The Incredible Adventures of Van Helsing II

The incredible adventures continue…


Πριν από ακριβώς ένα χρόνο η Neocore Games, με έδρα τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, κέντρισε το ενδιαφέρον του PC gaming κοινού κυκλοφορώντας το The Incredible Adventures of Van Helsing, ένα action RPG/ Diablo clone παιχνίδι, εμπνευσμένο από το βιβλίο Dracula του Bram Stoker με πρωταγωνιστή τον Abraham Van Helsing, γιο του θρυλικού κυνηγού πλασμάτων και σωτήρα της πόλης Borgova. Το παιχνίδι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για πολλούς -μεταξύ των οποίων και για τον υπογράφοντα- και απέσπασε κολακευτικές κριτικές, γεγονός εξαιρετικά ενθαρρυντικό για έναν indie τίτλο από ένα μικρό studio της Ανατολικής Ευρώπης χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κατηγορία.  

Έχοντας ασχοληθεί κανείς με τον αρχικό τίτλο, θα είναι σε θέση να γνωρίζει περίπου τι τον περιμένει στο δεύτερο μέρος της τριλογίας. Τί παραπάνω έχει όμως να προσφέρει το Van Helsing II, σε σχέση με τον προκάτοχό του και πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα ήδη καλοδουλεμένο dungeon crawler; Η Neocore δεν φαίνεται να δυσκολεύεται να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς έπραξε το αυτονόητο, παίρνοντας τη συνταγή του πρώτου επεισοδίου και βελτιώνοντάς το σε σχεδόν κάθε τομέα του.

Στο The Incredible Adventures of Van Helsing II αναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, το ρόλο του Abraham Van Helsing, ο οποίος συνοδεύεται από την πάντα πιστή σε αυτόν σύντροφο-φάντασμα, τη Lady Katarina. Πλέον, ο ήρωάς μας οδηγεί την αντίσταση εναντίον του μοχθηρού General Harker, διοικητή του στρατού της Borgovia και του σατανικού τρελοεπιστήμονα Professor Fulmigati, ο οποίος έχει εξαπολύσει ένα στρατό από τρομακτικά πλάσματα και μηχανικά τερατουργήματα.

Αρχίζοντας το παιχνίδι καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα εισάγουμε κάποιο χαρακτήρα από το πρώτο μέρος ή αν θα συνεχίσουμε τις περιπέτειες μας με κάποια νέα κλάση από τις τρείς κύριες διαθέσιμες -Hunter, Arcane Mechanic, Thaumaturge- από την αρχή πλέον και όχι μέσω DLC, όπως είχε συμβεί στον αρχικό τίτλο, ή διαλέγοντας κάποια από τις έξι ενδιαφέρουσες νέες -The Blade, The Gunslinger, The Spellkeeper, The Adeptus, The Bombardier και The Contraptionist- καθεμία από τις οποίες έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και ικανότητες. Το level cap του τίτλου φτάνει πλέον μέχρι το level 60, και σε συνδυασμό με το εκτεταμένο skill system του κάθε χαρακτήρα, εμπλουτισμένο με τη χρήση του συστήματος Rage, το οποίο δίνει επιπλέον attributes στα active spells με το πάτημα του πλήκτρου Space, μας δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε το χαρακτήρα μας  αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πρόκληση που προσφέρει το Van Helsing ΙΙ, ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας.

Εμφανή βελτίωση συναντάμε και σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα του τίτλου, κάνοντας χρήση της αναβαθμισμένης μηχανής γραφικών Coretech 3D Engine. Ο πλούσιος σχεδιαστικά κόσμος διατηρεί την υπέροχη steam punk και gothic αισθητική, εμπλουτισμένη με νέα μοντέλα χαρακτήρων, καλύτερα οπτικά εφέ και animation, περισσότερη ποικιλία σε τοπία και μεγαλύτερο αριθμό χαρτών, μοντέλων όπλων και αντικειμένων. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η οθόνη μας κατακλύζεται από δεκάδες χαρακτήρες ταυτόχρονα, σε κάποιο από τα πολλά κύματα εχθρών που θα αντιμετωπίσουμε στο παιχνίδι, το frame rate διατηρείται σε υψηλά νούμερα.

Στον τομέα του ήχου τα voice overs διατηρούν την κωμική / σατυρική χροιά που συναντήσαμε και στο πρώτο μέρος, ενώ η μουσική υπόκρουση που “ντύνει” τις περιπέτειες του Abraham δένει αρμονικά με την ατμόσφαιρα του τίτλου. Καθώς το παιχνίδι αποτελεί απευθείας συνέχεια του πρώτου, εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι οι μάχες ξεκινάνε άμεσα και το γεγονός αυτό βοηθάει στο να διαφανούν ταχύτερα οι αλλαγές και οι προσθήκες που έχει κάνει η Neocore στο gameplay του τίτλου.

