Η νέα πρόταση της AoC στη mid-range κατηγορία.

Η κατηγορία τιμής μεταξύ 400 και 550 ευρώ είναι παραδοσιακά ένα δημοφιλές τιμολογιακό εύρος για τις οθόνες υπολογιστή, στο οποίο οι εταιρείες κυκλοφορούν αρκετά monitors διαφόρων δυνατοτήτων και panels. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η AoC AG273QX, μια καινούργια gaming οθόνη της εταιρείας, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, τα οποία θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

 • Monitor size - 27 inch
 • Resolution - 2560x1440
 • Refresh rate - 165Hz
 • Response time - 1 ms
 • HDR Display - HDR 400
 • Panel type - VA
 • AMD FreeSync 2 HDR
 • Aspect ratio - 16:9
 • Brightness - 400
 • Contrast (dynamic) - 50M:1
 • Contrast (static) - 3000:1
 • Viewing Angle (CR10) - 178/178 º
 • Colors - 16.7 Million
 • Adobe RGB Coverage (%) - 90

AoC AG273QX monitor Review 01

Αφαιρώντας από τη συσκευασία την AG273QX οι πρώτες εντυπώσεις είναι ανάμικτες. Η οθόνη αποτελείται από πλαστικό, το οποίο είναι καλής ποιότητας, αλλά σε σημεία η κατασκευή της θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού με το που τοποθετήσαμε την οθόνη στο γραφείο μας, παρατηρήσαμε ότι το κάτω μέρος του πλαισίου κουνιέται ελαφρά με μια απλή καθοδική κίνηση του αντίχειρα. Βέβαια, το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι μια αστοχία που έχει μόνο το δικό μας δείγμα, ωστόσο είναι κάτι που οφείλουμε να το αναφέρουμε. Τα περιθώρια γύρω από το monitor είναι μικρά, το πάχος της αγγίζει τα 267mm και το συνολικό βάρος με τη βάση φτάνει τα 7,8 κιλά. Ο σχεδιασμός της είναι απέριττος, με την AoC να μην υιοθετεί την καθαρά gaming αισθητική ανταγωνιστών της, γεγονός που της επιτρέπει να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο.

Η βάση της είναι στιβαρή και αποτελείται από μέταλλο, ενώ οι μηχανισμοί που επιτρέπουν να προσαρμόσουμε την οθόνη στα μέτρα μας έχουν "σκληρη" αίσθηση . Το γεγονός αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα αρνητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα θέλαμε να είναι λίγο πιο ευέλικτο το monitor. Στην κάτω μεριά συναντούμε ένα joystick με το οποίο χειριζόμαστε το κεντρικό μενού, με δύο RGB LED ακριβώς στα δεξιά και αριστερά του.

AoC AG273QX monitor Review 02

Στην πίσω πλευρά του monitor δεξιά και αριστερά βρίσκουμε τις εξής θύρες: δύο DisplayPort 1.4, δύο HDMI, ένα USB για σύνδεση με τον υπολογιστή, τέσσερα USB 3, μια είσοδο και μια έξοδο ακουστικών, μία είσοδο μικροφώνου και την είσοδο για τον εξωτερικό controller του κεντρικού μενού, για τον οποίο θα διαβάσετε αναλυτικότερα στη συνέχεια του review μας. Περιμετρικά του σημείου όπου ενώνεται η οθόνη με τη βάση υπάρχει ένα δαχτυλίδι με RGB LED, ενώ στις δύο άκρες βρίσκουμε δύο συρόμενους γάντζους για την τοποθέτηση ακουστικών, οι οποίοι όμως είναι πολύ λεπτοί σαν κατασκευή και θα αποφεύγαμε να τους χρησιμοποιήσουμε στην πράξη.

