Samorost 3

Η Amanita Design διαπρέπει ξανά.


Για να παίξει κανείς το Samorost 3 πρέπει να κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο: Να αδειάσει το μυαλό του εντελώς και να αφήσει το παιχνίδι να παίξει πεντόβολα με τις σκέψεις του, να το περάσει μέσα από ένα μπλέντερ και στην υγρή πλέον μορφή, να το πασαλείψει εν μέσω new age μουσικής υπόκρουσης και κέλτικου χορού πάνω στην οθόνη του υπολογιστή του. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, μια γρήγορη κουτουλιά στον τοίχο ίσως βοηθήσει επίσης. Ημίμετρα δεν υπάρχουν. Tο μυαλό πρέπει να εγκαταλείψει τη καθημερινότητά του, να σηκώσει άγκυρες και να ταξιδέψει σε πλανήτες μακρινούς, και αν είναι να παίξετε αυτό το παιχνίδι, οφείλετε στον εαυτό σας να ζήσετε την πλήρη εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει!

Το Samorost 3, λοιπόν, αποτελεί το νέο παιχνίδι της Amanita Design, γνωστής στο ευρύ κοινό από τα μαγευτικά Machinarium και Botanicula. Πριν όμως γίνει μεγάλη και τρανή με αυτούς τους τίτλους, η μικρή αυτή εταιρεία από την Τσεχία, ξεκίνησε δειλά-δειλά τα βήματά της στο gaming με το Samorost, ένα δωρεάν web based παιχνίδι μισής ώρας, για την ιστορία ενός gnome που προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από έναν κομήτη. Η φαντασία, ο σχεδιασμός και η ευρηματικότητα του παιχνιδιού ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα, που από στόμα σε στόμα το Samorost έγινε ένα cult παιχνιδάκι, που όλοι ήθελαν να παίξουν. Λίγα χρόνια μετά ακολούθησε το Samorost 2, ένα ελαφρώς μεγαλύτερο παιχνίδι (1 με2 ώρες διάρκειας, περίπου), το οποίο ήταν ακόμα πιο όμορφο και έσπειρε απλόχερα χαμόγελα στον κόσμο με την ιστορία της απαγωγής του σκύλου σας από εξωγήινους. Το Samorost 3, όμως, είναι επιτέλους το πρώτο «κανονικό» παιχνίδι της σειράς, ένας τίτλος με αρκετό “ψωμί” για να ζητήσει από τον παίκτη τον κερδισμένο με ιδρώτα οβολό του.

Η ιστορία του εξελίσσεται λίγο καιρό μετά τα γεγονότα του Samorost 2 και, όπως είναι αναμενόμενο, έχει να κάνει με ένα νέο ταξίδι του gnome. Μετά από την τυχαία ανακάλυψη μιας μαγικής τρομπέτας (που θα μάθετε για αυτή στην εισαγωγή), ο ήρωάς μας εντοπίζει ένα μακρινό, ονειρικό πλανήτη και αποφασίζει να ταξιδέψει προς τα εκεί, αφήνοντας πίσω τον μικρό πλανητικό βράχο στον οποίο ζούσε. Το ταξίδι του θα είναι μεγάλο, τρελό και περίεργο και, φυσικά, οι ιδιοκτήτες της πανίσχυρης τρομπέτας θα επιστρέψουν πίσω στο γαλαξία σε αναζήτησή της. Αλλά ο Gnome δεν πτοείται.

Για άλλη μια φορά θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, και εν μέσω ενός συγκινητικού ταξιδιού, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να φτάσει στη γη της επαγγελίας. Όπως, βέβαια, συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι της Amanita, η ιστορία υπάρχει κάπου εκεί πίσω στο background για να χαρίζει μορφή στον κόσμο και να σας δίνει ελαφρά σπρωξίματα για να συνεχίσετε. Εκεί, όμως, που αυτό θα ήταν αρνητικό για πολλά παιχνίδια, εδώ αποτελεί τη μόνη λύση για να μη χαθείτε στις λεπτομέρειες και δεν απολαύσετε το ταξίδι. Σπάνια ισχύει η φράση «δεν είναι ο προορισμός αυτός που μετράει αλλά το ταξίδι» και το Samorost 3 είναι μία από αυτές τις σπάνιες φορές! Βλέπετε, ο τεχνικός τομέας της Amanita Design είναι πάντοτε εξαιρετικός και παίζει εκτός ανταγωνισμού μιας και δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με αυτόν.

