Cine-TV #90

Star Wars, Don Quixote και πολλά άλλα…

20 χρόνια μετά από αναποδιές, νεροποντές, ασθένειες και λοιπά θέματα, δεν πτόησαν τον Terry Gilliam, ο οποίος θα καταφέρει επιτέλους να μεταφέρει την ιστορία του Δον Κιχώτη μέσα από τη δική του, εκκεντρική ματιά. Ελπίζουμε να δούμε επιστροφή στις δόξες του και οι πολλαπλές αναβολές και ακυρώσεις να μην ζημίωσαν ανεπανόρθωτα το όραμά του.

Από ταινίες που είδαμε πρόσφατα, το Ready Player One αποδείχθηκε μία αρκετά διασκεδαστική παραγωγή και ιδανική περίπτωση για τη μεγάλη οθόνη, χάρη στα υψηλής ποιότητας εφέ και τη διαρκή δράση. Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο, βέβαια, θα πρέπει να περιμένετε αρκετές αλλαγές στην πλοκή, κάτι όμως που δεν ζημιώνει την ταινία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν υπέρ της δράσης και του ασταμάτητου ρυθμού. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στην υπόθεση να ολοκληρωθεί ωραία και συμμαζεμένα σε μία ταινία, αποφεύγοντας την ανάγκη για sequel (όχι ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο φυσικά, αλλά τουλάχιστον η ιστορία εδώ είναι αυτοτελής).

Δεν είναι όλα ρόδινα είναι αλήθεια, καθώς οι σκηνές που εκτυλίσσονται εκτός του virtual reality κόσμου πάσχουν από άνευρες εξελίξεις και σχέσεις μεταξύ χαρακτήρων που αδυνατούν να δημιουργήσουν δέσιμο με τον θεατή. Δεν παύει, όμως, να καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον χάρη στον φροντισμένο εικονικό κόσμο, που προσφέρει άπλετα εντυπωσιακά εφέ και σκηνικά. Σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον του Oasis, όπως ονομάζεται, γίνεται εμφανές πως η ταινία προορίζεται πρωτίστως στους σύγχρονους gamers, καθώς είναι γεμάτο με αναφορές σε μοντέρνα παιχνίδια και ταινίες, δίχως ωστόσο να λείπουν και οι ματιές σε παλιότερες, 80s εποχές.

Επιπλέον, μόνο θετική μπορεί να δει κανείς την κριτική που ασκεί (ανάλαφρη μεν, συνεχής δε) σε αδηφάγες τακτικές εταιριών που ως σκοπό έχουν αποκλειστικά την αλλοίωση οποιουδήποτε μέσου ψυχαγωγίας. Εν τέλει, το Ready Player One μπορεί να μην ταράσσει τα blockbuster νερά αλλά δεν παύει να προσφέρει καλοφτιαγμένη και εντυπωσιακή δράση, ιδανική για μία κινηματογραφική έξοδο.

Trailers

Solo: A Star Wars Story
Σκηνοθέτης: Ron Howard (The Da Vinci Code)
Πρωταγωνιστούν: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson, Donald Glover
Πρεμιέρα: 24 Μαΐου

Δεν θα βάλουμε πάλι φυτίλια σχετικά με την ποιότητα του Last Jedi, αλλά απλά θα πούμε ότι στην Disney εποχή των Star Wars η πιο αξιόλογη στιγμή τους, μέχρι στιγμής, ήταν στο spin-off Rogue One. Όντας ένα ακόμα spin-off, θέλουμε να έχουμε μία κρυφή ελπίδα πως το Solo θα αποτελέσει μία ακόμα αξιόλογη sci-fi περιπέτεια, που θα εστιάζει στο φόρο τιμής στα παλιά Star Wars και -φυσικά- στο καλοστημένο θέαμα.

The Man Who Killed Don Quixote
Σκηνοθέτης: Terry Gilliam (Brazil)
Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Jonathan Pryce, Olga Kurylenko
Πρεμιέρα: Εντός του έτους

Επιτέλους, ο ατέλειωτος γολγοθάς του Terry Gilliam έρχεται στο τέλος του καθώς το trailer μάλλον αποτελεί ένδειξη ότι έφερε εις πέρας την ταινία που ήθελε να σκηνοθετήσει ήδη από το 1998. Στη δική του εκδοχή του μύθου του Δον Κιχώτη, θα βρεθούμε σε ένα ταξίδι μεταξύ του 21ου και 17ου αιώνα, όπου ένας άντρας, που πιστεύει ότι είναι ο Δον Κιχώτης, θα μπερδέψει έναν διαφημιστή για τον πιστό του ακόλουθο Sancho Panza.

Για να πούμε την αλήθεια δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα υπάρχει ταξίδι μεταξύ των δύο χρονολογιών ή αν ο 17ος αιώνας θα βρίσκεται μόνο στο μυαλό του, κατά φαντασίαν, Δον Κιχώτη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο ιδιαίτερα συμπαθής Adam Driver και ο πεπειραμένος Jonathan Pryce.

