Ένα high-end monitor για απαιτητικούς gamers.

H ViewSonic, με την καινούργια της οθόνη, που έχει την ονομασία "Elite XG270QG", μπαίνει δυναμικά στην κατηγορία των high-end gaming monitors 27 ιντσών, μια κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι επιλογές πολλές. Ως εκ τούτου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οφείλουν να είναι υψηλά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την τελική τιμή διάθεσής της στην αγορά. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά ποια είναι τα, ομολογουμένως εντυπωσιακά, specs της συγκεκριμένης οθόνης.

 • Display Size (in.): 27
 • Panel Type: IPS Technology
 • PC Resolution (max): 2560x1440
 • Mac Resolution (min): 2560x1440
 • Static Contrast Ratio: 1,000:1 (typ)
 • Dynamic Contrast Ratio: 120M:1
 • Light Source: LED
 • Brightness: 350 cd/m2 (typ)
 • Color Coverage: 98% DCI-P3
 • Colors: 1.07B
 • Response Time (Typical GTG): 1ms
 • Viewing Angles: 178º horizontal, 178º vertical
 • Backlight Life (Hours): 30000 Hrs (Min)
 • Refresh Rate (Hz): 165
 • Adaptive Sync: NVIDIA G-Sync
 • Flicker-Free: Yes
 • Blue Light Filter: Yes
 • Height Adjust (mm): 120
 • Swivel: 90º
 • Pivot (Right/Left): 90º / 90º
 • Tilt (Forward/Back): -5º / 20º
 • VESA Compatible: 100 x 100 mm

ViewSonic Elite XG270QC review 01

Αφαιρώντας από την συσκευασία την XG270QG, οι πρώτες εντυπώσεις είναι άκρως θετικές. H οθόνη είναι φτιαγμένη από καλής ποιότητας πλαστικό που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το επίπεδο της κατασκευής της. Τα περιθώρια της είναι μικρά, ενώ το πάχος της περιορίζεται στα 265 mm με συνολικό βάρος 7,7 κιλά, γεγονός που επιτρέπει την τοποθέτησή της ακόμα και σε σχετικά περιορισμένα γραφεία. Η ViewSonic, ακολουθώντας έναν πιο λιτό και απέριτο σχεδιασμό, αποφεύγει την gaming αισθητική που υιοθετούν άλλες οθόνες, και παραδίδει ένα monitor το οποίο ταιριάζει σε οποιονδήποτε χώρο.

Η βάση είναι επίσης υψηλής ποιότητας, στιβαρή, σταθερή, αποτελείται από πλαστικό και μέταλλο στα σημεία που χρειάζεται, και παράλληλα μάς επιτρέπει να περιστρέψουμε το monitor σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ή γωνία θέλουμε. Στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκουμε δύο κουμπιά, ένα joystick και δύο λωρίδες RGB LED αριστερά και δεξιά. Το πρώτο κουμπί ενεργοποιεί το blue light, το δεύτερο επιτρέπει την αλλαγή του input, καθώς και το άνοιγμα και κλείσιμο, ενώ το joystick μάς δίνει πρόσβαση στο κεντρικό μενού της οθόνης.

ViewSonic Elite XG270QC review 02

Στην πίσω πλευρά συναντούμε -κρυμμένα πίσω από ένα αποσπώμενο πλαστικό κάλυμμα- ένα DisplayPort, μια θύρα HDMI 1.4 στα 60 Hz, ένα 3.5 mm Audio Out, τρία USB 3.1 Type A και ένα USB Type B για σύνδεση με τον υπολογιστή. Παρόλο που το μίγμα των θυρών είναι ικανοποιητικό, θα θέλαμε να υπήρχε ένα DisplayPort ή μια θύρα HDMI παραπάνω, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα high-end monitor. Επίσης, το πλαστικό κάλυμμα που κρύβει τις εν λόγω θύρες προσαρτάται στην οθόνη με "δοντάκια", τα οποία είναι επίφοβο να σπάσουν κάποια στιγμή αν το αφαιρούμε και το τοποθετούμε ξανά συχνά-πυκνά.

Το πίσω μέρος φιλοξενεί επίσης και άλλα RGB LED, τα οποία βρίσκονται περιμετρικά του σημείου που ενώνεται το monitor με τη βάση, ενώ στην δεξιά αλλά και στην κάτω μεριά υπάρχουν hooks που μπορούμε να προεκτείνουμε για να τοποθετήσουμε ακουστικά, και για να περάσουμε από μέσα τα καλώδια του ποντικιού και του πληκτρολογίου αν το επιθυμούμε. Τέλος, η οθόνη διαθέτει και δύο μικρά ηχεία, τα οποία είναι μεν σχετικά δυνατά σαν ένταση, αλλά δεν έχουν καθόλου μπάσο, με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες στη μουσική και τα games χάνονται. Με βάση λοιπόν την απόδοσή τους θα προτείναμε τη χρήση τους μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για τον ήχο μας.