Tέλος, η AG273QX διαθέτει και δύο ηχεία των 5 Watt, που δεν αποδίδουν σωστά τον ήχο αν και είναι σχετικά δυνατά, οι λεπτομέρειες χάνονται, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να προτείνουμε τη χρήση τους παρά μόνο σε περίπτωση που δεν έχετε στη διάθεσή σας άλλα ακουστικά ή ηχεία. Το panel που φοράει είναι 27 ιντσών VA, με ανάλυση 2560x1400 pixels, FreeSync 2 HDR, ρυθμό ανανέωσης 165 Hz, και υποστηρίζει HDR 400, που σημαίνει ότι ναι μεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το HDR, αλλά δεν θα δείτε τεράστια διαφορά στα games λόγω της χαμηλής φωτεινότητάς του σε συνδυασμό με το 8 bit χρώμα. Το contrast είναι υψηλό, γεγονός αναμενόμενο αφού πρόκειται για VA panel, ενώ τα artifacts και το ghosting είναι περιορισμένα, σε σημείο που στην πλειοψηφία των τίτλων με τους οποίους το δοκιμάσαμε δεν το παρατηρούσαμε εύκολα.

AoC AG273QX monitor Review 04

Μιλώντας για τίτλους, δοκιμάσαμε το monitor με First Person Shooters όπως το Metro: Exodus, Racing games όπως το Forza Horizon 4, αλλά και με Third Person Action/Adventures όπως το Assassin's Creed Odyssey. Αν και ο υπολογιστής της δοκιμής μας διαθέτει κάρτα γραφικών NVIDIA, δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα stuttering – tearing, αφού ενεργοποιήσαμε την υποστήριξη FreeSync μέσα από τα settings της κάρτας. Η οθόνη λειτούργησε στα 165 Hz υποδειγματικά σε όλους τους τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση, καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο προσβάσιμη και σε κατόχους καρτών NVIDIA. Όσον αφορά στο μενού, οι επιλογές που δίνει στον χρήστη η AG273QX καλύπτουν ό,τι μπορεί να χρειαστεί. Το user interface είναι απλό, ενώ επιτρέπει την παραμετροποίηση της διαφάνειας του, αλλά και της τοποθέτησης του στην πλευρά που προτιμούμε.

Η πλοήγησή του γίνεται με δύο τρόπους, με το joystick και με έναν εξωτερικό στρογγυλό controller. Ξεκινώντας με το joystick, η αίσθησή του ήταν καλή και επιτρέπει τη μετάβαση από επιλογή σε επιλογή απροβλημάτιστα. Τα shortcuts που η AoC έχει επιλέξει για τις τέσσερις κατευθύνσεις του δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικά, αφού δεν επιτρέπουν τη γρήγορη αλλαγή του brightness ή την αυξομείωση του ήχου χωρίς να ψάχνεις μέσα στο μενού. Ο εξωτερικός controller είναι προαιρετικός, συνδέεται με καλώδιο επάνω στο monitor, διαθέτει τέσσερα κουμπιά περιμετρικά που αντιστοιχούν σε 4 game picture modes, στο κέντρο έχει ένα κουμπί επιβεβαίωσης, με άλλα τέσσερα περιμετρικά που αντιγράφουν τη λειτουργικότητα του joystick. Στην πράξη λειτουργεί σωστά και αποτελεί μια ιδέα που θα θέλαμε να τη δούμε και από άλλους κατασκευαστές.

AoC AG273QX monitor Review 03

Η AoC εξόπλισε την οθόνη με RGB LED, ένα χαρακτηριστικό που πλέον παρατηρούμε ότι διαθέτει η πλειοψηφία των καινούργιων monitor που κυκλοφορούν. Δυστυχώς, ούτε η AoC καταφέρνει να υλοποιήσει σωστά τον φωτισμό, o οποίος ακόμα και στο πιο φωτεινό setting του χάνεται σε φωτεινό, αλλά και σε σκοτεινό περιβάλλον. Τα lighting modes που υπάρχουν είναι αρκετά, με τα default χρώματα όμως να είναι μόνο τρία: πράσινο, κόκκινο και μπλε. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να φτιάξουμε μόνοι μας ό,τι χρώμα θέλουμε, όμως επειδή γίνεται μέσα από τρεις sliders πράσινου, κόκκινου και μπλε, η γρήγορη αλλαγή δεν είναι εφικτή όπως σε άλλα monitor. Όλες οι παραπάνω επιλογές του κεντρικού μενού είναι προσβάσιμες και μέσω του software που διαθέτει η εταιρεία, το οποίο ονομάζεται G-menu. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτούργησε άψογα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για γρήγορες αλλαγές χωρίς να χρησιμοποιούμε το joystick ή το εξωτερικό controller.

