Cine-TV News #7

Επικαιρότητα, trailers και άποψη για το 10 Cloverfield Lane.


Μπόλικα trailers και αυτήν την εβδομάδα, αλλά όχι κάτι που να τραβάει πραγματικά τα βλέμματα, με εξαίρεση ίσως το The Dresser, μία “τηλεταινία” όπου συμπρωταγωνιστούν οι Anthony Hopkins και Ian McKellen -“nough said” που λένε και στην Αμερική. Γενικά τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ότι επενδύουν πλέον και σε ταινίες, εκτός από σειρές, καθώς και τα τρία trailers τηλεοπτικών ταινιών που αναρτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν να αποτελούν πολύ καλές παραγωγές, τις οποίες σίγουρα θα τιμήσουμε.

Στα τηλεοπτικά νέα χαρήκαμε ιδιαίτερα με την ανανέωση των Last Man on Earth και Brooklyn Nine Nine, δύο σειρές που παρακολουθούνται ευχάριστα. Κάπου θα πάρει το μάτι σας και το Powers, την περσινή σειρά της Sony, που δίνει την εντύπωση πως ξεχάστηκε γρήγορα.

Αυτήν την βδομάδα, βέβαια, την τιμητική της είχε η πρεμιέρα του Batman v. Superman: Dawn of Justice. Όπως ήταν φυσικό το μεγαθήριο της Warner Bros. τράβηξε τα βλέμματα όλων πάνω της. Τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα καλά, καθώς η γενικότερη τάση των κριτικών κινείται σε αρνητικά μονοπάτια. Εμπορικά είμαστε σίγουροι ότι θα διαπρέψει, όμως αλλού είναι το ζητούμενο. Την άποψή μας για την κινηματογραφική σύγκρουση των δύο τιτάνων των κόμικ θα τη δείτε την επόμενη εβδομάδα.

Για το σημερινό κείμενο μεταφέρουμε την άποψή μας για το 10 Cloverfield Lane, το οποίο τελικά καταφέραμε να το δούμε έπειτα από ορισμένα ευτράπελα (λάθος “μπομπίνα” στην αίθουσα προβολής και αναβολή για άλλη μέρα…).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ

Trailer: The Huntsman: Winter’s War
Σκηνοθέτης: Cedric Nicolas-Troyan (Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Emily Blunt, Charlize Theron
Πρεμιέρα: 22 Απριλίου (Αμερική)

Τρίτο trailer για το prequel της Χιονάτης. Βίντεο στο βίντεο, πού θα πάει, θα μας πλύνει τον εγκέφαλο αρκετά ώστε να πάμε να το δούμε (αμ δε). Αυτήν τη φορά υπάρχουν και ψήγματα χιούμορ μέσα, ώστε να μας δείξουν ότι έχει και μία πιο ανάλαφρη πλευρά, που θα έρχεται σε αντίθεση με τη “σκοτεινή” εκδοχή ενός γνωστού παραμυθιού. Μας αρέσει πάντως που ο αφηγητής του trailer, μας ενημερώνει ότι σε αυτήν την ταινία “θα ανακαλύψουμε την ιστορία που προηγήθηκε της Χιονάτης”. Ότι δηλαδή υπάρχει lore στο συγκεκριμένο παιδικό παραμύθι… Αποστόλη, ετοιμάσου για κείμενο σε 10 parts μετά την ανασκόπηση του Warhammer 40.000. Κάναμε το λάθος με το πρώτο μέρος (και τι λάθος) λέμε να μην την ξαναπατήσουμε κινηματογραφικά με το prequel.


Trailer: Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
Σκηνοθέτης: Dave Green (Earth to Echo)
Πρωταγωνιστούν: Alan Ritchson (Raphael), Noel Fisher (Michelangelo), Johnny Knoxville (Leonardo), Jeremy Howard (Donatello), Megan Fox (April O’ Neil), Tony Shalhoub (Splinter), Stephen Farrelly (Rocksteady), Gary Anthony Williams (Bebop), Tyler Perry (Baxter Stockman), Stephen Amell (Casey Jones), Brian Tee (Shredder)
Πρεμιέρα: 2 Ιουνίου

Rocksteady, Bebop και Krang. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το λατρεμένο κινούμενο σχέδιο των παιδικών του χρόνων! (του γράφοντος τουλάχιστον…). Η πρώτη ταινία ήταν ένα guilty pleasure κάτι που ορισμένες φορές ο γράφων το κρύβει από ντροπή…


