NHL 12

Το παγωμένο κοκτέιλ του χειμώνα επιστρέφει

Είχαμε πει και το περασμένο έτος, πως Έλλην και χόκεϊ είναι δυο λέξεις που δεν ζουν αρμονικά. Ζώντας σε μια μεσογειακή χώρα, η χιονόπτωση και το κρύο που δεχόμαστε είναι μάλλον στοιχεία ελάχιστα για να βοηθήσουν ένα τόσο παγερό σπορ να ριζώσει στις καρδιές μας. Από την άλλη, αθλήματα όπως rugby και baseball -που μπορούν να ευδοκιμήσουν με περισσή άνεση στο εύκρατο κλίμα μας- δείχνουν και αυτά να μαραζώνουν από την αδιαφορία του ελληνικού κοινού. Μπορεί να φταίει πως είμαστε λαός που δεν μπορεί να δεχθεί "αμερικανιές" (μάλλον απίθανο βλέποντας τις χαοτικές ουρές στα Friday’s), είτε πως η καρδιά μας χωράει μόνο μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Έτσι, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια παραμένει: Αυτά τα αθλήματα δύσκολα θα εισβάλουν στις ζωές μας. Και όσο το κοινό δεν είναι αρκετό, δεν υπάρχουν χρήματα για γήπεδα να τα προωθήσουν. Και όσο δεν υπάρχουν γήπεδα, δεν θα υπάρξει και κοινό!

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει μια ακόμα λύση, τα αγαπητά μας video games. Με πολύ μικρό κόστος και χωρίς να απαιτούν εξαντλητικές προπονήσεις, αποτελούν μια υπέροχη λύση διαφυγής για τους περίεργους gamers, που θέλουν να δουν κάτι παραπάνω στον ομαδικό αθλητισμό από αυτά που μπορεί να προσφέρει η  χώρα μας.

Η EA Canada λοιπόν, αναλαμβάνει για άλλη μια χρονιά να αποτελέσει το δεκανίκι μας για αυτή την περιπλάνηση μέσα στον κόσμο του χόκεϊ, μέσω του ιδιαιτέρως καλού NHL 12. Βελτιωμένο για άλλη μια χρονιά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, αποτελεί την απόλυτη arcade / simulation εμπειρία για το άθλημα και μπορεί με άνεση να μας καθοδηγήσει μέσα στο σύμπαν αυτής της "πολεμικής, χορευτικής παγοδρομίας". Είναι όμως οι βελτιώσεις αρκετές για να πείσουν και τους παλαιότερους παίκτες της σειράς να προβούν σε νέα αγορά ή ήρθε τελικά η ώρα να γυρίσει η σειρά στο σχεδιαστικό τραπέζι;

Όμορφο, γλυκό, σαν μαριονέτα φτιαγμένο – Τεχνικός τομέας

Η πρώτη επαφή με το παιχνίδι πιθανά να σας οδηγήσει στη δεύτερη άποψη, καθώς ο τεχνικός τομέας του τίτλου έχει ορισμένες προσθήκες, ορισμένες άσχημες αλλαγές, αλλά γενικότερα μοιάζει υπερβολικά με το περσινό παιχνίδι. Μην μας παρεξηγήσετε, το NHL 11 ήταν ένα εξαιρετικά όμορφο παιχνίδι, με υπέροχα εφέ, μαγευτικούς φωτισμούς, δουλεμένες σκιάσεις και καλοσχεδιασμένα 3D models και δεν θα σας πειράξει πως, βλέποντάς τα πλάι πλάι, είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωρίσετε πιο είναι το καινούργιο.

