Το Rennsport είναι μία δημιουργία αρκετά ιδιαίτερη αλλά και φιλόδοξη. Μια δημιουργία που δεν φοβάται να ρισκάρει και να έρθει αντιμέτωπη με τα μεγαθήρια του χώρου τόσο σε κονσόλες όσο και στο PC. Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζουν πως το 2023 υπήρξε μία closed beta και όσοι κατάφεραν τότε να εξασφαλίσουν μία θέση, έμειναν με ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως αρνητικά, που όμως πήγαζαν από το γεγονός πως επρόκειτο για ένα ημιτελές προϊόν.
Επιστρέφοντας στο σήμερα και κοιτάζοντας τον τίτλο κατάματα, η αλήθεια είναι πως κάπου στην πορεία μάλλον κάτι χάθηκε, σαν κάποιο λάστιχο να έσκασε. Το τελικό προϊόν που τίθεται στην κρίση του αγοραστή, μόνο ως ολοκληρωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει, ίσως τελικά αυτή η κίνηση να μην είναι και η εξυπνότερη.

Βέβαια αυτό που θα ενοχλήσει περισσότερο τους φίλους των κονσόλων – η δοκιμή βασίστηκε στην έκδοση του τίτλου για το PlayStation 5- είναι πως στην παρούσα φάση το Rennsport αδυνατεί να σταθεί ως μια αυτόνομη οντότητα ή αν προτιμάτε μία πρόταση με πλούσιο περιεχόμενο.
Απεναντίας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, και έτσι, όπως συνηθίζεται κυρίως στο PC, μάλλον θα αποτελέσει τη βάση για πολλά μελλοντικά updates. Η τρέχουσα εικόνα είναι σχεδόν σπαρτιατική, με ελλιπέστατο περιεχόμενο και με τα microtransactions να μην είναι κάπου διακριτικά κρυμμένα, αλλά απεναντίας να θεωρούνται κάτι το δεδομένο, κάτι το απαραίτητο.

Συγκρίσεις με τον ανταγωνισμό θα γίνουν στη συνέχεια, οπότε προσπαθώντας να ξεπεράσει κανείς τον σκόπελο του φτωχού περιεχομένου, η εικόνα αρχικά δεν είναι και τόσο άσχημη. Το αντίθετο μάλιστα. Το κεντρικό μενού είναι όμορφο και λιτό, θυμίζοντας έντονα το αντίστοιχο του πρόσφατου Forza Motorsport.
Ο παίκτης καλείται να επιλέξει είτε το single player mode – και στη συνέχεια τη συμμετοχή σε έναν απλό αγώνα ή σε ένα πρωτάθλημα – είτε να ασχοληθεί με το αντίστοιχο multiplayer mode και μάλιστα με την υποστήριξη για cross play. Πολύ όμορφη είναι η ενότητα My Rennsport, όπου όπως συμβαίνει και στις προτάσεις της Codemasters σχετικά με την F1 είναι συγκεντρωμένα όλα τα στατιστικά και η πρόοδος του χρήστη, και δίπλα της ακριβώς η ενότητα store.

Επειδή έχει δημιουργηθεί ήδη ένας πανικός σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Competition Company, αλλά και με την ίδια του την φύση του τίτλου, τουλάχιστον για την ώρα η αγορά credits περιορίζεται απλά και μόνο στην αγορά extra liveries για τα μόλις 19 διαθέσιμα αυτοκίνητα.
Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το gameplay, γιατί πολύ απλά αυτές οι υπέρ-κοστολογημένες αγορές έχουν αισθητικό και μόνο χαρακτήρα. Το μόνο μεγάλο φάουλ είναι πως αν κάποιος προμηθευτεί την απλή digital version του τίτλου, δεν θα έχει access στο θρυλικό Nordschleife, οπότε θα πρέπει δυστυχώς να το αγοράσει ξεχωριστά και μάλιστα σε μία όχι και τόσο φιλική τιμή…

Πριν λίγες γραμμές κειμένου έγινε αναφορά στον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων και όντως δεν πρόκειται για λάθος. Τα διαθέσιμα αυτοκίνητα είναι σκανδαλιστικά λίγα και παρόλο που χωρίζονται σε αρκετές ενότητες, είναι τελικά λιγάκι άκομψο η κατηγορία GT3, για παράδειγμα, να υποστηρίζεται από ένα (ναι, “1”) και μόνο όχημα.
Την ίδια εικόνα συναντάει κανείς και σε επίπεδο αγωνιστικών διαδρομών, αφού και εδώ το νούμερο είναι και πάλι εξοργιστικά χαμηλό γιατί περιορίζεται στο 12. Αναμφισβήτητα το περιεχόμενο είναι μία έννοια που το Rennsport θα πρέπει να αναθεωρήσει αν θέλει μελλοντικά να παραμείνει στο προσκήνιο, γιατί ας μην ξεχνάμε πως και το κόστος αγοράς τους τίτλου δεν θεωρείται και ιδιαίτερα χαμηλό.

Βέβαια όπως συμβαίνει σε κάθε racing δημιουργία, το Rennsport απαιτείται να κριθεί στην άσφαλτο, και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ξεκίνησε ο πρώτος αγώνας. Τα πρώτα χιλιόμετρα δεν ήταν διόλου ευχάριστα όμως, γιατί είναι ξεκάθαρο πως οι αστοχίες του μοντέλου χειρισμού οφείλονται ξεκάθαρα στο γεγονός πως ο τίτλος δεν είναι σχεδιασμένος ώστε να τον απολαύσει κάποιος με το gamepad του.
Παρόλο που το DualSence έχει αποδείξει την αξία του σε πάρα πολλές racing προτάσεις και παρά τις αμέτρητες παραμέτρους που μπορεί να μεταβάλλει κάποιος από την καρτέλα των options, αξιοπρεπής λύση δεν βρέθηκε. Οπότε, “αναγκαστικά”, επιστρατεύτηκε μία τιμονιέρα.

