Φτιαγμένο από πραγματικές αναμνήσεις...

...στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς η εποχή της Amiga είναι πλέον μακρινή και η έλλειψη internet τα χρόνια εκείνα, έκανε την ενημέρωση προσιτή μοναχά μέσω των περιοδικών και αφιερωμάτων όπως αυτό εδώ. Όσο κι αν διαβάζαμε τότε, σίγουρα κάποια πράγματα δεν έφτασαν ποτέ στα μάτια και τ’ αυτιά μας και σίγουρα θα βρεθούν αναγνώστες που θα έχουν να συμπληρώσουν μικρής ή μεγάλης σημαντικότητας λεπτομέρειες. Νιώστε ελεύθεροι να το κάνετε.

Ας ταξιδέψουμε όμως στο 1986 και σε μια έκθεση-παρουσίαση της Commodore στο Los Angeles. Εκεί, γνωρίζοντας ότι τα παιχνίδια στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ για τη συνέχεια) βρίσκονταν σε πρωτόγονο στάδιο, η δημοφιλής εταιρία παρουσίασε το Defender Of the Crown, ένα παιχνίδι που, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδημόνων τότε, είχε πραγματικά γραφικά και ήχο. Τι εννοούσαν; Σκεφτείτε ότι στους IBM-compatibles (πρόγονους των σημερινών PCs) το καλύτερο οπτικά παιχνίδι ήταν το King’s Quest, ενώ στα Macintosh οι επιλογές αποτελούνταν από τάβλι, ντάμα και… Risk. Το Defender Of the Crown συνόδευε την πρώτη Amiga, την Amiga 1000 - κι έκανε πάταγο.

Amiga retrospective image 01

Ας σημαδέψουμε όμως την χρονομηχανή λίγα χρόνια πιο πίσω, στο 1983 και συγκεκριμένα στις μέρες μετά το Κραχ. Τότε, ένα γκρουπ κατασκευαστών πήρε ένα δάνειο από την Atari για να αναπτύξει ένα gaming μηχάνημα τύπου κονσόλας. Το Κραχ τους τρόμαξε και άλλαξαν προσανατολισμό: αντί για gaming, έστρεψαν την περιγραφή στο... multi-tasking, multi-media personal computer, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό την εποχή εκείνη. Το project έφερε το κωδικό όνομα “Lorraine” για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας και η ομάδα που το ανέπτυξε ονομαζόταν Amiga Corporation.

Στη CES (Consumer Electronics Show) του 1984 στο Σικάγο, η εν λόγω εταιρία παρουσίασε το δημιούργημά της προς προσέλκυση χορηγών κι επενδυτών. Ο πολύς Steve Jobs το απέρριψε, λέγοντας ότι “περιέχει πάρα πολύ hardware”. Τελικά, η εταιρία που γοητεύτηκε ήταν η Commodore, που είχε μείνει ορφανή από τον ηγέτη της, Jack Tamriel, (μιας και αυτός αποφάσισε να μεταπηδήσει στην Atari) και στα κρύα του λουτρού από πολλά στελέχη της που τον ακολούθησαν. Μένοντας χωρίς πλάνο, χωρίς hardware, χωρίς - ουσιαστικά - μέλλον, η Commodore αποφάσισε να ποντάρει στην Amiga. H συμφωνία έκλεισε, το δάνειο ξεπληρώθηκε και το θαύμα βγήκε στην παραγωγή.

Amiga retrospective image 05

Το 1985 κυκλοφόρησε η Amiga 1000. Ένα Desktop μηχάνημα που φορούσε τον επεξεργαστή 68000 της Motorola στα 7 MHz (τώρα μετράμε σε GHz, σωστά;) κι ήταν εξοπλισμένο με τη μαγεία της εποχής: τα ξεχωριστά chipsets Agnus, Paula και Denise, τα οποία χειριζόντουσαν κατ’ αποκλειστικό τρόπο γραφικά, ήχο και μνήμη αντίστοιχα. Ας αφήσουμε τα πολλά specs για αργότερα κι ας επικεντρωθούμε στο impact. Η Amiga 1000 είχε business προσανατολισμό, αλλά ήταν εξοπλισμένη με τεράστια εργαλεία στον τομέα των γραφικών και του ήχου. Διέθετε, δε, λειτουργικό το οποίο λειτουργούσε σε περιβάλλον GUI (Graphic User Interface) κι ελεγχόταν με standard ποντίκι.

