Farming Simulator 2013

Αγρότης μόνος ψάχνεται…

Φανταστήκατε ποτέ τον εαυτό σας, ως gamer, να αναλαμβάνετε χρέη αγρότη; Ε, λοιπόν, το πόνημα της γερμανικής εταιρίας Giant Software, ονόματι Farming Simulator, είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Δηλαδή, να ξυπνήσει τις αγροτικές ορέξεις σας, αν ποτέ είχατε. Θέλετε να πείτε ότι δεν είχατε ποτέ την περιέργεια, έστω μέσω ενός βιντεπαιχνιδιού, να οργώσετε ένα χωράφι, να οδηγήσετε μια πρέσα και υπομονετικά να μαζέψετε τη σοδειά σας;

Μας φαίνεται αδιανόητο αν το σκεφτήκατε ποτέ και αν δεν το σκεφτήκατε το παρακάτω κείμενο θα σας λύσει όποια απορία είχατε για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα "Farming Simulator". Το φαινόμενο που έχει βάλει αναρίθμητους YouΤubers ανά τον κόσμο να σπάνε πλάκα ή ακόμη και να ασχολούνται σοβαρά μαζί του, σε "let’s Play” βίντεο, και έχει καταφέρει να σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις.

Και πείτε ότι έχετε την όρεξη να ασχοληθείτε με έναν αγροτικό προσομοιωτή, γιατί σας τρώει η περιέργεια αφού είδατε το βιντεάκι που σπάγανε πλάκα στο Youtube. Μόνο που η περιέργεια θα σας κοπεί από το πόσο κακόγουστο μπορεί να είναι το menu του Farming Simulator 2013. Και αν προσπεράσετε το πρώτο δυσοίωνο αεράκι, αυτό το αεράκι που σε προϊδεάζει για το πόσο κακό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, τότε θα βρεθείτε μπροστά στo tutorial του παιχνιδιού.

Μάλλον πρόκειται για ένα από τα πιο χρονοβόρα tutorials που έγιναν ποτέ. Ενδεικτικά, τα 16 μέρη του tutorials χρειάστηκαν παραπάνω από δυο ώρες για να ολοκληρωθούν. Προφανώς, οι Γερμανοί developers δεν μπήκαν καν στο κόπο να αναπτύξουν ένα σωστό σύστημα χειρισμού και απέτυχαν παταγωδώς στο να κάνουν σωστό button mapping από την PC στην Xbox 360 έκδοση, που είχαμε την τύχη-ατυχία να παίξουμε.

Μάθαμε επιτέλους τον βασικό πυλώνα του χειρισμού και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την πολυπόθητη καριέρα αγρότη που είχαμε ως gaming ονείρωξη. Στο normal mode, ως ιδιοκτήτης μιας ευρωπαϊκής προλεύσεως φάρμας, ξεκινάτε με ένα πενιχρό εισόδημα στο χέρι και με 100.000 χρέος, με σκοπό να το ξεπληρώσετε πουλώντας ευλογημένο σιταράκι και καλαμποκάκι του θεού. Στο hard mode ξεκινάτε από το μηδέν, χωρίς κανένα εισόδημα και βουτηγμένος στα διπλάσια χρέη, έχοντας όμως μια πιο εύφορη φάρμα στην αμερικανική ύπαιθρο, που αποτελεί μάλιστα το νέο περιεχόμενο της "κονσολίστικης" έκδοσης του Farming Simulator 2013.

Για κακή τύχη της Giant Software, ο όρος "simulator” που φέρει το πόνημά της θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον τίτλο του. Και εξηγούμαστε. Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, που έχουν τις ρίζες τους στον πυρήνα του gameplay του. Όταν θελήσετε να οργώσετε ένα χωράφι θα σας πάρει αρκετή ώρα, όχι επειδή κινείστε αργά λόγω του τρακτέρ, αλλά γιατί θα παλεύετε να κρατήσετε ίσιο το τιμόνι, καθώς δεν πρόκειται για κάποια προσομοίωση του χωμάτινου εδάφους που προκαλεί αναταράξεις στο όχημα, αλλά για σοβαρό πρόβλημα στο χειρισμό.

