Mario Party: The Top 100

Mini-games και αγαπημένες αναμνήσεις.

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τη σειρά Mario Party, ενός εκ των δημοφιλέστερων spin-offs που προέκυψαν από την ενασχόληση των εκάστοτε δημιουργών με τον κόσμο του Mario. Από την εποχή του αξέχαστου Nintendo 64 μέχρι και σήμερα, η σειρά Mario Party έχει κρατήσει συντροφιά σε πολλές παρέες, οι οποίες και επέλεξαν να διασκεδάσουν στο σπίτι, παίζοντας ένα μοναδικό interactive επιτραπέζιο παιχνίδι, με δεκάδες mini-games, πολλούς χαρακτήρες από το franchise, γέλιο και άφθονη διασκέδαση. Η επιτυχία της σειράς, της επέτρεψε να μεταπηδήσει και στις φορητές κονσόλες της εταιρείας, οι οποίες και υποδέχτηκαν παιχνίδια βασισμένα στη συνταγή της σειράς, κάνοντας χρήση των χαρακτηριστικών εκείνων που συνόδευαν την εκάστοτε κονσόλα.

Μετά, όμως, από spin-off τίτλους της σειράς Mario Party, η Nintendo προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Άλλωστε, η σειρά βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς με την κυκλοφορία του Nintendo Switch το επόμενο παιχνίδι της σειράς Mario Party θα μπορεί να παιχτεί τόσο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, όσο και φορητά. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να προσφέρει έναν επετειακό τίτλο στην τελευταία καθαρόαιμη φορητή κονσόλα της Nintendo, έναν τίτλο που αποτείνει φόρο τιμής στις ατέλειωτες ώρες που δαπανήθηκαν από παίκτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, παίζοντας κατά καιρούς τα διάφορα παιχνίδια της σειράς.

Πράγματι, τα 100 καλύτερα mini-games βρίσκονται εδώ και έρχονται από όλες τις κυκλοφορίες επιτραπέζιων κονσολών, ανανεωμένα και σχεδιασμένα ειδικά για το Nintendo 3DS. Όσοι έχουν παίξει όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, θα αναγνωρίσουν mini-games από τα τρία παιχνίδια που έγιναν διαθέσιμα για το Nintendo 64 ή από τα πρώτα παιχνίδια που έγιναν διαθέσιμα για το Nintendo GameCube, τα οποία έχουν υποστεί μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση στον οπτικό τομέα. Με χαρά διαπιστώσαμε πως υπάρχουν και mini-games που έγιναν διαθέσιμα στα Mario Party 8 & 9, τα οποία βασίζονταν στη χρήση του Wii Remote και που πλέον έχουν μεταφερθεί έτσι ώστε το σύστημα χειρισμού του Nintendo 3DS να χρησιμοποιείται με τον πλέον άψογο και κατάλληλο τρόπο.

Ακόμα πιο καλοδεχούμενη είναι η μετατροπή και μεταβολή ορισμένων κανόνων, που καθιστούσαν τα mini-games πιο «άδικα» στο παρελθόν, κάνοντάς τα περισσότερο προσβάσιμα στους παίκτες. Έτσι, μπορούμε με ευκολία να μιλάμε για έναν τίτλο που συνδυάζει την αφρόκρεμα των 700 και πλέον mini-games που έγιναν διαθέσιμα στα παιχνίδια της σειράς Mario Party, με εγγυημένη τη διασκέδαση και το γέλιο…αλλά και με εκπτώσεις στο ιδανικό, τελικό αποτέλεσμα.

Το Mario Party: Top 100 διαθέτει πολλά, διαφορετικά modes, τα οποία επιτρέπουν στον παίκτη να έρθει σε επαφή με τα 100 διαθέσιμα mini-games. Το ιδανικότερο από αυτά τα modes είναι το Mini-game Island, το οποίο αποτελεί το single player mode του παιχνιδιού. Το εν λόγω mode περιλαμβάνει μια σειρά από τέσσερις κόσμους, η πλοήγηση των οποίων απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση των mini-games που θα βρεθούν στο δρόμο μας. Όλα τα mini-games του παιχνιδιού μπορούν να παιχτούν εδώ, με τους παίκτες να μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να ασχοληθούν με όλα ή απλά να αρκεστούν στη γρηγορότερη ολοκλήρωση του κάθε κόσμου και του mode στο σύνολο. Ωστόσο, η διάρκεια του Mini-game Island δεν είναι μεγάλη.

