Sony Wireless Platinum Headset

Δοκιμάζουμε ένα εντυπωσιακό, 3D audio enabled, headset.

Η Sony έχει μακρά παράδοση σε ό,τι αφορά τα headsets. Όχι μόνο στα headsets που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια για τις συνομιλίες μας καθώς μαχόμαστε στις δικτυακές αρένες και συνενοούμαστε με τους φίλους μας, αλλά εμπειρία σε ακουστικά που αποδίδουν σωστά μουσική και ήχο κινηματογράφου. Αυτή η εμπειρία και η τεχνογνωσία της εταιρείας έχει κατα καιρούς εφαρμοστεί σε αρκετά από τα “PlayStation” προϊόντα της, αλλά στο headset που θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο φαίνεται να έχει περαστεί το καλύτερο απόσταγμα όλων των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το Wireless Platinum Headset, που διαφημίζεται μεν ως ένα προϊόν “PlayStation” αλλά μη σας ξεγελάει αυτό, αφού μιλάμε για ένα προϊόν κατάλληλο για χρήση με οποιαδήποτε συσκευή.

Το Wireless Platinum Headset είναι η φυσική συνέχεια του Wireless Headset 2.0, που είχε διατεθεί στην αγορά πριν από αρκετά χρόνια, και ως διάδοχος έρχεται με πολλές και σημαντικές βελτιώσεις έναντι του προκατόχου του, αλλά και εφοδιασμένο με μια σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά που το τοποθετούν με αξιώσεις απέναντι στα καλύτερα προϊόντα -πάντα αυτής της κατηγορίας- που έχει να προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Δοκιμάζουμε το Wireless Platinum Headset για δύο περίπου εβδομάδες, με το PS4, με PC, με Mac και κινητό τηλέφωνο (σε wireless και wired mode, ανάλογα τη συσκευή) και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το αποτέλεσμα που πήραμε σε ταινίες και μουσική αγγίζει κορυφαία επίπεδα (για ένα μη “audiophile” προϊόν), ποιότητα που προκύπτει από τους, νέας τεχνολογίας, 50 χιλιοστών μαγνήτες που χρησιμοποιεί το headset και της γενικότερης, υψηλής ποιότητας κατασκευής και τεχνολογίας που διαθέτει το σύνολο. Ωστόσο, εκεί που το headset απογειώνεται είναι στο gaming και τον κινηματογράφο. Το Wireless Platinum Headset υποστηρίζει τεχνολογίες VSS (Virtual Surround Sound) 5.1 kai 7.1+, όμως ακόμα πιο σημαντική είναι η υποστήριξη 3D audio για το gaming.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της στο gaming, αλλά όπου χρησιμοποιείται (για την ώρα υποστηρίζεται από παιχνίδια όπως το Uncharted 4/ The Lost Legacy, The Last Guardian, Horizon Zero Dawn, Watch Dogs 2 και μερικά ακόμα) η εμπειρία είναι εφάμιλλη με αυτήν του VR, δηλαδή δεν περιγράφεται με λόγια ή μέσα από λίγες γραμμές κειμένου. Ειδικά στα δύο πρόσφατα παιχνίδια της σειράς Uncharted, όπου ο ήχος είναι engineered από τη Naughty Dog βάσει της 3D audio τεχνολογίας, το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και ξεπερνά κάθε home cinema set ή headset που έχει τύχει να ακούσει/ δοκιμάσει ο υπογράφων.

Σε ό,τι αφορά το design και τις βασικές λειτουργίες του, το headset αυτό ακολουθεί πιστά τη λογική του Wireless Headset 2.0, με τον αναδιπλούμενο σχεδιασμό και τα κουμπιά που βρίσκονται επάνω στο σώμα των ακουστικών, ωστόσο το “τόξο” του headset είναι πλέον μεταλικό, τα κουμπιά έχουν καλύτερη αίσθηση στο πάτημα, ενώ πλέον έχουν ενσωματωθεί δύο μικρόφωνα για το online chat. Παρόλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι η επιλογή της Sony να μην κάνει χρήση επεκτεινόμενου μικροφώνου κοστίζει στην ποιότητα του ήχου που βγαίνει κατά τις συνομιλίες μας. Αυτό είναι μάλλον το τίμημα που πληρώνει η Sony για να διατηρήσει το πιο “consumer electronics” design του Platinum σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα. Τέλος, στα θετικά πρέπει να καταγράψουμε τη βελτιωμένη, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που προσφέρει περίπου 10 ώρες χρήσης με τα VSS/ 3D audio modes ενεργοποιημένα, αλλά όπως πάντα, σε ό,τι αφορά τη χρήση μπαταρίας, η διάρκεια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως την ένταση του ήχου που ακούμε. Βέβαια, για χρήση με άλλες συσκευές (κινητά, tablets) παρέχεται ένα “επιχρυσωμένο” mini jack καλώδιο 3,5 χιλιοστών για σύνδεση με αυτές.

Δεν είναι όλα, βεβαίως, τέλεια για το προϊόν της Sony. Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε ότι το USB dongle που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση με τα PS4/ PC/ Mac είναι μάλλον τεραστίων διαστάσεων, με αποτέλεσμα να προεξέχει πολύ από την κονσόλα μας -εκτός του ότι μάς “τρώει” μια θύρα USB. Επίσης, σε αντίθεση με το Wireless Headset 2.0, το οποίο ήταν ένα πολύ καλό αλλά συνάμα προσιτό προϊόν για το μέσο αγοραστή, οι τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν στο Platinum το οδήγησαν σε μια εντελώς άλλη κατηγορία τιμής, με αποτέλεσμα το κόστος του να αγγίζει τα 180 ευρώ (αν και με λίγη αναζήτηση μπορείτε να το βρείτε μέχρι και 150 με 160).

Εν κατακλείδι, εκτιμούμε ότι αν βρίσκεστε προς αναζήτηση ενός premium headset για την κονσόλα σας (ή το PC σας ή το PSVR ή κάθε άλλη συσκευή) που κάνει χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών “ψευδό-surround”, η εν λόγω κατασκευή της Sony αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς. Πρέπει να τονίσουμε, βέβαια, ότι το highlight του headset, το 3D audio δηλαδή, λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε λίγα παιχνίδια και κυρίως σε τίτλους της Sony, γεγονός που μειώνει λίγο την αξία της δυνατότητας αυτής. Αλλά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προκύπτει μέσω αυτής της τεχνολογίας και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής του Wireless Platinum Headset εκτιμούμε ότι δικαιολογεί το κόστος απόκτησής του.

Περισσότερα για το headset της Sony μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.


 

Exit mobile version