To Halo, το Borderlands και το WoW μπήκαν σε ένα μπαρ...

Ας κάνουμε μια μικρή προσπάθεια να φέρουμε στο μυαλό μας το σουρεαλιστικό σκηνικό που αναφέρεται στον υπότιτλο. Ας προσπαθήσουμε να προσωποποιήσουμε τα τρία αυτά παιχνίδια/ ορόσημο για τη βιομηχανία και ας υποθέσουμε ότι βρέθηκαν κάποια στιγμή μαζί σε κάποιο χώρο. Ο μπάρμαν (που θα είχε το πρόσωπο της Activision...), μετά από έντονη κατάποση μπύρας, τους πρότεινε το εξής: “Παιδιά, γιατί δεν ενώνετε τις δυνάμεις σας, να δημιουργήσουμε ένα ακόμα παιδί στην παρέα, που θα έχει στοιχεία από όλους σας; Δεν θα είχε επιτυχία αυτό;”.

Το παράξενο αυτό όνειρό μάλλον το είδαν αρκετοί άνθρωποι στη Bungie, τη δημιουργό της σειράς Halo. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα ο τρόπος που συνδυάστηκαν τα στοιχεία από τα τρία εκ των σημαντικότερων παιχνιδιών των τελευταίων δέκα χρόνων στο Destiny. Το Destiny, το μεγαλεπήβολο project των Bungie και Activision, που κόστισε (όπως έχει γίνει γνωστό) περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, θα βρίσκεται κοντά μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, και το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε για περίπου τρεις ημέρες στην -ειδική για την έκθεση Ε3- Alpha έκδοσή του.

Destiny image 01

To Destiny είναι μια παράξενη περίπτωση παιχνιδιού. Δεν είναι ένα συνηθισμένο FPS, δεν είναι καν ένας κλώνος της σειράς Halo. Δεν είναι απλώς ένα online shooter, αλλά ούτε και ένα αμιγές MMO. Με το παράξενο αυτό εγχείρημα η Bungie προσπαθεί να ταξιδέψει στα επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά μιας νέας κατηγορίας παιχνιδιών, την οποία όλο και περισσότερα παιχνίδια προσπαθούν να προσεγγίσουν το τελευταίο διάστημα (από το The Division μέχρι το Driveclub). Και ποια είναι αυτή η κατηγορία ακριβώς; Συγκεκριμένο όνομα δεν έχει ακόμα, αλλά πρόκειται για ένα υβρίδιο που συνδυάζει τη δομή ενός παραδοσιακού single player τίτλου, με έντονο, always online περιβάλλον και ξεκάθαρη “social” προσέγγιση.

Παίζοντας το νεότερο πόνημα της Bungie αυτές τις τρεις ημέρες που έγινε διαθέσιμη η Alpha έκδοση, δεν μάθαμε σχεδόν τίποτα για το lore, το σύμπαν, το σενάριο και τον κόσμο του. Περισσότερα για όλα αυτά έγιναν γνωστά στο σύντομο E3 trailer -που μπορείτε να δείτε και στο τέλος αυτού του κειμένου- παρά σε 8 περίπου ώρες που περάσαμε δοκιμάζοντας ό,τι είχε να προσφέρει αυτή η δοκιμαστική έκδοση.

Destiny image 10

Ωστόσο, σε αυτές τις ώρες μπορέσαμε να πάρουμε μια αρκετά έντονη γεύση από την ιδέα που βρίσκεται πίσω από το Destiny, από το όραμα των δημιουργών και από τον τρόπο που θα ξεδιπλώνεται αυτό παίζοντας. Το Destiny, λοιπόν, στηρίζεται επάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες του gaming, οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία στο παρελθόν, ο καθένας σε ένα διαφορετικό κοινό. Ο πρώτος είναι το single player FPS gameplay που γνωρίσαμε στη σειρά Halo και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Bungie. Οι ομοιότητες με τo Halo είναι αρκετές (από το sci-fi περιβάλλον, μέχρι τη... θανατηφόρα A.I. και την αίσθηση των όπλων), αλλά σίγουρα όχι τόσες ώστε να κακοχαρακτηρίσουν το Destiny ως έναν κλώνο του διάσημου σύμπαντος της Microsoft.

