Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την εξαγορά της Activision-Blizzard από τη Microsoft.
Τον περασμένο μήνα η CMA δήλωσε ότι η προτεινόμενη εξαγορά της Blizzard-Activision από τη Microsoft ενδέχεται να ζημιώσει τον ανταγωνισμό και προχώρησε στη δημοσίευση μίας εκτενούς αναφοράς.
Σύμφωνα με δηλώσεις της CMA του προηγούμενου: “Μετά την έρευνα μας σε πρώτο βαθμό (Phase 1), ανησυχούμε ότι η Microsoft θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο της σε δημοφιλή παιχνίδια, όπως το Call of Duty και το World of Warcraft, μετά τη συγχώνευση για να βλάψει τους ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων και μελλοντικών ανταγωνιστών σε συνδρομητικές υπηρεσίες καθώς και του gaming cloud”.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου η ρυθμιστική αρχή, εξέφρασε αναλυτικά τις ανησυχίες της σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη, εκτενή απόφαση.
“Μετά από εξέταση μιας σειράς αποδεικτικών στοιχείων, η CMA πιστεύει ότι η συγχώνευση πληροί τις προϋποθέσεις για μια νέα και εις βάθος έρευνα, ώστε να προσφέρει την εκτίμηση για την επίπτωση στην πιθανή μείωση του αντατωνισμού στις gaming κονσόλες καθώς και στις συνδρομητικές υπηρεσίες αλλά τις και υπηρεσίες cloud gaming”, γράφει η CMA.
Σε άλλο σημείο στο έγγραφο, η CMA εξηγεί ότι η προτεινόμενη εξαγορά θα μπορούσε να να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα του χώρου.
“Η απόκτηση της ABK (Activision-Blizzard) θα επεκτείνει σημαντικά τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών της Microsoft, προσθέτοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή franchises στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty, World of Warcraft και Candy Crush”, αναφέρεται στο έγγραφο. “Η CMA ανησυχεί ότι ο πλήρης έλεγχος αυτού του ισχυρού καταλόγου, ειδικά υπό το φως της ήδη ισχυρής θέσης της Microsoft στις gaming κονσόλες, στα λειτουργικά συστήματα και στις υποδομές cloud, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Microsoft να βλάψει τους καταναλωτές, μειώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστική ικανότητα της Sony (του πλησιέστερου ανταγωνιστή της Microsoft στο gaming), όπως και άλλων υφιστάμενων ανταγωνιστών καθώς και πιθανών νεοεισερχόμενων που διαφορετικά θα μπορούσαν να προσφέρουν υγιή ανταγωνισμό μέσω καινοτόμων συνδρομών και υπηρεσιών cloud gaming”.
Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου, η Microsoft εξέδωσε δηλώσεις στο GamesIndustry.biz, λέγοντας ότι οι ανησυχίες της CMA είναι άστοχες. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: “Εν ολίγοις, η Sony δεν είναι ευάλωτη σε μια υποθετική στρατηγική αποκλεισμού και η Απόφαση Παραπομπής (Referral Decision) βασίζεται εσφαλμένα σε αυτοεξυπηρετούμενες δηλώσεις της Sony που υπερβάλλουν σημαντικά στο θέμα της σημασίας του Call of Duty για την ίδια και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν υπόψη τη σαφή ικανότητα της Sony να ανταποκρίνεται ανταγωνιστικά”.
“Αν και η Sony μπορεί να μην καλωσορίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό, έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να ανταγωνιστεί. Πιστεύουμε ότι οι παίκτες θα επωφεληθούν από τον αυξημένο ανταγωνισμό”.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η πρόσφατα, η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας ενέκρινε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ της Microsoft και της Activision-Blizzard. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστούν οι άλλες ρυθμιστικές αρχές την εξαγορά. Δεδομένο είναι ότι για το σήριαλ της εξαγοράς θα δούμε ακόμα πολλά επεισόδια.