Pure Farming 18

Open world αγροτιά και με τάμπλετ.

Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαστε αγρότες! Ότι δε ζούμε με την ανάγκη και την προσμονή να εκτελέσουμε καθημερινά δεκάδες Χ (άγνωστες δηλαδή για εμάς) εργασίες, προκειμένου να επιτύχουμε τα προς το ζην, αλλά και για να ικανοποιήσουμε τη… δίψα που μας οδήγησε σε αυτό το επάγγελμα. Ας υποθέσουμε ότι δε μας συγκινεί η πλειάδα των… εξωτικών μηχανημάτων που αποτελούν παράλληλα αναπόσπαστα εργαλεία του παραπάνω επαγγέλματος. Ότι δε γνωρίζουμε ποιο μηχάνημα χρησιμοποιείται για να ραντίσει τα δέντρα, πώς αυτό γεμίζει με φυτοφάρμακο, αλλά και ποιο το κόστος αγοράς και συντήρησης των πιο ονομαστών αντιπροσώπων του είδους.

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις (και δεκάδες άλλες που δεν έχουν εκφραστεί) προφανώς δεν εμπίπτουν στο υποσύνολο των πιθανών ενδεχομένων που μελέτησαν οι άνθρωποι της Ice Flames προτού καταπιαστούν με τη δημιουργία του Pure Farming 2018. Θεώρησαν – σωστό, λάθος, θα φανεί – ότι πολλοί εξ ημών τρέφουν μια υποβόσκουσα (sic) αγάπη για την αγροκαλλιέργεια και την εκτροφή οικόσιτων ζώων. Υπό το πρίσμα αυτό, έφτιαξαν έναν μνημειώδη τίτλο που εκπληρώνει – πιθανώς – κάθε κρυφή κι όχι μόνο, επιθυμία του σύγχρονου αγρότη – gamer. Έδωσαν ζωή στην κάθε φαντασίωση αυτού που οργώνει όλη τη μέρα σε κάποιο χωράφι κι έχει την ανάγκη να επαναλάβει τη διαδικασία το βράδι, μόλις γυρίσει σπίτι του, σε κάποιο εικονικό – αυτήν τη φορά – αγρόκτημα.

Ο παίκτης λοιπόν, κληρονόμος μιας παραπαίουσας φάρμας, αλλά με τη φλόγα για τις δουλειές του αγροκτήματος να καίει άσβεστη μέσα του, ακολουθεί ένα λεπτομερές κι εκτενέστατο tutorial, προκειμένου να κατανοήσει τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού, να σώσει τη φάρμα και να γιγαντώσει την επιχείρησή του, εξαπλώνοντας αυτήν κι εκτός συνόρων. Όταν, δε, η τερατώδης σε διάρκεια αυτή Οδύσσεια φτάσει στο τέλος της, έχει τη δυνατότητα να σετάρει τη δική του αγροκαλλιέργεια και να πέσει με τα μούτρα στο χώμα, εν είδη free play mode.

Ο βαθμός της λεπτομέρειας που υπάρχει στους μηχανισμούς της σύγχρονης αγρο-κουλτούρας είναι πράγματι αξιοθαύμαστα υλοποιημένος στο παιχνίδι. Ελέγχετε όλες τις λειτουργίες ενός μηχανικού αρότρου, γνωρίζετε πότε και πώς να σταματήσετε και να εκτελέσετε ενέργειες επί μίας κομπίνας, αλλά και πότε το κάθε μηχάνημα χρειάζεται συντήρηση, αναβάθμιση και πολλά πολλά ακόμα. Εκεί όμως που δε δόθηκε προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι ο τεχνικός τομέας. Η τρίτου προσώπου περιήγηση του chosen – αγρότη γίνεται σε ένα περιβάλλον μουντό, τόσο από πλευράς χρωματικής παλέττας, όσο και σχεδιαστικών λεπτομερειών.

Ναι, φυσικά, το τοπίο μοιάζει γαλήνιο κι υπέροχο, αλλά μόνο αν δεν το προσέχει κανείς πάρα πολύ. Αν παρ’ όλα αυτά το επιχειρήσει, θα δει εύκολα τη θολούρα στα textures και το περιορισμένο draw distance που παραπέμπουν σε εποχές κοντά στην αρχή της χιλιετηρίδας. Επίσης, κατά έναν οξύμωρο τρόπο, στο παιχνίδι που λατρεύει την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη ζωή του αγρού, παρατηρείται απουσία σχεδόν οποιασδήποτε ζωτικότητας. Οι φάρμες είναι άδειες, οι αγροί είναι ακίνητοι, οι δρόμοι έρημοι, αλλά ο αεικίνητος αγρότης – avatar δε φαίνεται να πτοείται.

