Επιστροφή σε μια εποχή…που δεν είναι για όλους.
Η επανακυκλοφορία του Romancing SaGa 2, που πραγματοποιήθηκε μετά την επιλογή και απόφαση της Square Enix να επαναφέρει την ιστορική αυτή σειρά στο προσκήνιο, αποτέλεσε χαρμόσυνο γεγονός για το δυτικό κοινό, το οποίο επιθυμούσε να βιώσει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη σειρά. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο επανακυκλοφοριών λογικό ήταν να ανακοινωθεί και η διάθεση του Romancing SaGa 3, η οποία με τη σειρά της αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό γεγονός, αφού ο τίτλος έγινε, επιτέλους, για πρώτη φορά επίσημα διαθέσιμος στη δυτική αγορά.
Η αρχική κυκλοφορία του Romancing SaGa 3 τοποθετείται στη χρυσή εποχή (μέσα 90’s) των JRPGs, γεγονός το οποίο εξάλλου αποτυπώνεται πιστά και στην επανέκδοση του τίτλου. Η ιστορία του Romancing SaGa 3 ξεκινάει με το γνώριμο ύφος παραμυθιού, παρουσιάζοντας μια έκλειψη η οποία πραγματοποιείται κάθε 300 χρόνια και σβήνει κάθε μορφή ζωής στον κόσμο -εκτός από ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις. Έτσι, αυτοί οι ελάχιστοι επιζώντες έχουν την επιλογή είτε να ενταχθούν στις δυνάμεις του κακού είτε να γίνουν σωτήρες του κόσμου.
Η επανέκδοση του Romancing SaGa 3 αποδίδει πίστα το οπτικοακουστικό ύφος της τότε εποχής (90s), αλλά έχει δεχτεί τις απαραίτητες βελτίωσες σε αναλύσεις και ήχο.
Το σενάριο μάς τοποθετεί ορισμένα χρόνια μετά την τελευταία έκλειψη, όπου έχουμε την επιλογή να διαλέξουμε μεταξύ οκτώ χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες είναι μοιρασμένοι με ισορροπία, δηλαδή, έχουμε τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες, και ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του μονοπάτι και ending, ώστε να καταλήξει στη διαδρομή του ήρωα ή του villain. Έτσι, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της περιπέτειας βλέπουμε να εφαρμόζεται ένα από τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά της σειράς, αυτό του replayabillity.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως το Romancing SaGa 3 δεν είναι σχεδιασμένο όπως το σύγχρονο Octopath Traveler, στο οποίο είχαμε τον κάθε χαρακτήρα να ξεκινά από διαφορετικό σημείο. Το Romancing Saga 3 ενώνει τους οκτώ χαρακτήρες από την αρχή του παιχνιδιού, και ακολουθεί μια παραδοσιακή, ενιαία ιστορία, όπου και υφίσταται αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων. Η επιλογή των χαρακτήρων σημαίνει και εξέλιξη/ παρακολούθηση των γεγονότων από διαφορετική οπτική γωνία, αλλά και διαφορετική τελική κατάληξη για τον καθένα. Επίσης, κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη της ιστορίας, έχουμε τη δυνατότητα να στρατολογήσουμε και άλλους χαρακτήρες στην ομάδα μας.
Η επανέκδοση του Romancing SaGa 3 αποδίδει πίστα το οπτικοακουστικό ύφος της τότε εποχής (90s), αλλά έχει δεχτεί τις απαραίτητες βελτίωσες σε αναλύσεις και ήχο, ενώ τα μοντέλα χαρακτήρων και πόλεων παραμένουν αναλλοίωτα και πιστά στο πρωτογενές υλικό. Στις διάφορες περιοχές και τα dungeons που θα ταξιδέψουμε, συναντάμε τις εχθρικές μονάδες. Όταν, λοιπόν, “πέσουμε” επάνω στον εχθρό, ξεκινά η διαδικασία της μάχης. Στο τμήμα της μάχης έχουμε το παραδοσιακό turn-based σύστημα, όπου συμμετέχουν μέχρι πέντε ήρωες.
