Valentino Rossi: The Game

Ένας φόρος τιμής για τον “Doctor”.


Η παραλαβή του Valentino Rossi The Game ήταν μια μικρή γιορτή. Για τους φίλους των δύο τροχών αποτελεί -δίχως καμμία δόση υπερβολής- την πλέον αναμενόμενη κυκλοφορία των τελευταίων ετών, και όσοι παρακολουθούν από κοντά τη Milestone, είναι υποψιασμένοι πως δύσκολα κάτι θα πάει στραβά. Και μόνο η υπογραφή του πλέον πετυχημένου οδηγού είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει φρενίτιδα, αλλά πέρα από το περιτύλιγμα και όλα τα συναφή, το ευχάριστο είναι πως η προαναφερθείσα γιορτή, θα διαρκέσει για πολλές ακόμα ημέρες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Μπορεί η Milestone να μας έχει στεναχωρήσει κατά περιπτώσεις στο παρελθόν, ίσως οι licensed δημιουργίες της ομάδας ανάπτυξης να δέχτηκαν εντονότατη κριτική, ίσως να υπάρχουν λαθάκια και εδώ, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: Το Valentino Rossi The Game είναι μια δελεαστική και προσεγμένη δημιουργία, με την οποία αξίζει πραγματικά να ασχοληθεί κάποιος.

Οπότε, ήρθε η ώρα για περαιτέρω λεπτομέρειες. Βέβαια, αυτές δεν θα είναι αρκετά εξονυχιστικές, γιατί ο νέος τίτλος των Ιταλών παντρεύει στοιχεία από παλιότερες δημιουργίες της Milestone, οπότε οι περισσότεροι θα έχουν βιώσει έστω και κάτι από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές. Οι πλέον μυημένοι θα γνωρίζουν πως στην κατηγορία των μηχανών η εταιρία δεν έχει αντίπαλο, όμως από την άλλη, σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, η εικόνα ανατρέπεται ολοκληρωτικά. Οπότε, μήπως ένα τέτοιο πάντρεμα μπορεί να εκτροχιάσει αυτή τη φιλόδοξη αλλά και πανέξυπνη σε επίπεδο marketing δημιουργία;

Η αλήθεια βρίσκεται στην ίδια την καθημερινότητα του γνωστού οδηγού. Τα αυτοκίνητα αποτελούν απλά και μόνο κάτι για να περνάει την ώρα του ή όποτε “απαιτούν” οι χορηγοί κάποιο track show, οπότε, συμβουλή μας είναι με τις ανάλογες ενότητες εντός του Valentino Rossi The Game ο παίκτης να ασχοληθεί επιφανειακά και να πάει παρακάτω. Το “ζουμί” για ακόμα μια φορά βρίσκεται στις μοτοσυκλέτες, και αναμενόμενα ο απαράλλαχτος πυρήνας, προερχόμενος εξ ολοκλήρου από τη σειρά MotoGP, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παράπονα. Πλέον, η Milestone είναι σε θέση να προσφέρει ένα χορταστικό career mode, εισάγοντας στοιχεία από παλαιότερες προτάσεις της, κομμένα και ραμμένα όμως στα μέτρα του Ιταλού οδηγού.

Η μακρά καριέρα του Valentino Rossi έχει αποτυπωθεί σχεδόν ιδανικά, μιας και οι παίκτες θα ζήσουν από κοντά τα πρώτα του βήματα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, από την πρώτη νίκη μέχρι και την πρόσφατη επικαιρότητα. Τα πάντα έχουν μια ιδιαίτερη φινέτσα αλλά και τρέλα, σήμα κατατεθέν του Vale, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η αγωνιστική πορεία δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Το Valentino Rossi The Game έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απαιτητική οδήγηση στο όριο και παρόλο που ορισμένες φορές δείχνει να ξεπερνά τον όριο του “playable”, καταφέρνει να είναι απίστευτα εθιστικό. Όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο racing τίτλο, οι βοήθειες στην οδήγηση είναι μεν είναι παρούσες αλλά καταστρέφουν το κορυφαίο μοντέλο ελέγχου, οπότε για ακόμα μια φορά είναι στην κρίση του ίδιου του παίκτη το πώς θα διαμορφώσει αυτή την αγωνιστική του εμπειρία.

Επιστρέφοντας στο career mode –πραγματικά είναι δύσκολο να κρύψει κάποιος τον ενθουσιασμό του για το συγκεκριμένο τομέα- είναι ίσως η πρώτη φορά που καταφέρνει να είναι τόσο εκτενές, χωρίς να κουράζει. Και η λέξη κλειδί είναι η “ποικιλία”. Ο παίκτης, φορώντας το κράνος και την αγωνιστική στολή του γνωστού οδηγού, θα βρεθεί από την ταπεινή Moto 3, στη μεγάλη κατηγορία, στο χωμάτινο ράντζο καβάλα σε μια dirt bike, σε μία flat track στο τιμόνι ενός βελτιωμένου Ford Fiesta προδιαγραφών WRC, ακόμα και στη σέλα της ολοκαίνουργιας Yamaha R1, εκτελώντας δοκιμές εξέλιξης. Πρακτικά, η Milestone έχει συμπεριλάβει ένα πλήθος από modes, τα οποία ουσιαστικά περιβάλουν το ετήσιο πρωτάθλημα του MotoGP και παρόλο που μια τέτοια κίνηση κρύβει κινδύνους, το τελικό αποτέλεσμα ευτυχώς την αποζημιώνει -χωρίς όμως να λείπουν ορισμένες παραφωνίες.

