To νέο μέλος της σειράς Arctis στη budget κατηγορία.

H SteelSeries αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες εταιρείες στον χώρο των gaming headsets, και τα ακουστικά της σειράς Arctis, ανεξαρτήτως price point, έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές. Τα Arctis 1 αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας στη budget κατηγορία, μια κατηγορία στην οποία έχουμε δει αρκετές καινούργιες κυκλοφορίες από ανταγωνιστές της τους τελευταίους μήνες.

Η κατασκευή των Arctis 1 είναι από πλαστικό, με το συνολικό βάρος τους να φτάνει τα 272 γραμμάρια, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενο headband ενισχυμένο εσωτερικά με μέταλλο. Την αίσθηση της ρύθμισης του headband θα την περιγράφαμε ως «σκληρή», θέλει δηλαδή παραπάνω προσπάθεια για να βρούμε το κατάλληλο μήκος στην κάθε μεριά, αλλά με αυτό τον τρόπο η SteelSeries εξασφαλίζει ότι τα ακουστικά θα παραμένουν σταθερά στο κεφάλι μας ακόμα και αν κάνουμε κάποια απότομη κίνηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που χρησιμοποιήσαμε τα Arctis 1 δεν παρατηρήσαμε τριξίματα ή άλλους ενοχλητικούς ήχους, που συνήθως συνοδεύουν budget ακουστικά από πλαστικό, γεγονός ενδεικτικό της καλής ποιότητας κατασκευής τους.

Arcits 1 review image 1

Στην κορυφή της στέκας και στο εσωτερικό μέρος που ακουμπάει το κεφάλι υπάρχει μαλακή ενίσχυση, η οποία δεν ενοχλεί, ενώ τα ακουστικά διαθέτουν τα κλασικά μαξιλάρια που φοράνε τα ακριβότερα μοντέλα της σειράς Arctis, φτιαγμένα από υλικό που "αναπνέει", ώστε να μην ιδρώνουν τα αυτιά μας μετά από πολλές ώρες χρήσης. Το μόνο θέμα που παρατηρήσαμε αφορά στο μέγεθος των ear pads, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην κάνουν καλή εφαρμογή σε άτομα με μεγάλο μέγεθος αυτιών. Το καλώδιο είναι μη αποσπώμενο, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται, καταλήγει σε βύσμα 3.5 mm, ενώ υπάρχει στη συσκευασία και επέκταση σε διπλό βύσμα 3.5 mm για PC. Τέλος, στο αριστερό ακουστικό βρίσκουμε τους διακόπτες για τη σίγαση του μικροφώνου και την αυξομείωση της έντασης, οι οποίοι είναι εύκολα προσβάσιμοι και λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Τα Arctis 1 φορούν drivers νεοδυμίου 40 mm, έχουν αντίσταση 32 ohms, που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν άνετα drive από οποιαδήποτε συσκευή, και σε συνδυασμό με την understated εμφάνισή τους δεν απαγορεύουν να τα χρησιμοποιήσουμε και εκτός σπιτιού με το κινητό μας για να ακούμε μουσική. Ο ηχητικός χαρακτήρας των ακουστικών έχει έμφαση στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες με ουδέτερο μπάσο. Δοκιμάζοντας τα Arctis 1 με gaming τίτλους, οι εκρήξεις, και γενικότερα οτιδήποτε «ζει» σε χαμηλές συχνότητες, είχαν αναιμική παρουσία και δεν ξεχώριζαν πάνω από τους υπόλοιπους ήχους, ενώ το γενικό soundstage των ακουστικών είναι περιορισμένο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν καταλαβαίναμε την κατεύθυνση των εχθρών.

Arcits 1 review image 2

Το ίδιο συναντήσαμε και κατά την ακρόαση μουσικής, όπου παρατηρήσαμε μια έλλειψη λεπτομερειών ακόμα και σε κομμάτια που τονίζουν μεσαίες και ψηλές συχνότητες. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι επειδή ο κάθε ακροατής έχει άλλες προτιμήσεις όσον αφορά στον ήχο, όσοι θέλουν μπάσο που να μην ξεχωρίζει συγκριτικά με τις υπόλοιπες συχνότητες, τότε τα Arctis 1 διαθέτουν ηχητικό χαρακτήρα που θα τους καλύψει.

Το ClearCast μικρόφωνο που έχει συμπεριλάβει η SteelSeries στα ακουστικά είναι bidirectional και θα λέγαμε ότι έχει αξιοπρεπή απόδοση για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το headset. Αν και η φωνή ακούγεται compressed, έχει καλή απόρριψη περιβαλλοντικών ήχων σε μακρινή απόσταση, αλλά πιάνει όσους είναι σε πολύ κοντινή, όπως τη δακτυλογράφηση σε πληκτρολόγιο. Επίσης, λόγω του ότι το μικρόφωνο είναι bidirectional, παίζει ρόλο και η απόσταση που τοποθετούμε το μικρόφωνο από το στόμα μας λόγω του proximity effect -όσο πιο κοντά τόσο περισσότερο τονίζονται οι χαμηλές συχνότητες. Στις δοκιμές μας σε gaming sessions, σε ομιλία μέσω κινητού τηλεφώνου αλλά και μέσω messaging apps, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα επικοινωνίας με τους συνομιλητές μας. Τέλος, να προσθέσουμε ότι το μικρόφωνο είναι Discord Certified και αποσπώμενο.

Arcits 1 review image 3

Για να πετύχει η οποιαδήποτε εταιρεία να προσθέσει όσα περισσότερα χαρακτηριστικά γίνεται στα headset της και να προσφέρει ένα προϊόν σε χαμηλή τιμή, σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί στην ποιότητα κατασκευής, στον ήχο και το μικρόφωνο. Αν το budget που θέλει κάποιος να διαθέσει είναι το ανώτερο 60 ευρώ, τότε το SteelSeries Arctis 1 είναι μια καλή επιλογή, αφού πρόκειται για ένα gaming headset που υποστηρίζει PC, PS4, Xbox One, Switch και κινητά, με καλή κατασκευή, αξιοπρεπές μικρόφωνο, ουδέτερο μπάσο με έμφαση σε μεσαίες και ψηλές συχνότητες και ξεκούραστη εφαρμογή.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχει η δυνατότητα να ανέβει ο προϋπολογισμός 20 με 30 ευρώ παραπάνω, υπάρχουν στην αγορά καλύτερες προτάσεις από άλλες εταιρείες, αλλά και από την ίδια την SteelSeries όπως το Arctis 3.


 

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet