WarioWare: Get it Together! | Review

Ο Wario, το σκοτεινό, χυδαίο, σιχαμερό αλλά εν τέλει διασκεδαστικό alter ego του Mario, πρωτοεμφανίστηκε ως ο κακός στο Super Mario Land 2 του Gameboy το μακρινό 1992. Έκτοτε η καριέρα το εκτείνεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Έχει εμφανιστεί σαν playable χαρακτήρας σε τίτλους όπως το Mario Tennis και φυσικά στη σειρά Smash Bros, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε μερικά πολύ αξιόλογα platform games. Η άλλη μεγάλη σειρά του Wario και η οποία θα μας απασχολήσει στο παρόν κείμενο, είναι η σειρά Warioware, καθώς το WarioWare: Get it Together! είναι ο νεώτερός της τίτλος, αυτή τη φορά για το Nintendo Switch.

Το πρώτο παιχνίδι WarioWare εμφανίστηκε to 2003 στο Gameboy Advance. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για παιχνίδια που στηρίζονται σε ένα μεγάλο αριθμό mini ή καλύτερα micro games και στόχο έχουν το γρήγορο, ανέμελο gaming και τον χαβαλέ.

Ξεκινώντας την ενασχόλησή μας με το WarioWare: Get it Together! η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι το story mode. Φυσικά, δεν περιμέναμε σε τίτλο WarioWare κάποια βαθιά ή λογική ιστορία… Ο Wario έχει γίνει πλέον game designer και είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει το νέο του αριστούργημα (με το καλό και στη From). Ξαφνικά, η κονσόλα τον ρουφάει μέσα της και πρέπει να βρει τρόπο να νικήσει τα bugs στον κώδικα που είναι υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση…

Πριν ξεκινήσουμε το campaign, μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε μόνοι μας ή με παρέα. Έτσι, συναντούμε το πρώτο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τίτλου, την έμφαση στο co-op και το παιχνίδι πολλαπλών παικτών γενικότερα. Τo co-op στο campaign του WarioWare: Get it Together! είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη και ανεβάζει τη διασκέδαση, τον χαβαλέ και το παικτικό χάος του τίτλου κατά πολύ, όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω.

Όσον αφορά το ίδιο το campaign, θα επισκεφτούμε διάφορους κόσμους όπου με περιορισμένο αριθμό ζωών θα κληθούμε να ολοκληρώσουμε περί τα 15 micro games στον καθένα, με ένα Boss fight να εμφανίζεται στο τέλος. Σε κάθε κόσμο θα συναντήσουμε και έναν νέο χαρακτήρα, ο οποίος θα γίνει μέλος της ομάδας μας. Αυτό είναι το έτερο χαρακτηριστικό του τίτλου που τον διαφοροποιεί από όλους τους προηγούμενους.

Για πρώτη φορά, εκτός του Wario μπορούμε να ελέγξουμε και τους φίλους του από μια πλειάδα χαρακτήρων που έχουν εμφανιστεί σε προηγούμενα παιχνίδια. Ο συνολικός αριθμός των χαρακτήρων είναι 20 και οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες: άλλοι εκτοξεύουν ninja stars, άλλοι αιωρούνται, άλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν να κινούνται και άλλοι παραμένουν τελείως ακίνητοι! Μη φόβου όμως, ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά απλός και προσβάσιμος, καθώς όλοι οι χαρακτήρες ελέγχονται με τον αριστερό μοχλό και το πλήκτρο Α. Καταλαβαίνει κανείς ότι το παιχνίδι συνδυάζει την απλότητα στο χειρισμό με το βάθος της ύπαρξης τόσων πολλών playable characters.

Τα micro games αυτά καθ’ αυτά είναι περίπου 200 στον αριθμό και διατηρούν τη γνωστή μούρλα και παράνοια της σειράς στο μέγιστο. Με οδηγό μόνο ένα hint τύπου collect, protect, hide κτλ. o παίκτης έχει στη διάθεσή του ελάχιστα πραγματικά δευτερόλεπτα να επιτύχει στόχους όπως να σβήσει μια φωτιά με ένα άγαλμα που ουρεί, να αποτριχώσει τη μασχάλη ενός Ολύμπιου Θεού ή να βουλώσει ένα υπερμεγέθες ρουθούνι…

Συνδυάστε τα αυτά με την τυχαία επιλογή του playable character και έχετε ένα φρενήρες gameplay, που πιάνει τον παίκτη από τα μαλλιά και του προκαλεί αβίαστο γέλιο. Για επιδόρπιο, κάντε όλα τα παραπάνω με δύο παίκτες ταυτόχρονα και έχετε το απόλυτο χάος και την προσφορά ενός σπάνιου πλέον είδους διασκέδασης.

Μια απορία που μπορεί να γεννηθεί είναι πώς συνδυάζονται τόσοι πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες με τα τόσα πολλά micro games. Εδώ οι δημιουργοί έκαναν κάτι που πραγματικά αξίζει συγχαρητήρια, καθώς ανάλογα με τον χαρακτήρα που ελέγχουμε αλλάζει και το layout της πίστας. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου κάποιος χαρακτήρας είναι πιο κατάλληλος από άλλους για το συγκεκριμένο micro game, αλλά όλα είναι playable με όλους, και αυτός ο συνδυασμός είναι μέρος όλου του χάους του τίτλου.

Το WarioWare: Get it Together! μάς θυμίζει άλλες εποχές, όπου το gaming δεν προσπαθούσε να προσεγγίσει – πλέον έχει ξεπεράσει – τέχνες όπως ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία, αλλά κάθε παιχνίδι ήταν αυτό που έλεγε το όνομά του: παιχνίδι. Ο παίκτης θα γελάσει, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό με τα δρώμενα και θα θέλει να μοιραστεί την εμπειρία με την παρέα του τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Αν λοιπόν ψάχνετε έναν party τίτλο, στα Warioware μάλλον θα βρείτε ό,τι ονειρεύεστε. Αν πάλι ψάχνετε μια πιο βαθιά εμπειρία, μάλλον θα πρέπει να προσπεράσετε.

Όλα αυτά ίσως ταίριαζαν περισσότερο στον επίλογο του παρόντος κειμένου, και η αλήθεια είναι ότι μόνο το story mode να υπήρχε, πάλι θα άξιζε η ενασχόληση. Μόλις όμως τελειώσουμε με την ιστορία και ξεκλειδώσουμε όλους τους χαρακτήρες και τα περισσότερα micro games, το παιχνίδι τώρα αρχίζει -όπως μας πληροφορεί και ο ίδιος ο τίτλος. Έτσι, στο κεντρικό μενού ξεκλειδώνει μια σειρά από modes που εκτοξεύουν τη διάρκεια και την ποικιλία στη νιοστή.

Στην play-o-pedia μπορούμε να παίξουμε ελεύθερα όλα τα micro games που έχουμε ξεκλειδώσει, μόνοι μας ή με παρέα. Στο Variety pack από την άλλη, μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια με αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια, που κυμαίνονται από αποκλειστικά one player εμπειρίες μέχρι παιχνίδια μόνο για πολλούς παίκτες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το 1 player friendless battle, στο οποίο ο παίκτης αντιμετωπίζει όλους τους χαρακτήρες του παιχνιδιού σε κύματα και σκοπός του είναι να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο, το gotta bounce όπου 1 ως 4 παίκτες προσπαθούν να κρατήσουν μια μπάλα στον αέρα και το ballooon pop, όπου 2 ως 4 παίκτες φουσκώνουν ένα μπαλόνι και προσπαθούν να σκάσει στους άλλους. To variety pack ξεφεύγει από τον φρενήρη ρυθμό των micro games και προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα και πιο χρονοβόρα εμπειρία, ενώ και εδώ το multiplayer λάμπει.

Υπάρχουν επίσης missions για κάθε χαρακτήρα, σαν ένα είδος trophies, τα οποία οι completionists μπορούν να ξεκλειδώσουν με συγκεκριμένες ενέργειες. To Wario Cup είναι το online τμήμα του παιχνιδιού και δυστυχώς μάλλον το πιο αδύναμο σημείο του. Περιμέναμε να μπορούσαμε να παίξουμε τα micro games με άλλους παίκτες online, αλλά δυστυχώς το mode αυτό περιορίζεται σε διάφορου τύπου αποστολές που αλλάζουν εβδομαδιαία και μας δίνουν ανταμοιβές ανάλογα με την επίδοσή μας ενώ μας τοποθετούν και στα ανάλογα leaderboards. Καμία συναναστροφή με άλλους παίκτες και σίγουρα χαμένη ευκαιρία.

Μιλώντας για ανταμοιβές, μπορούμε τέλος να παραμετροποιήσουμε τους χαρακτήρες μας με κοσμητικά αντικείμενα (κυρίως χρωματικές παραλλαγές) που αγοράζουμε από το emporium με το currency του παιχνιδιού και να ξεκλειδώσουμε job descriptions – ουσιαστικά να τους ανεβάσουμε level – αν τους δώσουμε τα κατάλληλα αντικείμενα. Όχι κάτι ιδιαίτερο αλλά σίγουρα κάποιοι completionists θα βρουν κι εδώ μια περιέργως εθιστική ενασχόληση.

Βαδίζοντας σιγά σιγά προς το τέλος, θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για τον οπτικοακουστικό τομέα. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύχρωμα, τυπικά Nintendo τίτλου και της σειρά ειδικότερα και συμβάλλουν κατά πολύ στο αίσθημα τρέλας και παράνοιας που παρελαύνει στις οθόνες μας. Οι οπτικές ανταμοιβές όταν ολοκληρώνουμε επιτυχώς ένα mini game είναι πολύ αστείες, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι cutscenes οι οποίες είναι και αυτές πραγματικά σουρεαλιστικές και εντελώς παρανοϊκές. Όσο για τον ήχο, το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλά, ποικίλα και όμορφα μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν ιδανικά τη δράση αλλά θα θέλαμε το speech να περιλαμβάνει περισσότερα από μονολεκτικές αποκρίσεις.

Αυτό είναι λοιπόν το Warioware: Get it Together! Ένας άξιος συνεχιστής της σειράς που περιέχει πολύ αξιόλογα νέα στοιχεία, και δίνοντας έμφαση στο multiplayer είναι ιδανικός όπως είπαμε για μαζώξεις της παρέας γεμάτες γέλιο, χαβαλέ και φρενήρη δράση. Όσοι πιστοί προσέλθετε, οι υπόλοιποι μπορείτε άνετα να προσπεράσετε. Οι fans όμως καλό είναι τα ξέρουν ότι είναι άνετα το καλύτερο παιχνίδι της σειράς.

To WarioWare: Get it Together! κυκλοφορεί από τις 10/9/21 για το Switch. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

Exit mobile version