Sunday Gold | Review

Ο Frank και η Sally, θαμώνες μιας τοπικής pub κάπου στο δυστοπικό Λονδίνο του 2070, δέχονται την επίσκεψη του Gavin, ο οποίος έχει μια παράτολμη δουλειά να τους προσφέρει: Να εισβάλουν οι τρεις τους στα κεντρικά γραφεία του πολυεθνικού Κολοσσού «Hogan Industries» και να κλέψουν αποδείξεις για τις σκιώδεις δραστηριότητες του. Ο Gavin δούλευε εκεί μέχρι πρότινος ως επικεφαλής του IT τμήματος όπου μεταξύ της λήψης σοβαρών troubleshooting emails των εργαζομένων, τύπου «I think I broke the internet» και ακατάπαυστης φλυαρίας για τους αγώνες κυνοδρομίας, βρέθηκε μάρτυρας ενός πολύ σοβαρού περιστατικού που οδήγησε στην απόλυσή του.

Οι κυνοδρομίες έχουν αντικαταστήσει το ποδόσφαιρο και το κρίκετ ως το πλέον δημοφιλές άθλημα της χώρας, με τη Hogan Industries να πρωτοστατεί στο αιματηρό θέαμα που προσφέρουν οι τεχνητά τροποποιημένοι τριχωτοί μας φίλοι. Η δυστοπική αναπαράσταση αυτού του κόσμου γίνεται με τρόπο διακριτικό, ως μια αποστροφή στα άκρα του σύγχρονου τρόπου ζωής που την κάνει να μοιάζει λογικευμένη.

Ο προβληματισμός δεν έγκειται στο ερώτημα εάν τα ηλεκτρικά πρόβατα μπορούν να ονειρευτούν αλλά στις καταστροφικές συνέπειες ενός αχαλίνωτου καπιταλισμού σε ένα καταρρακωμένο από οικονομική κρίση Λονδίνο του μέλλοντος. Το Sunday Gold ντύνεται με μαύρο χιούμορ και σχολιάζει εύστοχα σε σατυρική διάθεση, χωρίς ποτέ όμως να παραγνωρίζει τη θέση του.

Αυτό το περιβάλλον αποτελεί μια καθημερινότητα για τους τρεις πρωταγωνιστές που με οποιοδήποτε τρόπο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, σε μια πόλη όπου το νόμιμο πρόκειται για ρευστή έννοια. Το Sunday Gold δεν ενδιαφέρεται για κατήχηση ή εις βαθέων ανάλυση. Ζει και αντιδρά στην κατάσταση που το περιβάλει με φυσικότητα, χιούμορ, θυμό, και φλερτάρει με μια δόση ρομαντισμού μπροστά στη προοπτική να τα βάλει με έναν διεφθαρμένο δισεκατομμυριούχο, ως άλλος Ρομπέν των Δασών. 

Η κεντρική ιστορία μπορεί να δει τόσο μακριά όσο της επιτρέπει το όραμα του δημιουργού της, συστατικό που δεν υπολείπεται από το Sunday Gold, πλην όμως της τόλμης για το ένα βήμα παραπέρα. Η αίσθηση αυτή διαχέεται στον παίκτη καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, βλέποντας την πλοκή και το gameplay να ξεδιπλώνονται σε τρία, συνολικά, κεφάλαια. Ο κόσμος που δημιούργησε η BKOM Studios, οι υπέροχοι χαρακτήρες που κατοικούν σε αυτόν και ο τρόπος που παίζει το Sunday Gold, αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης στον παίκτη που μένει να επιζητά κάτι περισσότερο από εκείνο που λαμβάνει, ακριβώς λόγω του ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά ως σύνολο.

Το Sunday Gold είναι ένα point & click adventure. Η τριάδα των πρωταγωνιστών κινείται και αλληλεπιδρά σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος που παρουσιάζονται στο περιβάλλον κάθε κάδρου οθόνης. Η έρευνα οδηγεί στην εύρεση στοιχείων ή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση ενός απλού ή συνδυαστικού γρίφου, ακουμπώντας στη λογική ενός escape room, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μοχλός κίνησης της πλοκής προς στα εμπρός.

Η δυσκολία των γρίφων απαιτεί από τον παίχτη απλή, συνδυαστική λογική και κατ’ ελάχιστη παρατηρητικότητα της δομής και διάταξης κάθε χώρου ώστε να υπαχθούν φυσιολογικά, λογικευμένα συμπεράσματα που οδηγούν στην επίλυση. Δεν τον μπλέκει με pixel hunting, δεν του γεμίζει το inventory με δεκάδες αντικείμενα, δεν τον βάζει σε trial & error διαδικασία συνδυασμού και χρήσης αυτών των αντικειμένων.

