Video με εντυπώσεις και σχολιασμό από όσα είδαμε στο launch event.

Για ακόμα μια φορά εκτός συνόρων βρέθηκε το GameOver.gr, αφού η έναρξη του Νοεμβρίου μάς βρήκε εν πτήσει προς Λονδίνο. Στην πρωτεύουσα της Βρετανίας βρεθήκαμε, λοιπόν, μετά από πρόσκληση της Sony, ούτως ώστε να είμαστε παρόντες σε ένα "launch event" που ήταν αφιερωμένο στο PlayStation 4 Pro, τη νέα, αναβαθμισμένη έκδοση του PlayStation 4. Σε αυτήν την εκδήλωση, που έλαβε χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πόλης Camden, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ομιλίες από σημαντικά στελέχη της Sony (και από τον Consumer Electronics τομέα, και, φυσικά, από την Sony Interactive Entertainment), τα οποία μίλησαν για το μέλλον του PlayStation και το όραμα που έχουν για αυτό, τις νέες τεχνολογίες που φέρνει στο προσκήνιο το PS4 Pro, καθώς και το πώς αυτή η "ενδιάμεση γενιά" θα προσφέρει κάτι καλύτερο στους gamers.

Για το PS4 Pro έχουμε μιλήσει στο GameOver.gr αρκετές φορές, και μετά την πρώτη μας επαφή μαζί του, πίσω τον Σεπτέμβριο, στο launch event που έγινε στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε πολλές από τις εκπομπές μας. Έχουμε πει ότι η ύπαρξή του και μόνο είναι κάτι πρωτόγνωρο για το console gaming και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αλλάξει ένα status quo που ισχύει εδώ και 40 σχεδόν χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, να χαθεί η σιγουριά από πλευράς καταναλωτή -και δη, console gamer- ότι αγοράζει μια φορά κάτι, αυτό το "κάτι" θα παίζει απροβλημάτιστα τα πάντα για μια πενταετία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην επόμενη γενιά hardware για νέες και καλύτερες εμπειρίες.

PlayStation family

Δεν ξέρουμε τελικά αν αυτό το καθεστώς τίθεται σε κίνδυνο ή όχι με το PS4 Pro. Σίγουρα προκαλεί ανησυχία και μάς "βγάζει" (με το "μας" αναφερόμαστε σε όσους μεγάλωσαν με αυτού του είδους το hardware και είναι κατά κύριο λόγο, console gamers) από την comfort zone μας, παίρνοντας μακριά μας ένα μεγάλο πλεονέκτημα που υπήρχε σε σχέση με τους PC gamers: το γεγονός πως έχουμε μια συσκευή "plug 'n' play" στο σαλόνι, που δεν θα χρειαστεί ποτέ αναβαθμίσεις -πάντα με το τίμημα της παρωχημένης τεχνολογίας να πλανάται πάνω από την τηλεόρασή μας ως φάντασμα, βέβαια... Μάλλον αυτό είδε η Sony, αφού οι εποχές άλλαξαν, και αποφάσισε να μην επιτρέψει το χάσμα αυτό να ανοίγει μήνα με το μήνα ή χρόνο με το χρόνο. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρείας, ο στόχος είναι το PlayStation να είναι πάντα "up-to-date" προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές gaming εμπειρίες και υψηλή τεχνολογία.