Κάπως έπρεπε να παρουσιασθούν όλα αυτά τα καλούδια και το Defender of the Crown πέτυχε την αποστολή του. Όλοι είδαν και θαύμασαν την πρωτοποριακή τεχνολογία του υπολογιστή. Όμως το πουριτανιστικό mentality της εποχής αποτύγχανε να συνδυάσει ένα business μηχάνημα των 2.500$ (ω, ναι!) με... γραφικά και ήχο. Το marketing (που αποδείχθηκε αχίλλειος πτέρνα της Amiga μετά από χρόνια) απέτυχε με τη σειρά του να ορίσει ένα νέο πλαίσιο ύπαρξης για το μηχάνημα που… “ήρθε από το μέλλον”. Αντίθετα, έσπασε τα προϊόντα της εταιρίας σε high-end business model, δηλαδή την Amiga 2000, και σε low end home computer, την Amiga 500.

Amiga retrospective image 04

To να μιλάει κάποιος κάτοχος για την Amiga 500, είναι σα να μιλάει για τη μάνα του. Η αρχική της τιμή ήταν τότε 700$, όσα δηλαδή είχε το PS3 στο launch του και σκούζαμε όλοι. Όμως αυτό δεν την εμπόδισε στο παραμικρό. Διέθετε τον ίδιο επεξεργαστή, τα ίδια “μαγικά” τσιπάκια, 512KB μνήμης κι εσωτερικό floppy drive. Ακριβέστερα, όλα ήταν εσωτερικά, σε μια συσκευή που περιείχε chipset και πληκτρολόγιο σε ένα σώμα. Στα ντουζένια του (HAM mode) απέδιδε 4096 χρώματα επί της οθόνης σε 640Χ256 ανάλυση και 4-κάναλο 8-bit ήχο σε στερεοφωνική απόδοση, την οποία εξήγαγε μέσω RCA βυσμάτων κι επέτρεπε multitasking μέσω του Workbench λειτουργικού του. Είχε δύο εξόδους για standard Atari Joystick και μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και σε τέσσερα floppy drives σε chain διαρύθμιση.

Υπέρμετρα επεκτάσιμη, είχε σειριακή και παράλληλη θύρα, standard SCART έξοδο για αναπαραγωγή εικόνας και ομοαξονικό καλώδιο RF για υποστήριξη παλαιότερων monitors. Στο κάτω μέρος υπήρχε καταπακτή για επέκταση μνήμης, ενώ στο πλάι μια άλλη σκεπαστή θύρα για εξωτερικό σκληρό δίσκο ή δυνατότερο επεξεργαστή. Αυτός μπορεί να ήταν είτε της 68ΧΧΧ γενιάς της Motorola, είτε της 80ΧΧΧ σειράς της Intel μέσω εξομοίωσης (!). Επιπλέον, όλα τα τσιπάκια ήταν “κουμπωτά”, γεγονός απίστευτο για budget μηχάνημα, κάτι που επέτρεπε την άμεση κι εύκολη αντικατάσταση όλων ή τμήματος των chipsets προς αναβάθμιση ή επισκευή.

Amiga retrospective image 02

Τι σήμαιναν όλα αυτά το 1987; Την ευχή και κατάρα της Amiga: games, κάτι που της έδωσε τη ρετσινιά της παιχνιδομηχανής, και που κρατάει μέχρι και σήμερα. Όμως το περιοδικό Byte, το έθεσε κάπως καλύτερα:

"The Amiga was so far ahead of its time that almost nobody—including Commodore's marketing department—could fully articulate what it was all about. Today, it's obvious the Amiga was the first multimedia computer, but in those days it was derided as a game machine because few people grasped the importance of advanced graphics, sound, and video. Nine years later, vendors are still struggling to make systems that work like 1985 Amigas.
— Byte Magazine, August 1994

