ArmA III

Τόσο ρεαλιστικό, που γίνεται παράνομο!

Μερικές φορές οι χρονικές συγκυρίες είναι παράξενο πράγμα. Το preview αυτό γραφόταν ήδη όταν έσκασαν τα νέα ότι δύο υπάλληλοι της Bohemia Interactive συνελήφθησαν στο νησί της Λήμνου με την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς υποτίθεται ότι φωτογράφιζαν τοποθεσίες στρατοπέδων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Bohemia έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τις αρχές της Λήμνου: πέρυσι ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ανακοίνωνε πως ο ρεαλισμός του ArmA 3 αποτελούσε στρατηγικό κίνδυνο για το νησί, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον “εχθρό” (όποιος είναι αυτός τέλος πάντων) ως πεδίο δοκιμών και πηγή πληροφοριών για πιθανή εισβολή.

Αφήνοντας κατά μέρος το κατά πόσο η ανησυχία αυτή είναι λογική ή όχι, παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε σχετικά τον creative director του ArmA 3, Ivan Buchta, όταν τον συναντήσαμε στη φετινή Gamescom. “Η αλήθεια είναι ότι [οι αρχές της Λήμνου] δεν επικοινώνησαν ποτέ απευθείας μαζί μας,” μάς λέει, στο booth της Bohemia Interactive στην Koelnmesse. “Εμείς το μάθαμε από τις ειδήσεις.”

Όμως δικαιολογούνται οι φόβοι που εκφράζουν οι Λημναίοι; “Ο χάρτης του ArmA 3 βασίζεται όντως στη Λήμνο και στο κοντινό νησί του Αγ. Ευστρατίου,” λέει ο Buchta. “Όμως δεν πρόκειται για 100% ακριβή αναπαραγωγή των νησιών. Είναι προφανές ότι θέλουμε να κρατήσουμε τον χάρτη σε μικρότερες διαστάσεις από τις πραγματικές, ώστε να εξυπηρετεί το gameplay – γι’αυτό και θα δείτε, ας πούμε, ότι ο Άη Στράτης βρίσκεται πιο κοντά στη Λήμνο από ό,τι στην πραγματικότητα.”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πράγματι, η Λήμνος στο χάρτη του ArmA 3 καλύπτει 270 τετραγωνικά χιλόμετρα, και άλλα 19 ο Άη Στράτης, σε αντίθεση με τα 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πραγματικής Λήμνου. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκταση για videogame, αλλά προφανώς ακόμη και αυτός ο χάρτης υπολείπεται αισθητά της πραγματικότητας.

Αυτή ήταν και η απάντηση του τότε Υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, σε επερώτηση στη Βουλή σχετικά με αυτές ακριβώς της ανησυχίες. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός, “… δεν διαφαίνεται ότι η εν λόγω απεικόνιση συνοδεύεται από αντίστοιχη ακρίβεια συντεταγμένων και ως εκ τούτου -εκτιμάται- δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό ή επιχειρησιακό μέσο σε στρατιωτικό επίπεδο.” Η Λήμνος του ArmA 3 αποτελεί το πρώτο πραγματικό σκηνικό για τη σειρά, καθώς τα προηγούμενα δύο λάμβαναν χώρα σε φανταστικές χώρες, διατηρώντας απλώς χαρακτηριστικά που βασίζονταν στην πραγματικότητα.

Ποιος ο λόγος να αλλάξουν, λοιπόν, τακτική για το τρίτο μέρος και γιατί να επιλεχθεί η Λήμνος, ένα μέρος που δεν προκαλεί άμεσους συνειρμούς με πολεμικές κρίσεις και συρράξεις; “Η αλήθεια είναι ότι απλώς μας άρεσε σαν σκηνικό,” λέει ο Buchta. “Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, ο Marek [Spanel, CEO της Bohemia] το επισκέφθηκε για διακοπές και του άρεσε πάρα πολύ. Και εξάλλου επρόκειτο για ένα πρωτότυπο σκηνικό, μακριά από τις συνηθισμένες τοποθεσίες της Μέσης Ανατολής και τα συναφή.”

Τουλάχιστον, αξίζει τον κόπο όλη αυτή η φασαρία για τον ρεαλισμό του παιχνιδιού; Θα λέγαμε πως ναι. Η μηχανή γραφικών του ArmA 3 ξεχωρίζει, τόσο με τις τοποθεσίες και το draw distance της, όσο και τα φοβερά εφέ δυναμικού φωτισμού, όπου ακόμη και η λάμψη από το φλογοκρύπτη αντανακλάται πάνω στο μέταλλο του όπλου. Το δε περιβάλλον του νησιού μοιάζει εντυπωσιακά αυθεντικό – οι Έλληνες παίκτες θα αναγνωρίσουν την αρχιτεκτονική των σπιτιών, αλλά και τον τόνο, τα χρώματα και τη μορφολογία της υπαίθρου.

Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, βρισκόμαστε στο 2035, και το Ιράν έχει εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή προς τη Δύση. Το NATO επιχειρεί στα νησιά του Αιγαίου, ελπίζοντας να ανακόψει την ιρανική εισβολή, και στη Λήμνο τοποθετείται ένα μέρος αυτού του δράματος. Στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του νησιού από τα ιρανικά στρατεύματα, θα πολεμήσουμε στην εξοχή, σε οικισμούς (όπου τα κτίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά και να καταστραφούν), αλλά και στη θάλασσα, ή, για την ακρίβεια, κάτω από την επιφάνειά της.

