Cine-TV #252

Η πρόσφατη επικαιρότητα μας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω, καθώς από τη μία έχουμε το πρώτο δείγμα από τη συνέχεια του History of the World, Part I (1981) και από την άλλη την ανακοίνωση της συνέχειας του Fawlty Towers, επαναφέροντας τον John Cleese στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά, ο παράγοντας της νοσταλγίας είναι τεράστιος αλλά αναρωτιόμαστε εάν το επιτυχημένο και καυστικό χιούμορ και των δύο περιπτώσεων μπορεί να επαναληφθεί 40 χρόνια μετά.

Ο παραπάνω προβληματισμός γίνεται ακόμα πιο έντονος εάν λάβουμε υπόψη ότι ο Mel Brooks έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια από το προσκήνιο, και ο John Cleese δεν έχει συμμετάσχει σε κάποια κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή άξια αναφοράς για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Κριτική για το The Pale Blue Eye

Σύνοψη: Ένας συνταξιούχος ντετέκτιβ προσλαμβάνει τον έξυπνο δόκιμο του West Point, Edgar Allen Poe, για την εξιχνίαση ενός φόνου στη Στρατιωτική Ακαδημία.

Το 1830, το πτώμα ενός δόκιμου στρατιωτικού του West Point βρίσκεται απαγχονισμένο στο δάσος. Πριν το πτώμα εξεταστεί από τον γιατρό της ακαδημίας (Toby Jones), η καρδιά του κόβεται και αφαιρείται μυστηριωδώς. Ο συνταξιούχος ντετέκτιβ Augustus Landor (Christian Bale) πείθεται να ερευνήσει την υπόθεση και για να τον βοηθήσει ανατίθεται στην υπηρεσία του ο νεαρός δόκιμος Edgar Allen Poe (Harry Melling).

Η παρουσία του ποιητή Edgar Allen Poe μπορεί να σας ξεγελάσει και να νομίζετε ότι το The Pale Blue Eye είναι κάποιο είδος αληθινού αστυνομικού δράματος, βασισμένο σε σκοτεινά ιστορικά γεγονότα, κάτι το οποίο βέβαια δεν ισχύει. Παρά την εξέχουσα θέση του χαρακτήρα του Poe στην ιστορία (ο οποίος για ένα διάστημα ήταν πράγματι δόκιμος του West Point), η ταινία πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό μυστήριο, που χρησιμοποιεί ένα πραγματικό πρόσωπο για να “χρωματίσει” και να επηρεάσει μια ιστορία δολοφονίας, αποκρυφισμού και καλά φυλασσόμενων μυστικών, σε ένα σενάριο που βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Louis Bayard.

Μία καλοσκηνοθετημένη ταινία από τον Scott Cooper του Hostiles, με καλό καστ, συναρπαστική πλοκή και μια ενδιαφέρουσα ιστορική σύνδεση σχετικά με τη γοητεία που είχε ο Poe για το θάνατο. Τα παραπάνω φυσικά αποτελούν στοιχεία που αρκούν για να σας πείσουν να παρακολουθήσετε την ιστορία, η οποία ωστόσο σε σημεία ταλανίζεται από ένα κάπως προβλέψιμο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και σκηνικά που είναι προφανή σε σημεία, τα οποία ωστόσο είναι πάντα σωστά σκηνοθετημένα και δοσμένα.

Η οπτική του σκηνοθέτη, η αισθητική της παραγωγής και οι ερμηνείες είναι όλες κορυφαίες και καθιστούν το The Pale Blue Eye ένα απολαυστικό σκοτεινό θρίλερ. Δείτε το για την εξαιρετική ερμηνεία του Harry Melling αλλά και του -πάντα καλού- Christian Bale.

