Το αγόρι, το τέρας, η φιλία.

To κτήνος κείτεται στο έδαφος, αλυσοδεμένο, βαριά τραυματισμένο και ψυχορραγεί ανασαίνοντας με δυσκολία. Τα φτερά του είναι κομματιασμένα, και δύο δόρια, καρφωμένα βαθιά στο φτέρωμα και τη σάρκα του, έχουν τραυματίσει τα πλευρά και το λαιμό του. Το κτήνος δεν έχει πολλή ώρα ακόμα, σύντομα θα πεθάνει. Το αγόρι που κείτεται δίπλα του ξυπνά, μη γνωρίζοντας πού βρίσκεται. Δεν θυμάται πώς βρέθηκε εκεί και γιατί όλο το σώμα του είναι καλυμμένο με τατουάζ ιερογλυφικών και ρούνων. Γυρίζει, κοιτάζει το τέρας αποσβολωμένο και προς στιγμήν τρομάζει. Όμως, η αγνότητα στα μάτια του αγοριού προδίδει ότι δεν το εκλαμβάνει ως κίνδυνο. Όπως κάθε μικρό παιδί δεν αντέχει να βλέπει ένα κουτάβι να υποφέρει, το αγόρι κοιτάζει στα μάτια του πλάσματος που αλλάζουν χρώμα, δεν διστάζει λεπτό και παίρνει την απόφαση να βοηθήσει το δύσμοιρο κτήνος ώστε να γλιτώσει από το βασανιστήριό του. Αλλά δεν γνωρίζει ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή του.

Αυτή είναι η αρχή του The Last Guardian. Αυτό αντικρίζει ο παίκτης, τα πρώτα λεπτά αφού επιλέξει να ξεκινήσει το νεότερο παιχνίδι της Team Ico και παρακολουθήσει ένα σύντομο εισαγωγικό video, όπου εμφανίζονται σκίτσα διαφόρων πλασμάτων -όπως αυτά που ζωγράφιζαν οι πρώτοι εξερευνητές της Αφρικής και του Νέου Κόσμου- στα οποία απεικονίζονται από απλά έντομα μέχρι μυθολογικά πλάσματα και, τέλος, το Trico, το κτήνος που πρωταγωνιστεί στο The Last Guardian. Μπορεί να φαντάζει ως όνειρο, αλλά είναι αλήθεια. Το παιχνίδι της Team Ico, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο PS3, αλλά αργότερα έπεσε σε λήθη, είναι σχεδόν έτοιμο -για το PS4 πλέον. Και εμείς, είχαμε την ευκαιρία να είμαστε το μοναδικό μέσο της Ελλάδας που έπαιξε το πρώτο κεφάλαιο αυτού που φαίνεται ότι θα είναι το κλείσιμο στην “cult” τριλογία της Team Ico (ICO-Shadow of the Colossus-The Last Guardian).

the last guardian image 01

Αφού ξετυλιχθούν μπροστά στα μάτια μας όσα περιγράψαμε στην πρώτη παράγραφο, αρχίζει πια το κυρίως gameplay και η περιπέτεια που θα ζήσουν μαζί οι δύο πρωταγωνιστές. Με ελάχιστη βοήθεια μέσα από promts που εμφανίζονται στην οθόνη (UI δεν υπάρχει), το παιχνίδι ωθεί τον παίκτη στο να κατανοήσει το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο χώρο, χωρίς όμως ποτέ να του δίνει στο “πιάτο” την πληροφορία. Εδώ μιλάμε για old school gaming, όπου μπορείς άνετα να κολλήσεις σε ένα σημείο για ώρα, μη γνωρίζοντας τι να κάνεις, μέχρι να ανακαλύψεις εκείνη τη μικροσκοπική τρύπα στη γωνία της σπηλιάς, που οδηγεί σε ένα νέο δωμάτιο, στο οποίο υπάρχει κάποιο αντικείμενο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να πας παρακάτω. Και αν αυτή η πρόταση δεν κατάφερε να προδώσει το gameplay του The Last Guardian, να το πούμε πιο απλά: πρόκειται για ένα adventure παιχνίδι, στα πρότυπα του ICO, στο οποίο στόχος μας είναι να βρούμε το δρόμο μας έξω από τη “φυλακή”/ κάστρο, χρησιμοποιώντας και έχοντας σχεδόν πάντα στο πλευρό μας το Trico.