Ακόμη, είτε οδηγείτε ένα τρακτέρ είτε μια κομπίνα ή ένα καλλιεργητικό μηχάνημα, δεν θα νιώσετε καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους στο χωράφι, μιας και θα αισθανθείτε ότι χειρίζεστε κουβάδες διαφορετικών χρωμάτων. Προσομοίωση – Κακή δουλειά: σημειώσατε «2». Δύσκολη η ζωή του αγρότη, και το Farming Simulator από τη πλευρά του μας το δίνει να το αντιληφθούμε από την ανάποδη. Θα ήταν αποδεκτό αν υπήρχε η κούραση στους εργάτες που μπορούμε να προσλάβουμε, όμως αυτοί δουλεύουν όλη μέρα και όλη νύχτα σαν ακούραστα ρομποτάκια.

Να φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν εποχές που θα καθορίζουν το τι θα σπείρουμε και πότε θα κάνουμε συγκομιδή, ένα απέραντο καλοκαίρι σκεπάζει τις καιρικές συνθήκες του τίτλου, οι οποίες περιορίζονται στην περιστασιακή βροχή. Και αν πούμε ότι προσπερνάμε το πέμπτο-έκτο ατόπημα όσον αφορά την προσομοίωση, εδώ δεν υπάρχουν ζωντανά για να θρέψουμε! Ναι, σωστά διαβάσατε, ούτε γουρουνάκια ούτε αγελαδίτσες να ταΐσουμε. Γιατί η εκτροφή ζώων είναι τρε μπανάλ για τα γούστα της Giant Software.

{PAGE_BREAK}

Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, πως ο τίτλος έχει μια τεράστια γκάμα αυθεντικού αγροτικού εξοπλισμού και οχημάτων από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου, που θα ζήλευε και η 24η "Agrotica”. Το μόνο σημείο όπου γίνεται πραγματική εξομοίωση είναι η διαδικασία και τίποτα παραπάνω. Οργώστε με το αλέτρι, σπείρετε σιτάρι βαμβάκι και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, περιμένετε να καλλιεργηθεί σωστά, ρίξτε ενδιάμεσα το κατάλληλο λίπασμα και προχωρήστε στη συγκομιδή με το άροτρο.

Ύστερα, φορτώστε τη σοδειά σας σε μια καρότσα, οδηγήστε στην πόλη και πουλήστε το στον έμπορο. Ξανά και ξανά θα επαναλαμβάνετε τα ίδια quests. Έτσι, θα χτίσετε αργά και βασανιστικά την αγροτική αυτοκρατορία σας, της οποίας μπορείτε μάλιστα να παρακολουθείτε την εξέλιξη στο χρηματιστήριο, μέσω του PDA.

Στα του τεχνικού τομέα η κατάσταση είναι τόσο κακή, σε σημείο που γυρνάμε μια γενιά πίσω. Ο τίτλος της Giant μοιάζει σα να πρόκειται για ένα κακό HD remake από την εποχή του PS2. Ρηχές επιφάνειες, textures που από μακριά κιόλας φαίνονται ότι είναι jpeg κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, και οχήματα, που παρόλο που είναι licensed, κάνουν το NFS Underground 2 να μοιάζει με φετινό τίτλο. Εν ολίγοις, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν οικτρό -από όλες τις απόψεις- οπτικό τομέα.

Ηχητικά, το FS 2013 δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε έναν map editor, δηλαδή ούτε background μουσική (μόνο στο μενού υπάρχει και θα σας θυμίσει βόλτες στου διαδρόμους super market), ούτε κάποιου είδους περιβαλλοντικός ήχος υπάρχει ώστε να μας τοποθετήσει επιτυχώς στο κλίμα της αγροτικής ζωής. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα ζωής στην εξοχή και θα το διαπιστώσετε όταν θα καταλάβετε ότι δεν ακούγονται ούτε καν πουλιά που κελαηδούν!

Μιας και το κείμενο αρχίζει να γίνεται αρκετά μεγάλο, θα το διακόψουμε κάπου εδώ για να σας πληροφορήσουμε, εν ολίγοις, ότι το Farming Simulator 2013 δεν πετυχαίνει πουθενά το σκοπό του, που είναι να προσομοιώσει στο έπακρο το πώς θα ήταν αν μπαίναμε στο ρόλο της δύσκολης ζωής ενός αγρότη. Άντε γιατί πολύ άφησα τον χαρακτήρα μου στο GTA Online να περιφέρεται μόνος στους δρόμους του Los Santos…

Κυριάκος Στεργιάδης

{nomultithumb}

Exit mobile version