O δεύτερος πυλώνας ακούει στο όνομα “Borderlands”. Είναι πραγματικό απίστευτο το πόση επιρροή είχε τελικά στη βιομηχανία το πόνημα της Gearbox (που με τη σειρά του ήταν ένα...Diablo FPS). To είδαμε να επηρεάζει το Rage, το βλέπουμε τώρα να αφήνει έντονο το στίγμα του και στο Destiny. Οι ομοιότητες του Destiny με τη σειρά Borderlands δεν περιορίζονται στο εικαστικό μέρος, στο art direction ενός εγκαταλελειμμένου πλανήτη, όπου ως scavengers εξολοθρεύουμε φατρίες έκπτωτων ομάδων από εγκληματίες. Το Destiny έχει υιοθετήσει ένα έντονο “RPG” ύφος, με τα “νουμεράκια” του damage να εμφανίζονται δίπλα στο σώμα του αντιπάλου μας κάθε φορά που μια σφαίρα μας βρίσκει το στόχο, με loot και συλλογή resources για αναβαθμίσεις, με αλλαγή όπλων, αγορά νέων και άνοδο του level μας και απόκτηση εμπειρίας κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια αποστολή.

Destiny image 02

Τρίτη σημαντική επιρροή είναι η κατηγορία των MMO παιχνιδιών. Στο Destiny ξεκινήσαμε ένα μοναχικό ταξίδι, όπου τις περισσότερες ώρες εξερευνούσαμε σκοτεινές στοές και σάπια δωμάτια ή χλωμές στέπες μόνοι μας. Όμως, κάθε φορά που ολοκληρώναμε μια αποστολή και επιστρέφαμε σε τροχιά γύρω από τη Γη εντός του σκάφους μας (κάτι που μπορεί να γίνει σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή), μπορούσαμε να πάμε στην τελευταία πόλη της Γης, σε μια ειδική βάση, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα MMO loby, ένα hub. Εκεί μπορούμε να συνομιλήσουμε με άλλους παίκτες, να αναβαθμίσουμε/ customise οπλισμό και armor, να αγοράσουμε νέα όπλα, να αναλάβουμε αποστολές bounties, να δημιουργήσουμε clans και να εξορμήσουμε μαζί σε αποστολές, και γενικότερα να βρεθούμε σε ένα απολύτως ΜΜΟ περιβάλλον, ίδιο ακριβώς με οποιουδήποτε άλλου τίτλου της κατηγορίας.

Και όλα αυτά στην πράξη λειτουργούν σχεδόν άριστα. Το gunplay του τίτλου, το FPS gameplay δηλαδή, λειτουργεί άψογα (πρέπει, όμως να τονίσουμε ότι αν σας άρεσε το αντίστοιχο του Halo, δεν απογοητευθείτε. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι). Η A.I. -ειδικά στις κατηγορίες “Knight” των αντιπάλων- είναι συγκλονιστική, αφού τους βλέπουμε να κινούνται σχεδόν σαν άνθρωποι, να κρύβονται, να κάνουν τούμπες και να αναζητούν την καλύτερη θέση στο χώρο για να γλιτώσουν από τα πυρά μας και να καταφέρουν χτύπημα σας εμάς. Ωστόσο, μελανά σημεία στην Α.Ι. υπήρχαν, αφού πολλές φορές οι ρουτίνες έριχναν τον ύπνο του δικαίου, και δεν μας έβλεπαν ακόμα και όταν πλησιάζαμε σχεδόν δίπλα τους.

Destiny image 03

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η δομή του “single player” τμήματος, αφού στην Alpha δεν είδαμε να υπάρχει μια σταθερή γραμμή σεναρίου, αλλά διάφορα objectives, που “άνοιγαν” καθώς προχωρούσαμε και τα διαλέγαμε μόνοι μας. Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε το τεράστιο πρόβλημα αυτής της έκδοσης, το οποίο δεν ήταν άλλο από την επανάληψη. Από ένα σημείο και έπειτα, οι αποστολές που αναλαμβάναμε δεν ήταν τίποτα άλλο από ανούσια, τετριμμένα και χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης fetch quests, που μας έστελναν ξανά και ξανά στα ίδια σημεία, για να φτάσουμε στο εκάστοτε objective, να πατήσουμε “Τετράγωνο” για να σκανάρει το χώρο το Ghost μας (o ψηφιακός companion, που προσφέρει σημαντική βοήθεια δείχνοντας waypoints ή εμφανίζοντας το όχημα που χρησιμοποιούμε για γρήγορη μετακίνηση) και να κερδίσουμε experience points.

Ευτυχώς, κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το online μέρος του παιχνιδιού και τα περιβόητα “Public Events”. Αυτά τα events είναι, πρακτικά, αποστολές που εμφανίζονται τυχαία, και εν ριπή οφθαλμού αλλάζουν το παιχνίδι από single ή co-op εμπειρία σε ένα μεγάλης κλίμακας MMO. Άλλους παίκτες εντός του κόσμου μας βλέπουμε καθώς παίζουμε τις απλές αποστολές μας έτσι και αλλιώς, αλλά όταν το παιχνίδι μάς ειδοποιεί για ένα επερχόμενο Public Event, μας δίνει χρόνο ένα περίπου λεπτό για να αποφασίσουμε αν θα συμμετάσχουμε ή όχι σε αυτό.