Το Tower Defence κομμάτι δηλώνει και αυτό παρόν, με την ύπαρξη 7 επιπέδων, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα υλοποίηση. Η Hunter’s Lair αποτελεί τη βάση του χαρακτήρα μας, από όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αναβαθμίσεις στα όπλα μας, με τη βοήθεια του fragmentation system, όπου έχουμε τη δυνατότητα να αποσυναρμολογήσουμε αντικείμενα και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε καινούργια με συνδυασμένα χαρακτηριστικά, ενώ παρόντα είναι το forging και το enchanting.

Στο Hunter’s Lair συναντάμε και την Chimera, ένα τεχνητό πλάσμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στη μάχη ή ως συλλέκτης χρυσού και σπάνιων αντικειμένων. Επίσης, από αυτό το κομβικό σημείο επιλέγουμε τις κύριες ή δευτερεύουσες αποστολές μας, μπορούμε να πουλήσουμε αντικείμενα σε κάποιον έμπορο ή να τα αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση, καθώς και να τηλεμεταφερθούμε μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών. Επιπλέον, ως αρχηγοί της επανάστασης καλούμαστε να επικοινωνούμε με συμμάχους και να καταστρώνουμε τη στρατηγική μας για τη συνέχεια του αγώνα, εκπαιδεύοντας νέους στρατιώτες ή εξελίσσοντας τους ήδη υπάρχοντες, τροφοδοτώντας τους με νέο και καλύτερο εξοπλισμό.

Όλα τα παραπάνω δίνουν και μια ενδιαφέρουσα νότα στρατηγικής στο παιχνίδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Van Helsing II να μην είναι ένα γραμμικό παιχνίδι, κόντρα στα στάνταρ της κατηγορίας, αφού τόσο οι κύριες όσο και οι δευτερεύουσες αποστολές διατίθενται με τυχαία σειρά, επιλέγοντας μέσα από το hub όποια επιθυμούμε ανά πάσα στιγμή. Ως φυσικό επακόλουθο, η ροή του σεναρίου και η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν είναι σταθερή, αφού αναλόγως με την επιτυχή έκβαση ή όχι μιας αποστολής, εξαρτώνται άμεσα οι διαθέσιμες δυνάμεις μας καθώς και οι σύμμαχοι που βρίσκονται στο πλευρό μας, κρίνοντας στην τελική την ίδια την έκβαση του πολέμου.

Ανανεωμένο είναι επίσης και το User Interface, επιλέγοντας μια πιο “καθαρή” δομή, η οποία έχει αντίκτυπο στην ευκολότερη διαχείριση των δυνάμεων, των ικανοτήτων και των αντικειμένων, τόσο του ήρωά μας όσο και της συντρόφου του, της Lady Katarina.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του review δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε κάποιο από τα multiplayer modes του παιχνιδιού, καθώς οι servers ήταν κλειστοί. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο τίτλος διαθέτει PvP 8 παικτών αλλά και τετραπλό campaign co-op. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανανέωση στο παρόν κείμενο μόλις γίνει διαθέσιμο και το mp mode ώστε να υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα. Τέλος, κάποια αμελητέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον τεχνικό τομέα οφείλονται στην εν λόγω έκδοση και ευελπιστούμε ότι θα έχουν διορθωθεί τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτό το κείμενο με κάποιο patch.

Εν κατακλείδι, η Neocore Games όχι μόνο τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για το δεύτερο μέρος της τριλογίας, αλλά προσθέτοντας προσεκτικά αρκετά επιπλέον χαρακτηριστικά στο βασικό κορμό του τίτλου, έξτρα περιεχόμενο, το οποίο υπόσχεται να σας κρατήσει για πολλές ώρες στον κόσμο της Borgovia, και βελτιώνοντας τα σημεία εκείνα που έχριζαν περαιτέρω προσοχής, απέδειξε ότι δεν χρειάζονται πακτωλοί χρημάτων για να δημιουργηθεί ένα τίμιο και στιβαρό action hack n’ slash RPG.

Γιάννης Τσιτσέλης

Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Λειτουργικό σύστημα: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Επεξεργαστής: Dual Core CPU 2.0 GHz
Μνήμη: 1 GB RAM
Κάρτα γραφικών: Nvidia 8800 GT, Intel HD4000 ή AMD HD3850
DirectX: Version 9.0c
Απαιτούμενος χώρος στο δίσκο: 20 GB
Επιπρόσθετα: Η αρχική εγκατάσταση του παιχνιδιού απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο μόνο για μία φορά, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση μέσω του Steam.

Exit mobile version