Το PS4 Pro, λοιπόν, είναι η υλοποίηση αυτής της "up-to-date" λογικής, όντας εφοδιασμένο με περισσότερη RAM μνήμη σε σχέση με το αρχικό μοντέλο (9GB από τα 8GB του "απλού" μοντέλου), και μια σημαντικά αναβαθμισμένη GPU, που είναι σε θέση να προσφέρει 4K gaming (upscaled τις περισσότερες φορές), με σαφώς βελτιωμένα οπτικά εφέ και πολύ καλύτερη ροή στα παιχνίδια (τα γνωστά "frames per second" που διαβάζει το μάτι καθώς παίζουμε), καθώς επίσης και το πολυδιαφημισμένο HDR. Και παίζοντας πολλά από τα παιχνίδια που θα είναι εφοδιασμένα με βελτιώσεις ("day 1 enhancment patches", λέγονται αυτές) από την πρώτη ημέρα διάθεσης του PS4 Pro στην αγορά (στις 10/11), διαπιστώσαμε ότι το νέο μοντέλο όντως προσφέρει όσα είχαν αναφερθεί στο παρελθόν από τους ανθρώπους της Sony. Το Ratchet & Clank φαντάζει άλλο παιχνίδι σε 4K και 60 fps, το ίδιο και το The Last of Us, το Second Son First Light είναι ένα εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο χρωμάτων και λάμψεων, που δύσκολα θα βρείτε σε άλλο σύγχρονο παιχνίδι. Στο Rise of the Tomb Raider (που έτσι και αλλιώς είναι πανέμορφο) βλέπεις κάθε λεπτομέρεια στο σώμα της Lara αφού τα πάντα επάνω στις υφές έχουν πια όγκο, οι φωτισμοί στο Uncharted 4 είναι φωτορεαλιστικοί, με όλη τη σημασία της λέξης. Τα ίδια έχουμε να πούμε σχεδόν για κάθε ένα από τα 10 και πλέον παιχνίδια που είδαμε στην εκδήλωση.

IMG 2701

"Και τι ακριβώς αλλάζει αυτό στην εμπειρία που αποκομίζουμε;". Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα παιχνίδια είναι τα ίδια, αφού κανένα από αυτά που δοκιμάσαμε δεν είχε να προσφέρει κάτι έξτρα σε σχέση με τις αρχικές εκδόσεις τους πέρα από τις οπτικές βελτιώσεις, οι οποίες τα απογειώνουν μεν, αλλά ενδεχομένως αυτές οι βελτιώσεις να μην αρκούν για να δικαιολογήσουν το άλμα στη... "μεσοεπόμενη" γενιά. Αρκούν; Εδώ υπεισέρχεται στην εξίσωση το κριτήριο του καθενός και το αν είναι σε θέση (ή αν θέλει) να επενδύσει σε high end τεχνολογία. Διότι, κακά τα ψέματα, παίζοντας The Last of Us σε 4Κ με 60 fps και μετά βλέποντας το παιχνίδι να τρέχει στο PS3, σε πιάνει κατάθλιψη και νιώθεις ότι η μυωπία σου ανέβηκε 5 βαθμούς. Όμως, αλλάζει αυτή η οπτική βελτίωση το αποτέλεσμα που προσφέρει το The Last of Us και το πόσο σπουδαίο είναι έτσι και αλλιώς; Δύσκολες ερωτήσεις που απαιτούν ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Τα γραφικά είναι αυτά που κάνουν το παιχνίδι; "Όχι" είναι η άμεση, ενστικτώδης απάντηση. Μπορούν τα βελτιωμένα γραφικά, όμως, να βελτιώσουν ένα παιχνίδι; Μάλλον ναι, θα λέγαμε, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μείνει στην τεχνολογία του PlayStation2, μια χαρά ήταν τα God of War και Final Fantasy X τότε.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, βέβαια. Δεν είναι "άσπρο-μαύρο". Τουναντίον. Είναι πολύπλοκα, έχουν να κάνουν με τις γενικότερες εξελίξεις στην τεχνολογία, που τρέχουν με ρυθμούς... Usain Bolt και υποχρεώνουν κάθε μέσο που βασίζεται επάνω στην τεχνολογία να κάνει προσπάθειες να μη μείνει πίσω. Έτσι συμβαίνει και με το PS4 Pro, το οποίο είναι, τελικά, μια προσπάθεια αναβάθμισης, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε κινητά (ως επι το πλείστον), αυτοκίνητα, laptop, tablets, ήχο και, τηλεοράσεις. Και μιας και αναφερθήκαμε σε τηλεοράσεις, να πούμε ότι ένας δέκτης 4K, με HDR δυνατότητες, που έχει και ένα πάνελ που αποδίδει παραπάνω από 200 -300 nits φωτεινότητας (τουλάχιστον, όπως λένε και οι γνώστες της AV τεχνολογίας) είναι απαραίτητος για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς είναι σε θέση να προσφέρει το PS4 Pro.