Οι παίκτες, ανάλογα με το πώς θα επιλέξουν να προσεγγίσουν το mode, δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερες από δυο με δυόμιση ώρες για την ολοκλήρωσή του και για την πρώτη τους επαφή με τα mini-games. Με κάθε επιτυχή ολοκλήρωση ενός mini-game, οι παίκτες λαμβάνουν αστέρια, ανάλογα με το σκορ που πέτυχαν, καθώς και νομίσματα.

Όπως και στα core παιχνίδια Mario, τα 100 αστέρια δίνουν μια έξτρα ζωή στον παίκτη, ενώ αν οι παίκτες αποτύχουν να κερδίσουν, χάνουν μια από τις διαθέσιμες ζωές. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε πως οι δημιουργοί ήθελαν να προσδώσουν ένα στοιχείο που προσεγγίζει περισσότερο και δίνει μια πιο εντονότερη αίσθηση των Mario platformers, αν και στην τελική δεν επιφέρει κάποια τεράστια αλλαγή στο gameplay. Οι παίκτες θα διαπιστώσουν πως η συλλογή νομισμάτων και αστεριών είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, ακόμα και αν παίζουν εναντίον της πιο δύσκολης εκδοχής της ΑΙ του παιχνιδιού. Έτσι, το συγκεκριμένο mode θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, οι παίκτες θα πάρουν μια γεύση από τα διαθέσιμα mini-games και θα είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με τα άλλα modes του παιχνιδιού, καθώς το Mini-game Island mode δεν έχει επ’ ουδενί αξία replayability.

Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι, τα διάφορα unlockable στοιχεία του παιχνιδιού ξεκλειδώνονται σταδιακά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς να πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη τακτική. Το μόνο αξιόλογο στοιχείο που μπορεί να ξεκλειδωθεί όταν συλλεχθούν και τα 300 αστέρια στο Mini-game Island είναι ένα νέο επίπεδο δυσκολίας, το οποίο όμως μπορεί να προσπεραστεί αδιάφορα από κάποια μερίδα παικτών, οι οποίοι θα στραφούν σύντομα στα υπόλοιπα modes, ελπίζοντας πως θα βρουν κάτι που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον παικτικά.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο μεγάλο πρόβλημα του εν λόγω τίτλου, καθώς ούτε τα άλλα modes έχουν κάποιο replayability value. Όση προσπάθεια και αν γίνεται από τους δημιουργούς να εμπλουτίσουν το κομμάτι που ο κάθε παίκτης ξεχωριστά θα μπορέσει να βιώσει τα mini-games με το δικό του ρυθμό, φτάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα που μας οδήγησαν και όλοι οι προηγούμενοι Mario Party τίτλοι. Τα υπόλοιπα modes είναι αρκετά μικρά σε διάρκεια και σε περιεχόμενο, με τις αναμετρήσεις με την ΑΙ να διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, ενώ το επίπεδο της πρόκλησης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πιο αναλυτικά, οι παίκτες μπορούν να ασχοληθούν με το Δέκαθλο (ή με το Ημι-Δέκαθλο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε αγωνίσματα), όπου αναμετρούνται με την ΑΙ σε 10 mini-games, με νικητή να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας με τους περισσότερους πόντους, ως απόρροια των θέσεων που έχει λάβει σε κάθε ένα από τα εκάστοτε mini-games.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Championship Battles mode, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να αναμετρηθούν σε 3 ή 5 mini-games, με νικητή να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας που έχει συλλέξει τις περισσότερες κορώνες νίκης. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα θα μπορούσε να αναδειχθεί το Minigame Match, το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να μας δώσει το παιχνίδι σε αυθεντικό Mario Party gameplay. Οι παίκτες διαλέγουν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα και, ρίχνοντας τα ζάρια ή κάνοντας χρήση των κατάλληλων αντικειμένων, ταξιδεύουν στο χάρτη και συλλέγουν νομίσματα ή αστέρια, κάθε ένα από τα οποία ισοδυναμεί με 10 αστέρια.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το mode η πρόκληση είναι μηδαμινή, καθώς το να κερδίσει κανείς αστέρια είναι κάτι εξαιρετικά εύκολο, ενώ οι αναμετρήσεις των παικτών με mini-games δεν είναι τόσο συχνές όσο στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Είναι λυπηρό που πρέπει να σκεφτούμε πως μάλλον οι δημιουργοί δεν είχαν ιδιαίτερα σχέδια να επεκτείνουν ή να εργαστούν περισσότερο πάνω σε αυτό το mode, καθώς και προσθέτει στην replay αξία του παιχνιδιού και αυξάνει το ενδιαφέρον των παικτών που επιθυμούν να ασχοληθούν με το single player κομμάτι του τίτλου.  Αναμφίβολα, οι παίκτες θα στραφούν προς το multiplayer κομμάτι του τίτλου – το κομμάτι εκείνο που επιτρέπει σε πολλούς παίκτες να διασκεδάσουν, να γελάσουν και να ξαναθυμηθούν όμορφες gaming στιγμές, όταν και έπαιζαν τα αντίστοιχα mini-games στις κονσόλες της Nintendo.

