Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge | Review

Για τη μικρή ηλικία του γράφοντα τα χελωνονιντζάκια ήταν ένα από τα πλέον αγαπημένα καρτούν, υπεράνω των Saber Riders, Thundercats, Silverhawks και δεκάδες άλλων θρυλικών animations των 80s και 90s. Ως εκ τούτου δεν θα γινόταν να λείπουν από τη συλλογή τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια για NES, Game Boy και SNES. Η σαδιστική περίπτωση του Teenage Mutant Ninja Turtles για το NES παραμένει μία από τις πρωτόγνωρες περιπτώσεις για τον τότε μικρό Νικόλα, που απέδιδαν απτά την έννοια της αντίφασης.

Από τη μία η χαρά ήταν τεράστια δεδομένου ότι είχε υπό τον έλεγχό του μερικούς από τους αγαπημένους του ήρωες (σε ένα παιχνίδι που μάλιστα στεκόταν απόλυτα ικανοποιητικά -για την εποχή- σε τεχνικό και gameplay επίπεδο). Εντούτοις, από την άλλη πλευρά ήταν ένα παιχνίδι που σε έφερνε στα όρια του σπασίματος του χειριστηρίου καθώς η δυσκολία θα έκανε ακόμα και έναν βετεράνο των Souls να βάλει τα κλάματα.

Η επόμενη στάση ήταν το Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of the Foot Clan στο Game Boy, μία οικτρή απογοήτευση δεδομένου του πόσο απελπιστικά basic και μικρό ήταν το παιχνίδι. Μερικά εικοσάρικα αργότερα σε ορισμένες συμπαθητικές arcade μεταφορές των ηρώων σε καβούκια, είχε φτάσει η στιγμή για την κορύφωση της gaming σταδιοδρομίας των αγαπημένων ηρώων.

Το Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time όχι μόνο αποτελεί μάλλον το καλύτερο παιχνίδι βασισμένο στο συγκεκριμένο καρτούν αλλά είναι και ένα από τα καλύτερα beat ‘em ups της εποχής. Χορταστικός αριθμός επιπέδων, απολαυστικό ξυλίκι και -κυρίως- μεγάλη ποικιλία σε περιβάλλοντα, που έξυπνα μας ταξίδευαν σε διάφορες χρονικές περιόδους, η επιλογή των οποίων έβαζε πάνω απ’ όλα το πόσο cool ήταν (δεινόσαυροι, πειρατές, καουμπόης -τι άλλο να θέλει κανείς;).

Μακρά εισαγωγή για να έρθουμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στο Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge, ένα beat ’em up παιχνίδι που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνιστώσα της νοσταλγίας, πέρα από την πάντα εύπεπτη, χαλαρωτική και γνήσια arcade φιλοσοφία που χαρακτηρίζει γενικότερα το είδος. Από τα πρώτα κι όλας δευτερόλεπτα της δράσης είναι απολύτως εμφανές ότι το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge βασίζεται πλήρως στο Turtles in Time, αποτελώντας ουσιαστικά ένα άμεσο sequel του.

Η εισαγωγή του παιχνιδιού ήδη προδίδει τις καταβολές του στην πρώτη (και καλύτερη) animated εμφάνιση των χελωνών. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού ακολουθεί πιστά τις επιταγές του είδους, προσφέροντας περίπου 15 επίπεδα, με διάρκεια 5-6 λεπτών το καθένα. Μάταια επιχειρεί ο overworld χάρτης να μας πείσει για κάτι πιο σύνθετο, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν και αχρείαστο.

Ο αριθμός των επιπέδων είναι σίγουρα χορταστικός για το είδος, εντούτοις, θα λέγαμε ότι υστερεί σημαντικά στη σχεδιαστική φαντασία των αρένων όπου θα βρεθούμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιπέδων αντλεί την έμπνευσή της από το αστικό περιβάλλον (εμπορικό κέντρο, δρόμοι, πάρκα, γραφεία κ.λπ.) δίχως να προσπαθεί για κάτι ιδιαίτερα ευφάνταστο. Το παραπάνω έρχεται ουσιαστικά ως ένα πισωγύρισμα σε σχέση με το Turtles in Time, που είχε εκδοθεί 30 χρόνια πριν, όπου κάθε επίπεδο άλλαζε άρδην το σκηνικό.