Εκεί που όμως εμφανίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα, είναι στον τομέα του animation. Η EA Canada προχώρησε σε ριζικές αλλαγές σε αυτό τον τομέα και δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μετριότατο. Αν και στο καθαρό gameplay η κίνηση γίνεται ομαλά και αρμονικά, οι δευτερεύουσες κινήσεις των αθλητώ δείχνουν σαν κούκλες από το Muppet Show. Χέρια να κουνιούνται σα να είναι σπασμένα από τον εκνευρισμό, κεφάλι να κουνιέται σαν κοκοράκι στο κοτέτσι και άλλες τέτοιες…ομορφιές μάλλον καταστρέφουν το interaction παρά το βελτιώνουν. Ευτυχώς, δεν είναι όλες οι αλλαγές αρνητικές.

Το θετικό στο νέο animation είναι πως ανάλογα με τον αθλητή που έχετε στην κατοχή σας, θα δείτε και τις διαφορετικές κινήσεις για τις οποίες είναι γνωστός. Τα εφέ του πάγου δείχνουν πιο αληθινά από ποτέ, τα physics στη μάχη για το puck είναι εξαιρετικά και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η προσθήκη destruction physics περιβάλλοντος, καθώς το τζάμι πλέον ραγίζει αν δεχθεί ένα καλοζυγισμένο χτύπημα, ενώ και το ίδιο το τέρμα μπορεί να καταστραφεί. Ο ηχητικός τομέας ακολουθεί τα ίδια εξαιρετικά επίπεδα με πέρσι, με τα ηχητικά εφέ του γηπέδου και του κοινού να ακούγονται κρυστάλλινα και το σχολιασμό να ξεπερνάει ακόμα και τον περσινό και να διατηρείται στην κορυφή κάθε αθλητικού παιχνιδιού!

Μπαλέτο στον πάγο – Gameplay

Βεβαίως, ένα αθλητικό παιχνίδι κρίνεται κυρίως με βάση το gameplay του και εκεί είμαστε χαρούμενοι να πούμε πως το NHL 12 λάμπει για άλλη μια χρονιά με μια πληθώρα modes για κάθε γούστο και διάθεση. Practice, Shoot-out, Season αλλά και το εκπληκτικό manager τμήμα Ultimate Hockey League είναι εδώ, με πάρα πολύ περιεχόμενο, μικρές βελτιώσεις και στιβαρό σχεδιασμό. Το Ultimate Team δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε ομάδες άλλων παικτών και να παίξετε εναντίον τους σε offline περιβάλλον.

Το Be A Pro έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερη την ανάγκη να χρησιμοποιείτε όλους τους αθλητές σας για να μην βαριούνται στον πάγκο, αλλά και τη δυνατότητα να δείτε ή / και παίξετε όλο τον αγώνα live για να έχετε εσείς το πρώτο χέρι στο πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι. Μια ακόμα αλλαγή στο συγκεκριμένο mode έχει να κάνει με το multiplayer τμήμα του τίτλου, καθώς επιτέλους έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε σε ποια θέση θα παίζει ο εκάστοτε αθλητής, βοηθώντας να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανά πάσα στιγμή.

Η EA Canada, όμως, δεν έμεινε στο υπεραρκετό υλικό που είχε είδη στο παιχνίδι της, αλλά προχώρησε στην προσθήκη δύο ακόμα νέων modes, του Winter Classic και του Be A Legend. Στο πρώτο έχετε τη δυνατότητα να παίξετε single match με μία άλλη ομάδα στο γνωστό ανοιχτό γήπεδο του Heinz Field, προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να απολαύσετε αυτό το χειμερινό σπορ στο φυσικό του περιβάλλον, με χιόνι να πέφτει τριγύρω και χιλιάδες οπαδούς να χοροπηδάνε με τα κασκόλ και τα σκουφάκια τους. Στο δεύτερο, μπορείτε να μπείτε στο ρόλο ενός από τους θρυλικούς παίκτες του αθλήματος και να καθοδηγήσετε την καριέρα και τα παιχνίδια τους.

Σε γενικό βαθμό λοιπόν, το NHL 12 προσφέρει εξαιρετικά πολύ υλικό για τους υποψήφιους αγοραστές, υλικό βελτιωμένο από τα προηγούμενα χρόνια και ικανό να σας κρατήσει απασχολημένους για πάρα πολλούς μήνες.