Έπειτα από τα πρώτα λεπτά εξοικείωσης με το μοντέλο χειρισμού αλλά και τα physics, το αίσθημα που προκύπτει είναι πως το Rennsport απομακρύνεται από την λογική του Gran Turismo, ακόμα και του Forza Motorsport και θυμίζει κάτι από το παλιότερα Grid. Μπορεί να διαφημίζεται σαν sim racer, αλλά τελικά μόνο σαν τέτοιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το κάθε όχημα δίνει την αίσθηση πως δεν έχει το κατάλληλο βάρος, πως δεν πατάει σωστά στην άσφαλτο, με τα physics να αδυνατούν να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να το συνειδητοποιήσει κάποιος όταν επιχειρήσει να φρενάρει βίαια ή ακόμα και αν στρίψει το τιμόνι απότομα, άσχετα αν το αυτοκίνητο του κινείται με 250+ km/h.

Η πληροφορία που λαμβάνει ο παίκτης από τα 4 άκρα του οχήματός του είναι απελπιστικά επιφανειακή, σχεδόν επίπεδη, και παρόλο που το force feedback είναι συνεχώς εκεί, αποτυγχάνει να μεταφέρει τα πάντα σωστά στα χέρια του. Σαν παράδειγμα θα μπορούσε να φέρει κανείς την έλλειψη ακρίβειας που προσφέρουν οι χωμάτινοι αγώνες του Gran Turismo ή οι βροχερές διαδρομές του Forza.
Εκεί ο παίκτης πολλές φορές έχει την αίσθηση πως κάποια πράγματα γίνονται λίγο στο… περίπου και μάλιστα με την βοήθεια της τύχης. Όμως στην παρούσα πρόταση έχουμε να κάνουμε με ασφάλτινες διαδρομές και όταν κάποιος επιθυμεί να κινηθεί στο όριο, αυτή η ασάφεια στην αίσθηση οδήγησης είναι καταστροφική.

Παραμένοντας στο single player mode του Rennsport, επιτέλους συναντάει κανείς την επιλογή championship, κάτι που τα τελευταία χρόνια δείχνει να απουσιάζει από ολοένα και περισσότερες προτάσεις. Εδώ ο παίκτης καλείται να ξεκλειδώσει ολοένα και περισσότερες διοργανώσεις, και παρόλο που σαν έκταση δεν θα κρατήσουν πολύ, αναμφίβολα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Όπως θα ανέμενε κανείς, κάποιο career mode δεν υπάρχει, και αν στα παραπάνω προσθέσουμε την τραγικότατη ΑΙ, που πραγματικά δεν αξίζει καν σχολιασμού, τότε θα μπορέσει να ανακαλύψει τι ακριβώς είναι το Rennsport.
Το Rennsport λοιπόν είναι μία -τουλάχιστον με την τρέχουσα εικόνα- ελλιπέστατη single player εμπειρία, που προσπαθεί να ρίξει όλο το βάρος της στο multiplayer mode. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά κάποιος πριν προχωρήσει στην αγορά του. Τουλάχιστον σε online περιβάλλον και με πραγματικούς αντιπάλους από άλλες πλατφόρμες, ο ανταγωνισμός αρχίζει να εμφανίζεται αλλά το ενδιαφέρον γρήγορα θα χαθεί. Γιατί πολύ απλά από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Σε ό,τι αφορά το οπτικό τμήμα του τίτλου, μπορεί να γίνεται η χρήση της Unreal Engine και το frame rate να είναι κλειδωμένο στα 60 fps, αλλά η συνολική εικόνα είναι σαφέστατα ξεπερασμένη. Με μοναδική εξαίρεση τα εφέ φωτισμού, τα πάντα έχουν μία εμφάνιση που δεν αναλογεί σε καμία περίπτωση στην ισχύ των κονσόλων της τρέχουσας γενιάς.
Είναι απορίας άξιο πού ακριβώς δαπανήθηκε ο χρόνος από τη beta μέχρι και σήμερα, γιατί ούτε το περιεχόμενο είναι πλούσιο αλλά ούτε και ολοκληρωμένο. Και είναι επίσης απορίας άξιο από πού πηγάζει η τόλμη του developer να θέσει αυτή τη δημιουργία απέναντι στις προαναφερθείσες προτάσεις για κονσόλες ή ακόμα και δίπλα στα Assetto Corsa, iRacing ή το πολλά υποσχόμενο Project Motor Racing στο PC.
Με την παρούσα του εικόνα, το Rennsport είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αφού οι βάσεις υπάρχουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι απελπιστικά φτωχό. Αν μελλοντικά εμπλουτιστεί με περιεχόμενο, διορθώσει τα πολλά λάθη του και αναβαθμιστεί ποιοτικά, είναι κάτι που για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη. Με την τρέχουσα εικόνα του, ωστόσο, είναι πραγματικά δύσκολο έως απίθανο να καταφέρει να πείσει τους φίλους των 4 τροχών.
Το RENNSPORT κυκλοφορεί από τις 13/11/25 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Competition Company.
