The Binding of Isaac

Ο Θεός έχει ένα σχέδιο για όλους μας…

Μπορεί να μην το παρουσιάσαμε όταν πρωτοκυκλοφόρησε για PC σε ψηφιακή μορφή, αλλά μετά την προ ολίγων μηνών διάθεσή του στα καταστήματα μέσα από μια ειδική retail έκδοση, πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα να επανορθώσουμε. Άλλωστε, πρόκειται για ένα από εκείνα τα "διαμάντια" της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, που χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται μπροστά μας.

Το Σεπτέμβριο του 2011, οι Edmund McMillen και Florian Himsl κυκλοφόρησαν το The Binding of Isaac, ένα ανεξάρτητο, top-down 2D action-adventure παιχνίδι, που σήμερα έχει καταφέρει να είναι ένας από τους τίτλους με τα περισσότερα "κατεβάσματα" στην υπηρεσία Steam της Valve. Και αν το όνομα "Edmund McMillen" χτυπάει καμπανάκι στη μνήμη σας, είναι γιατί πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τον Οκτώβριο του 2010, μας χάρισε με τον Tommy Refenes το εξαιρετικό -αλλά και "παλούκι"- Super Meat Boy.

Το όνομα, αλλά και η πλοκή του The Binding of Isaac βασίζονται στη "Θυσία του Ισαάκ". Πρόκειται για μία ιστορία από την Παλαιά Διαθήκη, στην οποία ο Θεός ζητάει από τον Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του -τον Ισαάκ- για να δοκιμάσει την πίστη του. Στο παιχνίδι χειριζόμαστε αρχικά τον Ισαάκ, ένα γυμνό παιδάκι που έχει πλαντάξει στο κλάμα. Δικαιολογημένα τα δάκρυα, βέβαια, μιας και η μητέρα του έχει λάβει ένα μήνυμα από το Θεό, ο οποίος ζητάει τη ζωή του γιου της ως απόδειξη της πίστης της. Έτσι, ο κακόμοιρος Ισαάκ δραπετεύει στο υπόγειο του σπιτού του, προκειμένου να ξεφύγει. Αλλά τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο, που να μη μπορεί να γίνει χειρότερο…

Το υπόγειο αποτελείται από πατώματα, τα οποία με τη σειρά τους περιέχουν συνδεόμενα μεταξύ τους δωμάτια, αποτελούμενα από κάθε λογής τέρατα και αντικείμενα. Στο τέλος κάθε πατώματος, μας περιμένει ένας αρχηγός, τον οποίο και πρέπει να εξοντώσουμε για να προχωρήσουμε. Η βασική επίθεση του Ισαάκ είναι τα δάκρυα, τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε με συγκεκριμένα αντικείμενα που βρίσκουμε διάσπαρτα στα τυχαία αναπαραγόμενα dungeons του παιχνιδιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας αποκτούμε βόμβες, κλειδιά και διάφορα άλλα αντικείμενα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Ωστόσο, όταν χάσουμε όλες τις καρδιές μας, χάνουμε και ό,τι έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και το καλύτερο; Ξεκινάμε την περιπέτειά μας από την αρχή, αφού για save ούτε λόγος.

Το The Binding of Isaac είναι κατά γενική ομολογία ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι, που απαιτεί δεξιότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πάρα πολύ εθιστικό. Θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να σκέφτεται πόσο υπέροχο είναι, αλλά θα υπάρχουν και στιγμές που θα θέλετε να σπάσετε την οθόνη του υπολογιστή σας από τα νεύρα. Ίσως γιατί πολύ σημαντικό κομμάτι στον τίτλο παίζει ο παράγοντας τύχη, αφού ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχετε φτάσει μετά κόπων και βασάνων -και βρισιών- τα αντικείμενα εμφανίζονται εντελώς τυχαία.

Με απλά λόγια, μην περιμένετε όταν πετυχαίνετε κάτι αξιομνημόνευτο στο παιχνίδι, να έχετε και την ανάλογη ανταμοιβή. Αυτό, αν και μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους από το να ασχοληθούν μαζί του, σε πεισμώνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να σε κάνει καλύτερο. Αλλά, για να πούμε και την αλήθεια, μέχρι να γίνουμε εμείς καλύτεροι, ο υπολογιστής είχε ήδη μετατραπεί σε σάκο του μποξ.

Τα γραφικά του The Binding of Isaac είναι πολύ όμορφα και χαριτωμένα, αλλά όταν γίνονται εκρήξεις το frame rate πέφτει, αν και ελάχιστα. Επίσης, το παιχνίδι κολλάει κάποιες φορές όταν εμφανίζονται πολλοί εχθροί ταυτόχρονα στην οθόνη. Κάθε power-up αλλάζει την εμφάνιση του Ισαάκ και των άλλων unlockable χαρακτήρων, ενώ κάθε μοναδικό τέρας μάς δίνει από τη μορφή του να καταλάβουμε με τί έχουμε να κάνουμε -εν αντιθέσει με τα περισσότερα αντικείμενα, που ανακαλύπτουμε τις ευχάριστες ή δυσάρεστες ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα. Στον τομέα του ήχου, επίσης έχει γίνει καταπληκτική δουλειά, με τα ηχητικά εφέ να είναι πολύ καθαρά και να προκαλούν άπειρο γέλιο. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το επίσημο soundtrack μπορείτε να το αγοράσετε, μέσω Steam, στην τιμή των €0.99.

Εν κατακλείδι, το The Binding of Isaac είναι ένα άκρως εθιστικό, με μοναδικό χιούμορ και ανεπανάληπτο replay value παιχνίδι, αλλά όχι για όλους, λόγω του μινιμαλιστικού στυλ και της μεγάλης δυσκολίας που το διακρίνει. Επιπροσθέτως, πιστεύουμε πως θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο και πιο διασκεδαστικό, αν διέθετε Co-Op mode -ένα θέμα που θα διορθωθεί στο επερχόμενο remake για PC και κονσόλες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στην τωρινή έκδοση. Όπως και να ‘χει, θεωρούμε πως αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, ειδικά από τη στιγμή που κοστίζει στο Steam μόλις €4.99. Και αν το λατρέψετε τόσο πολύ όσο εμείς, τότε η αγορά του πακέτου επέκτασης "Wrath of the Lamb" με €1.99 επιπλέον, αποτελεί μονόδρομο.

Δημήτρης Ζουμάς

Το thread του The Binding of Isaac στο forum

Exit mobile version