World of Tanks

Κόσμος αρμάτων, κόσμος πολέμου…

Το World of Tanks είναι ένα δωρεάν MMO δράσης και τακτικής, στο οποίο πρωταγωνιστούν άρματα μάχης του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν τον client του παιχνιδιού, να επιλέξουν το άρμα που επιθυμούν και να συμμετέχουν σε μάχες 15 vs 15, οι οποίες, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την ενασχόληση του παίχτη με το νέο MMO της Wargaming.net, η οποία -μεταξύ άλλων- έχει στο ενεργητικό της το Order of War.

Γενικά χαρακτηριστικά και οικονομικό μοντέλο

Ξεκινώντας το παιχνίδι, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα Σοβιετικό, ένα Αμερικάνικο και ένα Γερμανικό άρμα. Κερδίζοντας εμπειρία από τις μάχες, μας δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το άρμα μας και να ξεκλειδώσουμε πάνω από 100 νέα μοντέλα, τα οποία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Υπάρχουν Light tanks, Medium Tanks, Heavy Tanks, Tank Destroyer και SPGs, τα οποία παίζουν το δικό τους ρόλο στη μάχη, ρόλο για τον οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Στην αρχή του παιχνιδιού είναι σχετικά εύκολο να προχωρήσει κάποιος και να ξεκλειδώσει δυνατότερα άρματα, αλλά για τα καλύτερα tanks απαιτείται πολύ grinding ή αληθινά χρήματα. Το Premium account του παιχνιδιού κοστίζει περίπου €10 το μήνα (θα βρείτε τον τιμοκατάλογο εδώ ) και αυξάνει κατά 50% τα χρήματα και την εμπειρία που κερδίζουμε μετά το πέρας της μάχης. Επιπλέον, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ομάδες με τους φίλους μας και να χρησιμοποιήσουμε το voice chat του παιχνιδιού, στοιχεία που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οι υπόλοιποι παίκτες.

Όχι απόλυτα δίκαιο, αλλά ενδιαφέρον και με καλό ρυθμό: Tο gameplay

Το βασικό mode που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 15 vs 15 random battle. Επιπλέον, μπορούμε να μπούμε σε ομάδες που έχουν δημιουργήσει άλλοι παίκτες, κάτι που δεν έχει ουσιαστική διαφορά αν παίζουμε με αγνώστους. Στα random battles το matchmaking μάς βάζει σε ομάδα ανάλογα με το άρμα που επιλέγουμε, φροντίζοντας για τη δημιουργία δύο ισάξιων ομάδων.

Το matchmaking είναι πραγματικά πολύ γρήγορο και οι ευρωπαϊκοί servers είναι γεμάτοι παίκτες. Στην αρχή κάθε μάχης οι παίκτες συνεννοούνται με μηνύματα ή απλά κινούνται βάσει των αρμάτων που κατέχουν -επιθετικά ή αμυντικά αντίστοιχα. Ο στόχος μας είναι να εξοντώσουμε και τους 15 αντίπαλους παίκτες ή να κατακτήσουμε τη βάση τους. Οι συμπαίκτες μας είναι ορατοί στο mini-map με πράσινες κουκίδες, ενώ μπορούμε να δούμε μόνο όσους εχθρούς έχουν εντοπίσει οι συμπαίκτες μας με τα ραντάρ τους. Ο ρόλος του κάθε παίκτη εξαρτάται άμεσα από την κλάση του άρματος που οδηγεί.

Τα ελαφριά άρματα είναι κατάλληλα για τον εντοπισμό των αντιπάλων, τα μεσαία άρματα σε μικρές ομάδες είναι πολύ αποτελεσματικά στην επίθεση, τα μεγάλα tanks είναι κατάλληλα για την άμυνα ή για επίθεση, υποστηρίζοντας από απόσταση τα μεσαία άρματα, τα Tank Destroyers είναι αργά και δυνατά άρματα, κατάλληλα για να φρουρούν τη βάση μας και τα SPGs έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν από απόσταση τα οχήματα που ανακαλύπτουν τα ελαφριά άρματα.

Ανάμεσα στα άρματα, ακόμα και της ίδιας κατηγορίας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στο χειρισμό όσο και στην αποτελεσματικότητα. Η ταχύτητα, η αντοχή, η δύναμη πυρός, ο χρόνος reloading και στόχευσης των αρμάτων είναι στοιχεία που μπορούν να αποφασίσουν την πορεία της μάχης. Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα. Υπήρξαν φορές που συμμετείχαμε σε μονομαχίες που απλά δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε λόγω της διαφοράς δυναμικότητας τον αρμάτων, αλλά ευτυχώς αυτό είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που αποφασίζουν την κατάληξη των μαχών.

