Ultra Street Fighter IV

Super Ultra Power Arcade Hadoooouken!


Μετά την επιτυχία του πολυσυζητημένου Street Fighter IV, ήταν φυσικά επακόλουθo η Capcom να κυκλοφορήσει αρκετά DLCs και επιπρόσθετο περιεχόμενο για τη θρυλική σειρά fighting παιχνιδιών. Τα συγκεκριμένα DLCs χρησιμοποιήθηκαν ως κερασάκι στην τούρτα για το ήδη καλοφτιαγμένο παιχνίδι της, ενώ παράλληλα εκδόθηκαν και άλλες εκδόσεις του παιχνιδιού, όπως οι Super Street Fighter IV και Arcade Edition. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η Capcom ανακοίνωσε μια νέα αναβάθμιση του τίτλου με την ονομασία “Ultra Street Fighter IV”, που σκοπό είχε να συλλέξει και να προσφέρει στο κοινό όλα τα προαναφερθέντα DLCs, updates, επιπλέον χαρακτήρες, κλπ. σε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι.

Και έτσι έγινε. Το Ultra Street Fighter IV περιλαμβάνει έξι νέες πίστες, πέντε  νέους  χαρακτήρες (που έχουν παρουσιασθεί προηγούμενως στο Street Fighter X Tekken, μαζί με την Decapre που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σειρά) και τρία  νέα game mechanics, που ενσωματώνονται επιτυχώς στον ήδη “πλούσιο” τίτλο. Tώρα, από την πλευρά των χαρακτήρων, οι νέοι που προστέθηκαν δεν έχουν απλώς μετακινηθεί από το SFXT, αλλά έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως ώστε να ταιριάζουν και λειτουργούν φυσιολογικά στο fighting system του USFIV.

Επίσης, και οι σαράντα τέσσερις χαρακτήρες έχουν υποστεί κάποιες μικροβελτιώσεις (στο gameplay, στα frames, κλπ.) που μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές αν τις δει κάποιος μεμονωμένα, αλλά με μια συνολική ματιά μπορεί να αντιληφθεί εύκολα πως οι δημιουργοί έχουν κάνει μια αξιοπρεπή και επαρκώς επιμελημένη δουλειά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα ισορροπημένο roster χαρακτήρων, χωρίς να υπάρχουν αδικίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά. Ακολούθως, στο gameplay του τίτλου έχουν προστεθεί νέες δυνατότητες σε ό,τι έχει να κάνει με τα fighting mechanics. H πρώτη νέα κίνηση ονομάζεται Red Focus, και είναι παρόμοια με την προηγούμενη Focus move, αλλά με την μόνη διαφορά ότι μπορεί να παρέχει περισσότερα invincibility hits με το κόστος ενός energy block.

H τεχνική delayed wake up κάνει και αυτή την εμφάνισή της, και προσφέρει στον παίκτη τη δυνατότητα να επεκτείνει ελαχίστως το χρόνο που βρίσκεται στο έδαφος πριν σηκωθεί και συνεχίσει τη μάχη. Τέλος, η ultra combo double είναι η τρίτη combo επίθεση, μέσω της οποίας επιτρέπεται στον παίκτη να πολεμήσει οπλισμένος και με τα δύο ultra combos του χαρακτήρα του. Αυτές οι νέες τεχνικές μπορούν να προσφέρουν διάφορες επιλογές στους παίκτες ώστε να συνδυάσουν καταλλήλως τις μαχητικές τους στρατηγικές, με απώτερο σκοπό να εξουδετερώσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον αντίπαλο.

Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις του τίτλου δεν σταματούν εδώ, μιας και έχουν προστεθεί και νέα online features. Ένα από αυτά αποτελεί το πολύ διασκεδαστικό Elimination mode, μέσω του οποίου δημιουργούνται δύο ομάδες των τριών, που σκοπό έχουν να νικήσει ο καλύτερος. Επίσης, η υγεία του κάθε χαρακτήρα δεν αναπληρώνεται ανάμεσα στον κάθε γύρο, έτσι ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο του να παίζει μόνο ένας παίκτης σε όλο το match, και οι υπόλοιποι να μένουν άπρακτοι.

Δυστυχώς, όμως, και σε αυτήν την έκδοση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ελαττώματα, οπότε σε αυτή την κατηγορία εισέρχεται το Trial Mode. Σε αυτό το mode τα πράγματα δείχνουν ξεπερασμένα, μιας και το USFIV χρησιμοποιεί character data από τη Super έκδοση του παιχνιδιού, δίχως να προσθέτει trials για τους νέους χαρακτήρες. Το συγκεκριμένο γεγονός απογοητεύει ως προς ένα σημείο, αλλά δεν είναι αρκετό για να στιγματίσει τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας, το Ultra Street Fighter IV αναβαθμίζει ένα ήδη αξιόλογο παιχνίδι με  νέο περιεχόμενο, προσδίδοντας του μια νέα πνοή και μεγαλύτερο life-span. Κάθε νέα προσθήκη -μικρή ή μεγάλη- λειτουργεί και “δένει” αρμονικά μέσα στο παιχνίδι με τρόπο που θα ευχαριστήσει τους νέους αλλά και τους παλιούς fans της σειράς. Όπως και να έχει, το Ultra Street Fighter IV αποτελεί ένα ολοκληρωμένο fighting game, που δεν θα πρέπει να λείπει από κανέναν οπαδό του είδους.

Το review βασίστηκε στην Xbox 360 έκδοση του παιχνιδιού.

Exit mobile version