Στο επόμενο τμήμα του αφιερώματός μας για τα 30 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία της Amiga, συνεχίζουμε με την πορεία του ιστορικού υπολογιστή και θα μιλήσουμε για τα σημαντικότερα παιχνίδια του.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Οδηγός Remote Play
Παίζοντας σε κάθε γωνιά του σπιτιού.
2020: Indies Reign Supreme (still)
Επερχόμενοι, αναμενόμενοι, 43 τίτλοι για το 2020.
Τα καλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας 2010 - 2019
Όπως ψηφίστηκαν από τα μέλη και τη συντακτική ομάδα του GameOver.gr.
Global Games Market Insights 2019
Mobile games, ψηφιακή διανομή και... Fortnite.
History of Consoles - Microsoft Xbox
Life is Short. Play More.
Inside the Industry #2
Η άφιξη του Streaming.
Βιντεοπαιχνίδια, κοινότητα και Internet
Σκέψεις ενός gamer: Μέρος 2ο.
80 χρόνια Batman - Ο Σκοτεινός Ιππότης στα videogames
Special webcast αφιερωμένο στην πορεία του Batman στα videogames.
Πού πήγαν τα "μέτρια" παιχνίδια;
Αναζητώντας την κατηγορία "ΑΑ".
Inside the Industry
Το παζλ της ένατης γενιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (27)

This comment was minimized by the moderator on the site

https://pics.me.me/god-memes-com-0-13993626.png
:o:o:):):o:o

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

1.000.000 μπραβο ρε συ Αποστολε! Θυμαμαι οτι το ειχες στα σκαρια το αφιερωμα, παρολα αυτα πραγματικα ξαφνιαστικα οταν το ειδα! Δεν το πιστευα οτι μετα απο 30+ χρονια η Amiga θα φιγουραρε ξανα, οχι σε καποιο περιοδικο οπως παλια, αλλα στην πρωτη σελιδα ενος Ελληνικου site!

Επιτελους θα μαθουν και οι νεοτεροι που δεν την προλαβαν τι πραγματικα σημαινε η Amiga για το χομπι που ολοι μας αγαπαμε...

1.000.000 μπραβο ρε συ Αποστολε! Θυμαμαι οτι το ειχες στα σκαρια το αφιερωμα, παρολα αυτα πραγματικα ξαφνιαστικα οταν το ειδα! Δεν το πιστευα οτι μετα απο 30+ χρονια η Amiga θα φιγουραρε ξανα, οχι σε καποιο περιοδικο οπως παλια, αλλα στην πρωτη σελιδα ενος Ελληνικου site!

Επιτελους θα μαθουν και οι νεοτεροι που δεν την προλαβαν τι πραγματικα σημαινε η Amiga για το χομπι που ολοι μας αγαπαμε τοσο (και οχι μονο)!

Νομιζω οτι η παρακατω προταση που εχεις παραθεσει στο τελος του κειμενου σου τα λεει ολα!

"The Amiga was so far ahead of its time that almost nobody—including Commodore's marketing department—could fully articulate what it was all about......"

Πραγματικα πολυ μπροστα......ακομα και για τους ιδιους τους δημιουργους της!


Υ.Γ. Να θυμησω οτι εκει γιγαντωθηκε και η Indie σκηνη μεσα απο τα demos και τις εντελως χομπιστικες παραγωγες, που πολλες φορες ηταν ανωτερες και απο παραγωγες μεγαλων εταιρειων! Team 17 says hi!

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

Και για οσα παιδια αναρωτιουνται τι σημαινει το ονομα Amiga.....σημαινει φιλεναδα! ;)

Ακομα θυμαμαι τον πατερα μου να μου γκρινιαζει για την Amiga στα 12-13 μου (χωρις εννοειται να ξερει τι σημαινει το ονομα Amiga) ....διαβασες? η παλι με την γκομενα σου ησουν?.....

Που να ηξερε....!;)

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

Ναι ναι ναι!
Επιτελους! Δεν εχω διαβασει ακομα αλλα ο ενθουσιασμος ειναι υπερβολικα μεγαλος για να τον διαχειριστω.
Εκπληκτικη επιλογη θεματος. Η αγαπημενη μου πλατφορμα EVER!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δειτε το παρακατω πολυ μικρο βιντεακι απο το αφιερωμα στην Amiga που βγηκε το 2016, για να καταλαβετε με εικονα και σχολια απο devs (και οχι μονο) της εποχης αυτα που εγραψε ο Αποστολης!Να Θυμαστε οτι μιλαμε παντα για το 1986+!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

εχω ακομα την 500αρα μου με 2ο floppy disk drive και 512 εξτρα ram! μεγαλεια για 1989 που την ειχα παρει!