{PAGE_BREAK}

Οι χάρτες του World of Tanks είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις κλάσεις των οχημάτων και της ταχύτητας τους, ενώ σπάνια υπάρχουν στο ίδιο μέρος πάνω από 3-4 άρματα της κάθε παράταξης. Οι τυφλές έφοδοι τιμωρούνται, και ο τρόπος που θα εκμεταλλευτεί κάποιος την κάλυψη που του παρέχει ο χάρτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Οι χάρτες είναι ασύμμετροι με πολλά σημεία που μας παρέχουν κάλυψη, αλλά και σημεία που είναι εντελώς ανοικτά και μας αφήνουν ευάλωτους στα εχθρικά πυρά. Το έδαφος συχνά έχει μεγάλη κλίση, ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε εμείς, αλλά και οι αντίπαλοι μας.

Η ευστοχία των ριπών μας μεγαλώνει όταν κάνουμε zoom στο στόχο, χρησιμοποιώντας το scroll του μεσαίου κουμπιού του mouse και η διαμόρφωση του εδάφους συχνά επηρεάζει την ορατότητά μας. Όμως, η εμβέλεια πολλών αρμάτων είναι πολύ μεγάλη, κάτι που ορισμένες φορές επιδρά αρνητικά στο παιχνίδι.

Πολλοί παίκτες απλά κρύβονται πίσω από ένν θάμνο και χτυπούν τους αντιπάλους μόλις τους δουν, τη στιγμή που όσοι δέχονται τις επιθέσεις πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν από πού τους έρχονται τα χτυπήματα. Όταν δεχόμαστε ένα χτύπημα, συνήθως υπάρχουν φθορές στο σημείο που το δεχθήκαμε. Αν μας χτυπήσουν στην ερπύστρια ακινητοποιούμαστε για λίγο και γινόμαστε εύκολος στόχος, κάτι κάπως ενοχλητικό. Ωστόσο, μπορούμε να αγοράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αντικείμενα, από εργαλεία που μας επιτρέπουν να επιδιορθώσουμε τις βλάβες γρηγορότερα μέχρι καλύτερους πυραύλους.

Στο World of Tanks δεν υπάρχει respawn. Έτσι, οφείλουμε να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Ευτυχώς, όταν καταστραφεί το άρμα μας, μπορούμε άμεσα να αφήσουμε τη μάχη και να ξεκινήσουμε μία νέα, χωρίς να έχουμε απώλειες σε πόρους και πόντους εμπειρίας. Το κάθε όχημα κερδίζει ξεχωριστά πόντους εμπειρίας, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναβαθμίσεις και για την εκπαίδευση του πληρώματος τους άρματός μας, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά μας. Επίσης, με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο μπορούμε να μετατρέψουμε την εμπειρία των οχημάτων σε "free experience", η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα άρματα. Συνολικά -και εντός των μαχών και εκτός λόγω του γρήγορου matchmaking και της δυνατότητας να εγκαταλείψουμε άμεσα τις μάχες- ο ρυθμός διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Tεχνικός τομέας

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα άρματα είναι πολύ λεπτομερή και διαφορετικά μεταξύ τους. Τα κτίρια που υπάρχουν είναι καλοφτιαγμένα, αλλά από την άλλη πλευρά τα δέντρα και το έδαφος είναι αρκετά φτωχά. Σε γενικές γραμμές ο τεχνικός τομέας είναι ικανοποιητικός, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για έναν δωρεάν τίτλο, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι πολύ καλός και συνεισφέρει στη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας.

Συμπεράσματα

Το World of Tanks είναι ένα δωρεάν ΜΜΟ, το οποίο έχει τα προβλήματα που θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο παιχνίδι, αφού η δυναμικότητα των αρμάτων διαφέρει σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες θα προστεθεί ένα ακόμα mode, στο οποίο οι παίκτες θα φτιάχνουν ομάδες και θα πολεμούν για την κυριαρχία σε ένα χάρτη τύπου Risk. Ωστόσο, παρά τις ατέλειές του, το World of Tanks είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά και είναι δωρεάν. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τις αμφιβολίες μας για το για το πόσο καιρό το παιχνίδι της Wargaming.net μπορεί να κρατήσει απασχολημένους τους παίκτες αν δεν αποκτήσει περισσότερους χάρτες ή αν τελικά το νέο mode δεν αποδειχτεί αρκετά καλό.

Όμως, το σίγουρο είναι ότι το World of Tanks είναι διασκεδαστικό, διαφορετικό και δωρεάν. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να κατεβάσουν τον client από εδώ.

Νίκος Καβακλής

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό: Windows 2000/XP/Vista/7
Επεξεργαστής: 2.2 GHz
Μνήμη (RAM): 1.5 GB για Windows 2000/XP, 2 GB για Windows Vista / 7
Κάρτα γραφικών: GeForce 6600GT με 256 MB RAM / ATI X800 με 256 MB RAM, DirectX 9.0c
Σκληρός δίσκος: 3.5 GB

Exit mobile version