Perseverance: Complete Edition | Review

Τα Visual Novels (VN για συντομία) είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών με το δικό της κοινό. Το Nintendo Switch διαθέτει πολλά VN στη βιβλιοθήκη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μερικά από τα κορυφαία δείγματα της κατηγορίας. Τo Perseverance: Complete Edition είναι μια νέα πρόταση, η οποία όπως μαρτυρά ο τίτλος προσφέρει στον παίκτη το πλήρες πακέτο με ολόκληρη την ιστορία που το παιχνίδι αφηγείται.

Ο τίτλος περιλαμβάνει τρία parts, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει αρχικά ξεχωριστά. Όπως σε όλα τα VN, η ιστορία παίζει καθοριστικό ρόλο μιας και το gameplay είναι εξ ορισμού περιορισμένο σε επιλογές για το πώς αυτή θα ξεδιπλωθεί και θα εξελιχθεί. To Perseverance: Complete Edition ανήκει σαφώς στα ενήλικα VN, με κεντρική θεματολογία μια horror ιστορία και πολλές σκηνές βίας, gore, ακόμα και ερωτικές σκηνές. Ως εκ τούτου, εξυπακούεται ότι είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

Οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον άνδρα, ονόματι Jack. Γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι η συζυγική ζωή του πρωταγωνιστή δεν είναι η ιδανική. Ζώντας σε μια πόλη των ΗΠΑ στη μέση του πουθενά, παλεύοντας με τον αλκοολισμό, προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση του με τη γυναίκα του και να μεγαλώσει σωστά τη μικρή κόρη του. Μετά από έναn μικρό καυγά, καταφεύγει σε αυτό που συνηθίζει, μια μικρή απόδραση στην καλύβα του μέσα στο δάσος ώστε να κυνηγήσει, να έρθει σε επαφή με τη φύση και γενικά να βρει λίγο την ηρεμία του. Από εκεί και πέρα η ιστορία παίρνει μια σκοτεινή πλοκή καθώς γνωρίζει την έτερη πρωταγωνίστρια, την πανέμορφη Karen, αλλά και μια άγνωστη στο δάσος που μοιάζει να το έσκασε από κάπου…

Κάπως έτσι κυλάει το πρώτο part της ιστορίας, το οποίο διαρκεί και λιγότερο σε σχέση με τα άλλα δύο. Γενικά το πρώτο μέρος λειτουργεί περισσότερο ως εισαγωγή, ενώ οι λιγοστές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο παίκτης έχουν περισσότερο αντίκτυπο στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων παρά στην ίδια την ιστορία.

Τα πράγματα ευτυχώς αλλάζουν προς το καλύτερο στη συνέχεια. Το σαφώς μεγαλύτερο δεύτερο μέρος περιστρέφεται γύρω από την Karen, η οποία μαθαίνουμε ότι είναι μια πληρωμένη δολοφόνος που στέλνεται από την οργάνωση για την οποία δουλεύει στη μικρή πόλη του παιχνιδιού για να ολοκληρώσει μια αποστολή. Η δράση, το μυστήριο, ο κίνδυνος και οι κρίσιμες αποφάσεις αυξάνονται, ενώ η σκιαγράφηση του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας αλλά και των NPCs κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική.

Όσο για το τρίτο μέρος, μας δίνει την πολύ εύστοχη και θελκτική επιλογή να παίξουμε είτε ως Jack, είτε ως Karen, αυξάνοντας φυσικά έτσι το replayability. Οι επιλογές είναι και πάλι πολλές, υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος ο πρωταγωνιστής να πεθάνει και να αντικρίσουμε το “game over”, ενώ φυσικά η τελική κατάληξη της ιστορίας και όλων των χαρακτήρων είναι ανοικτή.

Γενικά, το πλήθος των επιλογών μάς άφησε ικανοποιημένους, καθώς είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολες και αμφισβητήσιμες, με τον παίκτη να μην μπορεί να μαντέψει εύκολα ποια είναι η “σωστή”. Από την άλλη, οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά την προσωπικότητα των πρωταγωνιστών είναι κι αυτές πολλές και ο παίκτης έχει μεγάλη ευχέρεια όσον αφορά την κατεύθυνση στην οποία θέλει να τους ωθήσει.

Ικανοποιημένοι λοιπόν από την πληθώρα των επιλογών και τα σίγουρα πολλά εναλλακτικά φινάλε. Επίσης, οι διάλογοι είναι κι αυτοί πολύ καλοί, καλογραμμένοι και ατμοσφαιρικοί. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ίδια την ιστορία. Δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψεις μια συναρπαστική ή έστω διαφορετική και πρωτότυπη ιστορία σχετικά μια μια αποκάλυψη των ζόμπι αν δε σε λένε The Last of Us, αλλά πραγματικά η κεντρική ιστορία είναι γεμάτη κλισέ και ο παίκτης νοιώθει ότι την έχει ήδη δει πάρα πολλές φορές. Καμία πρωτοτυπία, ενώ οι επιρροές από τη σειρά The Walking Dead είναι παραπάνω από εμφανείς.

