Cine-TV News #11

Όλη η πρόσφατη επικαιρότητα και άποψη για το The Return.


Πλούσια και αυτή η βδομάδα από blockbuster ταινίες. Πρώτο και καλύτερο θα πρέπει να αναφέρουμε το Jason Bourne, το τέταρτο μέρος μίας ιδιαίτερα καλοφτιαγμένης κατασκοπικής τριλογίας. Το trailer μάς δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη αναμονή, ιδίως επειδή οι περισσότεροι από τους συντελεστές της τριλογίας επιστρέφουν. Μη χάσετε το Independence Day, σε ένα trailer όπου γίνεται ο κακός χαμός (όπως ακριβώς αρμόζει σε ταινία του Emmerich). Από το πουθενά κατέφτασε και το βίντεο του Magnificent Seven (remake φυσικά), το οποίο θα μας παραξένευε αν δεν ήταν πηγμένο στη δράση. Όχι ότι είναι κάτι απαραίτητα κακό, αλλά ας πούμε ότι τα καλά westerns χτίζουν αργόσυρτα την ένταση προς το τελικό “πιστολίδι”, το οποίο μπορεί να κρατήσει μερικά δευτερόλεπτα, χαρίζοντας όμως άπειρη ένταση δίχως να χρειάζεται να αναλωθεί σε… “ανώδυνους” και εκρήξεις.

Στα των σειρών, εντύπωση προκαλεί το trailer του StartUp, όχι τόσο για τη θεματολογία του όσο για την απεικόνιση του Martin Freeman ως ένας σκληροτράχηλος πράκτορας του FBI, ένας ρόλος ο οποίος φαίνεται εντελώς αντίθετος με την ιδιοσυγκρασία του ηθοποιού. Επίσης, δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την ανακοίνωση του Barbary Coast, μίας σειράς σκηνοθετημένης από τον Mel Gibson, στην οποία έχει βασικό ρόλο, με συμπρωταγωνιστή τον Kurt Russell. Α, επίσης είναι western… δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Αυτήν την βδομάδα μπορεί να μην πήγαμε στον κινηματογράφο (το σκεφτόμασταν για το Jungle Book, αλλά τελικά μάς κέρδισε το Dark Souls ΙΙΙ) όμως μην ανησυχείτε, σύντομα καταφθάνει το Captain America: Civil War, οπότε θα έχουμε να σχολιάσουμε άλλο ένα αναμενόμενο blockbuster. Στο μεταξύ, σας μεταφέρουμε την άποψή μας για το κορυφαίο, ρώσικο δράμα The Return, του 2003, το οποίο έχει βραβευθεί με δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Σφαίρα.

TRAILERS

Jason Bourne
Σκηνοθέτης: Paul Greengrass (τρία πρώτα Bourne, Captain Phillips)
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Alicia Vikander, Julia Stiles, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel,
Πρεμιέρα:1 Σεπτεμβρίου

Έπειτα από απουσία εννιά ετών, ο Matt Damon επιστρέφει σε έναν από τους διασημότερους ρόλους της καριέρας του. Το βίντεο προβάλλει έντονες σκηνές δράσης, όπου φαίνεται πως για μία ακόμα φορά οι έννοιες του θηρευτή και του θηράματος θα είναι θολές. Φυσικά, η αυξημένη προσμονή μας για την ταινία ενισχύεται από τη συνεχή προβολή της Ελλάδας της κρίσης, με εικόνες από πορείες και επεισόδια στο Σύνταγμα. Βέβαια, για άλλη μία φορά θα πρέπει να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας που μια ακόμα παραγωγή του Hollywood επιλέγει να αποφύγει την Ελλάδα για τα γυρίσματά της, λόγω –κυρίως- γραφειοκρατικών δυσκολιών. Αν και η Αθήνα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα, τα γυρίσματα λάβανε χώρα στην Τενερίφη, όπου η πρωτεύουσα “ντύθηκε” στα… αθηναϊκά.