Trailer: Deepwater Horizon
Σκηνοθέτης: Peter Berg (Lone Survivor)
Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Kate Hudson
Πρεμιέρα: 30 Σεπτεμβρίου (Αμερική)

Δεύτερη στη σειρά ταινία, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, από τον Peter Berg, έπειτα από το Lone Survivor. Όπως και στην προηγούμενη ταινία έτσι και εδώ πρωταγωνιστής θα είναι ο Mark Wahlberg στο ρόλο του Mike Williams, ένας από τους λίγους επιζώντες από το καταστροφικό ατύχημα που έγινε σε μία θαλάσσια εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Το Deepwater Horizon δείχνει κλασική περίπτωση ταινίας που προσπαθεί να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις από το “based on a true story”, αλλά τουλάχιστον η συμμετοχή των Kurt Russell και John Malkovich δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Trailer: The LEGO Batman Movie
Σκηνοθέτης: Chris McKay (πρώτη κινηματογραφική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: Will Arnett (Batman), Rosario Dawson (Batgirl), Ralph Fiennes (Alfred), Michael Cera (Robin), Zack Galifianakis (Joker)
Πρεμιέρα: 10 Φεβρουαρίου 2017 (Αμερική)

Αν και έχουμε ακόμα μέλλον μέχρι να δούμε την προβολή της ταινίας, η Warner Bros. δεν παρέλειψε να μας δώσει ένα ορεκτικό. Όπως σε κάθε ψυχαγωγικό υλικό βασισμένο στα LEGO έτσι και εδώ η έντονη δόση χιούμορ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το δημοφιλές cast εγγυάται, το λιγότερο, την πολύ καλή δουλειά στην απόδοση των χαρακτήρων, ενώ το εξαιρετικό σερί των LEGO παραγωγών (παιχνίδια και ταινία) μάς δημιουργεί την πεποίθηση πως θα δούμε μία απόλυτα διασκεδαστική ταινία. Επιπλέον, μόνο καλό θα κάνει να δούμε μία πιο ανάλαφρη εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη σε σχέση με τις παντελώς σοβαρές κινηματογραφικές εκδοχές από Nolan και έπειτα.


Trailer: War Dogs
Σκηνοθέτης: Todd Phillips (Όλα τα Hangover)
Πρωταγωνιστές: Jonah Hill, Miles Teller, Bradley Cooper
Πρεμιέρα: 19 Αυγούστου (Αμερική)

Είναι ιδέα μας ή ο Jonah Hill ανεβοκατεβάζει κιλά κατά βούληση; Εντάξει… δεν ήταν ποτέ “στιλάκι” αλλά σε κάθε ταινία φαίνεται πως μπορεί με άνεση να βγάλει ή να βάλει 30+ κιλά. Αλλά ας αφήσουμε τα μυστικά της δίαιτάς του. Μπορεί οι υποκριτικές ικανότητες του Jonah Hill να έχουν ένα σεβαστό εύρος, αλλά γενικά πιστεύουμε ότι το είδος του είναι οι κωμωδίες και εδώ φαίνεται να έχουμε μία καλή περίπτωση. Για συμπρωταγωνιστή θα έχει τον Miles Teller, του οποίου η δημοσιότητα σίγουρα ανέβηκε μετά το πολύ καλό Whiplash (αν και ίσως έπεσε λίγο μετά το Fantastic Four). Το trailer πιστεύουμε ότι δείχνει μία πολύ καλή ένδειξη χημείας μεταξύ τους. Στο War Dogs οι δύο πρωταγωνιστές θα καταφέρουν να κερδίσουν το ρόλο του εμπόρου όπλων προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, μία δουλειά που θα τους οδηγήσει στο Αφγανιστάν. Το trailer βγάζει γέλιο, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα έχει διάρκεια.


Trailer: The Nice Guys
Σκηνοθέτης: Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang)
Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Russell Crowe, Kim Basinger
Πρεμιέρα: 26 Μαΐου

Αναμφίβολα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή ηθοποιών για buddy movie. Ο Russell Crowe θα υποδύεται το άτομο που πληρώνεις για να πλακώσει στο ξύλο τον χειρότερο εχθρό σου, ενώ ο Ryan Gosling θα έχει το ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ, σε ένα ρόλο αρκετά διαφορετικό από τους συνηθισμένους του, καθώς ο χαρακτήρας του θα είναι μάλλον κάπως λιπόψυχος, κρίνοντας από το trailer τουλάχιστον. Οι δύο πρωταγωνιστές θα χρειαστεί να συνεργαστούν προκειμένου να εντοπίσουν ένα εξαφανισμένο κορίτσι. Φαίνεται ως μία ευχάριστη ταινία δράσης/κωμωδία, τόσο χάρη στα δύο βασικά ονόματα που δείχνουν κατάλληλοι για τους ρόλους τους όσο και επειδή δείχνει να μεταφέρει ωραία τη funky, 70s αισθητική.


