The Yakuza Remastered Collection – Review

Dojima’s Dragon 2nd Trilogy.

Το Yakuza 0, εκτός του ότι λειτούργησε ως πρόλογος και αναβίωσε με την κυκλοφορία του το ενδιαφέρον του κοινού για το franchise, δημιούργησε παράλληλα και την ευκαιρία να συστήσει σε ένα νέο κοινό την ιστορία του Kazuma Kiryu. Το επόμενο λογικό βήμα από εκείνο τον τίτλο ήταν οι αναδημιουργίες (remakes) των δύο πρώτων, οι οποίοι αρχικά είχαν κυκλοφορήσει στο PlayStation 2. Οπότε, για τη σωστή ροή και παρακολούθηση της ιστορίας της πρώτης τριλογίας, η πρόσβαση σε αυτά έγινε. Βέβαια, αυτή η “γέφυρα” είχε περίεργη υλοποίηση, αφού το 2018 είχαμε την κυκλοφορία των Yakuza Kiwami 2 και Yakuza 6, οπότε, ήταν εύλογο να δημιουργηθεί το ερώτημα του τι θα γίνει με τη δεύτερη τριλογία, αφού θα ήταν λογικό το νεοεισαχθέν κοινό να επιθυμούσε να γνωρίσει όλη την ιστορία μέσω κάποιας επανέκδοσης.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, η Sega ανταποκρίθηκε σο αίτημα του κοινού της, και μετέφερε στην τρέχουσα γενιά τη δεύτερη τριλογία της σειράς Yakuza υπό τη μορφή της The Yakuza Remastered Collection. Για όσους δεν γνωρίζουν, η δεύτερη τριλογία περιλαμβάνει τους τίτλους Yakuza 3, Yakuza 4 και Yakuza 5.

Τα γεγονότα των τίτλων λαμβάνουν χώρα -κατά κύριο λόγο- στην πόλη του Kamurocho.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ειπωθεί πως η ιστορία των τίτλων Yakuza βασίζεται στην εξαιρετική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, η οποία προβάλει ίντριγκα, δολοφονίες και ανατροπές στον υπόκοσμο της Ιαπωνίας. Σε όλο αυτό το σύνολο, λοιπόν, προσθέτουμε και τα ιαπωνικά voice overs, τα οποία απογειώνουν την ατμόσφαιρα της σειράς. Θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν θα σταθούμε αναλυτικά στο τμήμα του σεναρίου ώστε να αποφύγουμε spoilers. Ωστόσο, η εκτίμηση μας (περιληπτικά) για την ιστορία του κάθε τίτλου, είναι πως το Yakuza 3 έχει αργό ρυθμό, μέχρι το σημείο που “ανοίγει” η ιστορία. Έτσι, θα διαπιστώσετε πως κάνετε αρκετά ανούσια θελήματα στην περιοχή της Okinawa μέχρι να επιστρέψετε στο Kamurocho.

Παρόμοιο προβληματικά αργό ρυθμό στην ιστορία, ανά σημεία, έχει και το Yakuza 5, στο οποίο έχουμε πέντε ήρωες. Γνώμη μας είναι πως ο ρόλος της Haruka (η οποία είναι μια εκ των πέντε πρωταγωνιστών), μας βγάζει εκτός κλίματος, αφού αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάφορα προαπαιτούμενα θελήματα ούτως ώστε να προχωρήσει η ιστορία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να πέφτει και το παιχνίδι να κουράζει.

