Nights of Azure

Το νέο εγχείρημα της Gust πέφτει στα λάθη του παρελθόντος.


Η Gust Co. Ltd. (Gust) είναι αρκετά δημοφιλής στην ιαπωνική βιομηχανία του gaming, έχοντας προσθέσει το δικό της, προσωπικό λιθαράκι στο οικοδόμημα των videogames, ένα λιθαράκι που ακούει στο όνομα “Atelier”. Και αυτό οφείλεται μέχρι ενός βαθμού στο ότι τα συγκεκριμένα JRPGs δεν βασίζονται σε ιστορίες που οι ήρωες σώζουν τον κόσμο ή, απλά, καταδιώκουμε και πολεμάμε το “μεγάλο κακό”. Αντιθέτως, η δημοφιλής σειρά των παιχνιδιών της Gust ξεχωρίζει στο ιαπωνικό gaming στερέωμα επειδή βασίζεται σε συγκεκριμένα gameplay χαρακτηριστικά, τα οποία είναι η αλχημεία και το ανάλαφρο ύφος μιας κωμικής ιστορίας, η οποία είναι διαφορετικής προσέγγισης σε σχέση με αντίστοιχες από παιχνίδια άλλων ιαπωνικών εταιριών.

Η περίπτωση του Nights of Azure, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει η εταιρία του Nagano, αφού η ιστορία του συγκεκριμένου τίτλου είναι πιο σοβαρή και “σκοτεινή” από αυτά που κατά καιρούς έχουμε δει στο franchise Atelier. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινάμε το Nights of Azure ελέγχοντας την Arnice, η οποία στέλνεται από την οργάνωση Curia για να ελέγξει το νησί Rusewall και να εξαγνίσει την αιώνια νύχτα στην οποία έχει τυλιχθεί από τον Nightlord. Όμως, για να επιστρέψει το φως της ημέρας στο νησί, απαιτείται η θυσία ενός Saint, η οποία είναι η συμπρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, ονόματι “Lilysse”.

Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται, μιας και οι δύο ηρωίδες είχαν μια σχέση αγάπης μεταξύ τους στο παρελθόν και, πλέον, οι διαφορετικοί ρόλοι τους τις αναγκάζουν να ακολουθήσουν διαφορετικό πεπρωμένο. Η σχέση μεταξύ των δύο ηρωίδων απεικονίζεται όμορφα, αφού οι δύο γυναίκες εκτιμούν τον ελάχιστο χρόνο που έχουν μεταξύ τους και η καθεμία τους προσπαθεί να προστατέψει την άλλη με το δικό της τρόπο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αν κάποιος ενοχλείται από περιεχόμενο ερωτικής σχέσης μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου στα παιχνίδια που παίζει, είναι ξεκάθαρο πως το Nights of Azure δεν είναι για αυτόν.

Κλείνοντας με την ιστορία του παιχνιδιού, πρέπει να πούμε πως αν και η ιδέα της σχέσης μεταξύ των δύο ηρωίδων φαίνεται ενδιαφέρουσα και καλοχτισμένη, τελικώς δεν υλοποιείται σωστά, μιας και το βασικό story, όπου εξελίσσονται τα γεγονότα μεταξύ των δύο γυναικών, είναι μικρό σε διάρκεια και, εν τέλει, δεν δίνεται ο απαιραίτητος χρόνος για να χτισθεί αυτή η σχέση καλύτερα. Και, τέλος, αξίζει να προσθέσουμε ότι η ιστορία σίγουρα αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο για την Gust, διότι -αν και είχε κατά κύριο λόγο πρωταγωνίστριες στα παιχνίδια Atelier- πότε στο παρελθόν δεν δημιούργησε ειδύλλια μεταξύ των γυναικείων χαρακτήρων της.