Είναι ξεκάθαρο (τουλάχιστον, από το τμήμα που παίξαμε -δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η συνέχεια επιφυλάσσει εκπλήξεις) ότι το The Last Guardian κλίνει περισσότερο προς το “puzzle solving/ platforming” ύφος του ICO, παρά στο πιο action gameplay του Shadow of the Colossus, όπου τη θέση της Yorda εδώ έχει πάρει το υπέροχο και “ζωντανό” αυτό πλάσμα. Και πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το Trico δείχνει να είναι ένα επίτευγμα του coding τεχνητής νοημοσύνης. Το πλάσμα αυτό είναι εντελώς αυτόνομο στο χώρο, κινείται όπως και όπου επιθυμεί και πολλές φορές είναι εντελώς απρόβλεπτο, με αποτέλεσμα να πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε τρόπους να το δελεάζουμε και να το ηρεμούμε ώστε να εκτελεί εμμέσως τις ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παρακάτω. Όσο προχωρά η ώρα, το πλάσμα δείχνει να ημερεύει και να γίνεται κάτι μεταξύ κατοικίδιου και αλόγου/ συντροφιάς. Γίνεται ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αγοριού, και έτσι, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, θα φτάσουν στη λύτρωση.

the last guardian image 03

Για παράδειγμα, το αγόρι -αφού εξερευνήσει το χώρο και τα ανακαλύψει- ταΐζει το Trico με ξύλινα βαρέλια, που λάμπουν, σαν να έχουν μέσα τους μια μαγική ουσία. Έτσι, το πλάσμα ανακτά τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα δημιουργεί δεσμό αγάπης και εμπιστοσύνης με το αγόρι. Σε αντάλλαγμα, το Trico εξαπολύει μια κόκκινη αστραπή από την ουρά του -αφού το αγόρι υποδείξει το σημείο/ στόχο, με έναν καθρέπτη που βρίσκει λίγα λεπτά μετά την έναρξη- ανοίγοντας έτσι κλειστούς δρόμους (ή χτυπώντας εχθρούς ίσως; Αυτό δεν το είδαμε στο τμήμα που παίξαμε, αλλά δεν το αποκλείουμε). Επίσης, το αγόρι μπορεί να σκαρφαλώσει στο πλάσμα (ακριβώς όπως συνέβαινε στο Shadow of the Colossus, με την ίδια δυσκολία και τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό κίνησης και κρατήματος) και αφού ανέβει ψηλά στο κεφάλι του, αποκτά πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία.

Στο δικό μας playthrough, αφού ελευθερώσαμε το Trico, δημιουργήσαμε το πρώτο ψήγμα εμπιστοσύνης και καταφέραμε να το κρατήσουμε στη ζωή (δίνοντάς του τροφή), πέσαμε στα πρώτα puzzles του παιχνιδιού, που έχουν (επίσης) τη λογική του ICO. Το αγόρι πρέπει να αφήσει για λίγο πίσω το κτήνος, να εξερευνήσει το χώρο για χρήσιμα στοιχεία και, αφού καταφέρει ο παίκτης να βγάλει άκρη, να χρησιμοποιηθούν ώστε να πάμε παρακάτω. Κλασικό ICO gameplay (επαναλαμβάνεται συχνά αυτό το παιχνίδι, όμως άλλο σχετικό παράδειγμα δύσκολα θα βρούμε). Αφού βρήκαμε τον καθρέπτη/ ασπίδα, που έχει κάποιο μυστηριώδη δεσμό με το Trico και μέσω αυτού ενεργοποιούμε τις αστραπές του πλάσματος, αρχίσαμε την αναζήτηση της εξόδου από τη σπηλιά. Περπατήσαμε σε μονοπάτια στην άκρη γκρεμών, μπήκαμε σε μυστηριώδεις αίθουσες λουσμένες με φως, βουτήξαμε σε λίμνες και, εν τέλει, φτάσαμε στην έξοδο, όπου το αγόρι αποχαιρετά το κτήνος και ξεκινά για να επιστρέψει στο χωριό του. Μόνο που το Trico σπάει ολόκληρο το βουνό, πηδάει έξω, και τρέχει δίπλα στο αγόρι. Μόλις αποκτήσαμε μια τεράστια ευθύνη...

