Angry Birds Space

To “φαινόμενο” μάλλον θα συνεχιστεί

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των smartphones και γενικά των φορητών συσκευών που κάνουν χρήση οθόνης αφής και έχουν τη δυνατότητα να "τρέξουν" παιχνίδια εφάμιλλα των κλασσικών παιχνιδομηχανών. Αναμφισβήτητα, τα εν λόγω μηχανήματα έχουν μια πληθώρα από ποιοτικούς τίτλους να προσφέρουν, αν και η σειρά που έχει γίνει συνώνυμο με αυτές δεν είναι άλλη από τα Angry Birds. Το franchise δημιουργήθηκε από μια σχετικά άγνωστη -μέχρι πρότινος- εταιρία, τη Rovio Entertainment, η οποία εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό της βιομηχανίας. Έχουμε ξοδέψει αμέτρητες ώρες παίζοντας τα τρία παιχνίδια της σειράς στις φορητές συσκευές μας, για  αυτό, όταν ακούσαμε ότι το στούντιο ανάπτυξης είχε στα σκαριά ένα sequel, πραγματικά ενθουσιαστήκαμε.

To Angry Birds Space, όπως λέγεται το νέο παιχνίδι, κινείται στην ίδια φιλοσοφία με τους προκατόχους του. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποιους κόσμους, σε αυτήν την περίπτωση πλανήτες, και τα επίπεδα κάθε ενός εξ αυτών είναι αριθμημένα από το 1 έως το 30. Για να κερδίσουμε κάθε επίπεδο πρέπει να καταφέρουμε να χτυπήσουμε όλα τα πράσινα γουρουνάκια, πετώντας τους διάφορα είδη πουλιών -το κάθε ένα έχει διαφορετική ικανότητα- με μια σφεντόνα. Όμως, η εφαρμογή όλων αυτών δεν είναι εύκολη, διότι αυτή τη φορά δεν πρέπει μόνο να ξετρυπώσουμε τα γουρουνάκια από τα διάφορα κτίσματα, στα οποία έχουν κρυφτεί, αλλά χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας και τον καινούριο μηχανισμό του παιχνιδιού, τη βαρύτητα. Βέβαια, σε περίπτωση που αποτύχουμε, θα πρέπει να ξαναπαίξουμε την ίδια πίστα, διότι το παιχνίδι δεν προσφέρει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέα εάν δεν έχουμε ολοκληρώσει την προηγούμενη.

Αυτό που κάνει το νέο κεφάλαιο της σειράς να ξεχωρίζει, είναι ότι εκμεταλλεύεται το νόμο της βαρύτητας πολύ έξυπνα, ώστε να δώσει μεγαλύτερο βάθος στο gameplay. Κάθε πίστα έχει μερικούς αστεροειδείς ή μικρούς πλανήτες, στους οποίους επάνω στέκονται οι εχθροί, ενώ κάθε ένας από αυτούς του πλαντήες έχει το δικό του πεδίο βαρύτητας. Με απλά λόγια, δεν μπορούμε πλέον να στείλουμε τα Angry Birds κατευθείαν επάνω στους αντιπάλους, διότι πρέπει να υπολογίσουμε και τη δύναμη της βαρύτητας, η οποία θα τα κάνει να πάρουν μια τροχιά γύρω από τα ουράνια σώματα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ο νέος μηχανισμός του gameplay δουλεύει πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, μιας και δεν είναι μόνο τα πτηνά που ακολουθούν τους κανόνες της φυσικής, αλλά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρίσκονται τριγύρω. Βέβαια, εάν δεν συναντήσουν κάποιο μέρος, το οποίο διαθέτει βαρύτητα, τα πουλιά θα συνεχίσουν μια ευθεία πορεία, μέχρι να συγκρουστούν με κάτι ή να βγουν εκτός χάρτη.

