Call of Duty Black Ops: Declassified

Portable ops.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το Vita, ο Shuhei Yoshida είχε κατονομάσει το Call of Duty ως ένα από τα μεγάλα franchises που θα έρχονταν στην κονσόλα. Διόλου παράξενο – το Call of Duty εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο franchise στην αγορά των videogames αυτή τη στιγμή και η παρουσία του και μόνο σε μια πλατφόρμα δεν μπορεί παρά να της δώσει μία έξτρα ώθηση, καθώς οι στρατιές των fans της σειράς έχουν ξαφνικά έναν ακόμη ολοκαίνουριο τίτλο στη διάθεσή τους.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αξίζει τον κόπο για τους fans του Call of Duty να επενδύσουν σε ένα Vita για να παίξουν με τον αγαπημένο τους τίτλο σε φορητή μορφή, αλλά και για τους ιδιοκτήτες Vita που θέλουν ένα νέο FPS στο μηχάνημά τους. Άλλωστε, η τελευταία προσπάθεια του είδους που εμφανίστηκε στη φορητή κονσόλα της Sony, ήταν το, όχι και αριστουργηματικό, Resistance: Burning Skies, που μάλλον απέτυχε να δικαιολογήσει τον ενθουσιασμό που μας έφεραν οι διπλοί αναλογικοί μοχλοί της κονσόλας και οι δυνατότητες για τέτοιου είδους φορητό gaming. Το γεγονός ότι πίσω από το Declassified βρίσκεται και πάλι η Nihilistic Software, πάντως, εγείρει ανησυχίες.

Κρίνοντας από τα λεγόμενα του Ryan Scott, από την Activision, η publisher σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το CoD είναι αγαπητό κυρίως για το multiplayer του, αλλά και να αξιοποιήσει τη φορητή ιδιότητα του Vita. Δεν μάς προκαλεί απορία, λοιπόν, η δήλωση του Scott ότι “πιο ενθουσιασμένοι είμαστε για το multiplayer.” Βέβαια, στο Vita δεν είναι δυνατές οι αναμετρήσεις των δεκάδων ατόμων που επιτρέπουν τα ισχυρότερα μηχανήματα, γι’αυτό και το Declassified επιτρέπει σε έως και οκτώ άτομα να παίζουν ταυτόχρονα μέσω Wi-Fi, σε έξι multiplayer χάρτες. Το “πακέτο” είναι, όπως και να το δει κανείς, σπαρτιάτικο, παρόλο που τα πιο γνώριμα modes, όπως Deathmatch, Team Deathmatch και Kill Confirmed θα περιλαμβάνονται στο παιχνίδι.

Η οθόνη αφής δεν μένει ανεκμετάλλευτη, καθώς αξιοποιείται για τη ρίψη χειροβομβίδας (μπορούμε να πατήσουμε το εικονίδιο στην οθόνη και να το σύρουμε στο σημείο που θέλουμε να τη ρίξουμε) και τις melee επιθέσεις, οι οποίες επιτυγχάνονται με ένα απλό πάτημα οπουδήποτε στην οθόνη. Η πίσω επιφάνεια αφής χρησιμεύει στη σταθεροποίηση της αναπνοής μας στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε sniper rifle.

Άλλα γνώριμα στοιχεία του CoD που κάνουν την εμφάνισή τους είναι βεβαίως τα killstreaks, τα perks και τα prestige, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα create-a-class, με τις συνηθισμένες επιλογές για διαφορετικά loadouts. Οι ειδικές επιθέσεις που ξεκλειδώνονται μέσω των killstreaks, όπως τα mortar strikes, γίνονται και αυτές διαθέσιμες με τη χρήση της οθόνης αφής, καθώς αρκεί να πατήσουμε το εικονίδιο που εμφανίζεται για να τις εξαπολύσουμε. Οι κοινωνικές λειτουργίες του Vita, μάλιστα, θα αξιοποιούνται από το παιχνίδι, καθώς θα μπορούμε να μοιραστούμε το class που δημιουργήσαμε με φίλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε σε φίλους μας κλάσεις που χρησιμοποιούν loadouts με όπλα και χαρακτηριστικά τα οποία αυτοί μπορεί να μην έχουν ξεκλειδώσει ακόμη.

Ενώ θα υπάρχει και single-player mode (το οποίο δεν βλέπουμε καθόλου στη συγκεκριμένη παρουσίαση), θα είναι κι αυτό προσαρμοσμένο στη φορητή φύση του Vita. Έτσι, θα βασίζεται σε objectives και θα χωρίζεται σε σύντομα τμήματα, τα οποία θα μπορούν να ολοκληρωθούν άνετα εν κινήσει. Το σενάριο του single-player θα είναι καινούριο και θα τοποθετείται ανάμεσα στο CoD: Black Ops 1 και 2, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, η προσαρμογή ενός παιχνιδιού με τα production values του Call of Duty σε φορητή κονσόλα, ακόμη και σε μία με την εντυπωσιακή ισχύ του Vita, υποφέρει εμφανώς. Το gameplay είναι μεν γρήγορο, φέρνοντας στο νου τα φρενήρη ματς του CoD στα 60 fps (παρόλο που αυτά δεν επιτυγχάνονται εδώ), αλλά το κόστος είναι ότι η εμφάνιση του Declassified δεν εντυπωσιάζει. Τα περιβάλλοντα είναι βαρετά και τα γραφικά μοιάζουν φτωχά από κάθε άποψη, παρόλο που η αίσθηση του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα Call of Duty.

Είναι προφανές ότι το Declassified θεωρείται σημαντική κυκλοφορία για το φορητό της Sony – άλλωστε, θα κυκλοφορήσει και σε ξεχωριστό bundle μαζί με την κονσόλα πριν τις γιορτές. Το ερώτημα είναι αν οι fans του Call of Duty θέλουν μία φορητή έκδοση του αγαπημένου τους παιχνιδιού, και αν η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να τους προσφέρει την εμπειρία που ψάχνουν από έναν τέτοιο τίτλο.

Το Call of Duty Black Ops: Declassified αναμένεται τον Νοέμβριο για PS Vita.

Μιχάλης Τέγος

{nomultithumb}

Exit mobile version