StarCraft II: Nova Covert Ops – Part 1

Και πάνω που νομίζατε πως τελείωσε…


Όπως είχαμε πει πριν από κάποιους μήνες, μετά από χρόνια προβλήματα και αρκετά λάθη στο δημιουργικό της τμήμα, η Blizzard κατάφερε να εξιλεωθεί στα μάτια των παλαιών οπαδών της με την κυκλοφορία του StarCraft II: Legacy of the Void. Ναι, είχε λίγο «παραμυθένιο» τέλος, αλλά σε γενικές γραμμές ανέβασε πάρα πολύ το επίπεδο γραφής της και, κυρίως, έκλεισε την ιστορία που ξεκίνησε το 1998 με έναν αξιοσέβαστο και καλοδεμένο τρόπο, δίχως ιδιαίτερα σεναριακά κενά και ελλείψεις. Τελειώνοντάς το, είχαμε σχολιάσει πως, μετά από ένα τέτοιο ending, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τη σειρά StarCraft να συνεχιστεί, μιας γνωρίζουμε το μέλλον όλου σχεδόν του βασικού cast της.

Ε, εδώ ήρθε η Blizzard και με μια έξυπνη… ντρίμπλα, έδωσε ζωή στη σειρά από το πουθενά με μία λογική αλλά και αναπάντεχη κίνηση. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες του SCII θα είναι αυτοί που θα πάρουν από εδώ και πέρα τον ηγετικό ρόλο στη σειρά και θα αναλάβουν στους ώμους τους αυτό το τεράστιο βάρος του franchise. Η αρχή. μάλιστα, ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε, με τα Mission Packs “Nova Covert Ops”.  Αξίζει όμως τον κόπο; Η νέα αυτή ιστορία ξεκινάει λίγα χρόνια μετά το τέλος του Legacy of the Void. Αν πιστεύατε πως η συμμαχία των τριών λαών ενάντια σε μια κοινή απειλή θα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει μια διαρκή περίοδο ειρήνης, είστε γελασμένοι.

Οι ανθρώπινες αποικίες βρίσκονται πάλι κάτω από επίθεση του σμήνους των Zerg και οι άνθρωποι κατάφεραν ξανά να φαγώνονται μεταξύ τους και να οδεύουν προς ένα νέο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της αυτοκρατορίας του Valerian Minsk και της οργάνωσης Defenders of Men. Μέσα σε αυτό τον πανικό, εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο της Nova, μιας επίλεκτης Ghost agent της αυτοκρατορίας, της οποίας τα ίχνη είχαν χαθεί εδώ και μήνες. Ξαφνικά, ξυπνάτε σε ένα εργαστήριο αιχμάλωτοι, δίχως να θυμάστε τι σας έχει συμβεί. Στόχος, ο αναμενόμενος: Να αποδράσετε και να επιστρέψετε στην ενεργό δράση, ανακαλύπτοντας τι σας έχει συμβεί και ταυτόχρονα να αναχαιτίσετε τα ανατρεπτικά σχέδια των επαναστατών.

Αντικειμενικά, η ιστορία είναι αρκετά κλισέ στο πρώτο αυτό τμήμα του expansion, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και αν θα μας δώσει κάτι καλογραμμένο. Η γραφή, οι διάλογοι και οι χαρακτήρες έχουν ενδιαφέρον και αυτή η γκρίζα ατμόσφαιρα που ακολουθεί τη Nova, χτίζει μια αρχή που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό. Αυτό, όμως, είναι και το πρόβλημα του Part 1 των Nova Covert Ops missions. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου η Blizzard μάς έδινε ένα κανονικό, γεμάτο με υλικό expansion στα παιχνίδια της, φαίνεται πως ούτε αυτή κατάφερε να αντισταθεί στη λαίλαπα που ονομάζετε “DLC” ή “episodic gaming”. Έτσι, αντί να έχουμε ένα ολοκληρωμένο expansion κάποιου σοβαρού μεγέθους, το Part 1 (από τα 3 που θα κυκλοφορήσουν) περιέχει μόλις τρία campaign missions, που θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε μέσα σε 2-3 ώρες (βαριά βαριά).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν προσθέτει τίποτα άλλο για να ασχοληθείτε. Νέοι χάρτες, περιοχές, εχθροί, units κ.λπ., όλα είναι όνειρο θερινής νυχτός. και έτσι, οι παίκτες που ασχολούνται με το multiplayer του τίτλου, πραγματικά δεν έχουν κανένα λόγο αγοράς του. Ίσως προστεθεί κάτι στα επόμενα δύο επεισόδια, αλλά για την ώρα αυτό το τμήμα είναι εκνευριστικά λειψό. Και όχι μόνο είναι φτωχό σε περιεχόμενο, αλλά έρχεται και με την εξωφρενική τιμή των 7,5 ευρώ. Η τιμή αγοράς όλου του πακέτου κυμαίνεται στα 15 ευρώ, γεγονός που το καθιστά τη φυσική επιλογή για όποιον θέλει να ασχοληθεί μαζί του. Με αυτή την τιμή και με εννιά campaign missions, μπορούμε να πούμε πως θα ήμασταν πιο ευχαριστημένοι. Αλλά το να χρεώνει η Blizzard 7,5 ευρώ για 2 ώρες single player gameplay και τίποτα παραπάνω, η τιμολόγηση είναι, το λιγότερο, εγκληματική.

