MSI GE66 Raider 11UH Gaming Laptop | Review

To MSI GE66 Raider 11UH αποτελεί ένα high-end gaming laptop που «φωνάζει» premium από το απλό ανάγνωσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών του, μέχρι την πρώτη επαφή, αλλά και κατά τη διάρκεια της σύντομης «συμβίωσης» που είχαμε μαζί του.

Τα κορυφαία specs του περιλαμβάνουν:

Εξωτερικά το GE66 Raider 11UH αποτελείται από αλουμίνιο σε σκούρο μπλε χρώμα, με ανάγλυφο το λογότυπο της MSI, αφήνοντας θετική εντύπωση στον χρήστη, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστούμε και την τιμή του. Ο σχεδιασμός του δεν θα λέγαμε ότι ακολουθεί τις πομπώδεις εμφανίσεις άλλων gaming laptop, αφού ακόμα και οι «γωνίες» που διαθέτει είναι καλαίσθητες χωρίς υπερβολές. Το όλο design του λοιπόν, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παραμετροποίησης του φωτισμού μέσω της SteelSeries Engine, επιτρέπει τη χρήση του σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον χωρίς να προκαλεί.

Στην αριστερή μεριά συναντάμε ένα USB3.2 Type-A port, ένα USB3.2 Gen 2 Type-C και ένα audio-jack/mic-in combo, στη δεξιά δύο USB3.2 Type-A port και ένα SD card reader. Στο πίσω μέρος υπάρχουν ένα Mini DisplayPort, ένα USB Type-C USB / DP / Thunderbolt™ 4) port, ένα RJ45 LAN, και ένα HDMI (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz).

To laptop φοράει οθόνη της Sharp, LQ156T1JW04, 15.6 ιντσών, ανάλυσης 2560×1440, IPS με 240Hz refresh rate. Το bezel στο κάτω μέρος της οθόνης δεν ενοχλεί οπτικά παρά το σχετικά μεγάλο μέγεθος του, ενώ στο πάνω συναντούμε και την 1080p webcam. Τα χρώματα είναι ικανοποιητικά για gaming, αλλά δεν θα λέγαμε ότι είναι ακριβείας ώστε να χρησιμοποιηθεί το laptop για επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφίας. Σε τέτοια περίπτωση θα προτείναμε τη χρήση κάποιας καλής εξωτερικής οθόνης.

To panel της δοκιμής μας δεν παρουσίαζε ιδιαίτερο light bleed, που αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα της IPS τεχνολογίας, με το contrast να κινείται στα γνωστά πλαίσια των IPS. Για τους πιο απαιτητικούς βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή να εξοπλίσουν το GE66 με οθόνη 4K OLED με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του τελικού κόστους.

Το πληκτρολόγιο έχει καλή αίσθηση, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει μηχανικά πλήκτρα. Η διαδρομή τους είναι όση πρέπει, χωρίς να κουράζει με πολύωρη πληκτρολόγηση ή gaming. Επίσης θετική προσθήκη αποτελεί η δυνατότητα παραμετροποίησης του φωτισμού και χρώματος του κάθε πλήκτρου μέσω της SteelSeries Engine. Το touchpad έχει καλή ανταπόκριση, «βαριά» αίσθηση του «κλικ», χωρίς όμως να μπορούμε να το προσάψουμε ως κάτι αρνητικό, και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η όλη λειτουργία αφήνει θετική εντύπωση.

Τo GΕ66 Raider 11UH της δοκιμής είναι εξοπλισμένο με 11th gen Intel Gen i7-11800H, 8 πυρήνων και 16 threads, καθώς και με NVIDIA RTX 3080 16GB. Όπως καταλαβαίνετε τα συγκεκριμένα specs, σε συνδυασμό με τον 2TB SSD και τα 32GB Ram DDR4-3200, δημιουργούν μια καλή gaming εμπειρία. Δοκιμάζοντας τίτλους όπως τα Forza Horizon 5 και God of War σε high – ultra ρυθμίσεις το laptop της MSI απέδιδε σταθερά πάνω από 70 FPS στο πρώτο και πάνω από 50 FPS στο δεύτερο.

Στο σημείο αυτό και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πρέπει να αναφέρουμε ότι η απόδοση της mobile RTX 3080 σε σύγκριση με την desktop έκδοση είναι γύρω στο 40% χαμηλότερη, και κάπου ανάμεσα σε μια desktop RTX 3060Ti και RTX 3070. Το chip που χρησιμοποιείται είναι το GA104 και όχι το GA102 που διαθέτουν οι desktop RTX 3080. To γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί το ότι η mobile RTX 3080 αποτελεί την καλύτερη κάρτα γραφικών για laptops που υπάρχει στην αγορά.

Και αν τα 2TB δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μας, ιδιαίτερα με τα όλο αυξανόμενα μεγέθη των τίτλων, το laptop διαθέτει SSD slot για προσθήκη επιπλέον χωρητικότητας. To εντυπωσιακό πακέτο που έχει δημιουργήσει η MSI δεν θα μπορούσε βέβαια να υστερεί στον τομέα του networking, με τις Killer Gb LAN (Up to 2.5G) & Killer ax Wi-Fi 6E με Bluetooth v5.2 να αποδίδουν τα μέγιστα.

Όσον αφορά τον θόρυβο, το G66 Raider είναι αρκετά ήσυχο, με εξαίρεση βέβαια όταν παίζουμε games. Ανάλογα με τον τίτλο ο θόρυβος των ανεμιστήρων μπορεί να καλύπτεται από τα ηχεία. Για παράδειγμα στο Forza Horizon 5, στο 50% της έντασης δεν ακούγαμε τους ανεμιστήρες ενώ στο God of War ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Το σύστημα ψύξης λειτουργεί καλά, με τα μέρη που παρουσιάζουν υψηλές θερμοκρασίες να είναι στο σημείο από το τέλος του πληκτρολογίου μέχρι εκεί που ενώνεται η οθόνη, με το ίδιο το πληκτρολόγιο να έχει θερμοκρασία άνω του μετρίου.

Η μπαταρία με απλή χρήση YouTube, browsing και light χρήση Microsoft Office στο 50% της φωτεινότητας διαρκεί περίπου 6 ώρες. Το βάρος του δεν το καθιστά απαγορευτικό για μετακινήσεις, αν και το τροφοδοτικό είναι μεγάλο σε μέγεθος και βαρύ. Τέλος, η επιλογή της MSI να χρησιμοποιήσει proprietary βύσμα για το τροφοδοτικό είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους, ειδικά για ένα laptop τέτοιας αξίας.

Το MSI GΕ66 Raider 11UH αποτελεί μια από τις καλύτερες premium gaming laptop επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η τιμή βέβαια που απαιτεί το SKU της δοκιμής μας είναι εξίσου υψηλή. Αν αναλογιστούμε όμως την αποκαρδιωτική κατάσταση με τις τιμές και τις διαθεσιμότητες των καρτών γραφικών τα τελευταία δύο χρόνια, το GΕ66 είναι μια καλή λύση για όποιον χρειάζεται σήμερα έναν gaming φορητό υπολογιστή με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το MSI GE66 Raider 11UH Gaming Laptop είναι ήδη διαθέσιμο με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 3.500€. Το δείγμα της δοκιμής μας στάλθηκε για το review από τη Red Communications.

Exit mobile version