{PAGE_BREAK}

Το demo που παρακολουθούμε ξεκινά με τον χαρακτήρα μας να κολυμπά στο βυθό ανάμεσα στα δύο νησιά. Το περιβάλλον γύρω του είναι το ίδιο προσεγμένο με αυτό της στεριάς, με πλούσια υποβρύχια χλωρίδα αλλά και πανίδα! Θέλοντας να κινηθούμε πιο γρήγορα, επιβιβαζόμαστε σε ένα υποβρύχιο όχημα, το οποίο έχει το δικό του σύστημα ελέγχου, αλλά και πλήρως διαμορφωμένο εσωτερικό, όπως όλα τα διαθέσιμα οχήματα στο ArmA 3, τα οποία θα περιλαμβάνουν από τζιπ έως άρματα και ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια, δε, μιας ανταλλαγής πυροβολισμών κάτω από το νερό, πληροφορούμαστε ότι για πιο αυθεντικό αποτέλεσμα, οι ήχοι που χρησιμοποιήθηκαν, ηχογραφήθηκαν κανονικά και κατόπιν περάστηκαν από “φίλτρο νερού”. Καθώς οι εχθροί κινούνται ανάμεσα σε θέσεις κάλυψης πίσω από βράχια και μια βυθισμένη βάρκα, οι developers επιβεβαιώνουν ότι οι αναμετρήσεις με την AI δεν είναι scripted και έτσι, ποτέ δεν διεξάγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στο μεταξύ, η λεπτομέρεια στον οπτικό τομέα δε σταματά να εντυπωσιάζει, καθώς βλέπουμε ακόμη και τις φυσαλίδες μπροστά από την κάνη του ειδικού για υποβρύχια χρήση όπλου μας, αλλά και την πορεία της σφαίρας κάτω από το νερό. Πίσω στη στεριά, μπορούμε να δούμε (αλλάζοντας ανάμεσα σε οπτική πρώτου και τρίτου προσώπου) τις διαφορετικές στάσεις που μπορεί να πάρει ο στρατιώτης μας, ώστε να μπορεί να καλυφθεί, να μπορεί να κινηθεί αθόρυβα, να εφορμήσει κλπ. Η ανοιχτή δομή του gameplay και το δυναμικό AI των εχθρών συνεπάγονται ότι ο παίκτης θα μπορεί να προσεγγίσει το ίδιο σενάριο με πολλαπλούς τρόπους και ποικιλία τακτικών.

Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, η έμφαση στο ρεαλισμό καταλήγει σε περιπτώσεις όπου οι συγκρούσεις με τον εχθρό γίνονται από τόσο μεγάλη απόσταση, που οι αντίπαλοι στρατιώτες είναι απλώς κουκίδες στον ορίζοντα – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουμε λιγότερο από τις σφαίρες τους. Η σωστή σκόπευση έχει σημασία, καθώς οι σφαίρες υφίστανται ως πραγματικά αντικείμενα στον κόσμο του παιχνιδιού, με τους δικούς τους, ρεαλιστικούς μηχανισμούς βαλλιστικής. Τα δε όπλα προσφέρουν μεγάλο εύρος από επιλογές customization, με αποτέλεσμα να μπορούμε να προσαρμόζουμε διάφορα εξαρτήματα πάνω τους όπως διόπτρες, γεμιστήρες, κλπ.

Η ήδη εντυπωσιακή παρουσίαση κλείνει με μια επίδειξη των λειτουργιών που επιτελούνται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη του παιχνιδιού. Βρισκόμενοι πάνω σε ένα λόφο, και παρακολουθώντας ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται σε εχθρικά χέρια, σημαδεύουμε τις συντεταγμένες του και καλούμε χτύπημα από τις δυνάμεις του πυροβολικού, που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα πίσω μας. Όπως πληροφορούμαστε, τα βλήματα των MLRS εκτοξεύονται κανονικά σε real-time, και όντως περνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να τα δούμε να εμφανίζονται στον ουρανό από πάνω μας, για να καταλήξουν με ακρίβεια στο στόχο.

Όπως όλα δείχνουν, το ArmA 3 συνεχίζει επάξια την παράδοση του στρατιωτικού εξομοιωτή που κληρονομεί από τους προκατόχους του. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα hardcore παιχνίδι, για τους υπομονετικούς, σχολαστικούς παίκτες, που αρέσκονται στο να κινούνται έρποντας για μεγάλες αποστάσεις ώστε να έχουν το μέγιστο τακτικό πλεονέκτημα ενάντια στους αντιπάλους τους και στο να διαβάζουν στρατιωτικούς χάρτες και να καταστρώνουν στρατηγικές.

Όσο για το σκηνικό της Λήμνου; “Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι έχουμε δεχθεί μηνύματα από fans που κατοικούν στη Λήμνο,” λέει ο Buchta. “Μάς λένε πόσο χαίρονται που βλέπουν τον τόπο τους στο παιχνίδι, και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.” Εμείς ευχόμαστε η τρέχουσα, ατυχής υπόθεση να έχει όσο πιο ευτυχές τέλος γίνεται.

Το ArmA 3 αναμένεται το 2013 για PC.

Μιχάλης Τέγος

{nomultithumb}

Exit mobile version