Μια άρτια δημιουργημένη ιστορία αγάπης, τρέλας και θανάτου που ανταμείβει την υπομονή του θεατή. Η καρδιά είναι ένα σύμβολο ή δεν είναι τίποτα. Αν αφαιρέσετε το σύμβολο, τι μένει; Μια χούφτα μύες που δεν έχουν περισσότερο αισθητικό ενδιαφέρον από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Η αφαίρεση της καρδιάς ενός ανθρώπου είναι σαν να εμπορεύεσαι σύμβολα. Και ποιος είναι καλύτερος για μια τέτοια εργασία από έναν ποιητή;

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Trailers

Air
Σκηνοθέτης: Ben Affleck (Argo)
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Chris Messina, Chris Tucker, Viola Davis
Πρεμιέρα: 5 Απριλίου (Αμερική)

Το Air θα μεταφέρει την πραγματική ιστορία πίσω από τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Nike και του, τότε, ανερχόμενου Michael Jordan σχετικά με τη χρήση του ονόματός του για την προώθηση των πασίγνωστων αθλητικών παπουτσιών. Η ταινία θα επικεντρώνεται στον Sonny Vacaro (Matt Damon), τον πωλητή της Nike, που έπεισε τον Jordan να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ στον ρόλο του διευθυντή της Nike, Phil Knight, θα δούμε τον Ben Affleck.


Luther: The Fallen Sun
Σκηνοθέτης: Jamie Payne (Luther)
Πρωταγωνιστούν: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis
Πρεμιέρα: 10 Μαρτίου (Netflix)

Ο Idris Elba επιστρέφει για άλλη μία φορά σε έναν από τους δημοφιλέστερους ρόλους του ως ο ντετέκτιβ Luther της βρετανικής αστυνομίας. Στο The Fallen Sun θα δούμε τον Luther να έρχεται αντιμέτωπος με έναν serial killer που έχει τρομοκρατήσει το Λονδίνο, υποδυόμενος από τον Andy Serkis.


Resident Evil: Death Island
Σκηνοθέτης: Eiichiro Hasumi (Resident Evil: Infinite Darkness)
Πρεμιέρα: Καλοκαίρι

Σύμφωνα με την περίληψη, η νέα animated ταινία στο franchise του Resident Evil θα διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα του Resident Evil 6 και πριν από αυτά του 7. Εδώ θα δούμε τους Leon S. Kennedy, Chris Redfield και Jill Valentine να ερευνούν ένα νέο ξέσπασμα από ζόμπι που φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τις φυλακές του Αλκατράζ. Ας ελπίσουμε ότι θα τα πάει καλύτερα από την πρόσφατη animated μίνι σειρά Resident Evil: Infinite Darkness…


The Consultant, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου (Amazon Prime), 8 επεισόδια

Μία εταιρία που αναπτύσσει διάφορα apps θα αποφασίσει να προσλάβει έναν σύμβουλο (Christoph Waltz) για να βελτιώσει το επιχειρηματικό της πλάνο, μόνο που στην πορεία θα αποδειχθεί αδίστακτος, φέρνοντας ακόμα και τις ζωές των υπαλλήλων σε ρίσκο.


Agent Elvis, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: Μάρτιος (Netflix)

Το Netflix φαίνεται να θέλει να δημιουργήσει το δικό του Archer, δηλαδή μία χιουμοριστική και κατασκοπική animated σειρά για το ενήλικο κοινό, φέρνοντας τον Elvis Presley σε μία εναλλακτική καριέρα, ως υπερκατάσκοπο. Πέραν από την παράνοια του σεναρίου, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τη φωνή στον επώνυμο χαρακτήρα θα δανείσει ο οσκαρικός Matthew McConaughey.


History of the World Part 2, μίνι σειρά
Πρεμιέρα: 6 Μαρτίου (Hulu), 4 επεισόδια

Χρειάστηκαν μόλις 42 χρόνια για να έρθει το δεύτερο μέρος της ταινίας του Mel Brooks, History of the World, Part 1 (1981). Το δεύτερο μέρος θα έρθει με τη μορφή μίας μίνι σειράς, με τον Mel Brooks να επιστρέφει στα καθήκοντα του σεναριογράφου και producer. Όπως και στην ταινία, έτσι και εδώ η σειρά θα αποτελεί ουσιαστικά μία ανθολογία ιστοριών που θα μας μεταφέρει σε διάφορες ιστορικές περιόδους, με κοινό στοιχείο βέβαια το χιούμορ.