Σε ό,τι αφορά την αισθητική και το art direction, το παιχνίδι έρχεται ως απευθείας συνέχεια των ICO και Shadow of the Colossus, με μουντή, σχεδόν sepia/ bloom απεικόνιση, ένα απόκοσμο περιβάλλον, που είναι πρωτότυπο και δεν θυμίζει κάποιον πολιτισμό της ανθρωπότητας, και τεράστιους χώρους με μεγαλιθικές κατασκευές, ξεχασμένες εδώ και αιώνες. Το animation του Trico είναι συγκλονιστικό, νιώθεις ότι βλέπεις ένα ζωντανό πλάσμα στην οθόνη, το ίδιο όμως δεν ισχύει για το αγόρι, που κινείται κάπως άτσαλα στο χώρο, έχει έλλειψη ακρίβειας στα frames του και δυσκολεύει πολύ τον παίκτη όταν πρέπει να σκαρφαλώσει επάνω στο πλάσμα. Το χειρότερο όμως σημείο του demo δεν ήταν η δυσκολία στο χειρισμό του αγοριού, άλλωστε και στο ICO και στο Shadow of the Colossus οι πρωταγωνιστές είχαν παρόμοιο animation, αλλά η εξαιρετικά δύστροπη κάμερα.

Πιστεύουμε ότι η Team Ico πρέπει επειγόντως να διορθώσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα (ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως μας ειπώθηκε από έναν εκ των producers ότι εργάζονται ακόμα στην ανάπτυξη) γιατί το παιχνίδι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από το playability (και την αξία του) αν η κάμερα μείνει στην τελική έκδοση όπως την είδαμε εμείς.

the last guardian image 04

Το στοίχημα είναι μεγάλο και- υποθέτουμε- το βάρος που έχει πέσει στους ώμους της Team Ico δυσβάσταχτο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως όσο καλό και να είναι, εν τέλει, το The Last Guardian θα απογοητεύσει πολλούς, διότι μετά από τόσα χρόνια αναμονής, το “cult status” που απέκτησε μόνο μέσα από 2-3 videos και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο κοινό όλα αυτά τα χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια πίεση επιπέδου πλανήτη Δία, που θα συνθλίψει οτιδήποτε εισχωρήσει στην ατμόσφαιρά του. Η ιστορία έχει δείξει ότι τα “ταλαιπωρημένα” παιχνίδια δείχνουν την “ταλαιπωρία” αυτή και ποτέ δεν φτάνουν στα επίπεδα που είχε δημιουργήσει το hype. Αλλά μέχρι να το δούμε στα χέρια μας ολοκληρωμένο, μένουμε με την ελπίδα ότι το The Last Guardian θα κλείσει την τριλογία του Fumito Ueda όπως της αρμόζει.

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Team ICOΗμ. Έκδοσης: 06/12/2016
PEGI: 12Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PS 4

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι να περιμένουμε από το The Spyro Reignited Trilogy
Gameplay video από την έκδοση για το PlayStation 4.
Νέο υλικό από το Marvel’s Spider-Man
Δέκα λεπτά gameplay κατευθείαν από την Ε3 2018.
Ημερομηνία διάθεσης του Overkill: The Walking Dead
Νοέμβριο για κονσόλες και PC.
Dragon Quest XI -Πρώτες εντυπώσεις
Το ομορφότερο JRPG της έκθεσης.
The Last of Us Part 2 & Spider-man - Πρώτες εντυπώσεις
Είδαμε την Ellie και παίξαμε με τον Spidey. 
Stranger Things παιχνίδι από την Telltale Games
Καθώς και Minecraft για το Netflix.
Νέο trailer για το Call of Cthulhu
Παραμένει χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. 
Πλησιάζει η ώρα του Dragon Ball FighterZ στο Switch
Super Sayain μάχες σε τηλεόραση και στο δρόμο…
Ghost of Tsushima - Πρώτες εντυπώσεις
Πληροφορίες για το νέο παιχνίδι της Sucker Punch για το PS4, από την Ε3.
Εντυπωσιακό gameplay demo για το Metro Exodus
Μία δεκαοκτάλεπτη ματιά στους νέους μηχανισμούς του τίτλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • ΦΕΡΤΕ ΤΟ !
  ΜΕΓΑΛΕ UEDA!

 • Δε διαβάζω τίποτα, δεν περιμένω τίποτα, δε θέλω τίποτα. Η πιο σίγουρη αγορά που έχω και θα κάνω ποτέ μου. Δε με ενδιαφέρει καν εάν θα είναι καλό, εάν θα έχει τεχνικά θέματα, εάν δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες.
  Το μόνο που με ενδιαφέρει ότι εκεί, κοντά στα τέλη Οκτωβρίου, με τρεμάμενα χέρια θα το τοποθετήσω με θρησκευτική ευλάβεια στο tray του Playstation 4 και θα ταξιδεψω...
  Που? Μόνο ο Ueda ξέρει.

 • Βλέπω preview αυτού του τίτλου και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Δεν πιστεύω ότι θα ξαναζησω σε τέτοιον κόσμο
  Μετά το ψυχολογικό σοκ του Shadow of the Colossus και του ending του, δεν πιστεύω ότι θα είχα ποτέ τη ψυχική δύναμη να ανταπαξελθω ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Μάλλον τα χρόνια δεν άλλαξαν τίποτε μέσα μου.

 • Βρε παιδιά, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μόλις διάβασα το κείμενο είναι The Little Prince !!!

 • ωραία τα έγραψες μεγάλε admin φαίνεται οτι το last guardian παραμένει άξιος συνεχιστής του ico και shadow
  αν και δεν εχω ps4 το περιμένω πως και πως...!

 • Θέλω κι εγώ!Άντε ρε παιδιά!Τόσα χρόνια τον περιμένουμε τον Trico,πως και πως!

 • 25/10/2016...123 και σήμερα...:(:(:(:(

 • Γιώργο, αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να δω. Επιτέλους να ειπωθούν και κάποιες πληροφορίες για το τελευταίο πόνημα της Team Ico.
  Επιτέλους να κυκλοφορήσει το The Last Guardian, γιατί πέρασε από σαράντα κύματα. Απλά, το κακό είναι, όπως είπες, ότι φαίνεται η "ταλαιπωρία" στο τίτλο.
  Μήπως αυτό δείχνει ότι, για διάφορους λόγους το παιχνίδι "πάγωσε, και μετά "ξεπάγωσε" μετά από πιέσεις;
  Το ότι δεν μοιάζει με το Shadow of Collossus, δεν είναι αναγκαίο κακό. Και ο πρώτος τίτλος, το Ico είχε τη μαγεία του.
  Στεναχωρήθηκα που είπες πως σου έδωσαν την εντύπωση πως όλη αυτή η σειρά των αριστουργημάτων (αν μπορούμε να τα πούμε τριλογία, ως μια σειρά) τελειώνουν με το The Last Guardian. Πολύ κρίμα. Μακάρι να υπάρξει πιθανότητα για δημιουργία παρόμοιων τίτλων, αφού δε βλέπουμε παρόμοιο πόνημα από άλλες εταιρίες.

 • Γιώργο ξέχασα, να σου δώσω και συγχαρητήρια για το preview που έκανες.;)

 • A11

  Ευχαριστώ :). Όσο για τα υπόλοιπα που λες, έχω την αίσθηση ότι είμαστε "τυχεροί" που θα δούμε τελικά και αυτό. Πλέον δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίστη από τους πολύ μεγάλους εκδότες σε τέτοιου είδους παιχνίδια (γιατί; αυτή είναι μια συζήτηση που μάλλον θέλει 3 webcasts για να καλυφθεί). Οπότε ναι, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι το τελευταίο τέτοιο project που θα δούμε από τη Sony για τα επόμενα πολλά πολλά χρόνια.

 • Ενδιαφέρον.Αν θα βγει και επικό όπως τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να το διαπιστώσουμε.

Τελευταία Σχόλια

Μια διόρθωση μόνο το N.Sane Trilogy το επιμελήθηκε η Vicarious Visions και όχι η Toys for Bob που κά...
Θοδωρη μου καλα κανεις και διαφωνεις! Ξερεις πολυ καλα ποσο ψηλα εχω το Alien Isolation. Φυσικα κι ε...
Νίκο εγώ διαφωνώ στο ότι το Αlien Isolation δεν έχει ατμοσφαιρική μουσική. Απεναντίας πιστεύω ότι δι...
@SteveTheKami

Έχει επιβεβαιωθεί ότι θα έχει μόνο 2 (μεγαλύτερα άπο ότι είπανε) campaigns και κατ...
Συμφωνω απολυτα Σταυρο μου. Δυστυχως η συγχρονη βιομηχανια επενδυει σχεδον καθολικα (στα horror) στο...
@Stormbringer O εκσυγχρονισμός μάλλον θα κοστίσει στη μουσική επένδυση (τμήμα που γνωρίζαμε εμείς οι...
Αυτό το παιχνίδι το περιμένω από το 2012 περίπου που είχα παίξει το Witcher 2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχ α...
Πιο πολυ αναφερομουν στον εκσυγχρονισμο αν και δεν σου κρυβω Αποστολη πως εχω παρα πολυ καλο προαισθ...
τελικα η λυση ειναι να παψω να κοιμαμαι τα βραδια...
A dream came true.Day one εννοείται αλλά αργεί ακόμα.Τι ωραία που θα ήταν αν έβγαινε μες το καλοκαίρ...