Trailer από κομμένες σκηνές του Star Wars: The Force Awakens
Το 8ο επεισόδιο της επικής sci-fi “εννιαλογίας” μπορεί να αργεί ακόμα, στο μεταξύ όμως το blu-ray καταφτάνει σύντομα (πολύ σύντομα κατά την άποψή μας) γεμάτο με μπόλικο επιπρόσθετο υλικό. Στις 5 Απριλίου θα διατεθεί η Blu-ray έκδοση της ταινίας, η οποία θα περιέχει διάφορες κομμένες σκηνές, οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον, κρίνοντας από το παρακάτω βίντεο. Όπως είναι φυσικό, τα behind the scenes θα είναι αρκετά σε μία έκδοση που δείχνει να έχει μπόλικο υλικό για τους λάτρεις του σύμπαντος.


Ένα “σκαθάρι” προστίθεται στο cast του Pirates of the Caribbean.
Σε ηλικία 73 ετών ο Paul McCartney θέλησε να επιστρέψει στην υποκριτική, καθώς, σύμφωνα με το Deadline, θα συμμετέχει στο επονομαζόμενο ως “Dead Men Tell No Tales”, την 5η ταινία του μεγαθηρίου της Disney. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης θα προστεθεί στους Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem και Orlando Bloom.

Trailer: All the Way (ταινία)
Σκηνοθέτης: Jay Roach (Trumbo)
Πρωταγωνιστές: Bryan Cranston, Antony Mackie, Melissa Leo, Bradley Whitford
Πρεμιέρα: 21 Μαΐου (HBO)

Άλλη μία συνεργασία μεταξύ Bryan Cranston και Jay Roach με βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα, έπειτα από το Trumbo. Το All the Way θα καταπιάνεται με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του John F. Kennedy και συγκεκριμένα με την ανάθεση της προεδρίας στον Lyndon B. Johnson, τον οποίο θα υποδύεται ο ταλαντούχος Bryan Cranston. Στο ρόλο του Martin Luther King θα δούμε τον Antony Mackie (ο κινηματογραφικός Falcon). Η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για το τηλεοπτικό δίκτυο του HBO.


Trailer: Special Correspondents (ταινία)
Σκηνοθέτης: Ricky Gervais (The Office)
Πρωταγωνιστούν: Ricky Gervais, Eric Bana, Vera Farmija, Kelly Macdonald
Πρεμιέρα: 29 Απριλίου (Netflix)

Δεν χρειάζονται συστάσεις για το ιδιαίτερο βρετανικό χιούμορ του Gervais. Όσοι δεν έχετε δει οτιδήποτε από τη δουλειά του, ξεκινήστε με το αγγλικό The Office και συνεχίστε με το Extras και βρείτε στη συνέχεια το δρόμο σας για τις υπόλοιπες δουλειές του. Η νέα του ταινία, αποκλειστικά για την υπηρεσία του Netflix, δείχνει ιδιαίτερα διασκεδαστική και με έναν έξυπνο σεναριακό σκελετό. Δύο απατεώνες δημοσιογράφοι υποκρίνονται τους ανταποκριτές που βρίσκονται στο Εκουαδόρ, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται στην ασφάλεια του γραφείου τους στη Νέα Υόρκη. Το Special Correspondents είναι remake του γαλλικού Envoyés très spéciaux του 2009.


Trailer: The Dresser (ταινία)
Σκηνοθέτης: Richard Eyre (The Other Man)
Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Ian McKellen, Emily Watson
Πρεμιέρα: 30 Μαΐου (Δίκτυο Starz)

Για πρώτη φορά θα δούμε τους Anthony Hopkins και Ian McKellen, δύο τεράστια κινηματογραφικά ονόματα, να συμπρωταγωνιστούν. Το Dresser βασίζεται σε ομώνυμο θεατρικό έργο που ανέβηκε στην σκηνή για πρώτη φορά το 1980. Όπως και στο θεατρικό έργο έτσι και εδώ η ταινία θα διαδραματίζεται στην Αγγλία του 1941, όπου ένας γερασμένος ηθοποιός (Anthony Hopkins) θα προσπαθήσει να υποδυθεί τον απαιτητικό ρόλο του Βασιλιά Ληρ, έχοντας στο πλευρό του τον πιστό του ενδυματολόγο Norman (Ian McKellen). Το κορυφαίο cast ολοκληρώνεται από την ταλαντούχα Emily Watson στο ρόλο της συζύγου του Norman. Δεν χάνεται με τίποτα!