Money Heist: Berlin, μίνι σειρά
Πρεμιέρα: Δεκέμβριος (Netflix), 8 επεισόδια

Η αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία του Casa de Papel δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη, και ως εκ τούτου, πέρα από την ήδη προβαλλόμενη κορεάτικη εκδοχή του, θα δούμε και ένα spin-off της αρχικής, ισπανικής εκδοχής που θα επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του Berlin, ενός από τους βασικούς πρωτεργάτες της ληστείας που είχαμε παρακολουθήσει στη σειρά. Όπως είναι φυσικό, το Berlin θα καταπιάνεται με τη μεγαλεπήβολη ληστεία μίας τράπεζας.

Cine-TV Νέα

Ετοιμάζεται νέο I Know What You Did Last Summer με ηθοποιούς από την πρώτη ταινία

Το I know What You Did Last Summer προσπάθησε κάποτε να σταθεί δίπλα από το Scream (1996) και λοιπές ταινίες με serial killers, με θύματα νεαρών ηλικιών, αλλά τελικά δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από την ταμπέλα ενός ξεχασμένου horror των 90s.

Το 2021 το Amazon είχε επιχειρήσει να επαναφέρει το franchise (που μετράει έως σήμερα τρεις ταινίες) μέσα από μία τηλεοπτική σειρά, η οποία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό, φτάνοντας στην ακύρωση έπειτα από την πρώτη σεζόν. Πλέον, η Sony Pictures φαίνεται διατεθειμένη να επανέλθει με ένα νέο sequel των πρώτων ταινιών, επαναφέροντας μάλιστα τους πρωταγωνιστές, στα πρόσωπα των Jennifer Love Hewitt και Freddie Prinze Jr.


Πιθανά spin-offs για το Dexter

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η συνδρομητική υπηρεσία του Showtime έχει ήδη αναθέσει τη συγγραφή ενός σεναρίου που θα αποτελεί prequel του Dexter, αποτελώντας το origin story για τον δημοφιλή τηλεοπτικό serial killer. Παράλληλα, η εν λόγω εταιρία ερευνά την πιθανότητα και άλλων spin-offs διαφόρων χαρακτήρων από το Dexter, όπως η περίπτωση του Trinity Killer, τον οποίο υποδυόταν ο John Lithgow.


Το Fawlty Towers επανέρχεται με τον John Cleese και την κόρη του

Ιδιαίτερα ευχάριστα τα νέα για τους fans του John Cleese, καθώς έγινε γνωστό ότι θα επανέλθει μία από τις γνωστότερες δουλειές του, η τηλεοπτική σειρά του BBC Fawlty Towers, η οποία διακρινόταν από το φλεγματικό χιούμορ του διάσημου Βρετανού κωμικού.

Στα 83 του χρόνια ο John Cleese θα επανέλθει ως Basil Fawlty, για άλλη μία φορά ως manager και ιδιοκτήτης ενός πανδοχείου, έχοντας αυτήν τη φορά στο πλευρό του την κόρη του (και στην πραγματικότητα και στη σειρά) Camilla Cleese.


Το Amazon αναπτύσσει live-action σειρά βασισμένο στο Spider-Man Noir.

Σύμφωνα με το Variety, μία από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές εκδοχές του Spider-Man, αυτή του Noir σύμπαντός του, αναμένεται να μεταφερθεί σε μία live-action σειρά για το Amazon Prime. Η σειρά θα διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 30 όπου ο δημοφιλής υπερήρωας θα παρουσιάζεται ως αρκετά μεγαλύτερος, ηλικιακά, σε σχέση με τις συνηθισμένες κινηματογραφικές εμφανίσεις του.

Exit mobile version