{PAGE_BREAK}

Περνώντας στον τομέα του καθαρού gameplay τώρα, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ όπως πέρσι. Η κίνηση, το σύστημα πάσας, η δυνατότητα να χτυπηθείς με τον αντίπαλο είναι ακριβώς όπως πέρσι, αλλά με μια ελαφριά βελτίωση και προσφέρουν καταιγιστικά matches και πολλά πονεμένα σαγόνια! Ο γνωστός βραχνάς της σειράς, όμως, ήταν η προβληματική της Α.Ι. που συχνά κατέστρεφε την εμπειρία με τις παλαβές επιλογές της. Η EA Canada είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό πως όλο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του παιχνιδιού είχε μελετηθεί προσεκτικά και πως θα κατάφερνε φέτος να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία που οι παίκτες αναζητούσαν. Και σε ένα σημείο το κατάφερε περίτρανα.

Οι αθλητές δεν δουλεύουν πλέον σαν "μαγνητάκια" στο ταμπλό και αντί να τρέχουν απλά προς την κατεύθυνση του puck, προσπαθούν να "διαβάσουν τη φάση" και να προχωρήσουν προς το σημείο που ΘΑ πάει  το puck στην εξέλιξη της φάσης. Σημαντική είναι και η μεγάλη βελτίωση στον τερματοφύλακα, ο οποίος πλέον και θα αμυνθεί ενάντια στους επιτιθέμενους αθλητές, αλλά και θα είναι αρκετά πιο δραστήριος. Η άμυνά σας δεν είναι πλέον ο εξωτερικός θεατής καθώς δρα πολύ πιο δυναμικά στις φάσεις και μπορείτε επιτέλους να βασιστείτε στους συμπαίκτες σας. Από την άλλη, αυτές οι αλλαγές στην άμυνα ανέδειξαν ορισμένα προβλήματα του συστήματος επίθεσης. Με την πρώτη να έχει σοβαρέψει, πλέον το μεθοδικό κατέβασμα του puck μπλοκάρετε υπερβολικά εύκολα και το παιχνίδι μπορεί να οδηγηθεί σε "κλωτσοπατινάδα" μέχρι να καταφέρετε να ρίξετε ένα σουτ.

Αξίζει η αγορά του; – Τελικά Συμπεράσματα

To NHL 11 ήταν κατά γενική ομολογία το καλύτερο παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ για το χόκεϊ. Αποτέλεσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία για την ΕΑ, με εκατομμύρια πωλήσεις από ευχαριστημένους παίκτες και δεκάδες βραβεία από το σύνολο του παγκόσμιου Τύπου. Το να καταφέρει λοιπόν η EA Canada να φτάσει και να ξεπεράσει τον περσινό της θρίαμβο, ήταν μια μάλλον ηράκλεια προσπάθεια. Παρόλα αυτά, το NHL 12 είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής ανάμεσα στα παιχνίδια, καθώς μπορεί να υστερεί στο animation, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους τομείς το παιχνίδι δείχνει βελτιωμένο του προκατόχου του.

 

Από την άλλη, όλες οι προσθήκες, βελτιώσεις και αλλαγές μπορεί να προσφέρουν έναν καλύτερο τίτλο αλλά αυτό παραμένει στα σημεία. Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά καινούργιο σε σύγκριση με το περσινό παιχνίδι και αν δεν σας άρεσε το περσινό, δύσκολα θα καταφέρει να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον η έκδοση του 2012. Για όσους, από την άλλη, είναι λάτρεις του σπορ, αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι με πολύ υλικό και ολόφρεσκα ρόστερ ομάδων και είναι σίγουρο πως θα… ξύσετε πολύ πάγο μαζί του.

Αλέξανδρος Μιχαλιτισιάνος

Exit mobile version