Από την άλλη πλευρά, το gameplay επανέρχεται σχεδόν αυτούσιο αν και με ορισμένους καίριους εμπλουτισμούς που προσθέτουν μία ικμάδα τακτικής στη μάχη. Η κίνηση για dodge μάς επιτρέπει να είμαστε άτρωτοι για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, επιτρέποντάς μας να έχουμε μία χρήσιμη αμυντική κίνηση. Επιπλέον, όσο περισσότερα combos πετυχαίνουμε τόσο πιο γρήγορα αποκτούμε πρόσβαση σε μία ειδική και ισχυρή κίνηση που δύναται να εκτελέσουμε κατά βούληση, βοηθώντας σημαντικά απέναντι από πολυάριθμους εχθρούς.

Το εύρος των κινήσεων είναι τόσο όσο χρειάζεται ώστε να προσφέρει λύσεις σε διάφορες καταστάσεις, αλλά να μην περιπλέκει στο παραμικρό το σύστημα μάχης, κάτι που φυσικά θα ήταν παράταιρο για παιχνίδι του είδους. Εκεί που θα λέγαμε ότι υστερεί αρκετά και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ποικιλία, έχει να κάνει με τις ανύπαρκτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των επτά χαρακτήρων (οι τέσσερις γνωστοί συν η April και ο Splinter, καθώς και ένας μυστικός χαρακτήρας που ξεκλειδώνεται αφότου τερματιστεί το παιχνίδι).

Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στον χαρακτήρα που θα επιλέξετε πέρα από ορισμένες, σχεδόν ισχνές, αυξομειώσεις στην ταχύτητά του αλλά και στα λιγοστά εναλλακτικά animations σε ορισμένες επιθέσεις. Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης να προσθέτει τουλάχιστον έναν νέο τύπο εχθρού ανά επίπεδο. Παρότι δεν υπάρχουν συνταρακτικές εκπλήξεις, αυτή η συνεχής ανανέωση του αντίπαλου roster δίνει μία ευχάριστη αίσθηση διαρκούς εμπλουτισμού.

Στον τομέα της ποικιλίας των εχθρών το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge σίγουρα τα πάει πολύ καλά, όπως και στα bosses, αν και αυτά, όσο προχωράει το παιχνίδι, τόσο περισσότερο μας μεταφέρουν σε μάχες αντοχής (ποιανού η μπάρα θα μηδενιστεί πιο γρήγορα) και όχι τόσο τακτικής (ένα μάλλον χαρακτηριστικό γνώρισμα σχετικά με τα bosses του είδους).

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει και η δυνατότητα για co-op έως και έξι παικτών, ένας αριθμός που μάλλον έγινε καθ’ υπερβολή. Η δυνατότητα για co-op με αγνώστους γίνεται με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά θα λέγαμε ότι πάνω από τρία, το πολύ τέσσερα άτομα αρχίζει και χάνεται λίγο το νόημα του συνεργατικού παιχνιδιού. Μπορεί ο κακός χαμός που δημιουργείται να προκαλεί το μειδίαμα για μερικά λεπτά, αλλά κάπου εκεί καταλαβαίνει κανείς ότι επικρατεί τέτοιο κομφούζιο στην οθόνη, που απλά καταλήγει σε τυχαίο button mashing και όποιον πάρει ο χάρος…

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα, άλλωστε όποιος έχει την παραμικρή επαφή με beat ‘em ups ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Το TMNT αποτελεί μία απόλυτα ικανοποιητική πρόταση για το είδος, δίχως οποιαδήποτε διάθεση να προσφέρει κάποια δική του πινελιά στη συνταγή. Εάν είχε κυκλοφορήσει λίγο μετά το Turtles in Time θα μιλούσαμε για ένα ικανοποιητικό sequel που προσφέρει ελαφρώς -αλλά αναγκαία- εμπλουτισμένο gameplay, σαφέστατα μεγαλύτερη ποικιλία σε εχθρούς αλλά που παράλληλα απογοητεύει ως προς τον σχεδιασμό των επιπέδων/αρένων.

Μία ελαφρά απογοήτευση λοιπόν για όσους είχαν ασχοληθεί με το εξαιρετικό beat ‘em up του SNES αλλά ταυτόχρονα και μία γενναία γεύση νοσταλγίας, χάρη στη δυνατότητα να ελέγξουμε τους αγαπημένους μας ήρωες, στη συνέχεια ενός αγαπημένου βιντεοπαιχνιδιού, που αν μη τι άλλο παραμένει απόλυτα διασκεδαστικό για την 1-1,5 ώρα διάρκειάς του.

Το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge κυκλοφορεί από τις 16/6/22 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για PC με review code που λάβαμε από την Tribute Games.

Exit mobile version