The Meg
Σκηνοθέτης: Jon Turteltaub (National Treasure)
Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose
Πρεμιέρα: 23 Αυγούστου

Με μία πρώτη ματιά το σενάριο του The Meg δίνει την εντύπωση πως αφορά αυτές τις low budget ταινίες τύπου Mecha Shark vs. Mega Shark ή Sharknado, όμως, στην πραγματικότητα αποτελεί μία υψηλού budget ταινία της τάξεως των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σενάριο πάντως τα λέει όλα: Ένας προϊστορικός τεράστιος καρχαρίας (21 μέτρα πάνω κάτω) έχει επιβιώσει και καταφέρνει να βρει τον δρόμο του προς τον ωκεανό, σπέρνοντας τον πανικό.

The First Purge
Σκηνοθέτης: Gerard McMurray (Burning Sands)
Πρωταγωνιστούν: Marisa Tomei, Y’Lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade
Πρεμιέρα: 4 Ιουλίου (Αμερική)

Η επιτυχημένη low budget σειρά ταινιών Purge επανέρχεται, με την τέταρτη ταινία που θα έχει το ρόλο του prequel. Στο First Purge θα δούμε την αφετηρία της θέσπισης του λεγόμενου Purge, που επιτρέπει για την περίοδο 12 ωρών οποιοδήποτε έγκλημα, από παράνομο πάρκινγκ μέχρι φόνο, έχοντας ως στόχο να εκτονώσει την οργή των πολιτών. Το σενάριο υπογράφει για, άλλη μία φορά, ο James DeMonaco αλλά για πρώτη φορά αφήνει τα σκηνοθετικά ηνία της σειράς στον Gerard McMurray.

Johnny English Strikes Again
Σκηνοθέτης: David Kerr (πρώτη κινηματογραφική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Ben Miller, Emma Thompson
Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου (Αγγλία)

Ποιος θα το περίμενε ότι οι αδιάφορες (και μάλλον… κρύες) περιπέτειες του Johnny English θα επέστρεφαν, επτά χρόνια μετά το Johnny English Reborn (που και εκείνο είχε διαφορά οχτώ ετών από το πρώτο). Στη νέα περιπέτεια του βρετανού κατασκόπου, οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα δεχθούν διαδικτυακή επίθεση από χάκερ, κάτι που θα τους ωθήσει στην αναζήτηση βοήθειας από τον, συνταξιούχο πλέον, Johnny English.

Cargo
Σκηνοθέτες: Ben Howling (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους), Yolanda Ramke (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Martin Freeman, Anthony Hayes, Susie Porter
Πρεμιέρα: 18 Μαΐου (Netflix)

Ο Martin Freeman φαίνεται πως προσπαθεί να αλλάξει λίγο τους ρόλους στους οποίους τον έχουμε συνηθίσει, αφήνοντας την περσόνα του συμπαθή και αμυδρά κωμικού χαρακτήρα, προς όφελος ενός πιο δραματικού ρόλου. Στο Cargo θα βρεθεί στην Αυστραλία και σε έναν post-apocalyptic κόσμο που έχει αποδεκατιστεί από μία καταστροφική πανδημία. Έχοντας προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιο, έχει ελάχιστο χρόνο ζωής έως ότου σώσει το νεογέννητο παιδί του.

The Cleanse
Σκηνοθέτης: Bobby Miller (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Johnny Galecki, Anna Friel, Oliver Platt, Anjelica Huston
Πρεμιέρα: Εντός του έτους

Ο Johnny Galecki κάνει ένα διάλειμμα από το ρόλο του geeky Leonard των Big Bang Theory προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στο Cleanse, μία ταινία φαντασίας όπου ο Paul (Galecki) θα εγγραφεί μαζί με άλλα άτομα, που έχουν και αυτά αποτύχει στη ζωή, σε ένα θέρετρο το οποίο υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή τους, καθαρίζοντας τους οργανισμούς τους από τις τοξίνες τους. Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου που ακολουθείται; οι τοξίνες παίρνουν σάρκα και οστά, προσωποποιώντας τους εσωτερικούς “δαίμονες” που κουβαλάνε.

Future World
Σκηνοθέτες: James Franco (The Disaster Artist), Bruce Thierry Cheung (The Color of Time)
Πρωταγωνιστούν: James Franco, Lucy Liu, Suki Waterhouse, Milla Jovovich
Πρεμιέρα: 28 Μαΐου (Αμερική)

Σε δύσκολα και πρωτόγνωρα -σε σχέση με την καριέρα του- μονοπάτια βαδίζει ο James Franco στην καινούρια του σκηνοθετική δουλειά, που φαίνεται πως θα αντλεί σαφέστατη έμπνευση από τα Mad Max του George Miller. Post-apocalyptic ξερότοπος, εκκεντρική ένδυση και ιδιόμορφα οχήματα δημιουργούν ευχάριστες εικόνες (τουλάχιστον για τον γράφοντα) ενώ και η συμμετοχή της Milla Jovovich δεν θα μπορούσε παρά να καταλογίζεται στα θετικά.