Ο νέος τίτλος της Rovio προσφέρει μερικά νέα είδη πουλιών, τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί στο franchise, και μερικά παλιά με αλλαγμένη εμφάνιση. Τα κόκκινα πτηνά, πλέον, είναι πράσινα, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν μεγαλύτερες προσκρούσεις από όλα τα άλλα. Ένα ακόμα γνώριμο είδος είναι τα μαύρα πουλιά-βόμβες, τα οποία έχουν γνωρίσει μερικές αλλαγές στην εμφάνισή τους. Τα κίτρινα πουλιά είναι τώρα μοβ και αντί απλά να επιταχύνουν προς τα εμπρός όταν τοποθετούμε το δάκτυλό μας στην οθόνη αφής, αλλάζουν κατεύθυνση και επιταχύνουν προς το σημείο που ακουμπήσαμε την οθόνη. Στη συνέχεια, έχουμε νέα, μεγαλύτερα μπλε πτηνά, τα οποία κατά την πρόσκρουση ανατινάζονται, καταψύχοντας ό,τι υπάρχει γύρω τους. Τέλος, υπάρχει και ένα τρίο πουλιών, που συνήθως ακολουθεί τα μπλε, το οποίο μας επιτρέπει να καταστρέφουμε πολύ πιο εύκολα όλα τα αντικείμενα που έχουν ήδη παγώσει τα μπλε.

To Angry Birds Space περιλαμβάνει εντυπωσιακά, λεπτομερή περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με ένα συναρπαστικό soundtrack, που είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσουν οι παίκτες. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τα πλούσια χρώματα και το επίπεδο της εργασίας που έχει κάνει σε αυτόν τον τομέα η Rovio. Είτε κάναμε ζουμ για να επεξεργαστούμε κάποιο σημείο, ώστε να σκεφτούμε μια καλύτερη στρατηγική, είτε απλά κοιτούσαμε ολόκληρη την οθόνη, τα γραφικά του παιχνιδιού παρέμεναν καθαρά, σε μεγάλη ανάλυση και χωρίς να έχουμε κάποια πτώση στο frame rate. Ιδιαίτερα μας άρεσε και το animation των γουρουνιών, το οποίο τα έδειχνε να παγώνουν αμέσως, όταν τους σκάγαμε τη φούσκα, μιας και βρίσκονταν στο διάστημα.

Αν και ο τίτλος της Rovio είναι, σε γενικές γραμμές, καταπληκτικός, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά σημεία. Το βασικό από αυτά είναι οι επίμονες διαφημίσεις, οι οποίες μετά από λίγο αρχίζουν να κουράζουν. Βέβαια, αυτές εμφανίζονται μόνο όταν πατάμε παύση και αφορούν άλλα παιχνίδια της σειράς και τίποτα άλλο. Επίσης, το Angry Birds Space δεν διαθέτεια καμία επιλογή για customization, κάτι που υπάρχει στα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια της βιομηχανίας. Τέλος, ίσως να κουράσει τα χέρια των ατόμων που δεν έχουν τόση μεγάλη εξοικείωση με το gaming σε φορητά συστήματα με οθόνη αφής -αν και αυτό το μειονέκτημα υφίσταται σε κάθε τίτλο των εν λόγω συσκευών.

Εν κατακλείδι, τo Angry Birds Space είναι μια υπέροχη προσθήκη στην πολύ επιτυχημένη σειρά, παρέχοντας νέες εμπειρίες που κρατούν το franchise στην κορυφή της αγοράς. Και με τα επερχόμενα πακέτα επέκτασης του τίτλου που έχει υποσχεθεί η Rovio Entertainment, η σειρά θα έχει την ευκαιρία να μπει σε ακόμα περισσότερα σπίτια ανά τον κόσμο. Αυτό που είμαστε περίεργοι να δούμε, είναι το που θα μπορούσε να μας ταξιδέψει το ταλαντούχο στούντιο στο μέλλον…

Σάββας Πριπάκης

Exit mobile version