The Procession to Calvary – Mini Review

Monty Python-y adventure game!

To όνομα “Joe Richardson” πιθανότατα να μην το έχετε ξανακούσει. Ούτε να είχατε την ευκαιρία να δείτε τα εξωφρενικώς παρανοϊκά “The Preposterous Awesomeness of Everything” και “Four Last Things”, δύο adventure games που υλοποίησε ολομόναχος και δημιούργησαν απανωτά εγκεφαλικά σε όποιον είχε την τύχη να δοκιμάσει ένα από αυτά τα μιας ή δύο ωρών σφηνάκια βρετανικού αυτοσαρκασμού. Αν υπάρχει τίτλος που πρέπει να μπει δίπλα από τη λέξη ”niche” στο Οξφορδιανό λεξικό, ε τα παιχνίδια του Richardson θα ταίριαζαν γάντι. Όπως καταλαβαίνετε, με το που μυριστήκαμε πως ο μεγαλωμένος με Monty-Pythonικό-δηλητήριο-αντί-για-γάλα δημιουργός θα κυκλοφορούσε απευθείας sequel στο τελευταίο του παιχνίδι, οπλιστήκαμε με fish and chips και τρέξαμε να το δοκιμάσουμε.

Η ιστορία του The Procession to Calvary, λοιπόν, λαμβάνει χώρα σε μια Αναγεννησιακή Ευρώπη/ Αγγλία, στο τέλος ενός «Ιερού Πολέμου», όπου ο παλιός κακός βασιλεύς εκδιώχθηκε, και τη θέση του πήρε ο πρωταγωνιστής του “Four Last Things”. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα ελέγχουμε αυτόν αλλά μία σκληροτράχηλη και ψυχασθενή στρατιώτη του, η οποία δεν μπορεί απλά να αποδεχθεί ότι τέλειωσε ο πόλεμος και ότι πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει. Σε μια προσπάθεια για ένα ακόμα kill, πείθει τον βασιλιά να την αφήσει να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον τύραννο που ξέφυγε, αλλά μόνο αυτόν και κανέναν άλλον! Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι σας προς τον νότο, και είναι στο χέρι σας και στο σπαθί σας το πώς θα προσπαθήσετε να τα βγάλετε πέρα με την αποστολή σας και αν θα υπακούσετε τις εντολές κατά γράμμα.

Γενικά, η ιστορία εδώ υπάρχει απλά για να υπάρχει και να σας δώσει μια κατευθυντήρια δύναμη και τίποτα παραπάνω, ενώ δεν δίνεται κάποιο δέσιμο ή background για το ποιος είστε. Η όλη ουσία βρίσκεται πίσω από τη διαβολεμένα θεότρελη γραφή, τους χαρακτήρες και τα σκηνικά που εφάμιλλά τους έχουμε να δούμε από τα Monty Python adventure series. Ναι, προφανώς και ο Joe Richardson δεν είναι ο John Cleese, και το επίπεδο γραφής δεν πλησιάζει εκείνα τα ύψη, ενώ πέφτει και ορισμένες φορές σε chav («καγκούρικα») αστεία που θα μπορούσαν να λείπουν, αλλά να πάρει, ανάθεμα αν δεν στάζει Monty Python tribute σε κάθε του βηματάκι! Η παράνοια είναι παντού, και για τις 4 ωρίτσες που θα χρειαστείτε για να το ολοκληρώσετε (και με τα δύο ολότελα διαφορετικά paths), το χαμόγελο στο πρόσωπό σας θα θυμίζει τον Joker του Jack Nickolson.

Γενικά, η βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια είναι εμφανής σε όλα τα σημεία. Διπλασιασμός σε διάρκεια, πλουσιότερη γραφή, περισσότερες τρέλες και περιοχές, και, κυρίως, αρκετά περισσότερα puzzles. Δεν θα συναντήσετε τίποτα το ιδιαίτερα δύσκολο, και μόλις μπείτε μέσα στην τρελή λογική του τίτλου, θα προχωράτε αρκετά εύκολα με τα hints που θα σας δίνει. Όμως, δεν είναι και περίπατος στο πάρκο, θέλει έστω και λίγη σκέψη, αποτελώντας έτσι μια πρόταση προσβάσιμη για όλους όσους δεν είναι adventure game μύστες καθώς και ένα ευχάριστο διάλειμμα για τους παλαίμαχους.

Συνδετικός κρίκος αυτής της παράνοιας είναι και ο ξεκαρδιστικός τεχνικός τομέας του. Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, ο δημιουργός έχει χτίσει όλο τον τίτλο με έξυπνο copy-paste, μοντάζ και animation πινάκων ζωγραφικής από την εποχή της Αναγέννησης, με στυλ ακριβώς όπως αυτό που θυμάστε από διάφορα σκετσάκια των Monty Python. Ακόμα και η μουσική (που έχει διαφορετική μελωδία σε κάθε διαφορετική σκηνή, παιγμένη με εντελώς τρελό τρόπο), είναι και αυτή γνωστά και μη κομμάτια από Μπαχ, Βάγκνερ και πολλούς άλλους ιστορικούς μουσικούς. Είναι λοιπόν κρίμα που λείπει εντελώς voice acting για να πλαισιώσει το παιχνίδι, καθώς το φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών χάνεται λιγάκι όταν δεν υπάρχει κάποιος να μιλάει μέσα από τα δόντια του και εσύ να μη καταλαβαίνεις λέξη.

Το The Procession to Calvary είναι μια ταπεινή, μικρή παραγωγή και σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε πολλά σημεία. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, για τα 8 ευρώ που ζητάει είναι μια “must” εμπειρία για να σπάσει η άνοια της καραντίνας και να προσφέρει μερικές ώρες φλεγματικού χιούμορ και διαστροφικής παράνοιας, είτε το δείτε μόνος/η είτε μαζί με το έτερο ήμισυ.

To The Procession to Calvary κυκλοφορεί αποκλειστικά για PC από τις 9 Απριλίου.


 

Exit mobile version