This comment was minimized by the moderator on the site

Amiga forever.... και βεβαια θα ηθελα ενα αφιερωματακι και στο "αντιπαλος δεος της εποχης ΑTARi ST/STE (και στα δυο μηχανηματα ημουν περήφανος κατοχος)

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι να πω.... μέσα σε δισκετούλες των 1.2 mb χώρεσαν τα καλύτερα games που υπήρχαν ποτέ....:)
Τι να πρώτο θυμηθώ, operation harrier, shadow of the beast lemmings, another world, turican monkey. future wars.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Teaser άρθρο για την Amiga που τελειώνει μάλιστα καί με cliffhanger . Περιμένω το δεύτερο μέρος με αγωνία για να μάθω περισσότερα για ένα μηχάνημα που δε ξέρω σχεδόν τίποτα.
Ακολουθεί αποκλειστικό footage από τις αντιδράσεις του Amiga500 όταν είδε το άρθρο στο Gameover

This comment was minimized by the moderator on the site

Xαχαχαχαχα:p:p:p:p:p εισαι Θεος!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μου ξυπνησες αναμνησεις... Την γνωριμια με την amiga την εκανα σε ενα σχεδον καταγωγι στο αιγαλεω, οπου υπηρχε ενας χωρος με καμια δεκαρια amiga και με 200 δραχμες παιζαμε ενα μισαωρο. Admin πρεπει να το ξερεις. Ηταν στον δρομο πισω απο τον παλιο Φιλιππαιο επι της ιερας οδου, στο υψος του Οτε.
Δυστυχως τα οικονομικα της εποχης δεν μου επετρεψαν να την αποκτησω κι ετσι τη χαιρομουν μονο εκει...

Μου ξυπνησες αναμνησεις... Την γνωριμια με την amiga την εκανα σε ενα σχεδον καταγωγι στο αιγαλεω, οπου υπηρχε ενας χωρος με καμια δεκαρια amiga και με 200 δραχμες παιζαμε ενα μισαωρο. Admin πρεπει να το ξερεις. Ηταν στον δρομο πισω απο τον παλιο Φιλιππαιο επι της ιερας οδου, στο υψος του Οτε.
Δυστυχως τα οικονομικα της εποχης δεν μου επετρεψαν να την αποκτησω κι ετσι τη χαιρομουν μονο εκει με την δοση των 200 δραχμων...
Τι παιχνιδαρες ειχα παιξει.... Midnight resistance, test drive, turrican, superfrog, kick off, sensible soccer (αυτο ειναι ερωτας μεχρι και τωρα), another world, flashback, streetfighter 2, body blows, elfmania και αλλα πολλα που δεν μου ρχονται τωρα.
Εν τελει πριν 10 χρονια αγορασα μια amiga 500 ετσι για να βγαλω το γουστο. Ομως το πιο υγρο μου ονειρο παραμενει η amiga 1200, που στα ματια μου ειναι ο πιο σεξυ η/υ που εχει βγει και φυσικα η amiga cd32...
Συγχαρητηρια για το κειμενο. Αναμενουμε εναγωνιως το επομενο.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από kostasfil kostasfil
This comment was minimized by the moderator on the site

@ the-zerow
Τοτε παιζει να γνωριζομαστε εξ οψεως! Ειχε λιωσει το κορμι μου εκει και οι περισσοτεροι θαμωνες ειχαμε γνωριστει μεταξυ μας. Ανταλλαζαμε και τακτικες και στρατηγικες. Κλασσικα ενας επαιζε και απο πισω καθονταν αλλοι δυο θεατες που ελεγε ο καθενας το μακρυ κ το κοντο του. Ωραιες εποχες. Πιο μετα εφερε και απο ενα mega drive και snes και ακομα πιο μετα εφερε μεχρι και 3do!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από kostasfil kostasfil
This comment was minimized by the moderator on the site

Χμμμμ.Είχα κάτι παιδικούς φίλους,που χαθήκαμε με τα χρόνια,και πρέπει να με είχανε πάει εκεί μερικές φορές..
Μία κυρία θυμάμαι άνοιγε,περιμετρικά υπήρχαν τα"pc" και οι κονσόλες της εποχής και ένα τραπέζι στα δεξία προς την μέση είχε άλλη μία amiga..
Αυτό δε ήταν..;

This comment was minimized by the moderator on the site

Βέβαια Κώστα, είχα περάσει και εγώ από εκεί, για να παίξω αλλά μετά για αγορές για τη δική μου Amiga. Το σπίτι μου 'ηταν τρία στενά πιο πάνω.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από admin Admin admin
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο αρθρο . Αναμενω και το δευτερο μερος .