Destiny image 05

Με μια απλή ριπή προς το “boss” που εμφανίζεται στο event, “δηλώνουμε” ότι λαμβάνουμε μέρος και αυτομάτως γινόμαστε τμήμα της “γροθιάς” των online πολεμιστών, που έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να “ρίξουν” τον αντίπαλο. Το πόσο ομαλή είναι η μετάβαση από το single player στο MMO περιβάλλον και ταυτόχρονα πόσο συναρπαστική είναι αυτή η μεγάλης κλίμακας μάχη, είναι στοιχεία που δεν περιγράφονται εύκολα. Εδώ η Bungie έχει ρίξει δουλειά, η όλη ιδέα του online πολέμου των Guardians (να πούμε ότι υπάρχουν τρία classes για να επιλέξουμε – Warlock, Titan, Hunter και τρεις φυλές πλασμάτων) με τους έκπτωτους βρίσκει άριστη εφαρμογή και εκτιμούμε ότι αν έχουμε ένα clan αποτελούμενο από στενούς φίλους μας, οι συγκινήσεις θα είναι έντονες.

Κλείνοντας, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά και στο τεχνικό κομμάτι αυτών που είδαμε. Το Destiny στο PS4 -σε αυτή τη φάση- τρέχει "νερό" χωρίς προβλήματα στο frame rate. Τα γραφικά είναι ικανοποιητικά, χωρίς όμως να μιλάμε για κάτι συγκλονιστικό, όμως το art direction, η επιλογή των χρωμάτων και το όλο sci-fi περιβάλλον έχουν χαρακτήρα και μας ικανοποίησαν. Εξίσου ικανοποιητικός ήταν και ο ήχος των εφέ, όχι όμως και των voice overs, που στην παρούσα φάση δείχνουν περισσότερο ως "dummy" παρά ως τελική έκδοση.

Destiny image 04

Η Alpha έκδοση του Destiny στο PS4 άφησε στον υπογράφοντα πολύ καλές εντυπώσεις. Μέσα σε κάποια -αρκετά θα λέγαμε- προβλήματα που εντοπίσαμε, μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις ένα παιχνίδι-“κτήνος”, με τεράστιες προοπτικές, γνωστές ιδέες μεν, αλλά μαγειρεμένες με ένα νέο τρόπο και τη γνωστή ποιότητα της Bungie. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και ότι ο πύργος μπορεί εύκολα να καταρρεύσει αν ένα από τα τρία νήματα που πλέκουν το σύνολο κοπεί ή δεν σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πίστη στη Bungie υπάρχει και ελπίζουμε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτού του πειράματος και να μη μας απογοητεύσει.

Αναφορά από τις εντυπώσεις μας κατά τη δοκιμή του Destiny θα βρείτε και στο "E3 Special Webcast #1".

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
https://www.gameover.gr/previews/28115-destiny#sigProId35ed223277

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο Battletoads
Eπιστροφή των πολεμόχαρων βατράχων, 26 χρόνια μετά.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (14)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αχαχαχα πολύ έξυπνος ο τίτλος του άρθρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

H φωνή του Ghost είναι του Peter Dinklage θαρρώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

να και οι inside πληροφορίες από τον ίδιο αποκλειστικά στο gameover.gr :D:D

This comment was minimized by the moderator on the site

u r right, εκανα την απαραιτητη διόρθωση

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσύ έφυγες από το Wasteros και πήγες στην Αγγλία να κρυφτείς ? Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω από το τελευταίο επεισόδιο

This comment was minimized by the moderator on the site

ρε παιδιά τελικά τι γίνεται θα βγαίνει κάθε χρόνο η θα εινε με συνδρομή κάθε μήνα και δεν θα ξαναγοράζεις cd?

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ καλο το κειμενο-preview.Βλεπουμε πανω κατω τι θα περιμενουμε απο τον τιτλο.Αναμενουμε περισσοτερα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετική περιγραφή του τίτλου σε σημείο να με κάνει να τον βάλω στο χάρτη. Αναμένω αντίστοιχο preview και για το The Division και αντίο ζωή.

This comment was minimized by the moderator on the site

500 μυρια και δεν περιλαμβάνουν τα pc...δεν καταλαβαίνω πραγματικά.:(

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραια τα πραγματα μεχρι στιγμης δηλαδη!Για να δουμε!

This comment was minimized by the moderator on the site

πωωπωω,
...παιχνιδαρα.!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Παίζοντας την alpha έκδοση ενθουσιάστηκα πάρα μα πάρα πολύ σε βαθμό που δεν το περίμενα! Τώρα το Destiny πάει για αγορά! Μόνο αρνητικό θεωρώ τα boss fights ήταν τρομερά δύσκολα ακόμα και με 3 άτομα, χαμός λέμε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έρχεται το έπος.

There are no comments posted here yet