Η διαφορετικότητα στο Nights of Azure δεν εντοπίζεται μόνο στην προσέγγιση της ιστορίας, αλλά και στη μάχη. Τα περισσότερα παιχνίδια της Gust ακολουθούσαν το παραδοσιακό, turn-tased πρότυπο μάχης, αλλά στο Nights of Azure η δημιουργός ακολούθησε πιο action μονοπάτια, μιας και το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιεί ένα σύστημα “hack ‘n’ slash”, παρόμοιο με αυτό των παιχνιδιών Warriors. Όμως, παρόλο που οι συνδυαστικές επιθέσεις και οι εναλλαγές των οπλών είναι σίγουρα κάτι που έχουμε ξαναδεί σε διαφόρους τίτλους, η μάχη εδώ είναι γρήγορη και ευχάριστη, αφού διαφέρει στα σημεία από αλλες προτάσεις.

Η Arnice έχει ιδιαίτερες ικανότητες, μιας και μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και να αλλάξει τελείως η συμπεριφορά της στη μάχη, ενώ παράλληλα μπορεί να επικαλεστεί μέχρι και τέσσερα τέρατα (familiars), τα οποία έχουν τις δικές τους ικανότητες -όπως να γιατρευτούν ή να εξαπολύσουν ειδικές επιθέσεις. Οι χάρτες/ πεδία της μάχης είναι γραμμικά, με το σωστό πλήθος των εχθρών, αποδίδοντας σωστά την ατμόσφαιρα της νύχτας στις όμορφες τοποθεσίες που έχουν δημιουργηθεί. Στα αρνητικά της μάχης έχουμε το δυσάρεστο γεγονός πως παρουσιάζονται συχνά fps drops, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ροή του παιχνιδιού, ενώ δεύτερο αρνητικό είναι πως οι εχθροί και τα bosses “πέφτουν” παρά πολύ εύκολα.

Ως hub, βάση δηλαδή για τους ήρωές σας, η μοναδική κατοικία που μπορείτε να βρείτε στο παιχνίδι είναι το Eden Hotel, στο οποίο θα συναντήσετε τους υπόλοιπους χαρακτήρες της περιπέτειας και του franchise, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν τα αντίστοιχα Events, μέσω των οποίων προσδίδεται το γνωστό, κωμικό στοιχείο της Gust στο παιχνίδι. Το βασικό παιχνίδι, δυστυχώς, είναι αρκετά μικρό, μόλις 7 κεφάλαια και αρκετά σύντομο για τα δεδόμενα της Gust.

Εξάλλου, αυτό είναι εμφανές από το level cap της Arnice και των τεράτων της, το οποίο βρίσκεται μόλις στο “10”, ενώ εφόσον ολοκληρώσετε τη βασική ιστορία, ξεκλειδώνεται η επιλογή New Game Plus, η οποία δίνει τη δυνατότητα να ανεβείτε μέχρι το 11ο επίπεδο και να αντιμετωπίσετε κάποια optional bosses. Εκείνοι που αναζητούν περισσότερο υλικό για να ασχοληθούν μετά την ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού, ίσως απογοητευθούν, μιας και αυτά που μπορείτε να κάνετε στο Nights of Azure είναι ελάχιστα και επαναλαμβανόμενα, όπως το να πολεμήσετε στην αρένα για να αποκτήσετε νέα αντικείμενα, να ανακαλύψετε καινούργια familiars και να αναλάβετε side quests σε χάρτες που ήδη ολοκληρώσατε στο κυρίως παιχνίδι.

Μολονότι το νέο εγχείρημα της Gust είναι κάτι εντελώς καινούριο για την εταιρία του Nagano, με μια διαφορετική προσέγγιση στο σύστημα μάχης και στην αφήγηση της ιστορίας, πέφτει σε κάποια γνωστά προβλήματα από τα οποία πάσχουν και οι τίτλοι της σειράς Atelier, όπως πτώση στα καρέ της απεικόνισης, χαμηλή δυσκολία και πρόκληση, και σύντομη διάρκεια. Όλα αυτά είναι προβλήματα που θα θεωρούσε κάνεις ότι με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας της Gust θα είχαν εξαλειφθεί, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα το -κατά τα άλλα, γοητευτικό- Nights of Azure να μη διαπρέπει. 


Διαβάστε επίσης

                        


 

Exit mobile version