Όμως αυτή τη φορά το art department ξεπέρασε κάθε προηγούμενή του προσπάθεια. Και για αυτό το λόγο, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το εικαστικό του Samorost 3 και να το περιγράψεις. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ιδιαίτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει, με ένα τόσο σουρεαλιστικό και ευρηματικό art direction, που απλά κάθεσαι και χαζεύεις την κάθε οθόνη σαν να είναι ένας ζωντανός, οργανικός πίνακας. Τα συναισθήματα, απλά, ξεχειλίζουν από κάθε χαρακτήρα, κάθε λεπτομέρεια και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι εξωγήινοι ήχοι και μουσική του, έρχονται και σας αγκαλιάζουν σαν μια παιδική κουβέρτα. Δροσερή, ζεστή, μαλακιά, με άρωμα μαμάς και αστερόσκονης. Αλλά ακόμα και οι στυγνοί πραγματευτές, οι λάτρεις των αριθμών και των στατιστικών, θα πρέπει να είναι χαρούμενοι, μιας το παιχνίδι υποστηρίζει πεντακάθαρη και κοφτερή full HD ανάλυση σε σταθερά 60 fps.

Όπως είναι επόμενο, σε έναν τόσο περίεργο, ιδιαίτερο, εξωγήινο κόσμο, τα puzzles που συνοδεύουν ένα τέτοιο παιχνίδι ακολουθούν και αυτά μια τέτοια φιλοσοφία. Έτσι, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να συναντήσετε εμπόδια και γρίφους που δεν θα συμβαδίζουν με την ανθρώπινη λογική. Σε αντίθεση, όμως, με την παράνοια που δίχως λόγο είδαμε στο πρόσφατο Deponia, εδώ υπάρχει φως μέσα στο περίεργο τούνελ. Ναι, είναι “θολό” το πώς δουλεύουν ορισμένα πράγματα και μπορεί κάποιες φορές να κοιτάτε την οθόνη σας με απορία για το πώς να συνεχίσετε. Η λύση είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε σαν να παίζεται Monkey Island ή κάποιο συμβατικό/ ρεαλιστικό παιχνίδι και να αποδεχθείτε το γεγονός ότι σε αυτούς τους εξωγήινους πλανήτες σχεδόν τίποτα δε θυμίζει το δικό μας κόσμο. Έτσι, ακόμα και το πιο απλό πράγμα μπορεί να διαφέρει. Όσοι δεν είναι καλοί στο “διαλογισμό”, όμως, δε χρειάζεται να απελπιστούν. Το παιχνίδι διαθέτει ένα εξαιρετικό hint system, οπότε ό,τι και αν συμβεί, θα μπορέσετε να συνεχίσετε.

Οι 6 ώρες διάρκειάς του Samorost 3 θα περάσουν τόσο γρήγορα, που η μελαγχολία που θα σας κατακλύσει όταν τελειώσετε τον τίτλο θα σας χτυπήσει όπως ένα… ACME αμόνι τον Wile E. Coyote. Τι και αν έχει μπόλικο κρυφό υλικό, τι και αν ξεκλειδώνονται περιοχές και ελευθερώνεται το ταξίδι σας σε όλους τους πλανήτες; Η εμπειρία που κερδίσατε θα είναι εκεί και θα περιμένει καρτερικά το log out σας. Θα είναι εκεί να σας συνοδεύει όταν θα ετοιμάσετε ένα μικρό νυχτερινό σνακ, παρόλο που δε θα έχετε όρεξη. Θα είναι εκεί, στην άκρη του καθρέπτη, όταν θα βουρτσίζετε τα δόντια σας. Θα είναι εκεί, κάτω από το μαξιλάρι σας όταν θα πέσετε για ύπνο. Μπορεί να είναι δίπλα σας και για όλη σας τη ζωή. Τέτοιον κόσμο έχτισε η Amanita.


Διαβάστε επίσης

                    


 

Exit mobile version