Trailer: Veep, season 5
Πρεμιέρα: 24 Απριλίου (HBO)

Η επιτυχημένη σειρά του HBO, δημιουργημένη στα πρότυπα των τηλεοπτικών mockumentaries που εξυψώθηκαν με το The Office, επιστρέφει για την πέμπτη της σαιζόν. Οι γνωστές και πασίγνωστες φυσιογνωμίες που περνάνε από το trailer είναι μπόλικες και εμάς μας άνοιξε η όρεξη να του δώσουμε μία ευκαιρία.

Trailer: Powers, season 2
Πρεμιέρα: 31 Μαΐου (PlayStation Plus)

Ομολογούμε ότι είχαμε ξεχάσει την ύπαρξη της σειράς Powers, αποκλειστική για την υπηρεσία PlayStation Plus. Μάλλον ξεχάστηκε σχετικά γρήγορα καθώς, τουλάχιστον ο γράφων δυσκολεύεται να θυμηθεί την τελευταία φορά που αναφέρθηκε το οτιδήποτε για τη σειρά και πολύ περισσότερο για την ποιότητά της. Θα δοθεί μία ευκαιρία σίγουρα, καθώς από τη μία έχουμε την ύπαρξη υπερδυνάμεων (πάντα ελκυστικό στοιχείο) και από την άλλη τον Sharlto Copley (District 9), ο οποίος επιστρέφει και στην 2η σαιζόν μαζί με τους νεοφερμένους (για τη σειρά) Michael Madsen (Reservoir Dogs), Tricia Helfer (Battlestar Galactica) και Wil Wheaton (Big Bang Theory). Δεν τους λες και λίγους… Ορισμένοι από εσάς θα την έχετε δει τη σειρά, δε μπορεί. Αφήστε κανένα σχόλιο από κάτω να ξέρουμε τι να περιμένουμε.


Trailer: Supergirl x The Flash Crossover
Πρεμιέρα: 28 Μαρτίου

Οι guest εμφανίσεις μεταξύ τηλεοπτικών υπερηρώων συνεχίζονται. Αυτήν τη φορά ο Flash θα περάσει μία βόλτα από την Supergirl, ώστε διαγωνιστούν σε αγώνα ταχύτητας. Κάτι μας λέει ότι ο Flash θα πάθει κατάθλιψη αν χάσει στον αγώνα… (Disclaimer: η είδηση είναι στοχευμένη για την ενημέρωση του Σάββα).


Ετοιμάζεται η σειρά με ήρωα τον Tick.
Μπορεί να μην είναι από τα γνωστότερα ονόματα υπερηρώων, αλλά το παρουσιαστικό του μάλλον θα σας είναι γνώριμο. Ο Tick είχε ξεκινήσει την καριέρα του διά χειρός Ben Edlund, ως μασκότ για τη New England Comics, αλυσίδα καταστημάτων που επικεντρώνεται στην πώληση κόμικ. Η δημοφιλής φιγούρα του οδήγησε στη δημιουργία κόμικ με πρωταγωνιστή τον Tick, έναν άθραυστο ήρωα ντυμένος στα μπλε, που θυμίζει αμυδρά έντομο. Το ρόλο του συγκεκριμένου υπερήρωα θα υποδυθεί ο Peter Serafinowich, τον οποίο τον είχαμε δει ως Denarian Saal στο Guardians of the Galaxy. Στη σειρά θα δούμε, ακόμα, την Valorie Curry γνωστή από την τηλεοπτική σειρά The Following.


Τα Last Man on Earth και Brooklyn Nine-Nine θα επιστρέψουν.
Δεν ξέρουμε αν το κάνουν κι άλλοι αλλά υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη μερίδα τηλεοπτικών κωμωδιών που θα μπορούσαμε απλά να την χαρακτηρίσουμε ως “η ώρα του φαγητού”.  Ό,τι πρέπει δηλαδή για το μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, δεκατιανό κ.λπ. Είναι ιδιαίτερα ευτυχές που δύο πολύ καλές περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας θα επανέλθουν για μία ακόμη σαιζόν, καθώς ανανεώθηκαν από την Fox. Όσο η ποιότητά τους παραμένει σταθερή δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα.