Independence Day: Resurgence
Σκηνοθέτης: Roland Emmerich (Stargate, The Day After Tomorrow)
Πρωταγωνιστούν: Joey King, Maia Monroe, Liam Hemsworth, William Fichtner, Bill Pullman, Jeff Goldblum
Πρεμιέρα: 23 Ιουνίου

Ένα ακόμα trailer για το ανέλπιστο sequel του Independence Day, που δείχνει πιο εκρηκτικό από ποτέ! Δείχνει ως ένα άμυαλο υπερθέαμα καταστροφών, με μία εξωγήινη δύναμη που είναι φαινομενικά πανίσχυρη. Υποθέτουμε, βέβαια, ότι για άλλη μία φορά οι εξωγήινοι δεν θα έχουν εγκαταστήσει ένα firewall της προκοπής (το αδύναμο σημείο τους). Όσοι είχαν απολαύσει την πρώτη ταινία, θα δουν πολλές γνώριμες φυσιογνωμίες να επιστρέφουν, ακόμα και ένα cameo (που λέει ο λόγος) του Will Smith.


The Magnificent Seven
Σκηνοθέτης: Antoine Fuqua (Training Day)
Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier
Πρεμιέρα: 23 Σεπτεμβρίου (Αμερική)

Ένα από τα γνωστότερα western δεν γλύτωσε τη μόδα των remake και, καλώς ή κακώς, το trailer δείχνει μία ξεκάθαρη χολιγουντιανή εκδοχή των Magnificent Seven. Εκρήξεις, ανελέητο πιστολίδι και “πειραγμένη” φωτογραφία, που φαίνεται σα να προσεγγίζει αμυδρά την κόμικ αισθητική. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο Seven Samurai, το αριστούργημα του Akira Kurosawa, και πραγματεύεται την ιστορία μίας φτωχής αμερικάνικης κωμόπολης, που θα ζητήσει τη βοήθεια εφτά μισθοφόρων, προκειμένου να προστατευθεί από μία αμείλικτη συμμορία. Δείχνει ως μία ποζεράδικη ταινία δράσης, ντυμένη με western χαρακτηριστικά. Ο Antoine Fuqua έχει αποδείξει την αξία του στο είδος, οπότε μπορεί να έχουμε μία αξιοπρεπή περιπέτεια.

The Founder
Σκηνοθέτης: John Lee Hancock (Saving Mr. Banks)
Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Nick Offerman, Laura Dern
Πρεμιέρα: 5 Αυγούστου (Αμερική)

Μία ταινία-διαφήμιση για τα McDonalds ή μία τίμια προσπάθεια για την εξιστόρηση της σταδιακής πορείας τους προς τη δημιουργία μίας τεράστιας πολυεθνικής; Κάτι μας λέει ότι θα είναι λίγο από τα δύο. Το The Founder θα μας μεταφέρει την ιστορία των McDonalds, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα της επιχείρησης, όταν ένας πωλητής (Michael Keaton) ανακάλυψε τα αδέρφια McDonald. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να παραπονεθούμε για το λεγόμενο “product placement”.


The Birth of a Nation
Σκηνοθέτης: Nate Parker (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Nate Parker, Armie Hammer, Jackie Earle Haley, Gabrielle Union
Πρεμιέρα: 7  Οκτωβρίου (Αμερική)

Ο σκηνοθέτης του νέου, αντιρατσιστικού δράματος εποχής θα έχει ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδυόμενος τον Nat Turner, ένα μορφωμένο σκλάβο και ιερέα. Το αφεντικό του θα του επιτρέψει να κηρύξει σε ορισμένους απείθαρχους σκλάβους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τους κατευνάσει. Μέσω των κηρυγμάτων, ο Nat θα παρακολουθήσει διάφορες φρικαλεότητες εις βάρος του μαύρου πληθυσμού και κάπως έτσι θα αποφασίσει να οργανώσει μία εξέγερση. Είναι πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο ελπίζουμε ότι θα έχει να πει κάτι πραγματικά, χωρίς να αποτελεί απλά ένα oscar bait.


Café Society
Σκηνοθέτης: Woody Allen (Take the Money and Run)
Πρωταγωνιστούν: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell
Πρεμιέρα: 12 Αυγούστου (Αμερική)

Ο Woody Allen συνεχίζει να είναι συνεπέστατος στο ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού του. Το σενάριο ακολουθεί ένα νεαρό άντρα (Jesse Eisenberg), ο οποίος θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο Hollywood την εποχή των 30s. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μίας όμορφης κοπέλας (Kristen Stewart). Δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για το σενάριο, αλλά υποθέτουμε ότι θα δούμε μία κλασική ιστορία Woody Allen, με χιούμορ, φιλοσοφίες και ανάλαφρο ύφος.