Όπως καταλαβαίνετε, ο περιορισμός του υλικού σημαίνει πως δεν έχουμε να πούμε κάτι νέο για τον τεχνικό τομέα ή το gameplay του τίτλου, καθώς παραμένει στα επίπεδα του Legacy of the Void. Ο τεχνικός τομέας συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα καλός για μια μηχανή 6 ετών και το voice acting για άλλη μια φορά είναι εξαιρετικό, πιστό στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Blizzard. Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι ο σχεδιασμός των τριών campaign αποστολών. Εκεί ομολογούμε πως έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά, με την κάθε αποστολή να είναι αρκετά διαφορετική από την άλλη και, φυσικά, να είναι σχεδιασμένες πάντα γύρω από το χειρισμό της Nova ως hero unit (μόνη ή σε support) σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της Kerrigan στο Heart of the Swarm.

Η πρώτη αποστολή έχει να κάνει με τη solo απόδρασή σας από το εργαστήριο, και με μια ιδιαίτερα αστεία καταδίωξη στο τέλος (tribute σε παλιά side shooters), η δεύτερη με ένα τυπικό μεν αρκετά δραστήριο δε defend συγκεκριμένων διαδρομών, και η τρίτη με την οχύρωση μιας περιοχής, έτσι ώστε η Nova να λάβει μια ακόμα solo αποστολή. Ειδικά η τελευταία από αυτές τις αποστολές είναι πολύ καλοσχεδιασμένη και γίνεται ακόμα καλύτερη αν κυνηγήσετε τα achievements της, που σας εξαναγκάζουν σε ένα συγκεκριμένο στυλ παιξίματος για τη Nova, το οποίο της ταιριάζει γάντι.

Στα της ίδιας της Nova, όπως μας συνήθισε η σειρά, στο permission hub σας θα μπορείτε να την εξοπλίσετε με διαφορετικά abilities και εξοπλισμό και να την χτίζετε σύμφωνα με τον τρόπο παιξίματός σας. Για την ώρα θα έχετε μόνο δύο επιλογές για το κάθε ability, αλλά με την ολοκλήρωση της σεζόν αυτές θα γίνουν τέσσερις. Μαζί με τη παραμετροποίηση της Nova, θα μπορείτε να δώσετε σπέσιαλ upgrades στις Terran μονάδες σας (μόνο ένα για τη κάθε μία) που ορισμένα είναι γνωστά από την εποχή του SC1, αλλά ορισμένα βλέπουν νέες εφαρμογές με έξυπνο τρόπο. Το να δώσει κανείς jet pack στα siege tanks, ανοίγει πολλές νέες προοπτικές για την τοποθέτησή τους μέσα στο χάρτη και αλλάζει αρκετά τις στρατηγικές.

Εν κατακλείδι, το πρώτο mission pack/ DLC/ episode του Nova Covert Ops έχει το ενδιαφέρον του. Έχει στοιχεία που, αν εξελιχθούν σωστά, θα μπορέσουν να δώσουν στο τέλος ένα ευχάριστο single player mini expansion. Όμως, είναι εξαιρετικά φτωχό σε νέο υλικό και διάρκεια, και δεν προσφέρει κανένα replay value ή λόγο επιστροφής σε έναν multiplayer gamer. Με την αυτοτελή τιμή του να είναι απαγορευτική και δίχως γνώση του τι θα προστεθεί εν τέλει στο συνολικό πακέτο, η πρότασή μας θα ήταν να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν και να πράξετε ανάλογα. Για την ώρα, υπομονή.


Διαβάστε επίσης

                       


Exit mobile version