Τρέχει και καλύπτει γιγάντιες αποστάσεις, για να μεταβεί από το ένα μέρος στο άλλο, να αγοράσει αναλώσιμα, να επιδιορθώσει οχήματα και φυσικά να ασχοληθεί με τις επιμέρους εργασίες της φάρμας. Βοηθός σε όλα αυτά, το αναντικατάστατο τάμπλετ. Αυτό περιέχει τον χάρτη της κάθε περιοχής, επιτρέπει το fast travel, παρουσιάζει με υπόμνημα κάθε χρήσιμο ή μη σημείο του κόσμου, περιλαμβάνει τα mail και τις περιγραφές των primary και secondary missions (ναι έχει και τέτοια), παρουσιάζει τις ισοτιμίες των προϊόντων και δίδει τη δυνατότητα για αγορά αναλώσιμων από μακριά, αλλά με επιπλέον κόστος. Δίχως αυτό, καλλιέργεια δε γίνεται, οπότε ο αγρότης ο σωστός φροντίζει να το μάθει καλά κι αφού το καταφέρει, μπορεί να ξεχυθεί στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού. Objectives, το ένα μετά το άλλο, εμφανίζονται στην εικονική οθόνη κι εσείς φροντίζετε να κάνετε όλα όσα απαιτούνται για να τα φέρετε εις πέρας.

Έστω ότι πρέπει να πουλήσετε 6 τόνους σιτάρι. Τι ωραία, λοιπόν, παίρνετε το τάμπλετ και τις γαλότσες σας και ξεκινάτε. Βρίσκετε τρακτέρ, το επισκευάζετε, το φουλάρετε με καύσιμο, συνδέετε το άροτρο, οδηγάτε μέχρι το χωράφι και ξεκινάτε να το οργώνετε. Οι παραπάνω μετακινήσεις μπορούν να επισπευσθούν με fast travel, το όργωμα όμως όχι. Γιατί, άλλωστε, αφού αυτός είναι ο πυρήνας της διασκέδασης του παιχνιδιού. Μετά από μισή ώρα real time οργώματος, επιστρέφετε το άροτρο στη θέση του για να συνδέσετε στο τρακτέρ τη συσκευή σποράς. Τι ωραία, τι καλά, ας περάσουμε άλλο ένα μισάωρο πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο χωράφι, σπέρνοντας. Ουφ, τελείωσε κι αυτό! Ας στήσουμε το σύστημα άρδευσης και μόλις η σοδειά είναι έτοιμη, ας πάμε με την κομπίνα να θερίσουμε. Μπορεί βέβαια στο ενδιάμεσο να χρειαστούμε καύσιμο, οπότε οδηγούμε μέχρι το βενζινάδικο ή το αγοράζουμε από το τάμπλετ, 50% ακριβότερο.

Όμως η κομπίνα μας γέμισε πριν τελειώσουμε το θέρισμα. Κανένα πρόβλημα! Οδηγούμε μέχρι το σιλό, αδειάζουμε, ενεργοποιούμε τη μηχανή που καθαρίζει τη φύρα από το στάχυ κι επιστρέφουμε περιχαρείς στο χωράφι μας. Όταν μαζέψουμε και τους 6 τόννους, συνδέουμε την καρότσα στο τρακτέρ, πηγαίνουμε προς το σημείο πώλησης με την καλύτερη ισοτιμία και απολαμβάνουμε την ανταμοιβή του μόχθου μας. Με τα χρήματα αυτά, αγοράζουμε υλικά που εκτιμούμε ότι θα μας βοηθήσουν στο επόμενο objective, μιας και το τρέχον έχει πλέον ολοκληρωθεί – και σε λιγότερο, μάλιστα, από δύο ώρες!

Αυτή η διαδικασία ανάγεται σε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Pure Farming 18 και περιγράφεται από τον τίτλο ως “fun”. Τόσο fun, που δε δίνει κανείς σημασία στην παντελή έλλειψη μουσικών θεμάτων, μιας και απολαμβάνει τον ιδιαίτερο, πιστότατο ήχο του κάθε μηχανήματος. Αν δεν ήμασταν αγρότες, ίσως να μας φαινόταν κάπως βαρετό και κουραστικό. Όμως για όλους τους λάτρεις της εν λόγω θεματολογίας, ο τίτλος είναι πλήρης, όμορφα δομημένος και γεμάτος με… αγροτικό περιεχόμενο.

Εδώ είναι που έρχεται ένα σημείο μεγάλου προβληματισμού: το Pure Farming 2018 είναι ένας πιστός εξομοιωτής αγροτικών δραστηριοτήτων με υποτυπώδη τεχνικό τομέα και παρουσίαση, αλλά με πλούσιο περιεχόμενο προσανατολισμένο αποκλειστικά στη σφαίρα της αγροκαλλιέργειας. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο game, όσο εξομοιωτής, προσανατολισμένος στην πιστότητα. Το εξειδικευμένο της φύσης του, το καθιστά απαγορευτικό για οποιονδήποτε άλλον πέραν των enthusiasts του είδους, στους οποίους προσφέρει ένα πακέτο τίμιο, πλούσιο και ποιοτικό, πλην όμως κατά περιόδους κουραστικό. Φίλοι της αγροτιάς, αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα σας ικανοποιήσει, όλοι οι υπόλοιποι προσπεράστε.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Exit mobile version