Οι Jonah Hill και Emma Stone θα πρωταγωνιστούν στο Maniac.
Το Maniac χαρακτηρίζεται ως μαύρη κωμωδία και θα αποτελεί remake της ομώνυμης νορβηγικής σειράς του 2014. Τουλάχιστον στη νορβηγική εκδοχή ο πρωταγωνιστής ήταν ένας έγκλειστος ασθενής μίας ψυχιατρικής κλινικής, που κατάφερνε να ξεφεύγει από τον πραγματικό κόσμο μέσω της φαντασίας του. Είμαστε σίγουροι ότι η συμμετοχή των δύο συμπαθέστατων ηθοποιών στους βασικούς ρόλους θα αποδειχθεί ένα σημαντικότατο “selling point”. Επιπλέον, η σκηνοθεσία του βρίσκεται σε καλά χέρια, καθώς ο Cary Fukunaga έχει αποδείξει την αξία του έπειτα από τη δουλειά του σε όλα τα επεισόδια της πρώτης σαιζόν του True Detective.

Το Cloverfield του J.J. Abrams ήταν μία ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Ο Matt Reeves μεταχειριζόταν άρτια την τεχνοτροπία του mockumentary και την πάντρευε ιδανικά με τη monster movie θεματική. Η ροή της ήταν πολύ καλή, από την αρχή έως το τέλος, δίχως κοιλιές και με αρκετές εντυπωσιακές σκηνές, στις απαραίτητες δόσεις, ώστε να μη γίνει ένα CGI υπερθέαμα. Ως εκ τούτου, όταν μάθαμε για το 10 Cloverfield Lane, δημιουργήθηκε κατευθείαν το αίσθημα της αναμονής. Η επιστροφή σε ένα καλοφτιαγμένο monster movie με γερές βάσεις (όχι lore, αλλά σκηνοθεσίας και έντασης) είναι αν μη τι άλλο μία ελκυστική πρόταση.

Τα ψιλά γράμματα αυτής της παραγωγής, βέβαια, ήταν ότι το σενάριό της αρχικά αφορούσε μία εντελώς διαφορετική ταινία, που ουδεμία σχέση είχε με το Cloverfield. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος ήταν The Cellar (Το Κελάρι). Αργότερα, με την ευφάνταστη δικαιολογία του “παρόμοιου σεναριακού DNΑ μεταξύ του Cloverfield και Cellar”, αποφασίστηκε η μετονομασία του Cellar σε 10 Cloverfield Lane, δίνοντάς του μία σημαντική διαφημιστική ώθηση μέσω της σύνδεσής του με το δημοφιλές Cloverfield. Για να μην μακρηγορούμε, όσοι περιμένουν να δουν ένα πραγματικό sequel του Cloverfield θα απογοητευθούν. Η ταινία έχει ελάχιστες συνδέσεις με το Cloverfield και -ούτε λίγο ούτε πολύ- μιλάμε για διαφορετικού ύφους παραγωγή.

Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη ότι έχουμε έναν κάπως παραπλανητικό τίτλο, τελικά είναι το 10 Cloverfield Lane μία καλή ταινία; Δυστυχώς κλίνουμε δίχως πολύ σκέψη προς το όχι. Το 10 Cloverfield έχει σοβαρές διακυμάνσεις στην ποιότητά του, που τελικά χαλάνε τη συνολική εμπειρία του θεατή. Η αρχική θετική εικόνα παραμένει σταθερή την πρώτη ώρα, έπειτα σημειώνει μερική πτώση και τελικά το τελευταίο τέταρτο κατρακυλάει ξέφρενα προς την απογοήτευση, γκρεμίζοντας την όποια μυστηριακή ατμόσφαιρα είχε χτίσει.