This comment was minimized by the moderator on the site

Παλιος κατοχος κ γω της Amiga, ποτε δεν θα ξεχαστουν οι αθωες εκεινες εποχες και διαβαζοντας το αρθρο οπως κ τα
σχολια των φιλων ξυπνησαν νοσταλγικες αναμνησεις για το ποσο αγνο και καθαρο ηταν το gaming στα 80 'ς και τα 90'ς.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από mordor56 mordor56
This comment was minimized by the moderator on the site

Και ενα Quiz για τους παρατηριτικους εδω μεσα!

Τι σχεση εχει το Gameover με την Amiga?!

(θα απαντηθει το βραδακι αν δεν το βρει κανενας σας)!

This comment was minimized by the moderator on the site

Amiga τι έκανε με το "press left mouse button to continue"; Επανεκκίνηση, ή τα έκλεινε όλα και σε πέταγε πίσω στο desktop environment ή στο shell;

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Men of Low Moral Fiber Men of Low Moral Fiber
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν θυμαμαι καλα (μου φαινεται οτι πρεπει να ξανασυνδεσω την Amiga γιατι στο Ouya σπανια μου συμβαινει..;)) εκανε reset και σε πηγαινε στο boot screen (στο λευκο φοντο με το χερακι με την δισκετα)!

Συνηθως ειχε να κανει με παιχνιδια που ηθελαν παραπανω μνημη η παιχνιδια που δεν ηθελαν παραπανω μνημη (κι ομως υπηρχαν και αυτα)!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

Έκανε reboot

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο κείμενο Αποστόλη, καλό είναι να θυμόμαστε το παρελθόν συχνά πυκνά. Το αλατοπίπερο όμως πάντα σε τέτοια άρθρα είναι τα σχόλια της παλιάς φρουράς και οι αναμνήσεις, περιμένω και άλλες ιστορίες από τους "σοφούς γέροντες"!

This comment was minimized by the moderator on the site

Και επειδη η Amiga δεν εμεινε στην ιστορια μονο ως μια κορυφαια "παιχνιδομηχανη" της εποχης αλλα και ως ενα πραγματικο πολυεργαλειο, που η χαμηλη τιμη της (σε σχεση με τα τοτε PCs) αλλα και οι απιστευτες (για εκεινη την εποχη) δυνατοτητες της σε γραφικα ηχο και βιντεο την εκαναν περιζητητη τοσο στον χωρο του θεαματος και της TV οσο και στον χωρο των καλλιτεχνων, βαζω παρακατω μια σπανια λιστα...

Και επειδη η Amiga δεν εμεινε στην ιστορια μονο ως μια κορυφαια "παιχνιδομηχανη" της εποχης αλλα και ως ενα πραγματικο πολυεργαλειο, που η χαμηλη τιμη της (σε σχεση με τα τοτε PCs) αλλα και οι απιστευτες (για εκεινη την εποχη) δυνατοτητες της σε γραφικα ηχο και βιντεο την εκαναν περιζητητη τοσο στον χωρο του θεαματος και της TV οσο και στον χωρο των καλλιτεχνων, βαζω παρακατω μια σπανια λιστα (ιστορικη κατα την αποψη μου) που αναφερει την χρηση της Amiga σε ξενες παραγωγες ταινιων, σε προγραμματα μεγαλων ξενων τηλεοπτικων καναλιων, cartoons αλλα και γενικοτερα στην τεχνη (και οχι μονο)!

Θα εκπλαγειτε (ειδικα οι παλαιοτεροι) οταν θα δειτε ποσο γνωστα σας ειναι τα περισσοτερα! ;)

Να μην ξεχναμε και το οτι παμπολα Ελληνικα τηλεοπτικα καναλια (κυριως τοπικα), μεχρι και το 2000 περιπου χρησιμοποιουσαν Amiga 2000/3000/4000 με το Scala για να διαχειριζονται το προγραμμα τους!

Η λιστα!
http://www.amigareport.com/ar134/p1-12.html

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

Απόστολε τι μας θυμισες τώρα:)Από Γερμανία μου την φέρανε δώρο το 1990 και ακόμα δουλεύει. Φοβερό αφιέρωμα να είσαι καλά!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για όποιον θέλει να δει, έκανα πρόσφατα ένα βίντεο για την Amiga στο καναλάκι μου.

There are no comments posted here yet