Infiltrator
Σκηνοθέτης: Brad Furman (The Lincoln Lawyer)
Πρωταγωνιστούν: Bryan Cranston, John Leguizamo, Amy Ryan, Benjamin Bratt
Πρεμιέρα: 15 Ιουλίου (Αμερική)

Ο Bryan Cranston επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια της διακίνησης ναρκωτικών. Εδώ θα έχει το ρόλο του Robert Mazur, ενός αμερικανού undercover πράκτορα, που επιχείρησε να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο ξέπλυμα χρήματος του βαρόνου ναρκωτικών, Pablo Escobar. Φυσικά, το “based on a true story” δεν θα μπορούσε να λείπει από το trailer, κάτι που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει spoilers για την κατάληξη του χαρακτήρα.

Equals
Σκηνοθέτης: Drake Doremus (Breathe In)
Πρωταγωνιστούν: Nicholas Hoult, Kristen Stewart, Guy Pearce
Πρεμιέρα: 15 Ιουλίου (Αμερική)

Ένα ρομαντικό sci-fi σε έναν κόσμο όπου τα συναισθήματα έχουν εξαλειφθεί, όμως ένας νέος ιός ενδέχεται να τα επαναφέρει. Ίσως και να βγει ενδιαφέρον. Πάντως είμαστε σίγουροι ότι η Kristen Stewart θα διαπρέψει στο ρόλο της. Άλλωστε έχουμε να κάνουμε με ένα χαρακτήρα που ζει σε έναν κόσμο χωρίς συναισθήματα, ένας ρόλος που αναμφίβολα ταιριάζει γάντι! (ξέρουμε ξέρουμε… γινόμαστε κακοί…).


Warcraft
Σκηνοθέτης: Duncan Jones (Moon)
Πρωταγωνιστές: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell
Πρεμιέρα: 10 Ιουνίου (Αμερική)

Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι ολοκληρώνονται περισσότερες CGI σκηνές και προστίθενται νέα εφέ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη χάνουν στιγμή να μας δείξουν εικόνες από εντυπωσιακές και επικές καταστάσεις. Αν συνεχίσουν πάντως έτσι, από εκεί που δεν είχαμε δει ούτε εικόνα, πλέον θα καταλήξουμε να έχουμε δει τη μισή ταινία.


Gotham, Azrael, season 2
Πρεμιέρα: 2 Μαΐου (Fox)

Το roster των villains του Gotham συνεχίζει να διογκώνεται, αυτή τη φορά με την προσθήκη του Azrael, ο οποίος θα έχει την παρθενική του live-action εμφάνιση στην ιστορία του χαρακτήρα. Το εκτενές trailer δίνει μία ενδιαφέρουσα, πρώτη εικόνα του νεοεισερχόμενου και επιβλητικού εκδικητή. Πού θα πάει… κάποια στιγμή ίσως έρθει και η στιγμή του Joker.


StartUp, season 1
Πρεμιέρα: Φθινόπωρο (Crackle)

Σαν σενάριο δε φαίνεται να αποτελεί κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. “Βρώμικο” χρήμα, δημιουργία ενός προγράμματος για υπολογιστή το οποίο εμπλέκει κακοποιούς και –φυσικά- το FBI, που βρίσκεται στο κατόπι τους. Κλασική συνταγή, δοκιμασμένα συστατικά. Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συμμετοχή του Martin Freeman σε ρόλο σκληροτράχηλου πράκτορα του FBI. Είμαστε περίεργοι να δούμε κατά πόσον θα είναι πειστικός σε έναν τόσο διαφορετικό ρόλο ο, κατά τα άλλα, συμπαθέστατος Freeman.

