Disgaea 4 Complete+ – Review

A Promise Unforgotten.

Η Nippon Ichi Software έγινε γνωστή στο ιαπωνικό gaming στερέωμα με τη σειρά Disgaea. Ο λόγος που ξεχωρίζει το εν λόγω ιαπωνικό στούντιο, μέσα από τους συγκριμένους τίτλους, είναι ότι παρουσιάζει πρωταγωνιστές anti-heroes, οι οποίοι αποδίδουν σκοτεινό χιούμορ, και, εκτός αυτού, τα ίδια τα παιχνίδια προσφέρουν ογκώδες περιεχόμενο, το οποίο συνοδεύεται από υψηλή πρόκληση αλλά και grinding. Επίσης, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι το anime εικαστικό που συνεισφέρει ώστε να αποδοθούν τα παραπάνω στον βέλτιστο βαθμό.

Η ιστορία του Disgaea 4 παρουσιάζει το παρελθόν του βαμπίρ Valvatorez, τον οποίο παλιότερα ο κάτω κόσμος (Netherworld) τον χαρακτήριζε ως τύραννο. Ωστόσο, αυτές οι “ένδοξες” ήμερες πέρασαν ανεπιστρεπτί, αφού ο χαρακτήρας μας πριν… 400 χρόνια γνώρισε μια ανθρώπινη γυναίκα (ονόματι Artina), στην οποία υποσχέθηκε πως μέχρι τη στιγμή που θα την κάνει να φοβηθεί την παρουσία του, θα σταματήσει τις φρικαλεότητες που διέπραττε ως τύραννος και ταυτόχρονα θα σταματήσει να πίνει αίμα. 

Η ιστορία του Disgaea 4 παρουσιάζει το παρελθόν του βαμπίρ Valvatorez, τον οποίο παλιότερα ο κάτω κόσμος (Netherworld) τον χαρακτήριζε ως τύραννο.

Βέβαια, αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, αφού η Artina απεβίωσε. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε τον ήρωά μας από το να διατηρήσει την υπόσχεσή του, γεγονός που προέκυψε από την ισχυρή αξιοπρέπειας και περηφάνια που τον χαρακτηρίζει. Στο παρόν, λοιπόν, το βαμπίρ μας έχει αποκτήσει μόνιμη εργασία στον Άδη, όπου εκεί οι ψυχές των ανθρώπων μεταμορφώνονται στη γνώριμη μασκότ (μορφή πιγκουίνου) της σειράς, τα Prinnies. Σε αυτή τη νέα κατοικία, ο Valvatorez εργάζεται ως εκπαιδευτικός των Prinnies, μέχρι τη στιγμή που θα μετατεθούν στον παράδεισο (Celestia) ή στον κάτω κόσμο (Netherworld).

Ωστόσο, τα πράγματα και η ηρεμία στον Άδη αλλάζει, όταν στη τελετή αποφοίτησης τα Prinnies πέφτουν θύμα απαγωγής. Σε εκείνο το σημείο ο ήρωάς μας αποφασίζει να αναζητήσει τους μαθητές του, επειδή τους είχε υποσχεθεί πως θα έδινε στο κάθε έναν από αυτούς ως δώρο αποφοίτησης μια σαρδέλα. Οπότε, έτσι ξεκινά η χιουμοριστική -και ταυτόχρονα δύσκολη- περιπέτεια του ήρωά μας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση του κάτω κόσμου (Corruptermment).

Η ιστορία δεν είναι η μόνη που παρουσιάζει διασκέδαση, αφού και ο κάθε χαρακτήρας που θα στρατολογήσουμε έχει τη δική του χιουμοριστική χροιά. Για παράδειγμα, ο ήρωάς μας μπορεί να έχει εγκαταλείψει την πηγή δύναμης του, τουτέστιν το αίμα, αλλά έχει βρει μια νέα δύναμη -και παράλληλα εμμονή- η οποία είναι η κατανάλωση… σαρδέλας. Ένας πρώην τύραννος είναι αυτονόητο πως θα έχει και ακόλουθους, και αυτόν τον ρόλο τον έχει ο Fenrich, ο οποίος είναι λυκάνθρωπος και λησμονεί το “ένδοξο” παρελθόν του αφέντη του, οπότε έχει μεγάλη επιθυμία να επιστρέψουν σε εκείνες τις μέρες. Έτσι, όπως γίνεται σαφές, η ιστορία -σε συνδυασμό πάντα με τους χαρακτήρες- αποδίδεται με τον εξαιρετικά κωμικό τρόπο που μόνο το ιαπωνικό στούντιο της Nippon Ichi γνωρίζει να προσφέρει.