Εν κατακλείδι, η AoC AG273QX διαθέτει ένα καλό VA πάνελ, με εξίσου καλή απόδοση στο gaming, αλλά θα θέλαμε να έχει λίγο καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Με λιανική τιμή γύρω στα 500 ευρώ, βρίσκεται στο τιμολογιακό εύρος 400 - 550 ευρώ, στο οποίο υπάρχουν αρκετά monitor όπως η Aorus CV27Q με VA 165 Hz, η TUF Gaming VG27AQ με IPS 165 Hz, και η LG 27GL850-B με nanoIPS 144 Hz. Σε περίπτωση όμως που ο αγοραστής θέλει υποχρεωτικά VA panel, τότε η AG273QX αποτελεί μια καλή επιλογή παρά τα μειονεκτήματά της.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (8)

This comment was minimized by the moderator on the site

400 με 550 ευρώ είναι το mid range? Μου θύμησες γιατί παράτησα το Pc gaming.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πλέον στην αγορά αγαπητέ υπάρχουν monitors στα 700 και 800 και 2000+ ευρώ, για να μην πιάσουμε και τις BFGD που απλα εκτροχιαζόμαστε. Τα 400 ή 500 ευρώ εννοείται ότι δεν είναι αμελητέα ποσα, όμως όταν υπάρχουν οθόνες πολύ ακριβότερες, αλλα και πολύ φθηνότερες, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε διαφορετικά όταν βρίσκονται στο συγκεκριμένο εύρος τιμής.

Αν το δούμε και αλλιώς, το...

Πλέον στην αγορά αγαπητέ υπάρχουν monitors στα 700 και 800 και 2000+ ευρώ, για να μην πιάσουμε και τις BFGD που απλα εκτροχιαζόμαστε. Τα 400 ή 500 ευρώ εννοείται ότι δεν είναι αμελητέα ποσα, όμως όταν υπάρχουν οθόνες πολύ ακριβότερες, αλλα και πολύ φθηνότερες, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε διαφορετικά όταν βρίσκονται στο συγκεκριμένο εύρος τιμής.

Αν το δούμε και αλλιώς, το console gaming πλέον και αυτό απαιτεί τηλεοράσεις άνω των 800 ευρώ αν θες να έχεις καλή εικόνα και καπως καλό HDR. Και δεν μιλάμε καν για τηλεοράσεις με Dolby Vision και full υποστήριξη HDR όπου εκεί ανεβαίνουμε αρκετά.

Και τα δυο λοιπόν κοστίζουν με τον τρόπο τους, το PC ναι μεν είναι πιο ακριβό σαν components όμως έχεις καλύτερη απόδοση, φτηνότερα games και με προσφορές να τρέχουν συνέχεια με τον ανταγωνισμό από τα online stores. Οι κονσόλες έχουν μικρότερο κόστος σαν hardware, για την τωρινή γενια γιατί για την επόμενη είναι πιθανόν να δούμε αύξηση, αλλά για να έχεις σωστή εμπειρία χρειάζεσαι και καλή τηλεόραση και οι τίτλοι γενικά κοστίζουν παραπάνω.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από Erebus Erebus
This comment was minimized by the moderator on the site

Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα.

This comment was minimized by the moderator on the site

400 με 550 mid range?απλα οχι...

This comment was minimized by the moderator on the site

Και βέβαια είναι mid-range όταν υπάρχουν gaming monitor, ακόμα και από την ίδια εταιρεία, άνω των 600 ευρώ που ξεπερνούν τα 2000+ Ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 400 ή 500 ή 600 ευρώ είναι αμελητέα ποσά, το αντίθετο μάλιστα. Σε αυτές τις τιμές βρίσκεις monitors που καλύπτουν την πλειοψηφία των απαιτητικών αγοραστών και που θα τις κρατήσουν για καιρό στο setup τους.

Μην στέκεσαι στο εαν ένα...

Και βέβαια είναι mid-range όταν υπάρχουν gaming monitor, ακόμα και από την ίδια εταιρεία, άνω των 600 ευρώ που ξεπερνούν τα 2000+ Ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 400 ή 500 ή 600 ευρώ είναι αμελητέα ποσά, το αντίθετο μάλιστα. Σε αυτές τις τιμές βρίσκεις monitors που καλύπτουν την πλειοψηφία των απαιτητικών αγοραστών και που θα τις κρατήσουν για καιρό στο setup τους.