ViewSonic Elite XG270QC review 03

Το πάνελ που φοράει η XG270QC είναι 27 ιντσών Nano IPS της LG με ανάλυση 2560x1440, με light mat anti-glare επιφάνεια, και βασίζεται στο αντίστοιχο που φοράει η εξαιρετική LG 27GL850. Με τον όρο «Nano IPS» η LG εννοεί μια IPS που φέρει επίστρωση φωσφόρου, και η οποία κάνει πιο πλούσια τη γκάμα των χρωμάτων. To color coverage τη οθόνης ς είναι 98% DCI-P3, υποστηρίζει 10 bit colour (8 bit+FRC) αλλά όχι HDR. Η οθόνη φτάνει τα 144 Hz native και 165 Hz overclocked, με response time 1ms Grey to Grey, ενώ διαθέτει και NVIDIA G-Sync. Η απόδοση της εικόνας είναι πολύ καλή και καθαρή, αν και θα θέλαμε να είχε λίγο παραπάνω contrast, με βάση πάντα την εμπειρία μας από άλλες nano IPS οθόνες. Το μόνο μελανό σημείο που παρατηρήσαμε αφορούσε στην υλοποίηση του G-Sync, το οποίο για να ενεργοποιηθεί απαιτεί την αλλαγή του χρώματος σε 8 bit, ακυρώνοντας ουσιαστικά ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του πάνελ.

Ως gaming monitor που υποστηρίζει 165 Ηz και NVIDIA G-Sync, δεν θα γινόταν να μην τεστάρουμε την λειτουργία του και στην πράξη, με παιχνίδια από διαφορετικά είδη, ειδικά από την στιγμή που ο υπολογιστής με τον οποίο το δοκιμάσαμε διαθέτει κάρτα γραφικών NVIDIA. Η απόδοση της οθόνης ήταν εξαιρετική και σε First Person Shooters, όπως το Doom, και σε Racing games, όπως το Forza Horizon 4, αλλά και σε Third Person Action/ Adventures, όπως το Shadow of The Tomb Raider, χωρίς να συναντήσουμε ίχνος stuttering – tearing. Παρόλο που είχαμε ενεργοποιήσει από το μενού της οθόνης και μέσω των NVIDIA Settings τα αντίστοιχα gaming modes και το overclocking στα 165Hz, δεν παρατηρήσαμε κανένα κόλλημα, καμία επανεκκίνηση, και η θερμοκρασία του monitor παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα παρά τις πολύωρες δοκιμές μας.

ViewSonic Elite XG270QC review 05

Μιλώντας για μενού, οι επιλογές που διαθέτει το monitor καλύπτουν τα πάντα, όμως λόγω του επιπέδου της διαφάνειας που επέλεξε η εταιρεία για το user interface, μπορεί να γίνει λίγο δυσανάγνωστο ανάλογα με το desktop wallpaper που έχουμε επιλέξει. Επίσης, η πλοήγηση είναι προβληματική, αφού το joystick έχει υπερβολικά χαλαρή αίσθηση, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ακρίβεια. Παρ’ όλο που τα joystick αποτελούν κατά τη γνώμη μας τον καλύτερο τρόπο πλοήγησης στο μενού ενός monitor, στην προκειμένη περίπτωση η υλοποίηση που έγινε δεν αποδίδει σωστά. Κλείνοντας το συγκεκριμένο κομμάτι, δεν βρήκαμε τρόπο να αυξομειώνουμε την ένταση του ήχου των ηχείων χωρίς να μπαίνουμε αναγκαστικά στο κεντρικό μενού, και ελπίζουμε ότι με κάποιο μελλοντικό update θα προστεθεί κάποια επιλογή για γρήγορη πρόσβαση.

Ένα από τα selling points του XG270QG είναι και τα RGB LED που διαθέτει, τα οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι έχουν αρχίσει να γίνονται standard χαρακτηριστικό και στις gaming οθόνες -με ανάμικτα συνήθως αποτελέσματα. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση δεν ξεφεύγουμε από τον κανόνα, και δεν αποδίδουν όπως θα θέλαμε. Ο φωτισμός δεν είναι ιδιαίτερα έντονος -κατά την διάρκεια της ημέρας θα λέγαμε ότι είναι ανύπαρκτος- και μόνο σε απόλυτο σκοτάδι καταφέρνει να αποδώσει μια πινελιά "ατμόσφαιρας" στον περιβάλλοντα χώρο.