Cine-TV News

Όλα τα sequels του Avatar θα γυριστούν ταυτόχρονα. Περισσότερα γυρίσματα εκτός πράσινου πανιού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του James Cameron και οι τέσσερις καινούριες ταινίες στο σύμπαν του Avatar θα γυριστούν ταυτόχρονα, μία τεχνική που συνηθίζεται από πολλές μεγάλες παραγωγές, όπως είχε συμβεί με τα Lord of the Rings και Hobbit. Ο Cameron δήλωσε χαρακτηριστικά: “τη Δευτέρα μπορεί να γυρίσω μία σκηνή για την τέταρτη ταινία και την Τρίτη μία σκηνή για την πρώτη. Εργαζόμαστε ουσιαστικά πάνω σε μία οχτάωρη ιστορία”. Ο ίδιος δε δίστασε να προχωρήσει σε μία αναφορά στο Godfather, λέγοντας πως η διαδικασία γυρισμάτων είναι παρόμοια με το να θέλεις να γυρίσεις και τις τρεις ταινίες του Coppola μαζί.

Στη συνέχεια δήλωσε πως θα γυρίσουν περισσότερες σκηνές σε φυσικά περιβάλλοντα, τα οποία ενδέχεται τελικά να χρησιμοποιηθούν ως δείγματα προς αντικατάσταση από CGI, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα κρατήσουν αυτούσια, καθώς ο ίδιος επιθυμεί οι νέες ταινίες να έχουν περισσότερη πραγματική φωτογραφία. Τέλος, εκτίμησε πως τα Avatars δεν θα πρέπει να συμπέσουν με τα Star Wars, αστειευόμενος πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο για τις υπερπαραγωγές της Disney.


Οι Mel Gibson, Kurt Russell και Kate Hudson θα πρωταγωνιστούν στο τηλεοπτικό Barbary Coast.
Σύμφωνα με το Deadline το Barbary Coast θα σκηνοθετηθεί από τον ταλαντούχο Mel Gibson (επιτέλους θα δούμε ακόμα μία δουλειά του), ο οποίος θα έχει επιπλέον βασικό ρόλο. Το Barbary Coast θα είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Herbert Asbury, γνωστός από το Gangs of New York, το οποίο είχαμε δει στη μεγάλη οθόνη διά χειρός Martin Scorsese. Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου, η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Αμερική του 1849, στην απαρχή του “πυρετού του χρυσού”. Η πλοκή καταπιάνεται με τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του San Francisco, σε μία “άγρια” εποχή γεμάτη βία και διαφθορά. Η ύπαρξη των Kurt Russell και Mel Gibson σε σειρά που θα είναι ουσιαστικά Western αισθητικής και μάλιστα σε σκηνοθεσία του πρώτου, αποτελούν τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες για να ανεβάσουν τον ενθουσιασμό και την αναμονή μας κατακόρυφα.


Ανακοινώθηκε η παραγωγή σειράς βασισμένη στο Snatch.
Η νέα σειρά θα προσπαθεί να μεταφέρει τη φιλοσοφία της μοναδικά διασκεδαστικής ταινίας του Guy Ritchie και το πιθανότερο είναι ότι θα απουσιάζουν γνώριμοι χαρακτήρες, αν και ελπίζουμε για κάποιο cameo. Η σειρά θα αποτελείται από 10 επεισόδια και θα αφηγείται την ιστορία μίας ομάδας νεαρών, οι οποίοι, αφού ληστέψουν ένα φορτηγό με χρυσό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με διάφορες έννομες όσο και παράνομες ομάδες ανθρώπων.


Νέα σε τίτλους

Ο J.A. Bayona θα είναι ο σκηνοθέτης του νέου Jurassic Park. Ο Bayona, γνωστός από τη δουλειά του στα θρίλερ Orphanage και Impossible, θα πάρει τα ηνία από τον Colin Trevorrow του υπέρ επιτυχημένου Jurassic World. Να θυμίσουμε ότι ο Trevorrow έχει αναλάβει τα γυρίσματα του τρίτου μέρους της νέας τριλογίας των Star Wars.    
 
Η πρώτη εικόνα της Rita Repulsa από το reboot του Power Rangers. Παρακάτω μπορείτε να θαυμάσετε την μετατροπή 180 μοιρών της μοιραίας villain της πασίγνωστης παιδικής σειράς των 90s. Από ό,τι φαίνεται η κινηματογραφική προσέγγιση εστιάζει σε μία πιο σέξι και επικίνδυνη οπτική γωνία. Δηλαδή καμία σχέση με την “καρναβαλέ” εμφάνιση της παιδικής σειράς.