ps4 pro

Για την ώρα μένουμε σε αυτές τις πρώτες σκέψεις. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι από το PS4 Pro μείναμε εντυπωσιασμένοι παίζοντας γνώριμους "φίλους", που όμως έχουν πια ένα εντελώς νέο πρόσωπο. Ωστόσο, θα χρειαστούμε χρόνο, αφενός γιατί ο υπογράφων πριν λίγες ώρες επέστρεψε από το Λονδίνο και η κούραση χτυπάει κόκκινο, αφετέρου διότι σύντομα θα έχουμε ένα PS4 Pro στα χέρια μας, το οποίο θα δοκιμάσουμε εκτενώς (και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί 4K, HDR τηλεόραση για τις δοκιμές μας) με όσα παιχνίδια θα υποστηρίζουν enhanced λειτουργίες και θα πούμε πολλά περισσότερα και στα επερχόμενα Webcasts μας αλλά και σε άρθρο/ video αφού πρώτα θα έχουμε "γράψει χιλιόμετρα" με την κονσόλα και θα έχουμε μια πιο σφαιρική και τεκμηριωμένη άποψη.

Περισσότερα για το PS4 Pro και τα enhanced παιχνίδια του μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο "Vlog" που ετοιμάσαμε εντός του χώρου της εκδήλωσης.

Τσέκαρε το βίντεο

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Γιωργος σαν τον Yoda μιλησες στην εισαγωγη...:D
  Στο Λονδινο,βρισκομαι αυτη τη στιγμη

 • Επειδή είμαι τυχερος που μου έκαναν δωρο ενα PS4 Pro, από μόνος μου δεν υπήρχε περίπτωση να μπω στην διαδικασία να το αγοράσω για τους γνωστούς λόγους, έψαξα αρκετα το θέμα με τις 4K HDR τηλεοράσεις.

  Συγνώμη για το λίγο off topic απλά πήρα αφορμή από αυτά που γράφτηκαν στο άρθρο για τις HDR TVs.

  Τα πράγματα έχουν ως εξής και θα τα αναλύσω όσο πιο απλά γίνεται. Υπάρχουν 3 ειδών HDR.

  1. Το HDR που το κοτσάρουν απλά για να λένε ότι έχει η TV έχει HDR. Συνήθως πρόκειται για panels 8bit. Όπως καταλαβαίνετε δεν αξίζει τον κόπο και το βρίσκουμε συνήθως σε φτηνές 4K τηλεοράσεις.

  2. Το HDR10. Αυτό ειναι το κανονικό HDR. Πρόκειται για panels με 10bit και πολλών nits συνήθως φτάνουν και ξεπερνάνε τα 1000. Εδώ όντως υπάρχει διαφορά και βέβαια η τιμή ανεβαίνει.

  3. Dolby Vision. Ανήκει στην οικογένεια του HDR σαν λογική αλλά είναι ανώτερο. Εδώ πλέον πάμε στα 12bit uncompressed data και πολλά άλλα. Το υιοθετούν σιγά σιγά μεγάλα κινηματογραφικά studios. Η μόνη εταιρία που το προσφέρει στις high end TV της ειναι η LG, οι οποίες υποστηρίζουν και HDR10. Το ένα λοιπόν δεν αποκλείει το άλλο. Από την άλλη η Samsung και η Sony δεν το υποστηρίζουν μέχρι στγμής.

  Επίσης υπάρχει ένα θέμα με το HDMI. Το bandwith του δεν ειναι αρκετό για να υποστηρίξει πλήρως τεχνολογίες όπως το Dolby Vision. Γι'αυτό και ακούγεται ότι θα υπάρξει και καινούργια αναβάθμιση.