Από την άλλη πλευρά, το Yakuza 4 προσφέρει έναν εξαιρετικό ρυθμό χωρίς προβλήματα και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα είδους επίτευγμα για το στούντιο ανάπτυξης, αφού ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που πρόσφερε τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες (μέσω των τεσσάρων πρωταγωνιστών), οι οποίες δεν προκαλούσαν καμία πτώση στη ροή της ιστορίας. Τα γεγονότα των τίτλων λαμβάνουν χώρα -κατά κύριο λόγο- στην πόλη του Kamurocho. Πιο αναλυτικά, το Yakuza 3 έχει και την επιπρόσθετη περιοχή της Okinawa, στο Yakuza 4 -παρόλο που διαθέτει τέσσερις ήρωες- η ιστορία εξελίσσεται μόνο στο Kamurocho, όπου διαθέσιμες είναι κάποιες καινούργιες περιοχές στην πόλη, ενώ, τέλος, το Yakuza 5 προσφέρει τις “πέντε μεγάλες πόλεις“, όπου εκεί θα γλιτώσετε την αίσθηση του Deja Vu.

Στο σύστημα μάχης και στον τομέα του gameplay τα χαρακτηριστικά είναι βελτιωμένα, αφού η Yakuza Remastered Collection προσφέρει το βέλτιστο τεχνικό αποτέλεσμα (1080p/ 60fps). Αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός της μάχης αποδίδεται εξαιρετικά και με ιδανική ροή. Τώρα, στο σύστημα μάχης βρήκαμε αυτό που περιμέναμε από τίτλους που ανήκουν στο frachise Yakuza. Δηλαδή, έχουμε ένα σύστημα μάχης melee τύπου, όπου -εκτός από γροθιές και λακτίσματα- μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα διάφορα αντικείμενα από το περιβάλλον, όπως ποδήλατα, πινακίδες, κλούβες και άλλα.

Έχουμε ένα σύστημα μάχης melee τύπου, όπου -εκτός από γροθιές και λακτίσματα- μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα διάφορα αντικείμενα από το περιβάλλον.

Από αυτό το σύνολο δεν απουσιάζουν και οι ειδικές ικανότητες, συνδυαστικές επιθέσεις που μαθαίνουμε μέσω των πόντων εμπειρίας που αποκτάμε. Εκτός αυτών διατίθεται και η “φλόγα” των χαρακτήρων, που μας βοηθάει να πραγματοποιήσουμε ισχυρές ικανότητες (heat actions) ούτως ώστε να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά στους αντιπάλους. Καλό είναι να σημειωθεί πως, βεβαίως, δεν λείπουν και διάφορα Quick Time Events στα cutscenes. Αν και στους συγκεκριμένους τίτλους δεν έχουμε τα πολλά και διαφορετικά στυλ μάχης (όπως συμβαίνει στο Yakuza 0), αυτό δεν αποτελεί λόγο να αποθαρρυνθεί κάποιος, αφού στα Yakuza 4 και Yakuza 5 ο κάθε πρωταγωνιστής έρχεται με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος στη μάχη, κάτι που σημαίνει πως δύσκολα θα νιώσει κάποιος κόπωση στο συγκεκριμένο τμήμα αυτών των τίτλων.

Πέρα από το τμήμα της ιστορίας και της μάχης, οι τίτλοι του πακέτου προσφέρουν άφθονο υλικό, όπως τα subs stories, τα οποία έχουν γραφτεί με γνώμονα το χιουμοριστικό ύφος της σειράς. Μέσα από αυτή τη διαφορετική χροιά τους, μας δίνεται η δυνατότητα να ξεφεύγουμε για λίγο από το σκοτεινό και δραματικό ύφος που παρουσιάζει η ιστορία του κάθε τίτλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν απουσιάζουν ούτε τα mini-games, όπως τα mahjong, shogi, karaoke και άλλα, τα οποία αποτυπώνουν ιδανικά την ιαπωνική κουλτούρα.

Από εκεί και πέρα δεν απουσιάζουν και τα γνώριμα Sega Arcades, όπου μπορούμε να παίξουμε παλαιότερους δημοφιλείς τίτλους της ιαπωνικής εταιρίας, ενώ παρόντα είναι βεβαίως και τα cabaret clubs, στα οποία γνωρίζουμε οικοδέσποινες που καταλήγουν σε ένα δικό τους sub-story. Μιλώντας ειδικά για το Yakuza 5, είδαμε ότι προσφέρει το μεγαλύτερο πλήθος στον τομέα των mini-games, αφού ο τίτλος διαθέτει μέχρι και μίνι παιχνίδι όπου ο Kiryu είναι οδηγός ταξί.