Όσοι έχετε δει το trailer, ξέρετε τι να περιμένετε από τη γενικότερη τροπή της ιστορίας -αν και κρύβει ορισμένα χαρτιά. Η ταινία μπαίνει σχεδόν κατευθείαν στο “ψητό”, όταν η Μισέλ χάσει τις αισθήσεις της μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στην ύπαιθρο. Θα ξυπνήσει σε ένα υπόγειο καταφύγιο, όπου μαζί με άλλους δύο συγκατοίκους θα μάθει ότι μία χημική επίθεση έχει αφανίσει το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού της Αμερικής. Ο εξωτερικός κίνδυνος, όμως, δεν είναι ο μόνος. Ο Χάουαρντ, ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, είναι ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, που από τη μία επαληθεύεται για τις συνομωσιολογίες του για μία επικείμενη επίθεση, από την άλλη όμως φαίνεται έντονα ότι είναι μία προσωπικότητα με ψυχικά θεματάκια, έτοιμη να εκραγεί. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τις ισορροπίες των τριών συγκατοίκων (ο τρίτος της παρέας είναι αρκετά αδιάφορος σαν χαρακτήρας) και της έντασης που κυριαρχεί στη συμβίωσή τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του 10 Cloverfield Lane λαμβάνει χώρα στο καταφύγιο, όπου κυριαρχεί μία καλοφτιαγμένη, τεταμένη ατμόσφαιρα, με λεπτές ισορροπίες. Αυτό το στάδιο της ταινίας παρακολουθείται αρκετά άνετα, δημιουργώντας καλές δόσεις σασπένς αλλά και προσδοκίες για μία έντονη κατάληξη. Συνεχώς περνάνε σκέψεις από το θεατή για την πραγματική φύση του Χάουαρντ, αλλά και για τη φύση του κινδύνου που περιφέρεται στον έξω κόσμο (άλλωστε το όνομα “Cloverfield” υπάρχει στον τίτλο). Η σεναριακή ανταμοιβή για αυτό το χτίσιμο είναι τελικά κάτω των προσδοκιών. Το τελευταίο μέρος της ταινίας καταλήγει σε ένα τετριμμένο ημίμετρο, που μπορεί να θέλει να θεωρηθεί ως “αναπάντεχο”, όμως δεν παύει να στερείται εμπνεύσεως. Για να μη μιλήσουμε για το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο, που δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, προσπαθώντας να θέσει τις βάσεις για ένα sequel με έναν από τους πιο άχαρους τρόπους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο.

Η πραγματική αξία της ταινίας βρίσκεται στους πρωταγωνιστές της και ιδίως στον John Goodman, στο ρόλο του θερμοκέφαλου Χάουαρντ. Οι παραγωγοί του 10 Cloverfield Lane θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί με την προσθήκη ενός ηθοποιού αυτού του βεληνεκούς, που καταφέρνει να δώσει πνοή στην ταινία. Ο John Goodman υποδύεται το χαρακτήρα του με απόλυτη φυσικότητα και κάθε πλάνο στο οποίο είναι μέσα, είναι πραγματικά απολαυστικό. Οι μορφασμοί του, η γλώσσα του σώματος και η εξαιρετική απόδοση των κειμένων αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που δεν φύγαμε απολύτως απογοητευμένοι από την αίθουσα.

Το δεύτερο ατού της ταινίας είναι η παρουσία της γλυκύτατης και ταλαντούχας Mary Elizabeth Winstead, η οποία αποδίδει πειστικότατα το χαρακτήρα ενός ατόμου που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της σε ένα ημι-εχθρικό περιβάλλον. Ο John Gallagher Jr. ως Έμετ (ο τρίτος της παρέας), είναι ένας αρκετά αδιάφορος χαρακτήρας και φαίνεται σαν να υπάρχει για την ανάγκη επίλυσης κάποιων plot points. Δυστυχώς, η βεβιασμένη προσπάθεια για σεναριακή σύνδεση με το Cloverfield δείχνει να πλήττει σημαντικά το 10 Cloverfield Lane.

Αν και ξεκινάει βάζοντας ορισμένες γερές βάσεις για τη δημιουργία αγωνίας και μυστηρίου, τελικά η κατάληξή του είναι πραγματικά απογοητευτική, αφήνοντας μία πικρή γεύση. Μπορεί ο John Goodman να είναι ένα δυνατό χαρτί, συνοδευόμενος από την ιδιαίτερα συμπαθητική και δυναμική Elizabeth Winstead, όμως το 10 Cloverfield Lane δεν παύει να έχει σημαντικά σεναριακά και δομικά προβλήματα, τα οποία δείχνουν το άσχημο πρόσωπό τους στην κατάληξη της ιστορίας, στο σημείο της ταινίας δηλαδή που θα έπρεπε να έχει δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή.

Exit mobile version