  Τέλος μια σημαντική λεπτομέρεια ειναι ο τρόπος που χειρίζονται το HDR τα LCD και τα OLED panels. Στα LCD ουσιαστικά χρησιμοποιούν το brightness για να το πετύχουν ενώ στα OLED το αντίθετο αξιοποιούν το blackness. Τα γράφω απλοποιημένα δεν είναι αυτοί οι ακριβείς όροι.

  Αυτή την στιγμή στην αγορά η πιο "οικονομική" λύση για σωστό HDR10 είναι όπως μπορείτε να μαντέψετε της Sony. Και μάλιστα το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε πριν από λίγο.

  Από εκεί και πέρα θα σας πω κι εγω πρώτες εντυπώσεις την άλλη εβδομάδα που θα έχω το Pro στα χέρια μου.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Erebus
 • Erebus

  πολύ ωραία ενημέρωση... μπράβο... για ποια μοντέλα Sony απευθύνεσαι;;;

 • manosch

  Τα μοντέλα ειναι ολοκαίνουργια και αναφέρομαι στην σειρά XD80 η οποία έχει διάφορα μεγέθη ξεκινάει από 43'' και φτάνει τις 55". Προσωπικά θεωρώ καλύτερα κάποιος αν μπορεί να πάει στις λίγο πιο πάνω τις XD83 και XD85 γιατί έχουν πολύ καλύτερο Motionflow. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η σειρά XD80 δεν κάνει την δουλειά της σωστά.

  Οτιδήποτε σαν τιμή κάτω από αυτες από άλλες εταιρείες όσο έψαξα δεν εχει σωστό HDR λόγω αδυναμίας των panel. Λογικά γι'αυτό τις έβγαλε και στην αγορά τώρα η Sony κοντά με την κυκλοφορία του PS4 Pro ώστε να πουλήσει.

  Επιμένω σε αυτά τα μοντέλα γιατί μην ξεχνάμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο το input lag σε μας τους gamers. Πολλές 4K HDR έχουν gaming mode για να μειώσουν το input lag αλλά μειώνουν παράλληλα και την απόδοση της εικόνας. Τα συγκεκριμένα μοντέλα της Sony δεν έχουν τέτοιο θέμα από ότι αναφέρουν στο ιντερνετ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ψάξετε στο internet υπάρχουν κριτικές και λεπτομέρειες σε sites και στο reddit.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Erebus
 • Θα πουλησει σα ζεστο ψωμακι.

 • katamaran

  Σε ποιους ;

Τελευταία Σχόλια

Επιτέλους το GOTY 2017 έρχεται και στο Playstation 4!!
Εκτός και αν βγάλουν και Psone Classic Pro αργότερα με περισσότερα παιχνίδια, dual shock και κρατηθε...
Το θεωρώ πραγματικό άθλο από ολόκληρη την τερατώδη συλλογή του Psone να βγάλεις mini και οι 10 από τ...
Ωραιο το "τυρακι" της ΜS αλλα εγω προσωπικα δεν θα εδινα ουτε μισο cent για "αερα κοπανιστο"!
Νομίζω μετά την δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία η 4Α μετακίνησε αρκετά άτομα στην Μάλτα, που είναι σ...
Με τόσα προσθέτει, καθιστά πολύ συμφέρουσα τη μηνιαία συνδρομή. Ειδικά από τα καινούρια που είναι να...
Για Ελλάδα κάνει 250 + 28 ταχυδρομικά = 278. Τώρα αυτό αλλάζει δυναμικά αν σταλεί απο εκτός ΕΕ. Δηλα...
Προχειροδουλειά εντελώς,δεν αξίζει.Μόνο για τη νοσταλγία θα το πάρει ο κόσμος.Ας ελπίσουμε πως χακάρ...
Βρήκα το παιχνίδι χθες σε προσφορά στο psstore και μπήκα να διαβάσω το review πριν το αγοράσω. Νίκο ...