Ξεκινά συντηρητικά, με κάθε οθόνη να αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο δράσης για εύρεση και επίλυση και κλιμακωτά αυξάνει τη πολυπλοκότητα των γρίφων μεταξύ τριών και τεσσάρων δωματίων. Το τρίτο και τελευταίο πλέον κεφάλαιο απλώνει σε όλο το εύρος του χώρου που εξελίσσεται, αποτελώντας έναν τεράστιο συνδυαστικό γρίφο που επιλύεται σταδιακά. Εάν κάπου κολλήσουμε θα οφείλεται σε επιπόλαιο ψάξιμο. Η Keen Sight ικανότητα του Frank εμφανίζει όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Το Sunday Gold είναι ένα point & click adventure με JRPG στοιχεία, τουτέστιν, οι πρωταγωνιστές ανεβαίνουν levels, εμπλέκονται σε turn-based μάχες και κατέχουν ξεχωριστές ικανότητες που τους δίνει μια μικρή διαφοροποίηση στο ρόλο τους εντός μάχης καθώς και στην εξερεύνηση. Ο Frank είναι ειδικός στην παραβίαση κλειδαριών, η Sally αναλαμβάνει ότι χρήζει μυϊκής δύναμης και ο Gavin είναι μανούλα στην παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων ασφαλείας.

Οι ικανότητες αυτές παρουσιάζονται με τη μορφή ενός αντίστοιχου mini-game και αποτελούν ένα από τα πολλά παραδείγματα «καλής ιδέας – επιφανειακής υλοποίησης». Εκείνο που είναι εις θέση να παιδέψει περισσότερο είναι το hacking του Gavin, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά trial & error mini-game. Ευτυχώς ο τίτλος δίνει επιλογές προς ομαλοποίησή τους, είτε ανεβάζοντας την αντίστοιχη ικανότητα με skill points ύστερα από κάθε level up, είτε ρίχνοντας απευθείας τη δυσκολία τους μέσα από τα settings.

Οι μάχες λαμβάνουν χώρα τυχαία ή βάση πλοκής σε ξεχωριστή οθόνη, σε ένα turn-based σύστημα το οποίο σταδιακά αναβαθμίζεται με νέες ικανότητες για τους χαρακτήρες και ισχυρότερους αντιπάλους που η ποικιλία τους μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το Sunday Gold είναι ένα point & click adventure με JRPG στοιχεία και ένα σύστημα κανόνων που θυμίζει board game και δένει σφιχτά την ανάμειξη αυτών των δύο κόσμων. Οι χαρακτήρες μας είναι ελεύθεροι να κινούνται και να εξερευνούν το χώρο κατά το δοκούν, όμως όταν χρειάζεται να ψάξουν ή να αλληλεπιδράσουν με ένα σημείο ενδιαφέροντος τότε καταναλώνουν Action Points. Κάθε ένας από αυτούς ξεκινά με 5 AP, επομένως σε κάθε γύρο έχουμε 15 συνολικά Action Points για να προχωρήσουμε πριν πατήσουμε End Turn. Στο τέλος κάθε γύρου, τα Action Points αναπληρώνονται και η Alert μπάρα ανεβαίνει, ώστε από πράσινη σταδιακά να γίνεται κόκκινη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνουμε αντιληπτοί και να εμπλακούμε σε μάχη.

Οι δυναμικές που φανερώνει το σύστημα είναι πολύ έξυπνες μιας και τα Action Points είναι κοινά σε μάχες και εξερεύνηση. Εάν τα εξαντλήσουμε ψάχνοντας διεξοδικά το χώρο και πατώντας End Turn πυροδοτήσουμε μια μάχη, τότε οι χαρακτήρες μας το πιθανότερο είναι να χρειάζονται να επιλέξουν Guard ως πρώτη κίνηση ώστε να αναπληρώσουν AP. Αντίστοιχα, μια καλή διαχείριση της μάχης, με σωστές επιλογές σε επιθέσεις διαβάζοντας τις αδυναμίες του αντιπάλου, μπορεί να μας επιστρέψει στην εξερεύνηση με περισσότερα Action Points για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πριν το επόμενο End Turn.

Η αλλοπρόσαλλη αυτή ανάμειξη στοιχείων από διαφορετικά είδη λειτουργεί εκπληκτικά προσδίδοντας έναν γλυκό ρυθμό στο τίτλο. Η εφαρμογή τους δεν ξεφεύγει από μια περισσότερο casual προσέγγιση και η αλήθεια είναι ότι μας αφήνει λίγο ανικανοποίητους για μια υλοποίηση με περισσότερο βάθος, για το μοναδικό λόγο ότι λειτουργεί τόσο καλά.

Επιπλέον στοιχεία, όπως ο φόβος που αισθάνονται οι χαρακτήρες σε παράτολμες ενέργειές τους ή οι επιλογές που δίνονται σε προσέγγιση (π.χ. stealth ή κατά μέτωπο εφόρμηση) σε λιγοστά σημεία της πλοκής απλά μας υπενθυμίζουν ότι οι ευφάνταστες ιδέες του Sunday Gold λειτουργούν εξαιρετικά αλλά χωρίς τόλμη. 

Το Sunday Gold κυκλοφορεί από τις 13/09/22 για PC. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την Team17.

Exit mobile version