Στο ένα τμήμα του συγκεκριμένου παιχνιδιού καλούμαστε να οδηγήσουμε με πειθαρχία, ώστε να ικανοποιήσουμε τον πελάτη. Ωστόσο, ορισμένες φορές σε αυτές τις διαδρομές μπορεί να προκύψει ένα race battle, όπου εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι τροποποιήσεις του οχήματός μας (εγκατάσταση turbo, ενίσχυση ελαστικών και άλλων χαρακτηριστικών), ώστε να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο οδηγό στην κούρσα.Τα παραπάνω χαρακτηριστικά των mini-games, των sub stories και το “κυνήγι” των τροπαίων, οδηγούν αναπόφευκτα σε εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης εκείνους τους παίκτες που επιθυμούν την πλήρη ολοκλήρωση του κάθε τίτλου.

Η Yakuza Remastered Collection προσφέρει το βέλτιστο τεχνικό αποτέλεσμα (1080p/ 60fps).

Αξίζει να σταθούμε για λίγο στο Yakuza 3, στο οποίο προστέθηκε υλικό που απουσίαζε από την αρχική, ιαπωνική έκδοση. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν οι οικοδέσποινες και αρκετά sub stories, τα οποία προβάλλονται πλέον στον χάρτη και ενισχύουν το περιεχόμενο του τίτλου. Εκτός αυτών, ο τίτλος δέχτηκε βελτιώσεις και διορθώσεις στα κείμενά του.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που δέχτηκε, εκτίμησή μας είναι πως το Yakuza 3 παραμένει ο αδύναμος τίτλος της συγκεκριμένης τριλογίας, αφού αφενός έχει αργό ρυθμό, με κουραστικά θελήματα στην ιστορία του, και αφετέρου, ο τίτλος υποφέρει από θέματα στο τμήμα του quality-of-life. Συγκεκριμένα, στο inventory μας έχουμε πολύ μικρή χωρητικότητα αντικειμένων (μόλις 16), που σημαίνει πως αν θελήσουμε να αγοράσουμε κάτι, θα πρέπει να γυρίζουμε συνεχώς στους τηλεφωνικούς θαλάμους, όπου εκεί αποθηκεύουμε τα αντικείμενα και την πρόοδό μας.

Αυτό το χαρακτηριστικό θεωρούσαμε πως έχει βελτιωθεί, αφού αν πάρουμε αντικείμενο από τα γνώριμα ντουλαπάκια του τίτλου, μεταφέρονται κατευθείαν στην αποθήκη. Οπότε είναι δυσνόητη η επιλογή του να μην μπορούμε να αποκτήσουμε αλλά αντικείμενα τα οποία θα μεταφέρονται και αυτά κατευθείαν στην αποθήκη μας.

Εν κατακλείδι, η εκτίμηση μας για τη The Yakuza Remastered Collection είναι πως η δεύτερη τριλογία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για αυτούς που έμαθαν και ξεκίνησαν πρόσφατα τη σειρά, αφού μέσω αυτού του πακέτου, τους παρέχεται η εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σωστή και ολοκληρωμένη ροή της ιστορίας. Επίσης, το κοινό που αναζητούσε τη συλλογή τροπαίων από τους συγκεκριμένους τίτλους, έχει πλέον την ευκαιρία να τους βιώσει ξανά, στη βέλτιστη μορφή τους πλέον, με ανανεωμένο τεχνικό και οπτικό τομέα. Ωστόσο, όσοι θυμούνται ακόμη τις εκδόσεις από τις αρχικές κυκλοφορίες τους, δύσκολα θα βρουν μέσα στο συγκεκριμένο πακέτο κάποιο νέο κίνητρο για να επιστρέψουν.

Η The Yakuza Remastered Collection είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για το PS4, από τις 11 Φεβρουαρίου.


 

Exit mobile version