο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης στους κατόχους του, με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη παρέας. Το NBA Jam On Fire Edition χάνει σχεδόν όλη του την αξία αν το παίξουμε μόνοι, χωρίς την ύπαρξη ενός φίλου για το γνωστό «χαβαλέ». Yπάρχει μεν η δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον υπολογιστή, αλλά λίγο το χαλαρό gameplay, λίγοι η δαιμονισμένη δυσκολία της Α.Ι., θα απομακρύνουν σύντομα τους παίκτες από τις οθόνες τους.

Ωστόσο, η τιμή διάθεσης του τίτλου καταρρίπτει έναν ακόμα “τοίχο” αντίστασης απέναντι στην απόκτησή του, ενώ για τους φίλους του Παναθηναικού δεν υπάρχει καν δικαιολογία. Σας αρέσει το μπάσκετ; Λατρέψατε τα κλασσικά NBA JAM; Έχετε έστω και ένα άτομο για συντροφικό παιχνίδι; Αν η απάντηση και στις τρεις ερωτήσεις είναι «ναι», τότε σηκωθείτε από την καρέκλα και κατεβάστε το άμεσα.

BOOMSHAKALAKAAA!

Γιάννης Σκουλουδάκης

Exit mobile version