Δυστυχώς, όμως, όλοι όσοι περίμεναν κάποιο online multiplayer mode, το οποίο και θα τους επέτρεπε να παίξουν με παίκτες απ’ όλον τον κόσμο, μάλλον θα απογοητευτούν. Το Mario Party: Top 100 επιτρέπει μόνο το τοπικό multiplayer, με τους χρήστες να παίζουν το παιχνίδι είτε ο καθένας με τη δική του έκδοση, είτε μέσω της δυνατότητας Download Play, όπου έως και τέσσερις παίκτες μπορούν να παίξουν μόνο με ένα αντίτυπο του παιχνιδιού. Φυσικά, όπως συμβαίνει και σε άλλα παιχνίδια που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία, η ποιότητα του multiplayer και ο αριθμός των διαθέσιμων mini-games δεν αλλάζει καθόλου. Οι παίκτες μπορούν να «δημιουργήσουν» το δικό τους gaming party, με τους δικούς του κανόνες, mini-games και χαρακτηριστικά. Όμως, στο τέλος, αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό για αρκετούς από τους παίκτες και μπορεί να οδηγήσει σίγουρα σε μια απογοήτευση.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όσοι θα περίμεναν κάτι σπουδαίο για τη σειρά, κάτι που να δικαιολογεί την προώθηση των 100 διαθέσιμων mini-games, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους. Το Mario Party: Top 100 είναι ένα παιχνίδι ευχάριστο, ένας τίτλος που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, αλλά που στο τέλος αδυνατεί να το καταφέρει. Το single player κομμάτι του τίτλου θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών για μερικές μόνον ώρες. Από εκεί και πέρα, όσοι ενδιαφερόμενοι παίκτες θα μπορούν να απολαύσουν mini-game κόντρες και αναμετρήσεις με φίλους που είναι κάτοχοι της φορητής κονσόλας της Nintendo, είναι σίγουρο πως θα διασκεδάσουν και θα απολαύσουν μια εξαιρετική Mario Party εμπειρία.

Όσοι, πάλι, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να σκεφτούν αν η νοσταλγία και οι ευχάριστες gaming στιγμές που μπορεί, εν μέρει, να προσφέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι λόγω της φύσης του, είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια αγορά, καθώς δεν προσφέρεται ουσιαστικά κάτι καινούριο, αλλά κάτι που έχει ήδη προσφερθεί στο παρελθόν, σε ένα πακέτο με ελλείψεις. Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας των περίπου 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου Mario Party, θα θέλαμε κάτι περισσότερο από τη Nintendo. Όμως, οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στο παιχνίδι, αφαιρούν από τη συνολική εμπειρία και στιγματίζουν αρνητικά μια κυκλοφορία, που θα μπορούσε να είναι διαφορετική και πιο εμπλουτισμένη. Ίσως το Mario Party 11, αν ποτέ ανακοινωθεί για το Switch, να κάνει τη διαφορά.


 

Exit mobile version