Από την πρώτη σύγκρουση με τους εχθρούς παρατηρούμε πως η ανάπτυξη χαρακτήρων θυμίζει την περίπτωση του Final Fantasy II και των προηγούμενων τίτλων της σειράς Romancing Saga. Συγκεκριμένα, αντί για τα γνώριμα “levels”, τα οποία “ανεβάζουν’ σε στατιστικά τους ήρωές μας, έχουμε τους πόντους δεξιοτεχνίας (tech points), οι οποίοι αποκτούνται με τη χρήση ενός συγκεκριμένου όπλου ή ικανότητας. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της μάχης, εφόσον χρησιμοποιούμε συνέχεια μια συγκεκριμένη τεχνική, υπάρχει η πιθανότητα ο ήρωάς μας να μάθει μια καινούργια ικανότητα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση στο ρεπερτόριο κινήσεων του κάθε ήρωα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί, οι οποίοι προσφέρουν αμυντικά και επιθετικά χαρακτηριστικά στη μάχη.
Τελευταίο σημαντικό χαρακτηριστικό που αφορά στο σύστημα μάχης είναι οι συγκρούσεις στρατηγικής, τις οποίες ο παίκτης συναντά όταν επιλέξει τον Mikhail ως πρωταγωνιστικό ήρωα. Στις συγκεκριμένες μάχες απεικονίζονται μπάρες, οι οποίες προβάλλουν τους πόντους υγείας του κάθε στρατού, ενώ ως επιλογές τακτικής έχουμε διαφόρους σχηματισμούς επίθεσης, άμυνας αλλά και μετακίνησης, ώστε να φέρουμε τη μάχη στα μέτρα μας.
Πρέπει να πούμε ότι η δυσκολία του Romancing SaGa 3 κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό εξάλλου γίνεται σαφές σχεδόν αμέσως, αφού το παιχνίδι δεν διαθέτει ίχνος tutorial, που σημαίνει πως αφήνει τον παίκτη να ανακαλύψει μόνος του τους διάφορους μηχανισμούς του. Επίσης, δεν απουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του grinding και της λειτουργίας του μόνιμου θανάτου του ήρωά μας, στοιχείο που μπορεί να αποφευχθεί με την ξεκούραση στα πανδοχεία. Αν δεν τα καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, όταν τα Life Points του ήρωα ή της ηρωίδας μας φτάσουν το σημείο μηδέν, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στην οθόνη του “Game Over”, όπου καλούμαστε να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο παιχνιδιού, ουτώς ώστε να διατηρήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά (ικανότητες, χρήματα κ.α) από την προηγούμενη πρόοδό μας.
Στο τμήμα της μάχης έχουμε το παραδοσιακό turn-based σύστημα, όπου συμμετέχουν μέχρι πέντε ήρωες.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως δεν απουσιάζουν οι επιλογές που θα καθορίσουν και τη δυσκολία του ταξιδιού μας. Δηλαδή, αν ολοκληρώσουμε κάποια side quests θα μπορούμε να στρατολογήσουμε ορισμένους έξτρα χαρακτήρες, ενώ η εκπλήρωση κάποιων άλλων μπορεί να ενισχύσει πολύτιμα χαρακτηριστικά της ομάδας μας. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, αφού άλλα side quests μπορεί να οδηγήσουν σε προκλήσεις που μπορεί να μην είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε. Οπότε, οι επιλογές μας -για ακόμη μια φορά- έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι αν επιλέξουμε να προσπεράσουμε τα προαιρετικά επιμέρους quests, υπάρχει κίνδυνος να βρούμε “τοίχο” στην πρόοδο της κεντρικής ιστορίας αφού δεν θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Έτσι, καλό είναι να τονίσουμε πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς, δηλαδή το trial and error και το ξεκίνημα από την αρχή, ουτώς ώστε να βελτιώσουμε τη διαδρομή του ταξιδιού μας, συνεχίζει να υφίσταται και στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Όλο αυτό το game design υποδηλώνει πως το παιχνίδι της Square Enix έχει μια διαφορετική, πιο hardcore λογική, που ενδεχομένως να αποθαρρύνει ένα μέρος του κοινού (κυρίως εκείνων που γνώρισαν τα JRPGs από σύγχρονες προτάσεις) από το να το δοκιμάσει. Ολοκληρώνοντας, εκτιμούμε ότι -γνωρίζοντας τη λογική που διέπει τον σχεδιασμό του και τον πιο hardcore χαρακτήρα του- μέσα από το replayabillity, την υψηλή πρόκληση και το άφθονο grinding, το Romancing Saga 3 θα κρατήσει απασχολημένο αρκετές ώρες το κοινό που επιθυμεί να επιστρέψει στη χρυσή εποχή των JRPGs.
Το review για το Romancing SaGa 3 βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.