The Inner World

Καρτερώντας ένα ευνοϊκό φύσημα ανέμου

Οι Γερμανοί, πλέον, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν μια σημαντική παράδοση στα adventure παιχνίδια. Μετά από εταιρείες όπως είναι η Daedalic και η King Art, που μας έχουν παραδώσει εξαιρετικούς τίτλους όπως είναι τα The Whispered World, Deponia και The Book of Unwritten Tales αντίστοιχα, είναι φυσικό να θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες μικρότερες εταιρείες τα βήματά τους. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Studio Fizbin.

Με το The Inner World, οι δημιουργοί προσπάθησαν να συνδυάσουν την “καρτουνίστικη” αισθητική με μια ιστορία γεμάτη από ενδιαφέροντες γρίφους μέσα σε ένα, μάλλον παραδοσιακό, 2D point and click adventure περιβάλλον. Το αν κατάφεραν ή όχι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων θα το εξετάσουμε παρακάτω.

Σε ένα σφαιρικό χώρο, γεμάτο σκουπίδια, βαθιά κάτω από τη γη, ζουν οι Aspoziantsy. Ο αέρας, η κύρια πηγή ενέργειας αυτών τον παράξενων αρχαίων πλασμάτων με ριγέ μύτη, προέρχεται από μια αρχαία ιερή και θεϊκή καταγωγή. Όταν έχει απομείνει μόνο μία "πηγή ανέμου", τότε έρχεται να βοηθήσει ο Robert -ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας- ο οποίος μέσα από μια αλληλουχία τυχαίων γεγονότων, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι η μοίρα της Aspozii εξαρτάται πλέον εξ ολοκλήρου από αυτόν. Έτσι, ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος με άπειρες λεπτομέρειες ξετυλίγεται μπροστά μας για να τον ανακαλύψουμε.

Η πλοκή της περιπέτειας θα λέγαμε ότι είναι αρκετά τετριμμένη και όχι το δυνατότερο σημείο που έχει να επιδείξει το Inner World, καθώς από τη μέση και μετά αρχίζει να κουράζει τον παίκτη. Αντίθετα, τα προκλητικά πάζλ με το εξαιρετικά βοηθητικό hint system, οι ξεκαρδιστικοί διάλογοι, οι αξιαγάπητοι χαρακτήρες –εξαίρεση αποτελεί η Laura-, η καρτουνίστικη αισθητική και τα καλά -αλλά όχι εξαιρετικά- voice overs είναι ό,τι χαρακτηρίζει απόλυτα τον τίτλο και του χαρίζουν το στίγμα του διαφορετικού.

Το gameplay του Inner World αρκείται στο γνωστό point and click των περισσότερων adventure παιχνιδιών, με τον περισσότερο χρόνο να τον έχουμε δαπανήσει στην εύρεση του κατάλληλου συνδυασμού αντικειμένων προκειμένου να βρούμε τη λύση ενός γρίφου ούτως ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι κατά την ενασχόλησή μας με το παιχνίδι αντιμετωπίσαμε κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως ήταν το στιγμιαίο πάγωμα της εφαρμογής κατά τη διάρκεια του loading ανάμεσα στις σκηνές, κάτι που και η ίδια η εταιρία παραδέχτηκε και δεσμεύτηκε να διορθώσει με την ανακοίνωση νεώτερων patches. Αν και τα παγώματα δεν κατάφεραν να χαλάσουν την εμπειρία μας, σίγουρα θα θέλαμε να μην υπήρχαν.

Με γραφικά που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παιδικά καρτούν που βλέπαμε μικροί, και όμορφα ζωγραφισμένα στο χέρι backgrounds και animations, το Inner World διακατέχεται από μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα νοσταλγίας και αθωότητας. Θα το χαρακτηρίζαμε περισσότερο ως ένα μοντέρνο, μελαγχολικό παραμύθι, χωρίς όμως απαραίτητα να απευθύνεται στο παιδικό κοινό, μιας και υπάρχουν ορισμένες αναφορές με ενήλικη θεματολογία.

Σίγουρα τέτοιες προσπάθειες μικρότερων studio είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες, μιας και χαρίζουν ποικιλία σε ένα genre παιχνιδιών που τόσο πολύ το έχει ανάγκη. Οι fans των adventure games είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να του ρίξουν μια ματιά. Ο τίτλος της Fizbin μπορεί να μη σας συγκινήσει με την πρωτοτυπία του, σίγουρα όμως θα σας αφήσει με μια γλυκιά και ζεστή αίσθηση, μιας και το μεράκι και η αγάπη των δημιουργών είναι διάχυτη παντού.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το The Inner World διατίθεται ήδη σε Steam και GOG στην τιμή των 14 ευρώ περίπου, ενώ αργότερα εντός του έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει και για συσκευές iOS. Αν θέλετε τη γνώμη μας, θα σας προτείναμε να περιμένετε λιγάκι, μιας και με το συγκεκριμένο gameplay και εικαστικό τομέα που διαθέτει, το παιχνίδι ταιριάζει γάντι στο iOS και σίγουρα η εμπειρία του παίκτη παίζοντάς το εκεί θα απογειωθεί.

Μαρία Γούναρη

{nomultithumb}

Exit mobile version