Dark Crimes
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Αβρανάς (Miss Violence)
Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Marton Csokas, Charlotte Gainsbourg
Πρεμιέρα: 11 Μαΐου (Αμερική)

Για άλλη μία φορά ο Jim Carrey επιχειρεί να αποφύγει τους έντονα κωμικούς ή και ανάλαφρους ρόλους, πρωταγωνιστώντας στο αστυνομικό θρίλερ Dark Crimes ως ντετέκτιβ που προσπαθεί να εντοπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο, δικός μας, Αλέξανδρος Αβρανάς, ο οποίος είχε αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα για το Miss Violence (2013) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Upgrade (προσοχή! Βίαιο περιεχόμενο)
Σκηνοθέτης: Leigh Whannell (Insidious: Chapter 3)
Πρωταγωνιστούν: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson
Πρεμιέρα: 1 Ιουνίου (Αμερική)

Θυμίζει αμυδρά το Αστυνόμος Σαΐνης αλλά… στο πολύ (πολύ) πιο βίαιο, με δόσεις από Hardcore Henry, με τη διαφορά ότι εδώ αξιοποιείται η κάμερα τρίτου προσώπου. Στο Upgrade ο Grey Trace θα δεχθεί να τοποθετήσει ένα πειραματικό τσιπ στο σώμα του, που του προσδίδει υπεράνθρωπα αντανακλαστικά και εξαιρετικές πολεμικές ικανότητες. Φυσικά, θα πρέπει να αναμένουμε ασταμάτητο μακελειό.

Incredibles 2
Σκηνοθέτης: Brad Bird (Tommorowland)
Πρωταγωνιστούν: Holly Hunter, Craig T. Nelson, Sarah Vowell, Samuel L. Jackson
Πρεμιέρα: 14 Ιουνίου

14 χρόνια μετά την εξαιρετική παρωδία υπερηρώων του Incredibles (2004), η Pixar επιστρέφει στο sequel, όπου για μία ακόμα φορά θα δούμε τη χιουμοριστική απομυθοποίηση των υπερηρώων.

Cine-TV Νέα

To 5o Indiana Jones θα είναι το τελευταίο για τον Harrison Ford αλλά το franchise πιθανώς θα συνεχίσει.
Σύμφωνα με τον Steven Spielberg ο Harrison Ford θα υποδυθεί για τελευταία φορά το διασημότερο ρόλο του, κάτι όμως που δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα σημάνει και το τέλος του franchise, αφού δήλωσε λακωνικά ότι πολύ απλά θα μπορούσαν να αλλάξουν το όνομα από Jones σε Joan και να συνεχίσουν. Ουσιαστικά, ο Spielberg υπαινίσσεται -εμμέσως πλην σαφώς- μία απόφαση που μάλλον θα προκαλέσει τις συνήθεις αντιδράσεις, πως ο διασημότερος κινηματογραφικός tomb raider είναι πολύ πιθανό να δώσει τα σκήπτρα του σε μία θηλυκή παρουσία. Κατά την γνώμη του γράφοντος οι όποιες αντιδράσεις ακολουθήσουν θα ήταν περισσότερο δίκαιες εάν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον κέρδιζε ο Shia LaBeouf, που είχε εισαχθεί ως ο γιος του Indiana Jones στο Kingdom of the Crystal Skull.

Η τελευταία σαιζόν του Game of Thrones ετοιμάζει μία επική μάχη.
Οι δηλώσεις ενός εκ των σκηνοθετών έρχονται να ανεβάσουν την ανυπομονησία μας καθώς κάνουν λόγο για τα γυρίσματα μίας μεγαλειώδους μάχης. Σύμφωνα με τα λόγια του Jonathan Quinlan, βοηθού σκηνοθέτη, μία πολεμική σύρραξη της επικείμενης 8ης σαιζόν χρειάστηκε 55 μέρες για να γυριστεί, δηλαδή παραπάνω από τις διπλάσιες από τις 25 που χρειάστηκε η εξαιρετική μάχη του Battle of the Bastards. Κατά τoν Quinlan: “Αυτό τα λέει όλα, 55 συνεχείς νύχτες. 11 εβδομάδες. 3 τοποθεσίες. Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια σκηνή”.

O David Leitch θα σκηνοθετήσει το spin-off των Fast & Furious.
Δεν έφταναν οι οκτώ βασικές ταινίες του franchise (για κάποιο λόγο και το Tokyo Drift αποτελεί βασικό κομμάτι της σειράς), πλέον η Universal Pictures θέλει να διευρύνει το… lore μέσω spin-offs. Η νέα ταινία θα έχει ως πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες των Jason Statham και Dwayne Johnson, οι οποίοι θα χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του David Leitch, γνωστός από το καλοφτιαγμένο Atomic Blonde αλλά και το αναμενόμενο Deadpool 2.


 

Exit mobile version