Προσθέστε το γεγονός ότι ακόμα και η τηλεοπτική σειρά με τα όποια ποιοτικά της στάνταρ αντιλαμβάνεται ο καθένας διαθέτει καλύτερη ιστορία από το Perseverance και το συμπέρασμα είναι ότι η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι άξια συγχαρητηρίων και δεν ξεχωρίζει από πολλές άλλες του είδους. Τουλάχιστον, όπως προείπαμε, οι χαρακτήρες και οι αλληλεπιδράσεις τους λειτουργούν καλά μέσα σε αυτήν, και αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει αρκετούς παίκτες.

Φυσικά, το παιχνίδι εκτός από κείμενα διαθέτει και εικόνες. Το εικαστικό μάς κέρδισε και αξίζει μια εύφημο μνεία. Οι εικόνες αβίαστα θυμίζουν κόμικ, έχουν πολύ όμορφο και λεπτομερή σχεδιασμό, έντονα χρώματα και γενικά κλέβουν τις εντυπώσεις και τραβάνε το βλέμμα. Οι περισσότερες από αυτές είναι στατικές ή διαθέτουν ελάχιστη κίνηση που τους δίνει λίγο περισσότερη ζωντάνια, ενώ οι βίαιες σκηνές είναι κι αυτές εξαιρετικές. Κανένα παράπονο λοιπόν από τον οπτικό τομέα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι όταν ο παίκτης καλείται να κάνει μια επιλογή, το μενού με τις διαθέσιμες επιλογές είναι πολύ κακοσχεδιασμένο και ουσιαστικά αδυνατούμε να καταλάβουμε ποια από τις επιλογές έχουμε επιλέξει με τον αναλογικό μοχλό. Πρακτικά, κάνουμε κάτω το μοχλό για να διαλέξουμε την κάτω επιλογή, πάνω για την πάνω και ούτω καθεξής, καθώς αυτές δεν φωτίζονται ικανοποιητικά ώστε να ξεχωρίζουν σαφώς από αυτές που δεν διαλέξαμε.

Πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να αλλάζει σαφώς το χρώμα του κουτιού με την επιλογή που θέλουμε ή να υπήρχε ένα βελάκι από δίπλα που θα έδειχνε που βρίσκεται ο κέρσοράς μας . Προσθέστε εδώ ότι ο αναλογικός μοχλός είναι πολύ ευαίσθητος και αν υπάρχουν περισσότερες των δύο επιλογών, αυτές τρέχουν και είναι δύσκολο να σημαδέψουμε αυτή που θέλουμε. Κατά συνέπεια, ο χειρισμός καθίσταται πιο προβληματικός από όσο πρέπει και δυσκολεύει χωρίς λόγο τον παίκτη.

Τουλάχιστον, το load/ save menu είναι εύκολο στη χρήση και ο παίκτης μπορεί να σώσει οποιαδήποτε στιγμή την πρόοδό του. Αυτό είναι κάτι που προτείνουμε να γίνεται πριν από κάθε δύσκολη επιλογή καθώς αν ο πρωταγωνιστής μας πεθάνει, πρέπει να κάνουμε load από προηγούμενο save και το παιχνίδι δεν σώζει αυτόματα την πρόοδό μας.

Όσον αφορά τον ήχο, το Perseverancve διαθέτει ωραία, ατμοσφαιρική μουσική και όμορφα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν επιτυχημένα τις εικόνες του. Δυστυχώς δεν διαθέτει καθόλου ομιλίες, κάτι το οποίο θα κατατάξουμε σαφώς στα μειονεκτήματά του καθώς πιστεύουμε ότι με ένα καλό voice cast όλη η εμπειρία θα ήταν κατά πολύ ανώτερη.

Συνοψίζοντας, το Perseverance: Complete Edition είναι ένα αξιόλογο αλλά σίγουρα όχι αριστουργηματικό Visual Novel που διαθέτει πλήθος επιλογών, ωραίους χαρακτήρες, ώριμο περιεχόμενο και πολύ όμορφο εικαστικό, αλλά χωλαίνει στους τομείς της κεντρικής ιστορίας και του χειρισμού ενώ η έλλειψη ομιλιών βλάπτει την ατμόσφαιρα. Παρ’ όλα αυτά, οι φίλοι της κατηγορίας θα περάσουν ένα ευχάριστο τετράωρο ή και περισσότερο αν επιλέξουν περισσότερα walkthroughs.

Το Perseverance: Complete Edition κυκλοφορεί από τις 10/2/23 για το Nintendo Switch. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την Feardemic.

Exit mobile version