Το Valentino Rossi The Game αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως δύο και τέσσερεις τροχοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε έναν τίτλο, μιας και οι τεχνικοί περιορισμοί που θέτουν οι δύο αυτοί κόσμοι στην απόδοσή τους φαντάζουν απροσπέλαστοι. Πρακτικά, είναι αδύνατον να συμπεριλάβει κανείς σε έναν και μόνο τίτλο δύο διαφορετικές λογικές οδήγησης, γιατί όσοι νόμιζαν πως η απλή αντιγραφή μερικών γραμμών κώδικα στη φυσική των οχημάτων είναι αρκετή, μάλλον έκαναν λάθος. Η ομάδα ανάπτυξης ευτυχώς έριξε το βάρος του gameplay στους δύο τροχούς, προσπαθώντας να προσαρμόσει κάπως το gameplay όταν την εμφάνισή τους κάνουν τα αυτοκίνητα, αλλά δυστυχώς απέτυχε.

Η συμπεριφορά των αυτοκινήτων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, “περίεργη”, αποτυγχάνοντας να είναι ρεαλιστική ή έστω διασκεδαστική. Ο παίκτης θα νομίζει πως ελέγχει κάποια πολύ βαριά μοτοσυκλέτα, της οποίας η πίεση των ελαστικών έχει πέσει σε οριακά επίπεδα. Ένα τέτοιο τρικ ήταν αναμενόμενο να αποτύχει και η Milestone είναι εμφανές πως γνώριζε τους περιορισμούς, οπότε το γεγονός πως οι συγκεκριμένες ενότητες είναι λίγες, πραγματικά δεν πρόκειται να ενοχλήσει κανέναν. Οπότε, προσπερνώντας αυτό το σκόπελο, ο παίκτης θα έχει απέναντί του μια hardcore racing πρόταση, που απαιτεί ώρες προπόνησης αλλά είναι σε θέση να ανταμείψει τους πλέον ικανούς και υπομονετικούς. Ό,τι ακριβώς ισχύει δηλαδή τα τελευταία χρόνια με τις αγωνιστικές προτάσεις της ιταλικής ομάδας ανάπτυξης.

Δυστυχώς, το χαμηλό budget και οι συχνές κυκλοφορίες φαίνεται πως έχουν φτάσει την εταιρία σε δύσκολη θέση και έτσι είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς πως εξέλιξη σε τομείς που δείχνουν παρωχημένοι εδώ και καιρό στα παιχνίδια της, δυστυχώς δεν υπάρχει. Η συμπεριφορά των αντιπάλων είναι για ακόμα μια φορά ένα θέμα προς συζήτηση, μιας και πάντοτε η Α.Ι. προσαρμόζεται αλλοπρόσαλλα, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός επί της οθόνης –εξαφανίζοντας και εμφανίζοντας μοτοσυκλέτες χωρίς δεύτερη σκέψη- προσπερνώντας ορολογίες όπως πραγματικοί χρόνοι και δεδομένα.

Για ακόμα μια φορά ο τεχνικός τομέας έχει να επιδείξει δύο πρόσωπα, με ένα αγκάθι το οποίο δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Από τη μία, την εμφάνισή τους κάνουν πανέμορφες δίτροχες κατασκευές, με τα επίπεδα λεπτομέρειάς τους να μοιάζουν ασύλληπτα. Πώς όμως να χωνέψει κανείς τις τόσο άσχημα σχεδιασμένες διαδρομές, τη χαμηλή ανάλυση της ασφάλτου ή ακόμα χειρότερα την αποκαρδιωτική εμφάνιση των θεατών, που παραπέμπουν σε απεικόνιση αρκετών γενιών hardware πίσω; Αναμφίβολα οι ταχύτητες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το frame rate δεν σκοντάφτει πουθενά, αλλά καιρός είναι η Milestone να εισέλθει πραγματικά στην επόμενη γενιά.

Πραγματικά δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο για το Valentino Rossi The Game. Ουσιαστικά, ο τίτλος ακολουθεί τη δομή των MotoGP προτάσεων της εταιρίας, ανακόπτωντας λιγάκι το ενθουσιασμό με racing ενότητες δανεισμένες από τη σειρά WRC. Ακόμα και έτσι, όμως, η νέα αυτή πρόταση παρουσιάζεται ανέλπιστα ολοκληρωμένη και εθιστική, ενώ η υπογραφή του αγαπητού “Doctor” είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει τη Milestone να ξεχωρίσει και, επιτέλους, να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης – Προσθέστε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

                   


 

Exit mobile version