Ο Willem Dafoe προστέθηκε στο cast του Justice League. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ρόλος που θα έχει στην πρώτη επίσημη μάζωξη των υπερηρώων της DC. Ελπίζουμε ότι θα έχει κάποια ισχυρή θέση και δεν θα αναλωθεί σε κάποια υπαλληλική θέση της Daily Planet ή των επιχειρήσεων του Bruce Wayne.

Στις 20 Ιουνίου η πρεμιέρα του Dead Rising: Endgame. Επειδή από ό,τι φαίνεται το straight-to-DVD Dead Rising: Watchtower δεν ήταν αρκετό, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τον Jesse Metcalfe (ποιος Jesse;) στο ρόλο του Chase Carter

Η Pamela Anderson προστέθηκε στο cast του κινηματογραφικού Baywatch. Μία από τις βασικές παρουσίες που έδινε “πνοή” στο τηλεοπτικό Baywatch, η Pamela Anderson, θα προστεθεί στους Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario και David Hasselhoff -μεταξύ άλλων.

Ο Mr. Robot θα επιστρέψει στις 13 Ιουλίου. Η 2η σαιζόν της επιτυχημένης σειράς, που καταπιάνεται με το θέμα του κυβερνοχώρου και του hacking, θα αποτελείται από 10 επεισόδια.

To sequel του Blade Runner έρχεται τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους. Η πολυαναμενόμενη συνέχεια του διασημότερου ίσως κινηματογραφικού cyberpunk θα έρθει με αξιώσεις, καθώς περιλαμβάνει ένα πλούσιο cast και τη σκηνοθετική σφραγίδα του ταλαντούχου Denis Villeneuve.

Ο Robert Downey Jr. προστέθηκε στο Spider-Man: Homecoming. Σε ελεύθερη μετάφραση: Ο Iron Man θα έχει ενεργό ρόλο στο (3ο; 4ο;) reboot του Spiderman.

Το HBO ανανέωσε τα Game of Thrones, Silicon Valley και Veep για το 2017. Μπορεί να μην προκαλούν κάποια έκπληξη αυτές οι ανανεώσεις, αλλά ας το αναφέρουμε για λόγους εφησυχασμού.

Ο Dwayne Johnson θα πρωταγωνιστήσει στο remake του Jumanji. Άντε σιγά σιγά να έρχεται και η σειρά του Goonies… (το γράψαμε για πλάκα, αλλά από περιέργεια είδαμε στο IMDB και βλέπουμε ότι βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης…).

The Return
Σκηνοθέτης: Andrey Zvyagintsev
Πρωταγωνιστούν: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko
Διάρκεια: 106 λεπτά
Έτος παραγωγής: 2003

Βλέπουμε ταινίες για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, για να μας δημιουργήσουν ένταση (μέσω τρόμου ή δράσης), για να προβληματιστούμε, για να γελάσουμε κ.λπ. κ.λπ. Είναι ορισμένες ταινίες, όμως, που όταν τις βλέπουμε, μας καθηλώνουν από την αρχή έως το τέλος. Ταινίες που είναι τόσο αληθινές, με επίπεδο τεχνικής τόσο υψηλό, που καταλήγουν να ξεπερνούν τα όρια του “φτιαχτού” και να δημιουργούν πλέον την εντύπωση πως μπροστά μας ξετυλίγεται μία πραγματική ιστορία, με πραγματικούς χαρακτήρες και πραγματικές, ανθρώπινες καταστάσεις. Το The Return του 2003 είναι μία τέτοια ταινία. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς μπόρεσε ο Ρώσος Andrey Zvyagintsev, στο παρθενικό του ξεκίνημα, να παραδώσει μία τόσο αριστουργηματική παραγωγή. Η Επιστροφή, όπως έχει αποδοθεί ο τίτλος στα ελληνικά, είναι μία ταινία χαρακτήρων που εστιάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις, δίχως ωραιοποιήσεις ή προσπάθειες να προσφέρει εύκολα συμπεράσματα, τύπου “άσπρο-μαύρο”. Η ταινία μάς μεταφέρει στη σημερινή Ρωσία, όπου παρακολουθούμε την ιστορία δύο αγοριών που ζουν στο χωριό με τη μητέρα και τη γιαγιά τους.