Αφήνοντας το τμήμα της ιστορίας και των χαρακτήρων, συναντάμε το γνώριμο hub, το οποίο αυτή τη φορά βρίσκεται στον Άδη, και προσφέρει δυνατότητα αγοράς όπλων, στρατολόγηση/ δημιουργία μονάδων και τη λήψη αποστολής, ενώ με την πρόοδό μας γίνονται διαθέσιμα και νέα χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, πηγαίνουμε αναπόφευκτα στο τμήμα της μάχης, το οποίο χρησιμοποίει το γνώριμο, tactical turn-based ύφος της σειράς. Το πεδίο και η επιφάνεια του πεδίου της μάχης αποτυπώνεται μέσα από ένα τετράγωνο πλέγμα, το οποίο αποδίδεται με διαφορετική θεματική ενότητα ανάλογα με το πού βρισκόμαστε. Ακόμη, ανάλογα με την πρόοδό μας, οι επιφάνειες εμφανίζουν παγίδες που επηρεάζουν και τις δυο πλευρές (φίλιων και εχθρικών μονάδων).

Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τις υψομετρικές διαφορές στο πεδίο της μάχης, οι οποίες παρέχουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα. Η μάχη πραγματοποιείται με βηματισμό, και ανάλογα τη μονάδα που ελέγχουμε, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερα ή λιγότερα βήματα. Επιπροσθέτως, ανάλογα το ρόλο (μαχητής, μάγος, κλέφτης κ.λπ.) που έχει η κάθε μονάδα, έχει το δικό της ρεπερτόριο κινήσεων, αλλά και το αντίστοιχο εύρος. Για παράδειγμα, ένας μαχητής (warrior) θα πρέπει να φτάσει κοντά στην εχθρική μονάδα ώστε να επιτεθεί. Από την άλλη μεριά, ένας μάγος έχει το πλεονέκτημα του μεγάλου εύρους επίθεσης. Οπότε, στη μάχη υπάρχει έντονη ανάγκη για τακτική προσέγγιση. Αυτό είναι λογικό άλλωστε, αφού μιλάμε για τίτλο της Nippon Ichi Software, όπου η πρόκληση και ανταπόκριση των εχθρικών δυνάμεων στις κινήσεις μας είναι αμείλικτη. 

Στα χαρακτηριστικά της μάχης υπάρχουν και οι συνδυαστικές επιθέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας μας, ενώ δεν απουσιάζει και η δημιουργία χαρακτήρα, ώστε να προσθέσουμε στην ομάδα μας τους απαραίτητους μαχητικούς ρόλους που επιθυμούμε. Βέβαια, από όλο αυτό δεν απουσιάζει και το γνώριμο αμφιθέατρο, όπου λαμβάνει χώρα το δικαστήριο των δαιμόνων. Εκεί καλούμαστε να παρουσιάσουμε αυτό που επιθυμούμε (απόκτηση κάποιου σπάνιου αντικειμένου κ.λπ.) να πραγματοποιηθεί στο παιχνίδι μας. Επιπροσθέτως, έχουμε και το Item World, χαρακτηριστικό στο οποίο δημιουργούνται τυχαία επίπεδα μάχης, και όσο προχωράμε στα επίπεδα, τόσο η δυσκολία αυξάνεται αλλά και αντιστοίχως ανάλογα αποκτούμε αντικείμενα υψηλότερων επιπέδων.

Το τμήμα της μάχης χρησιμοποίει το γνώριμο, tactical turn-based ύφος της σειράς.

Στα καινούργια χαρακτηριστικά που προσφέρει αυτή η έκδοση, έχουμε τις αναμενόμενες οπτικοακουστικές βελτιώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικά το παιχνίδι. Επίσης, προστέθηκαν χαρακτηριστικά που υπήρχαν στον νεότερο τίτλο της σειράς, το Disgaea 5. Συγκεκριμένα, μια προσθήκη είναι το cheat shop, το οποίο μας επιτρέπει να αυξομειώσουμε τους πόντους εμπειρίας, με κόστος να αποκτάμε λιγότερους πόντους δεξιότητας. Μια άλλη προσθήκη είναι αυτή της λειτουργίας Pay Up, η οποία μας επιτρέπει να δωροδοκήσουμε τους γερουσιαστές στο συμβούλιο, ώστε να περάσει η δική μας απόφαση.

Εκτός αυτού, δεν απουσιάζει και ένα παλιό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι το online τμήμα, όπου μπορούμε να κατασκευάσουμε τον δικό μας κόσμο, πειρατικό πλοίο και βάση, με στόχο να εισβάλουμε στον κόσμο που έχει δημιουργήσει άλλος παίκτης, όπου εκεί θα συναντήσουμε τις δημιουργίες των υπολοίπων παικτών, που ελέγχονται από την A.I. Το χαρακτηριστικό αυτό λειτουργεί θετικά, αφού η επανάληψη, το grinding και η αύξηση επιπέδων πραγματοποιούνται καλύτερα όντας μαχόμενοι σε καινούργια πεδία μάχης.

Από τα παραπάνω εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως το Disgaea 4 Complete+ είναι μια ιδανική πρόταση για όσους αναζητούν ένα διαφορετικό tactical-JRPG. Ένα παιχνίδι με ενδιαφέροντες μηχανισμούς, χιούμορ, ποικιλία και ευχάριστο σύστημα μάχης. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να τονίσουμε πως τα νέα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκδοσης, δύσκολα θα πείσουν το κοινό που ασχολήθηκε με τη φορητή επανέκδοση του Disgaea 4 (για το PS Vita) να επενδύσουν εκ νέου.

Το review για το Disgaea 4 Complete + βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.


 

Exit mobile version