Μην στέκεσαι στο εαν ένα monitor χαρακτηρίζεται mid range ή budget ή high end. Υπάρχουν οθόνες σε όλες τις κατηγορίες τιμών που χτυπάνε στα ίσια ακριβότερες. Το σημαντικό που κατά την γνώμη μου πρέπει να κρατάμε όλοι μας είναι το αν δικαιολογεί τα χρήματα που ζητάει η καθε κατασκευάστρια εταιρεία και αν τα specs έχουν την ανάλογη απόδοση στην πραγματικότητα.

Για αυτό εξάλλου γίνονται και τα reviews, για να έχετε μια καλύτερη άποψη, αφού οι οθόνες είναι δύσκολη υπόθεση να αξιολογήσει ο αγοραστής από το ελάχιστο λίγο που θα την δει στο οποιοδήποτε κατάστημα σε μηχανήματα που πολλές φορές δεν αποδίδουν σωστά. Από εκεί και πέρα ο καθένας διαλεγει με το πορτοφόλι του και την κρίση του.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από Erebus Erebus
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν δείτε τί υπάρχει στην αγορά θα καταλάβετε ότι είναι σωστός ο χαρακτηρισμός mid-range για ένα gaming monitor των 400€. Μάλλον μας έχει περάσει στο υποσυνείδητο ότι οτιδήποτε κάτω από mid-range θεωρείται "σκουπίδι" και πως εμείς θα πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον κάτι που θεωρείται mid-range για να είμαστε ΟΚ σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Είμαι με κινητό των 100€ και διαβάζω δεξιά και...

Αν δείτε τί υπάρχει στην αγορά θα καταλάβετε ότι είναι σωστός ο χαρακτηρισμός mid-range για ένα gaming monitor των 400€. Μάλλον μας έχει περάσει στο υποσυνείδητο ότι οτιδήποτε κάτω από mid-range θεωρείται "σκουπίδι" και πως εμείς θα πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον κάτι που θεωρείται mid-range για να είμαστε ΟΚ σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Είμαι με κινητό των 100€ και διαβάζω δεξιά και αριστερά ότι τα 300€ θεωρούνται mid-range στα smartphones. Ε, και;
Το συγκεκριμένο monitor πάντως, δε με πείθει. Προσωπικά θα κοιτούσα αλλού σε αυτά τα χρήματα.
Btw, μην κοιτάξετε πόσο κοστίζει ένα mid-range πιάνο με ουρά. Θα πάθετε σοκ.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ακριβώς, οι συγκεκριμένοι όροι είναι καθαρά με βάση την τιμή. Σε όλα τα τιμολογιακά εύρη υπάρχουν καλα, κακά και μέτρια monitors, για αυτό και γίνονται τα reviews.

Καλα για κάποια μουσικά όργανα εννοείται ότι αν δούνε τι τιμές θεωρούνται mid-range θα πάθουν σοκ, όπως τα πιάνα που αναφέρεις. Ακόμα και στις ηλεκτρικές κιθάρες που είναι πιο προσιτές σαν τιμή mid-range είναι γύρω στα 700 με...

Ακριβώς, οι συγκεκριμένοι όροι είναι καθαρά με βάση την τιμή. Σε όλα τα τιμολογιακά εύρη υπάρχουν καλα, κακά και μέτρια monitors, για αυτό και γίνονται τα reviews.

Καλα για κάποια μουσικά όργανα εννοείται ότι αν δούνε τι τιμές θεωρούνται mid-range θα πάθουν σοκ, όπως τα πιάνα που αναφέρεις. Ακόμα και στις ηλεκτρικές κιθάρες που είναι πιο προσιτές σαν τιμή mid-range είναι γύρω στα 700 με 1200+ ευρώ.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

To ειναι μια οθόνη mid- range δεν μεταφράζεται ότι ανηκει στην κατηγορία "μάπα το καρπούζι"
Το AoC AG273QX monitor ειναι πολυ καλή επιλόγη για gaming (ειρήσθω εν παρόδω ωραίο το review της οθόνης) η οποία τιμάει και με το παραπάνω τα λεφτά της .

There are no comments posted here yet