SONY SRS-XB13 | Review

Το να παίρνουμε τη μουσική μας παντού δεν είναι κάτι νέο. Από τη δεκαετία του 1970, με τα πρώτα ακουστικά με ενσωματωμένο ραδιοφωνικό δέκτη, η νεολαία -κυρίως- αρέσκονταν στο να έχει μαζί της την αγαπημένη της μουσική όπου και αν βρίσκονταν. Η Sony είναι η εταιρεία που έφερε την επανάσταση στη φορητή μουσική με την εισαγωγή του θρυλικού “Walkman” το 1979, μια επανάσταση που γιγαντώθηκε με το iPod στη δεκαετία του 2000 και που σήμερα είναι καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αλλά η φορητή μουσική δεν περιορίζονταν ποτέ σε συσκευές με ακουστικά. Από τη δεκαετία του 1980, με τα περιβόητα boom boxes, μέχρι σήμερα, με τα φορητά, επαναφορτιζόμενα ηχεία τεχνολογίας bluetooth, αυτή η μορφή “ανοιχτής ακρόασης” μουσικής αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε αυτό που λέμε “μουσική που παίρνεις παντού”. Και από αυτό το κομμάτι της αγοράς η Sony προσπαθεί να κερδίσει ένα μερίδιο με το ηχείο SRS-XB13.

Το εν λόγω μοντέλο, αν και ουδεμία σχέση έχει με το gaming, μας προτάθηκε για παρουσίαση από τη Sony, το παραλάβαμε για δοκιμή και περάσαμε παρέα του αρκετές ημέρες. Μετά από μια περίπου μια εβδομάδα, μπορούμε να πούμε ότι το ερωτευτήκαμε για πολλούς και διάφορους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του SRS-XB13

Το SRS-XB13 είναι ένα μικρό σε μέγεθος, αρκετά ελαφρύ και πολύ ισχυρό ηχείο με μονοφωνικό ήχο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση κατά τις δοκιμές μας είναι και το βασικότερο χαρακτηριστικό του: η ποιότητα του ήχου του. Το SRS-XB13 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να στέλνει τον ήχο προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ στο κάτω μέρος του βρίσκονται οπές που επιτρέπουν στο πανίσχυρο μπάσο του να διαχέεται με άνεση παντού.

Εδώ θα σταθούμε λίγο, γιατί το ηχητικό αποτέλεσμα που δίνει το μικρό αυτό ηχείο δεν συνάδει με το μέγεθός του. Τα πρώτα λεπτά που θα το δοκιμάσει κάποιος θα νιώσει έκπληξη από την καθαρότητα και την έντασή του, αλλά κυρίως από το μη μπουκωμένο μπάσο του, που πρέπει να πούμε ότι ενισχύεται περαιτέρω όταν τοποθετήσουμε το SRS-XB13 σε ένα ξύλινο τραπέζι, το οποίο αυτομάτως λειτουργεί ως “καλός αγωγός” του μπάσου.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή του με την πηγή της μουσικής σας, το SRS-XB13 διαπρέπει με την ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί με τη συσκευή που επιχειρείται η επικοινωνία. Δοκιμάσαμε να το συνδέσουμε σε Android tablet και iPhone, και η ζευγοποίηση έγινε αστραπιαία και χωρίς κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, η διάρκεια της μπαταρίας του, όπως αναφέρει η Sony, αγγίζει τις 16 ώρες, κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μετά τις δοκιμές μας (η διάρκεια της μπαταρίας βέβαια μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη χρήση).Αξίζει να αναφέρουμε ότι το SRS-XB13 λειτουργεί και ως ένα εξαιρετικό hands free για κλήσεις. Δοκιμάσαμε και αυτή τη λειτουργία του, και επίσης είδαμε ότι λειτουργεί και συνεργάζεται άψογα και με Android αλλά και με iPhone.

Ως συσκευή (και) εξωτερικού χώρου, το Sony SRS-XB13 είναι ανθεκτικό στη σκόνη και το νερό, μεταφέρεται εύκολα χάρη στο ειδικό λουράκι, ενώ με την προσθήκη ενός δεύτερου SRS-XB13 στη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, προσφέρεται η δυνατότητα για ακρόαση στερεοφωνικού ήχου.

Εν κατακλείδι, το SRS-XB13, με κόστος 60 ευρώ (που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά χαμηλότερο από ό,τι είδαμε) αποτελεί ένα σύγχρονο “boom box” που μπορεί να ντροπιάσει πολλά και πολύ μεγαλύτερα ηχεία της αγοράς. Αν είστε σε αναζήτηση μιας τέτοιας συσκευής, βάλτε το ψηλά στη λίστα σας.

Exit mobile version