Ένα budget curved monitor στα 144Hz.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δοκιμάσει την ViewSonic VX2458-C, μια οθόνη που αποτελεί μια καλή πρόταση για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει. Θα μπορούσε κανείς με μία ματιά στον κωδικό να θεωρήσει ότι η VX2758-PC-MH είναι το ίδιο monitor, αλλά στις 27 ίντσες, γεγονός που ισχύει σε μεγάλο βαθμό με μια σημαντική διαφορά όπως θα διαβάσετε στο review μας.  Ας δούμε όμως πρώτα αναλυτικά τα specs της οθόνης:

 • Monitor size: 27 inch
 • Resolution: 1920 x 1080
 • Panel Type: VA Technology
 • Static Contrast Ratio: 3,000:1
 • Dynamic Contrast Ratio: 80M:1
 • Light Source: LED
 • Brightness: 280 cd/m2
 • Colours: 16.7M
 • Colour Space Support: 8 bit (6 bit + A-FRC)
 • Aspect Ratio: 16:9
 • Response Time (MPRT): 1ms
 • Viewing Angles: 178º horizontal, 178º vertical
 • Curvature: 1800R
 • Refresh Rate (Hz): 144
 • Adaptive Sync: FreeSync
 • Flicker-Free: Yes 
 • Colour Gamut: NTSC: 88% size
 • sRGB: 120% size

Εξωτερικά η ViewSonic VX2758-PC-MH είναι παρόμοια με την VX2458-C, διαθέτει εξίσου σχετικά μικρά περιθώρια γύρω από την οθόνη, με την ίδια καμπύλη και γενικότερη κατασκευή της, αφήνοντας θετική πρώτη εντύπωση, ειδικά για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει. Στην πίσω μεριά υπάρχει και εδώ ένα μικρό joystick για την πλοήγηση στο μενού επιλογών, ενώ οι θύρες της περιλαμβάνουν μία VGA, ένα HDMI 1.4, ένα HDMI 2.0, μία είσοδο και μια έξοδο ήχου 3.5mm, καθώς και δύο ηχεία των 2 Watts. Η επιλογή της ViewSonic να μην συμπεριλάβει στην VX2758-PC-MH DisplayPort, σε αντίθεση με την VX2458-C που διαθέτει, δυστυχώς περιορίζει αυτομάτως το κοινό στο οποίο απευθύνεται η οθόνη, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Viewsonic VX2758 image 1

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, η βάση είναι παρόμοια με εκείνη της VX2458-C, σταθερή, διαθέτει ρυθμιζόμενη κλίση, δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης ύψους της οθόνης, και δεν υποστηρίζει VESA mount. Το joystick και γενικότερα η πλοήγηση στο μενού επιλογών λειτουργεί απλώς ικανοποιητικά, αλλά η πρόσβαση σε αυτό παραμένει δύσκολη λόγω της θέσης του στην πίσω δεξιά μεριά. Τοποθετώντας λοιπόν την οθόνη σε στενό χώρο ή αριστερά από άλλη ως δεύτερο monitor, γίνεται δύσκολο να χειριστούμε τις επιλογές της χωρίς να την μετακινούμε. Τέλος, τα ηχεία που διαθέτει είναι αδύναμα, με έλλειψη λεπτομερειών και μπάσου, όποτε θα προτείναμε τη χρήση τους μόνο αν δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή.

Το monitor φοράει VA curved panel 27 ιντσών, με ανάλυση 1920x1080 pixels, ρυθμό ανανέωσης 144 Hz, χρωματική κάλυψη NTSC 88% (120% sRGB), διαθέτει επίστρωση anti-glare και είναι ματ. Η ανάλυση, σε συνδυασμό με το μέγεθος της εικόνας, έχει ως αποτέλεσμα όταν είναι τοποθετημένη σε κοντινή απόσταση να κουράζει η ανάγνωση, λόγω του χαμηλού pixel density. Κατά την γνώμη μας το ανώτερο μέγεθος οθόνης για ανάλυση 1920x1080 είναι οι 24 ίντσες, ενώ στις 27 ίντσες προτείνουμε αναλύσεις 2560x1440 και άνω. Παρόλα αυτά, στο gaming δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή περιορισμός λόγω του συγκεκριμένου συνδυασμού, όπως θα δούμε αμέσως στη συνέχεια.

Viewsonic VX2758 image 2

Δοκιμάζοντας λοιπόν την VX2758-PC-MH με αρκετούς τίτλους, παρατηρήσαμε ότι, όπως όλα τα VA panel, έχει καλό contrast και μαύρο χρώμα, αλλά πάσχει από ghosting. Το monitor διαθέτει μεν ρυθμό ανανέωσης 144Hz και AMD FreeSync, αλλά η υποστήριξη γίνεται μέσω του HDMI, αφού δεν διαθέτει DisplayPort. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οθόνη δεν αποτελεί καλή επιλογή για κατόχους καρτών γραφικών της NVIDIA, αφού η συμβατότητα των GeForce με τις FreeSync οθόνες μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω DisplayPort και όχι HDMI. Από την άλλη, όσοι διαθέτουν κάρτες γραφικών της AMD θα μπορούν με το FreeSync να εκμεταλλευτούν τα 144Hz που διαθέτει στο έπακρο και χωρίς προβλήματα στην εικόνα.

Εν κατακλείδι, με λιανική τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 230 ευρώ, η ViewSonic VX2758 PC-MH αποτελεί μια τίμια, αλλά περιορισμένη, πρόταση συγκριτικά με την VX2458-C, λόγω της επιλογής της εταιρείας να μην προσθέσει θύρα DisplayPort. Αν διαθέτετε κάρτα AMD και θέλετε μια οθόνη κυρίως για gaming, τότε είναι μια καλή επιλογή. Αν όμως χρησιμοποιείτε την οθόνη και για productivity ή έχετε κάρτα γραφικών NVIDIA, τότε η δική μας προτροπή είναι να προτιμήσετε την VX2458-C λόγω καλύτερου pixel density αλλά και ύπαρξης DisplayPort.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review .

There are no comments posted here yet