ViewSonic Elite XG270QC review 04

Η ενεργοποίηση των LED γίνεται είτε από το μενού είτε μέσα από το Elite Display Controller, ένα software διαχείρισης των επιλογών της οθόνης που διαθέτει η ViewSonic, και το οποίο βρίσκεται ακόμα σε beta μορφή, προσφέροντας ελάχιστες επιλογές. Το γεγονός αυτό θεωρητικά δεν είναι πρόβλημα, αφού ο έλεγχός τους είναι εφικτός μέσα από τα Cooler Master MasterPlus+, Razer Chroma και Thermaltake TT RGB Plus λόγω της συμβατότητας που διαθέτει. Στην πράξη, όμως, και δοκιμάζοντας τα LED με το Razer Synapse, δεν καταφέραμε να ελέγξουμε αλλά και να συγχρονίσουμε τον φωτισμό της οθόνης με τα περιφερειακά μας, αφού το software δεν μπόρεσε καν να την εντοπίσει. Ίσως με κάποιο μελλοντικό update να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς βέβαια να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε και αν τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

Με τιμή διάθεσης γύρω στα 800 ευρώ, περίοδο κυκλοφορίας τον Μάρτιο και με εντυπωσιακά specs, η ViewSonic κυκλοφορεί μια εξαιρετική οθόνη, και άκρως ανταγωνιστική για την κατηγορία της, παρά τα θέματα που εντοπίσαμε. Τη χρονική στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, ο υποψήφιος αγοραστής που αναζητά μια high-end οθόνη Νano IPS 27 ιντσών, με ανάλυση 1440p και ενσωματωμένο NVIDIA G-Sync, θα πρέπει κατά την άποψή μας να έχει σε μία από τις πρώτες θέσεις της λίστας επιλογών του την ViewSonic Elite XG270QC.


 

Έκθεση εικόνων

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεκίνησα να διαβάζω και ενστικτωδώς ανέτρεξα στο σύνολο του άρθρου, αναζητώντας τη τιμή διάθεσης του.
Μόλις διάβασα 800 ευρώ, κατάλαβα ότι δεν με αφορά δυστυχώς.
Πρόκειται για high-end βεβαίως μόνιτορ, οπότε λογικό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ναι ανήκει στην high end κατηγορία οπότε αυτομάτως η τιμή του είναι υψηλή. Σε αντίθεση όμως με άλλα μόνιτορ παραπλήσιας τιμής με G-Sync τα δικαιολογεί τα λεφτά του. Το πανελ που φοράει της LG είναι εξαιρετικό και η LG σαν εταιρεία έχει πολύ καλύτερο Quality Control συγκριτικά με την AU Optronics, τα πάνελ της οποίας φοράνε πολλές οθόνες της αγοράς ακόμα και στο ψηλό bracket τιμών. Αυτό δεν...

Ναι ανήκει στην high end κατηγορία οπότε αυτομάτως η τιμή του είναι υψηλή. Σε αντίθεση όμως με άλλα μόνιτορ παραπλήσιας τιμής με G-Sync τα δικαιολογεί τα λεφτά του. Το πανελ που φοράει της LG είναι εξαιρετικό και η LG σαν εταιρεία έχει πολύ καλύτερο Quality Control συγκριτικά με την AU Optronics, τα πάνελ της οποίας φοράνε πολλές οθόνες της αγοράς ακόμα και στο ψηλό bracket τιμών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και της LG δεν παρουσιάζουν θέματα, απλά είναι πιο consistent και έχουν καλύτερη απόδοση.

Η ViewSonic αν δεν είχε το G-Sync θα ήταν σίγουρα πιο φτηνή, προσωπικά όμως θεωρώ σωστή την τελική επιλογή της εταιρείας, γιατί ήδη υπάρχει στην αγορά η LG 27GL850, με το ίδιο panel στα 144 Hz αλλά χωρίς G-Sync και σε εξαιρετική τιμή, οπότε δεν θα είχε νόημα σαν κυκλοφορία.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από Erebus Erebus
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραια παρουσιαση .
Πανέμορφο monitor με δυνατότητες.
Μπηκε στην λίστα με τις αγορές.

There are no comments posted here yet