Σύντομα, η φυσιολογική τους ζωή θα περιπλακεί, όταν θα επιστρέψει -μετά από απουσία 13 χρόνων- ο πατέρας τους, για τον οποίο καταλαβαίνουμε ότι τα δύο αδέρφια έχουν μηδαμινές αναμνήσεις. Λιγομίλητος και αυστηρός, ο Otets είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται ότι έχει περάσει πολλά στη ζωή του, με το βλέμμα του να μαρτυρά πάντοτε ένα δραματικό ή βασανισμένο παρελθόν. Το σίγουρο είναι ότι τα 13 χρόνια απουσίας δεν οφείλονται στο ότι παράτησε την οικογένειά του, παρόλο που οι ακριβείς λόγοι παραμένουν αναπάντητοι.

Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για τους γιους του και να δημιουργήσει ένα δέσιμο μαζί τους, θα αποφασίσει να πάνε οι τρεις τους για ψάρεμα σε μία απομακρυσμένη λίμνη. Αυτό το road trip θα αποδειχθεί ένα “coming of age” ταξίδι, τόσο αριστοτεχνικά δοσμένο όσο λίγες ταινίες έχουν αποτυπώσει. Ο πατέρας των παιδιών, έχοντας χάσει όλα αυτά τα χρόνια επαφής με τους γιους του, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο, ώστε να χτίσει τη σχέση του μαζί τους, αλλά και να τους αναθρέψει με τις δικές του αξίες, έστω και αργά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ώστε να το καταφέρει αυτό έρχονται σε σύγκρουση με τις ιδιοσυγκρασίες των γιων του, ιδίως του μικρότερου, δημιουργώντας συνεχώς τεταμένες καταστάσεις σε μία εκ των πραγμάτων προβληματική σχέση. Σε όλο το ταξίδι εξιστορείται μία απαράμιλλα αληθινή ιστορία, όπου βλέπουμε το χτίσιμο ή το περαιτέρω γκρέμισμα των σχέσεων μέσα από την οπτική γωνία και τα συναισθήματα τόσο των δύο γιων όσο και του πατέρα.

Οι τρεις ηθοποιοί, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά καλογραμμένους διαλόγους, εξυψώνουν την ταινία σε κάτι μοναδικό. Τόσο ο πατέρας όσο και τα παιδιά, ερμηνεύουν με τέτοια φυσικότητα, που από ένα σημείο και μετά δημιουργείται η εντύπωση πως βλέπουμε μία πραγματική ιστορία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Ιδιαίτερα ο μικρότερος γιος, που τον υποδύεται άψογα ο Ivan Dobronravov (με όσο το δυνατό μεγαλύτερη έμφαση η λέξη), είναι μία αποκάλυψη. Ο Konstantin Lavronenko, στο ρόλο του πατέρα, αξίζει επίσης τα εύσημα, καθώς παρόλη τη λακωνικότητά του και τις ελλιπείς πληροφορίες για το παρελθόν του, η αμυδρή του εκφραστικότητα καταφέρνει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του απ’ ό,τι χίλιες λέξεις.

Φυσικά δε θα γινόταν να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χωρίς την αυτοπεποίθηση του Andrey Zvyagintsev στις σκηνοθετικές του ικανότητες, ο οποίος ακολουθεί έναν προσγειωμένο τρόπο ώστε να επικεντρωθεί στις σχέσεις των τριών πρωταγωνιστών. Η φωτογραφία του The Return, με τα μουντά χρώματα, συνάδει ιδανικά με το γενικότερο ύφος της ιστορίας.

Το The Return μπορεί να ακούγεται σαν μία “βαριά” ταινία και πιστέψτε μας… είναι, αλλά όχι για τον αργό ρυθμό της ή το δύσκολο θέμα της. Είναι μία “βαριά” ταινία γιατί το θέμα με το οποίο καταπιάνεται είναι βαθύτατα δραματικό και, πολύ περισσότερο, επειδή εξελίσσεται με τόσο αληθινό τρόπο. Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για όποιον την παρακολουθήσει να μη δεθεί και ο ίδιος με τους χαρακτήρες και να μη νοιώσει ένα σφίξιμο όταν η ταινία φτάσει στο αριστουργηματικό της φινάλε.

Exit mobile version