Cognition Episode 3: The Oracle

Ανατροπές που καθηλώνουν!

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το όλο κίνημα του episodic gaming πάντα περπατάει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κόλαση και στον παράδεισο. Ναι, αποτελεί μια εξαιρετική διέξοδο για μικρούς developers να χρηματοδοτούνται σε σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους και έτσι να απαιτούν πολύ μικρότερο αρχικό κεφάλαιο.

Από την άλλη, αν δεν πάει καλά το πρώτο επεισόδιο, υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής να μην δει ποτέ τη συνέχεια! Ακόμα και αν πάει καλά, όμως, ο developer έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, αυτό του να πρέπει να παραδίδει τα επόμενα κεφάλαια σε τακτά χρονικά διαστήματα, διατηρώντας την αρχική ποιότητα και ποσότητα. Δυστυχώς, όπως έχουμε δει στο 99% των παιχνιδιών με αυτή την μορφή της διανομής, το τελευταίο πρόβλημα είναι ένα το οποίο τα ταλανίζει διακαώς. Δυστυχώς, λοιπόν, το “The Oracle”, το τρίτο από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς Cognition, είναι και αυτό ένα μικρό θύμα αυτού του δύσκολου προγράμματος παραγωγής.

Ευτυχώς για όλους μας, όμως, οι όποιες ατέλειες του παιχνιδιού καταφέρνουν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο υπέροχο σενάριο της σειράς, αλλά και σε ορισμένες ευρηματικές νέες γραμμές που πήρε η εξιστόρηση και το gameplay. H ιστορία του παιχνιδιού, λοιπόν, συνεχίζει ακριβώς μετά το τέλος του μυστηρίου του Wise Monkey.

Πάρα πολύ γρήγορα, όμως, παίρνει μια αρκετά διαφορετική τροπή από ό,τι είχατε συνηθίσει ως τώρα. Μια τεράστια ανατροπή λαμβάνει χώρα πολύ νωρίς και αιχμαλωτίζει τη ροή της ιστορίας σε ένα νέο ρυθμό αλλά και σε μία αρκετά περιορισμένη περιοχή. Μπορεί λοιπόν η ροή να εξελίσσεται ομαλά και με πολύ σασπένς, αλλά αυτό το κλείδωμα σε μία και μόνο περιοχή (προφανώς με διαφορετικά μέρη να επισκεφθείς), ξαφνικά εγκλωβίζει πολύ περίεργα τον παίκτη. Το γεγονός ότι η ιστορία το επιβάλει, συμμαζεύει κάπως την κατάσταση, αλλά βλέποντας τους τίτλους τέλους δίχως να έχετε φύγει ποτέ από αυτή την περιοχή, θα σας χτυπήσει λίγο άσχημα.

Και όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο περιορισμός έχει το φυσικό επακόλουθο το επεισόδιο αυτό να είναι το μικρότερο ως τώρα στη σειρά, με διάρκεια περίπου 2,5-3 ώρες. Σε αυτό φταίει, δυστυχώς, πως ακόμα και ο σχεδιασμός των γρίφων στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλός, ενώ το ένα και μοναδικό puzzle σου "φωνάζει" τη λογική λύση του από μίλια μακριά.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δέσουν με αυτό που αναφέραμε στην εισαγωγή, πως ένα σκληρό πρόγραμμα κυκλοφορίας συχνά μπορεί να δημιουργήσει πληγές σε έναν τίτλο, πληγές που μπορούν να περάσουν και στον τεχνικό τομέα με τη μορφή ορισμένων glitches των γραφικών. Ευτυχώς για όλους τους παίκτες, όμως, που ο κεντρικός κορμός του παιχνιδιού είναι τόσο δυνατός ώστε καταφέρνει να καλύψει σημαντικό τμήμα των ατελειών και να προσφέρει άλλη μία τρομακτικά έντονη και ατμοσφαιρική εμπειρία. Η ιστορία του επεισοδίου μπορεί να είναι αγκιστρωμένη σε ένα σημείο, αλλά καταφέρνει μέσα από αυτό να οργιάσει στον υπερθετικό βαθμό. Οι τρελές ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και οι αποκαλύψεις θα σας βομβαρδίζουν σε κάθε σας βήμα.

Εκεί που πραγματικά απογειώνεται το παιχνίδι, είναι όταν σας αποκαλύπτει το δεύτερο χαρακτήρα που θα χειρίζεστε, αλλά και το λόγο που συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να πούμε κάτι παραπάνω δίχως να προδώσουμε την ιστορία, αλλά είναι αρκετό να πούμε πως αποτελεί μία από τις εξυπνότερες ιδέες για δεύτερο playable character που έχετε δει ποτέ σε όλη την gaming ιστορία σας.

Ειδικά αν δείτε το συνδυαστικό gameplay που θα ανοιχθεί μπροστά σας, θα τρίβετε τα μάτια σας από το σοκ. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, αλλά και στη συνέχεια της υψηλής αισθητικής στο art direction και μουσικό σχεδιασμό, η ατμόσφαιρα του τίτλου αγγίζει τα κορφοβούνια μεταφυσικού μυστηρίου που μας έδειξε και πιο πριν η σειρά. Η Raleigh Holmes συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει στο ρόλο της Erica, μόνο που αυτή τη φορά αντικρίσαμε την ίδια ποιότητα και στο δεύτερο playable character.

Δυστυχώς αυτό το ταλέντο δεν είναι διάχυτο σε όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά για croud funded budget τίτλο, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον τίμιο. Με το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι και τη σειρά να κοστίζει συνολικά μόλις 23 ευρώ, πραγματικά δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην την αποκτήσετε. Μπορεί να έχει κάποια σκαμπανεβάσματά στην ποιότητά της, αλλά το συγκλονιστικό σενάριο, η υποβλητική του ατμόσφαιρα και οι διάσπαρτες ευρηματικές του ιδέες στο gameplay δίνουν μια τελική εμπειρία που προσφέρει σίγουρη, ξεκάθαρη διασκέδαση. Και εν τέλει, αυτό είναι που μετράει.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Exit mobile version